Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   12 / 119
(#) szilva válasza AM2k hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ez elég rondán néz ki, szerintem a készenléti táp visszacsatoló szabályozókörében volt ez a tranzisztor, valószínűleg egy sima biploáris. A nagyobb baj az, hogy amikor ilyet csinál, akkor ott már elég durva áramok lehettek.

A jelölésed fölött a kék (zöld?) kondi mellett balra a hűtőbordára van fogva egy tranzisztor (FET?), azt kellene talán legelőször megnézni, hogy jó-e. De én azt a készenléti részt mindenképp visszarajzolnám és kiszedném az alkatrészeit, egyenként végigméregetni. Lehet, hogy pl. egy kerámiakondi zárlatolt be, ezeket pedig csak úgy lehet jól megmérni, ha az alkatrészek kint vannak, nem zavarják egymás megmérését. A legrosszabb, amit láttam eddig készenléti tápegységnél, az az volt, hogy a trafó primer oldali nagyfesz tekercse és a primer oldali segédtekercse is megszakadt. Az aztán tényleg kuka lett, mert szinte lehetetlen egy pontosan ugyanolyan trafót bontani másik tápból.

Tudom, nagy meló szétszedni ennyire, egészen biztosan nem is éri meg, hogy ennyit szenvedjen vele az ember. Viszont ha a tápegység valamiért a "szívedhez nőtt", netán hobbiból, szórakozásból tapasztalatszerzésből nekiállsz, akkor szerintem csak így szabad. Ja és mindenképpen csak leválasztó trafóval!

Nekem két, egyenként 220/6V, 19VA-es trafó van szembekötve leválasztónak, ez ad egy áramkorlátot is, ha a táp túl nagyot akarna felvenni, egyszerűen leesik a feszültsége. Arra viszont tökéletesen elég ez a teljesítmény, hogy egy jó tápegységben elinduljon a készenléti áramkör, valamint a fő táprészt is be kell tudni indítani ennyiről.
(#) AM2k válasza szilva hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Csak hobbiból szórakoznák vele. ( tudom )
Apropó FET-et hogyan tudom kimérni, hogy jó-e?
(#) Krisz03 válasza AM2k hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Idézet:
„Apropó FET-et hogyan tudom kimérni, hogy jó-e?”

Skory-nak van egy remek leírása az alkatrészek vizsgálatáról.
(#) gambler hozzászólása Júl 8, 2009 1 /

Sziasztok! Hozzám került egy 550W Pc táp. A lila vezetéken meg van a standby 5V, a zöldet földelve a trafó elkezdett kattogni, a többi fesz pedig vagy semmi, vagy pedig ingadozott. A kimeneten vannak 2200u-os elkók, ebből már előttem kettőt cserélt valaki. Így került hozzám, meg az elkókhoz tartozó ellenállást is. A kettősdiódákat kiforrasztottam, elvileg mindegyik működik. Az egyik ilyen kondi púpos. Kicserélem ezeket meg a 470u 200V-os puffereket, életre lehet kelteni még ezt a tápot, érdemes rákölteni ennyit?
Ha segít képet tudok majd csinálni róla.
Köszi
Szabi
(#) papee hozzászólása Júl 28, 2009 /

Sziasztok!
Kaptam egy chieftec hpc-360-202 típ. tápot, van benne egy elégett kondi (?), vajon milyen lehet, tudna valaki segíteni? Számítógépben nem próbáltam, zöld-feketét rövidre zárva a venti pörög. Okozhatott további károkat is a rossz kondi? Itt van a kapcsolótól jövő vezeték mellett, van a közelében egy GBU8J nevű alkatrész (diódahíd). Szeretném megjavítani :yes:
Előre is köszönöm a segítséget.

P1030556.JPG

(#) Dudus válasza papee hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Nem az NTC égett el? Sorba van kötve a primer oldali puffer kondikkal és azon keresztül töltődnek?
(#) hadnagyakos válasza papee hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Szerintem is az NTC égett el benne. Ez csak arra szolgál a tápegységben, hogy a primer oldali kondik a feltöltődésükkor ne vegyenek fel hirtelen, nagy áramot a hálózatról.
(#) papee válasza Dudus hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Van itt egy másik darab is mellette, akkor az ugyanolyan lehet mint ez, csak rá van húzva valami védőruha (gondolom robbanások ellen ) ezért nem látni, hogy mi az értéke. Mindegyik "nagy" (ezek szerint puffer) kondival párhuzamosan (az én kevés tudásom szerint ez nem soros, az egyik lába a puffer egyik, a másik lába a puffer másik lábához van kötve) van 1-1 ilyen NTC. De visszatérve a kérdésre, mivel (milyen értékűvel) helyettesítsem, és okozhatott-e meghibásodást a többi alkatrészben?
(#) papee válasza hadnagyakos hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Köszönöm a válaszokat, ezek szerint enélkül is működne rendesen a táp?
(#) Dudus válasza papee hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Akkor az nem NTC! Biztosan mindkettő párhuzamosa van a félhíd két kondenzátorával?

Ha van egy azonos funkciójú a másik kondin ami jó, nézd meg annak a feliratait! Szedd le róla a zsugorcsövet.
(#) papee válasza Dudus hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Kioperáltam a feltételezésem szerint az "eltávozottal" azonos alkatrészt a képen a ? jelöli a pozicíóját. Az alkatrész alatt u22 látható. Akkor ez most mi?
(#) Dudus válasza papee hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Varisztor, ami a képen van 175V-os. Ha ettől nagyobb feszültséget kap, akkor lecsökken az ellenállása és megvédi a mögötte lévő eszközt, ám ezenközben gyakran elfüstöl maga is. Ha kiveszed őket működni fog a táp, de erősen javallt újakat beépíteni helyettük!

