Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA1558Q
Témaindító: Vassjozsef01, idő: Ápr 2, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Én nagyon amatör vagyok ezekhez a dolgokhoz, a hidkapcsolás érdekelne, hogy hogyan kell ezt összekötni? Van egy 4x12W os autoerősítőm (TDA1516BQ), 2db hangfallal szeretném sztereoban üzemeltetni. Így elméletileg 2x24 w-os teljesítményt kapok. A hidba kapcsolásnál egyszerüen összekötöm a 2db kimenö teljesítményt párhuzamosan és így összeadódik, vagy a tda ic egyik kimenő csatornáját öszekötöm a másik tda ic egyik csatornájával és a maradék 2x24W lesz? ezt biztos, hogy mindenki tudja, csak én nem.
Erősítő hidalása, ez a kulcsszó. Keress rá! Üdv!
Szia!
Két lehetőséged van: - Mivel ez az IC alapból egyszerűen hidalható, bekötöd a katalógus 4. ábrája szerint és kész is. - Külső fázisfordítót használsz, és azzal hidalod. ilyenkor a hangszórót a két kimenet közé kell kötni.
Ezzel meg lehetne hajtani még egy tranzisztoros végfokot csupán teljesítménynövelésből?
Van valakinek ilyen jellegű kapcsolása?
Erősítő elé előerősítő kell, nem pedig végerősítő. De igen, meg lehet hajtani, csak szerintem felesleges, és nagyobb lesz a torzítás.
Akkor egy végső kérdés, ez működik tda1557-el is? Mivel ez van itthon és ebben van hangszóró védelem.
Ha jól tudom ezeknek ugyan az a lábkiosztásuk, tehát elvileg titi kapcsolása és nyákterve jó hozzá.
Köszi a gyors választ az áthidalás ügyében.
A fázisfordító , csak annyit jelent, hogy az egyik hangfalat fordított polaritással kötöm rá a 2 kimenö jelre? Vagy valamilyen műszaki ketyere?
Hali!
A TDA1557Q-nak más a lábkiosztása, az csak 13 lábbal rendelkezik, és kialakításából adódóan eleve hidalt. Azt hiszem van annak is topikja, és szerintem nyákterv is van ott hozzá. (Ha nem találsz, szólj.)
Hali!
Elvileg igen. A Mute/Stby lábat úgy látom, csak kivezetted, azt hová, hogy kötöd?
Azért egy kondi a test felé elférne, és ugye ellenálláson keresztül kötöd a 12V-ra?
Üdv mindenkinek!
Most olvastam a ciket és szeretném megtudni kell e valami plusz ha számitógép tápról szeretném meghalytani, hogy a táp se menjen tönkre és ne is torzitson, vagy a táp szagatása nem befojásólja az erősitő müködését? A segitséget elöre is köszönöm
Hali!
Természetesen működik PC tápról, semmi egyéb nem kell hozzá. Azonban ha ugyanarról a PC tápról akarod hajtani, amiről a gép is megy (mármint ha pl. PC-be akarod beépíteni), akkor esetleg lehetnek gondok. Nem biztos, hogy elbírja a táp a PC-t és az erősítőt is egyszerre.
Szia!
Köszönöm a gyórs választ. egy külön tápra akkarom rákötni. Gomdolom egy 250w atx táp elbírja ha megcsinálnám 5.1be is, gondoltam nem árt egy kis kihívás
Őszintén megvallva se kondi se ellenállás mivel a gyári rajzon sincs beiktatva és kezdő léttemre nem is gondolkoztam rajta. Mekkora és milyen értékű kondit ellenállást rakjak be?
Hali!
Nézd meg a róla készült cikket, ami ellenállás és kondi ott van, az neked is jó lesz...
Megcsináltam egy az egybe ahogy írtad a cikkben semmit nem változott sajnos a helyzet ugyanúgy melegszik mint az állat és brummos is sajnos. Egy fogyasztásmérőbe volt bedugja és véletlen azt vettem észre hogy ha lehúzom az egyik hangfalat akkor megnő a fogyasztás ahhoz képest mint amikor amind a kettő rajta volt. Ha lehúzom mindkettőt lecsökken rendesen de ez normális nyilván.
Dobhatnál róla egy fényképet, hátha okosabbak lennénk...
ha hidba kötöm az erősítőt akkor muszály elhegynom a kondenzátorokat és akkor melyek csatlakozora kell kötnöm a hangszőrót??
a hangszóró bekötése már megvan h hova kell már csak az kéne h a kondikat muszály elhagyni mert én úgy odottam meg h a bemenetnél kötöttem össze (melléketem képet)
Hali!
Így is megoldható, csak ahogy én csináltam, úgy megspórolható a két bemeneti kondi. Viszont hídba kötésnél nincs szükség a kicsatolókondikra. (a 2db 1000 µF-os)
Sziasztok!
Megépítettem ezzel az IC-vel az sztereo áramkört, de zúg (gondolom a trafótól) és recseg. Kérdésem az lenne, hogy ezt a recsegést, hogy lehetne kiküszöbölni? És esetleg a zúgást is. A hangerőt egy sztereó potival szabályzom! Ha kell képet tudok feltenni. Előre is köszönöm!
Pontosabban a mély hangoknál torzít, de igazából, nem találom rá a megfelelő szót. A kapcsolást átnéztem többször is, de nem láttam benne hibát, ami volt azt kijavítottam.
Hali!
Miből áll a tápod? Nem hajtod túl nagy bemenő jelről? Szerintem mutass képet...
Igazából 1 trafóból és egy graetz-ből. A végfokon van 1 100nf es kondi gondoltam jó lesz, de lehet, h még káne szűrni. Viszont a torzításra még mindig nincs ötletem. Az is lehet a táp miatt?? Kb 13-14 volt jön ki a trafóból így.
A bemenethez nem használnám azt a vezetéket, oda inkább árnyékolt kábel kellene, mert ezen sok zajt össze tud szedni.
Másrészt nem biztos, hogy elég az a puffer, ami végfok előtt van, talán nem ártana az egyenirányítás után legalább egy 4700 uF. A 13-14V-ot az egyenirányítás után méred? Szóval szerintem először tégy egy puffert az egyenirányítás után, és úgy, azon a kondin mérj feszültéget. Ha ott a fesz rendben van, akkor kösd rá a végfokot, addig ne!
Szia!
köszi! Ha nincs 4700 uf-os akkor rakhatok elé 2db 2200uf ost? |
Bejelentkezés
Hirdetés |