Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Leellenőriztem azokat a lábakat amiket írtál és minden ok. Teszek fel egy képet a nyáktervről.
Akkor sem szabad lógni hagyni, mert ha a potenciálja felmászik 13V felé, akkor belép programozás üzemmódba.
Szia!
A nyákterven - máskor - a táp és a föld vezetékeket lényegesen vastagabbra kell tervezni (min. 30 mil), főleg nagyfrekvenciás áramköröknél (USB). Ha egy vezeték induktivitása 1uH, rajta 1mA kapcsolunk ki 10ns alatt, akkor az indukált feszültség 100mV. A föld vezeték a legkritikusabb, mert minden rá kapcsolódó áramkör összes árama átfolyik rajta és az áramköröknél itt a legkevesebb a tartalék (kb. 0.2 - 0.3V). Digitális áramköröknél a föld és a táp vezetékek induktivitását több megoldással szokták csökkenteni: Vastag vezetékezés, nagyobb frekvenciákon külön táp ill föld réteg. Hálós földelés: a táp és a föld vezetékkel hurkokat, körbezárt területeket csinálnak. Tápszűrő kondenzátorokat alkalmaznak. Kapcsoló üzemű áramköröknél a vezetékezést minél rövidebbre, a jelentős áramlökéseket vivőket pedig vastagra kell tervezni. Az ilyen vezetékeket nem szabad felhasználni más áramkörök bekötésére (pl. tápvisszamérő ellenállásosztó földje). A furatszerelt példányomon a táp és a föld vezeték is négy területet fog körbe. A föld még a teljes kártyát körbeveszi. Az USB csatlakozótól vastag vagy több ágú vezetékkel kellene bejönni. A Q1 Vpp tápfeszültség előállító kapcsoló nagy áram lökései, a ledek és a target rendszer egész árama át fog folyni a földvezetéken az L1 alatt, a pic földje jelentősen "elemelkedhet" a USB földpontjától. Próbáld meg az U1 8. lábát a C2 C3 közös főld pontjához, ill a USB csatlakozó föld kivezetéséhez hozzákötni. C7 nagyon messzire került az USB csatlakozótól. Szia.
Megcsináltam amit tanácsoltál, de sajnos semmi változás. A c7-et is közelebb raktam a PIC lábához.
Ez a nyák iskolapéldája annak, hogyan nem szabad tervezni. De nem akarok nagyon belemenni.
Első körben fogj egy 100nF-os kondit és forraszd rá a PIC két táp lábára. Ne "közel", hanem rá! Ha nincs olyan apró, akkor a legközelebb, amennyire csak lehet! Ha keresgélsz visszefelé, találsz egy hozzászólást a sok ezer között, amiben egy kondi hiánya hiúsította meg az élesztést. Ez a kondi a tápszűrő volt. A C7-et is tedd gyakorlatilag a lábhoz. A kondi a PIC Vusb lábához legyen közel, és ne messziről vidd oda a testet hanem a PIC Vss lábáról! Sajnos a többi vezetékelést nem nagyon lehet megoldani, csak ha átkötöznéd dróttal. Végső esetben megér egy próbát. Ilyen vékony áramvezetőket nem szabad tervezni.
Még valami. A Q3 nem kaphatja a PIC hajszálvékony Vdd vezetékén keresztül a tápot. Az a tranyó kapcsolóüzemben annyi zavart termel, hogy lehetetlenné teheti a PIC feléledését. Főleg úgy, hogy még egy szál kondi sincs rajta hidegítésnek, hasonlóan a PIC-en sincs.
![]() ![]() ![]()
Legjobb emlékezetem szerint az eredeti PICkit2-ben is úgy van hagyva, szabadon, a programozóban lévő PIC felprogramozására szolgáló belső ICSP csatira van csak rávezetve az MCLR. Azt a részt én is úgy hagytam, soha nem volt még bajom vele. Ettől függetlenül jogos, amit mondasz.