-szerintem-

Ezt a varisztort hogyan kell tesztelni, hogy jó-e (ha már kiszedtem, multimeter van)? Vagy ha ez párban van, akkor ajánlott 2 egyformát betenni? Mindegy a beszerelés iránya? Az elfüstölt helyére azon kívül, hogy 175V kell-e még más paramétert is megadni? Mi okozhatta a tönkremenetelt (mitől kaphatott túl nagy feszültséget), esetleg egy másik hibás alkatrész? Bocs a sok kérdésért

Ne teszteld! Cseréld!

Kevesebb, mint 100 Ft lesz!

Valószínűleg hálózati tranziens okozhatta a meghibásodását, nem hiszem, hogy a tápban más is tönkrement volna, de ha cserélted, műterheléssel ( Én autó reflektorának az izzóját használom ) teszteld le a tápot!

Sajnos errefelé (megyeszékhelyen!) nem kapható 175V-os varisztor, tudsz egy jó internetes lelőhelyet?

Én a hqvideo.hu-n vagy a soselektronic.hu-n szoktam vásárolni, de a hobbielektronia webshop-ja is küld postán ha jól tudom.
(#) hadnagyakos hozzászólása Aug 11, 2009 /

Tudja valaki, hogy mivel lehet helyettesíteni a C2335 primeroldali kondikat. Mivel az én 200W-os PC tápomban ezek nyúltak ki. Akármelyik boltba megyek be az eladó közli a rossz hírt, hogy nála nincsen és még hírét sem hallotta.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) hadnagyakos válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Bocsánat, nem kondik hanem tranyók! Nem tudom hol járt az eszem...
(#) szilva válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Az rendes nevén 2SC2335. Nagy valószínűséggel simán helyettesíthető pl. az MJE13007-tel, amit általában még kapni is lehet.
(#) hadnagyakos válasza szilva hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Köszönöm a választ!
(#) gambler hozzászólása Aug 14, 2009 /

Sziasztok!
Van egy rossz mercury atx tápom. Végignéztem a diódákat és egy kettősdióda egyik fr302-ese zárlatos. Ez okozhatja azt hogy a nagytrafó, mikor indítanám sercen egyet, és semmi feszültség nincs meg, csak a készenléti 5V. Fr302-t mivel helyettesíthetném?
Köszönöm
(#) hadnagyakos válasza gambler hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Akkor serceg, ha letilt a táp védelmd. Ez lehet túlfeszültség, túláram és zárlat vagy esetleg nem stabil feszültségek vagy működés.
(#) gambler válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Köszi, és szerinted ez megoldhatja a problémát, ha ezt az fr302-t kicserélem? Vagy máshol kellene keresgélnem?
(#) hadnagyakos válasza gambler hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Lehet, hogy megoldja a gondot, mivel ha ez nem jó, nem jó feszültségek jönnek ki, így letilt a védelem.
(#) troyan hozzászólása Aug 22, 2009 /

Sziasztok!

A követekző problémám van egy FSP tipusú 350W-os pc táppal, amit nem pchez használok, hanem labortápként

- 5 volt helyett, csak 4.2 van, de ha terhelem kb. 4 A-al 10 percig 4.9-re felmegy üresben, a 4A lehúzza a feszt nagyon, pedig elvileg 50A bír
- 12 volt: amikor az 5volt terhelve van a 4A körüli árammal, akkor szép lassan felmegy 11.7-voltra.
- 3.3 volt: hasonló a többihez, alap 2.8 volt

Eredeti fesz. : 12v = 11.8 körül
5v = 5.26
3.3= 3.3 (ez volt pontos csak)
A Powergood jel kijön rendesen.
(#) Shizo válasza troyan hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Az FSP 350W tapot pontosan nem tudom, de ugyanilyen esetem volt egy FSP 145W (mini ATX tap) ott a primer oldalon az oscilator korben 47µF/50V-os leesett kb 10µF-ra.. Mas tapoknal az 22µF/25V szokott lenni..
(#) troyan válasza Shizo hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Köszi a választ, majd megnézem és jelentkezek.
(#) Kocska hozzászólása Aug 23, 2009 /

Sziasztok.

Lenne egy Coolink tápegység. Aminek az a hibája, hogy ha megkapja a 230 at egyből elindul, megvan rajt minden feszültség. Tehát nem lehet kikapcsolni csak a hátulján lévő kapcsolóval. A bekapcsolóló zöld vezeték egy ellenálláson keresztül kapcsolódik TPS3510 ic 4. lábára. A földhöz képest -3,7V ot mérek a zöld vezetéken. Mi okozhatja a hibát?
(#) CsemanAttila hozzászólása Aug 26, 2009 /

Sziasztok. Van egy tápom, 4 kondit megölt, kicseréltem őket, 5V-ágat terheltem 5W-os égővel, de semmi, 2-3 másodperc után tilt. Esetleg valakinek lenne ötlete? Előre is köszönöm
(#) CsemanAttila hozzászólása Aug 26, 2009 /

Elfelejtettem mondani, hogy zöldet feketét zártam, úgy sem ment.
Következő: »»   12 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem