Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mekkora pufferkondenzátor kell?
Témaindító: Maverick91, idő: Júl 29, 2008
Témakörök:
Szerintem sem kell sokkal nagyobb! Az AT-s tápot csak azért javasoltam mert most úgyis divatba jött itt a HE-n a kapcsolóüzemű tápok tömkelege! Na meg olcsó és nekem bevált!
A pontozást rendbe tettem, mindenki kapott, aki megérdemelte. (Remélem! Ha nem, akkor jelentkezzen, aki úgy érzi, kimaradt a jóból! )
Idézet: „Egyébként 1A-re 1000ľF mi így méreteztük a suliban, ez csak kb. ha több az mindig csak jó.” Nem mindig jó. A nagy kondenzátor rövid impulzusokban nagy áramot jelent mind a trafó, mind az egyenirányítók számára. Ez többletfeszültségesést jelent mind az egyenirányító elemeken, mind a trafón, növeli a zavarkibocsájtást, csökkenti a kondenzátor élettartamát. Tehát csak ésszel, és inkább számoljunk.
Hi !
Én amperenként 1000µF-al számolok.
Nos, én az "ikább számoljunk"-hoz szeretnék adni valamit.
A kondenzátorban tárolt energiát, tudtommal a feszültség négyzete, és a kapacitás szorzata adja. Tehát egy 25V feszültségen üzemelő 10 000µF-os (0,01F) kondi 6,25W-ot tárol.Ugyanez a kondi 60V esetén már 36W-ot.
Na igen. A watt (W) az a teljesítmény mértékegysége, és nem az energiamennyiség mértékegysége. Az energia mértékegysége a Joule (J). A tárolt energiát pedig a feszültség négyzete és a kapacitás szorzatának fele adja. Tehát a 25V-ra töltött 10000µF-os kondenzátorban tárolt energia 3,125J
Sziasztok! Egy 450w-os ATX-es tápot lehet pufferolni? A 12 voltos ágán! 16v-22000uF? És mennyit? Köszönöm előre is! :kalap:
Inkabb ugy vennem mint egy akumulatort .
Ah -t kene figyelembe venni az ersito mukodeshez viszonyitva . Leteznek cikkek a neten ahol kiszamitottak peldakent de vegul is 10000µF -ot ajanlanak 100W erositohoz. A puffert 100 Hz -el lukteto arammal toltjuk mig a masik oldalon hangferkvenciaval "uritjuk" ami idoben nagyon kulombozo .Tehat megent johet a Sinus /RMS es Musical empirikusabb atlagos ertekeles . "Szabvanyok" szerint az erosito RMS modba 10 percig kene egyenletessen birja az uzemeltetest valtozas nelkul , mig Musical modban rovidebb par tiz millisecund-os csucsokban kell tartsa a kiadott erot .Ez mind a puffertol is fugg tobbek kozott.
Hello!
Egyből egy példával kezdem hogy érthető legyen. Tegyük fel van 9V egyenáramom, de nem simított, szóval vannak így csúcsértékek. Tegyük fel szeretném ezt pufferelni egy 10V-os kondival (tudom hogy nagyobb kell, de épp ez a kérdés lényege), de a csúcsértékek 12,6V-osak. A kondenzátort ezek a csúcsértékek nagyon megviselnék? Az nem érdekel hogy esetleg meddig képes feltöltődni a kondenzátor, csak az érdekel hogy szenved-e kárt a kondenzátor? (de lehet ugyanez a kérdés 6V és 6,3V kondira is meg 12V és 16V kondira is). Vagy csak ajánlott a biztonság kedvéjért a következő szabvány feszültség értéket értéket venni vagy elviseli a kondenzátor? Remélem érthető a kérdésem. Köszi előre is.
Az elkókat mindig a magasabb feszültség értékűre választjuk. Különösen igaz ez a szűrő (puffer) kondikra, mivel itt váltakozó feszültségű összetevő is van. Minden kondira megadja a katalógus (remélhetőleg), hogy a rajta lévő egyenfesznek hány %-a lehet a váltakozó összetevő. Amúgy ilyen relatív kis fesz-túllépést általában jól eltűrnek - ha nincs váltakozófesz rajtuk. Régen a felirat így nézett ki pl: 12/15V, 450/500V. Ez utóbbit - formázás után némi kapacitásveszteséggel - simán lehetett használni 550V-on is.
A régebbieknél - és valószínűleg az újabbaknál is - a rákapcsolt nagyobb fesz hatására - átütések keletkeztek (hallható apró ciccenések), ami azonban egy határig nem vezetett zárlathoz, mert "meggyógyultak", csak a kapacitás egyre kisebb lett az egyre csökkenő felületek miatt.
Szóval akkor 50-50% hogy elviselnek-e csúcsértékeket pl az első peéldámnál a 12,6V csúcs 10V kondin, főleg ha még valamennyire terhelem is, de ugyanakkor azért még mindig biztos ami biztos alapon jobb a nagyobb. Köszi a felvilágosítást, és most ahogy mondod pont pár napja került ilyen régebbi kondi a kezembe hogy 16/25 V-os. Mégegyszer köszi. Legalább tudom hogy ha sürgösen kell valahova kondi akkor nem épp akkora égbekiáltó baj ha fenáll az eset, és nem lesz "pukk" a vége.
Sziasztok!
A szunetmentes tapok aramszunet eseten ugy valtanak at akkumlatorra hogy ezt a PC nem erzekeli. Valami haszonlora lenne nekem is szuksegem. Az erdekelne hogyan tudom azt kiszamolni, hogy ha valami 12v-os egyenarammal mukodik es 1A-ert vesz fel mekkora kondit tegyek ele ha azt szeretnem, hogy 0,5-1s ig ne erezze meg az aramkimaradast(azaz amig a relay atvalt). Koszonom! Zsotya
Q=C*U, Q=I*t. Rendezve:
I*t=C*U. Itt ugye változásról van szó, tehát delta Q és delta U lesz a képletben, mivel a kapacitás fogyásával a kapocsfesz is csökkenni fog. I=1A, t=1s, delta U legyen 5%, ami 0,6V mellett kb. 2F kapacitást jelent C-re. Szűkíteni kéne kicsit. Egy relé átkapcsolási ideje 20ms körüli érték, ami mellé a kondi kapacitása már csak 40.000uF. Ha 10%-ig tolerálható a feszesés, már csak 20.000µF a szükséges kapacitás. Megjegyzem, hogy a szünetmenteseknél csak az online elvűnek nincs kiesése átkapcsoláskor, a többi topológia mind jellemezhető ezzel a maximum 20ms-os lyukkal. Ezt a kiesést a PC táp primer pufferei heverik ki, ha a PWM leáll, akkor a táp újbóli elindulása működése nem biztos, hogy garantált.
Kedves Fórumtársak!
Lenne egy fura kérdésem hátha valaki kisegít pár tanáccsal. Nos fejhallgató és előerősítő kapcsoláshoz szeretnék tápot. Cél a minél zajmentesebb, aku minőség megközelítése. Adott egy 12V 4,5A és laptop táp nos ezt gondoltam még tovább pufferelni egy 56 000µF 16V os kondenzátorral. Csak félek kicsit, hogy a bekapcsolás pillanatában a táp megadja magát.
Szia!
Nem kell extra puffer. Próbáld ki natúr állapotban és ha nem zajos, akkor hagyd úgy.
Természetesen natúr próba lesz, viszont a multiméter kis kóválygást mutat a 12V körül 11,5-13,2 nos az zavar engem kicsit azért gondoltam a puffert extrában hátha azt eltüntetné és valahol megállapodna stabilan.
Terheld le, és akkor megnyugszik a kimenet. Persze a tápegység saját kimeneti puffereit érdemes lenne leellenőrizni kapacitás szempontjából.
Sziasztok!
Készítettem egy telefontöltőt a bringámhoz. A képet mellékelem. Adott benne egy 1000nF 35V kondenzátor. Ezt megterhelen 5V-al. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell kiszámolni, az Amper értékét. A válszt előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Kapcsolási rajzot mutatnál? Milyen áramra gondolsz?
Szia!
Nincs kapcsolási rajzom, de a lényeg a következő: 6V 3A váltakozó feszültségű dinamo egyenárammá alakítva. Majd a a 6V egy 7805-ös feszstabbal 5V-ra csökkentve párhuzamosan megy az usb csatlakozóra és a kondenzátorra. Ez esetben, ha a dinamo nem ad áramot, a kondi kisül. Ezért érdekelne. Ha bonyolult voltam akkor készítek egy rajzot is! Köszönöm.
Én két darab 1000 µF (mikrofarád) -os kondit látok benne. Ez csak az egyenirányításkor keletkezett hullámosságot csökkenti, és erre a célra megfelel. Valódi, hosszabb idejű energia tárolásra, amire gondolsz, akkumlátort kellene használni.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Emlékeim szerint a 7805-nek a 6V igencsak sovány.
Ha jól tekeri, van ott több is. De kétségtelen jobban járna egyenirányítás után egy DC/DC konverterrel, stabil kimenő feszültséggel.
Sziasztok!
A dinamo valós feszültségéről még nem tudok nyilatkozni, még nem tekertem voltmérővel. 11V váltakozóáramu töltővel tökéletesen üzemel, bár a reményeimtől eltérőem a 7805 jobban melegszik, mint számítottam. Csatolok egy linket, ami alapján elkészítettem a töltőt, bár én a kondikat nagyobbra cseréltem, mást nem változtattam. Bővebben: Link
Valakinek van ötlete? A kérdésem még mindíg fontos számomra.
Az az igazság, hogy nekem nem egyértelmű, mit szeretnél. A biciklin tekerés közben tölteni a telefont? A biciklin tölteni a telefont?
Szia!
Mi a kérdésed? Annyi lesz az áramod, amennyit a telefon vagy a tölteni kívánt akkumulátor igényel.
Szia!
Köszönöm az érdeklődésed és az idődet. A kérdésem csak érinti a kerékpárt. A lényeg a töltőben levő kondenzátorban van. Adott két darab 1000 µF (mikrofarád) -os kondi. A kérdésem az, hogy hogyan tudom kizámolni, hogy hány Amper áll rendelkezésemre, ha 5V-al feltöltésre kerül mindegyik. A kérdés inkább költői, mert tudom, hogy a gyakorlatban nincs jelentősége. Inkább csak tanulni szeretnék. |
Bejelentkezés
Hirdetés |