Volt már rá példa levelezőlistán, hogy valaki valami diódás-kondenzátoros anyámkínját álmodott meg az mclr lábra, hogy az milyen király reset áramkör lesz. Resetelt is összevissza tőle, mint kiderült azért, mert a láb potenciáljának növekedését semmi sem akadályozta, mert a dióda záróirányban volt rajta. A végén már egy felhúzóellenállás is megfelelt neki két nap szenvedés után.
Én ha kikapcsolom a lábat, akkor azt azért teszem, mert arra a lábra szükségem van bemenetként. Ha csak kikapcsolom és hagyom a levegőben lógni, akkor ugyanaz van vele, mint amikor egy bemenetet lógni hagyok, a digitális puffer felesleges fogyasztással hálálja meg az ellenállás spórolásomat (leszámítva, hogy programozás üzemmódba lép). Ha nincs szükségem bemenetként rá, akkor sosem szoktam kikapcsolni az mclr funkciót, mivel az előző alapján fel vagy lehúzó mindenféleképpen kell rá. Egyes chipekben (pl. 12F683) van belső felhúzó a lábon akkor is, ha mclr engedélyezve van, tehát ezekre nem muszáj külső felhúzót tenni.
Megvan a megoldás! A kvarc melletti kondik 22p helyett 330n-ak voltak, ez hiúsította meg a PIC indulását.
![]() ![]()
Örülök, hogy sikerült! Majd számolj be a fejleményekről! Sok sikert!
A nyákhoz pedig még annyit, hogy legközelebb ne bízz meg a nyáktervezőkben! ![]() ![]()
Hello Mindenkinek!
Ismét van valami nyűgje a PICkit2 klón programozómnak, csak azért is, nehogy jó legyen már minden. A konkrét probléma az, hogy az MRCL láb off állapotban nem húzható fel a VDD-re, és emiatt nem indul el a PIC, ha ICSP-ben össze van kötve a céláramkör és a PICkit. Viszont ha az MRCL lábat nem csatlakoztatom az áramkörhöz, akkor meg simán indul a program a PIC-emen. (ezért gondolom azt, hogy nem lehet felhúzni a tápra a VPP lábat, valamint ezt meg is mértem, és 0V-ot mértem az MRCL lábon). Mi lehet a probléma? Gondolom a VPP feszültséget előálító rendszerrel van gond, csak nem tudom mi. Köszi a segítséget! Üdv!
Szia!
Nem igazán értem, mit mértél és mit tapasztaltál. Épp a napokban írtam le ITT, hogy mit kellene mérni a Vpp lábon, ha minden jól működik (külső áramkör csatlakoztatása nélkül). Ezt így csináld végig, és írd le a mérésed eredményét!
A release from reset be van pipalva? Vagy manualisan ha esetleg allitod akkor nem tortenik semmi?
A mérések elvégzésével kapcsoltban lenne az a kérdésem, hogy a VPP-on módban a multimétert a MRCL-GND közzé kell rakni? MRCL On és OFF módban hogyan kell az ellenállást beiktatni, mert ez nem teljesen világos.
Trudnai: Mi az a release from rese és hol találom meg?
Minden feszültséget a GND-hez (Vss) viszonyítva mérj! A "húzó" ellenállás egyik lábát a Vpp/MCLR kimenetre kösd, a másik lábát pedig a Vdd-re vagy a GND-re, így próbáld meg elhúzni a szintjét.
A "release from reset" azt jelenti, amikor a programozás végeztével a RESET állapotból elengedi a programozó a mikrovezérlőt. Ez a PIC-eknél az MCLR láb magasba (vagy lebegő állapotba, felhúzó ellenállással) kapcsolásával valósul meg. Ez a kifejezés így talán az MPLAB-ban szerepel, a PICkit2 progiban a Vdd-t kapcsoló pipa alatt van valami MCLR pipa, ha jól emlékszem (most egyik progi sincs előttem).
Megmértem a feszültségszinteket.
VPP ON - (MRCL-GND között) 11,7V MRCL ON - felhúzó ellenállással 0,03V MRCL OFF - felhúzó ellenállással 0,6V Megnéztem a pickit szoftverében "release from reset"-et, az MRCL checkbox formában létezik, de így sem fut a céláramkör.
Nem fut, mert a 0,6V resetben tartja. Keresd meg, mi az ami lennt tartja. A Q6 gate-jét mérd meg, hogy amikor az MCLR check-et változtatod, változik-e a vezérlő feszültség. Maga a Q6 nem valószínű, hogy rossz, mert akkor a Vpp sem kerülhetne ki, legalább is nem nagyon hiszem, hogy egy 75-ohm-on előállna 11,7V. Melyik PICKit2 PC programot használod?
Megmértértem a feszültséget a q6 gate-jén, ha be va pipálva az /MRCL, akkor 4,7V, egyébként 0V.
A programverzióm Pickit2 v2.61-es és a programozó szoftverét is frissítettem már. Hogyan tudom megkeresni, mi tartja lent a feszültségszintet? Köszi
Vedd ki a Q6-ot. Lehet, hogy még is az a rossz. Bár furcsának találom, hogy akár egy félig zárlatos FET esetében is, ki tud alakulni a 12V Vpp. Mindegy, vedd ki és ha akkor nem marad lennt a fesz, akkor cseréld ki egy másikra.
Jut eszembe, ugye a PIC MCLR lábán van felhúzó ellenállás?
Telitalálat kedves Watt, a Q6-ot cseréltem és egyből működik tökéletesen. Természetesen volt bekötve felhúzó ellenállás is a PIC lábához.
Köszönöm a segítséget! Üdv!
Örülök, hogy működik! További jó programozást!
![]()
Sziasztok!
A watt-féle klónban a 2 bekarikázott IRFről nem tudom eldönteni, hogy melyik kicsoda. PCB-ben nincs odaírva. Azonosítanátok őket? (képen megszámoztam) Köszi!
Kész lett, megépítettem, de természetesen nem akar rögtön működni.
A gép felismeri, USB-vel jóban van, de az a hibaüzenet, hogy a VPP lábon nem jó a feszültség. Kalibráltam, akkor közli, hogy sikeres volt, majd 5V gyanánt 4V-t ad. Elvileg a multiméterem jó, de ha kezemben lesz az 5V fesz. stab. IC, rájövök, hogy az jó-e. A nagy kérdésem: NAGYON melegszik az induktivitás. Annyira, hogy teszek is bele másikat, mert szép barna lett, és elhalálozott. Mitől lehet ez? Ennyiből lehet tudni, hogy merre keressem a hibát?
Én arra tippelnék, hogy valami zárlat lehet valahol a NYÁK-on, emiatt folyamatosan túl lehet terhelve a kapcsolóüzemű rész (ami miatt megsülhetett a tekercs is, bár ez nem mindennapos azért szerintem), valamint ekkor jogos lehet az is, hogy a Vpp-t kisebbnek méri, mint amekkorának lennie kellene (a rövidzár miatt ugyanis leesik a feszültség, érthetően).
Az induktívításnak nem szabad melegedni legalább is nálam nem melegszik! Valami zárlat van vagy valamit fordítva tehettél be! Ellenőrizd a nyákot is nem e lett rajt maratás vagy forrasztás közben zárlat!
Ja nézd meg pic nélkül is melegszik? Az elöbbi válasz is a tiéd csak elnyomtam
![]()
Programozandó PICet ez még nem látott, mihelyt rádugom a gépre, melegedni kezd. A benne levő PICet meg ugye nemigen lehet kiszedni.
Holnap nyugodtan nekiülök mégegyszer és végignézem a nyákot, biztos valahol zárlat van, csak 1 napja ülök rajta és nem találok semmit.
Ja ha az smd-t csináltad azt nem lehet kiszedni! A pic fel van programozva akkor vagy nincs? Tedd rá a programozót és nézd meg még nem ment e tönkre mert ha azon megy az áram
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |