Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html Ha egy szoftvert használati útmutatóból kell megtanulni használni az már régen rossz Ez már nem a 90-es évek amikor 500 oldalas könyvet kell elolvasni ahhoz, hogy használhass egy szoftvert. Meg kéne végre érteni azt, hogy van a programozó, a felület tervező, ügyvitelszervező, tesztelő, az interaktív help szerkesztő, a grafikus stb...stb...stb... Mindegyik egy-egy külön szakma
Excellon fájl generálás menete:
1. Az Eagle Control panelén indítsd el a CAM processort: File - Open - CAM Job... 2. A megjelenő párbeszédablakban jelöld meg az excellon.cam-ot, majd katt a Megnyitás gombra. 3. A CAM processor párbeszédablakában nyisd meg a boardodat: File - Open - Board. A jobboldali rétegek listájában automatikusan csak a Drills és Holes rétegek lesznek aktívnak megjelölve. Baloldalon a fülön a "Generate drill data" szöveget kell látnod. A "Job" szekció mezőjében is ugyanez látható. Az "Output" szekcióban a Device mezőben automatikusan beáll az EXCELLON. A "File" billentyű melletti mezőben megjelenik a "%N.drd" fájlnév, a %N-t írd át a saját fájlnevedre. A billentyűre való kattintással kiválaszthatsz már létező fájlnevet is. Ez akkor előnyös, ha már egyszer lefuttattad, de időközben módosítottál a panelen és újragenerálod a drill fájlt. 4. Végül katt a "Process Job" billentyűre. A board fájl mappájában megtalálod a "drd" és "dri" fájlokat. Tartalmuk a Jegyzettömben is megtekinthetők. Ha a gyártási folyamat úgy igényli, a Drills, ill. Holes rétegekre külön-külön is generálhatók fúrási fájlok. Bővebb leírást a doc mappában lévő manual_en.pdf 9. fejezetében találsz.
Köszi időközben magánban megkaptam a gond az volt, hogy Én simán akartam fúrófile-t és az nem megy, csak ha a jobot indítom el.
Idézet: „Ha egy szoftvert használati útmutatóból kell megtanulni használni az már régen rossz Ez már nem a 90-es évek amikor 500 oldalas könyvet kell elolvasni ahhoz, hogy használhass egy szoftvert.” Nem értek veled egyet. Egy "valamit is tudó" program leírása több száz oldalas. Olyan programmal is dolgozom, amely eredeti angol leírása több, mint 1500 oldalas (nem elírás, több, mint ezerötszáz oldal). Sok programhoz csak elektronikus leírást adnak, spórolva a papírral. Az Eagle teljes kézikönyve kb. 300 oldalas, a doc mappában megtalálható, a gyártó nyomtatásban is adja a szoftverhez. Ha a kezelőfelületre tennének minden funkciót, nem maradna hely a munkára, talán az ikonokra, billentyűkre kevés is lenne a munkafelület. Másrészt nagyon áttekinthetetlen lenne. Hogy a "rejtett" funkciókat megtaláljuk, csak a leírásokra támaszkodhatunk. Egy oktatás is segíthet, de néhány órás fejtágítás alatt minden nem rögzítődik a fejekben. A leírásokban való keresést azonban megkönnyítheti. A helpeket nem nagyon szeretem, ritkán, csak, ha egy konkrét probléma, főleg egy-egy parancs pontos szintaktikai leírása esetén szoktam használni. Nagyon sok kereszthivatkozást tartalmaznak, az ember könnyen eltévedhet néhány kattintás után. Egy új program esetén sajnos nincs más választás, csak fokozatosan meg kell vele ismerkedni. Ha egy munkát kell megcsinálni, egy eddig ismeretlen program választása nem szokott jó eredményhez vezetni. Visszatérve az Eagle-re, nagyon sok világcég a nagyon drága NYÁK tervezők mellett ezt is használja. Ahogy azt korábban Frankye és Attila is írta, az Eagle is profiknak készült. A többi hasonló programhoz viszonyítva pedig valóban egyszerűbb a használata, könnyebben megtanulható. Láttam már Corel-ben megrajzolt NYÁK tervet is, az csak egy pixeles grafika, abból nem lehet gyártási adatokat (Gerber, Drill, stb.) generálni, csak kinyomtatni. A vasalásos technikához, igénytelenül megfelel. A NYÁK tervező programok a CAD kategóriába sorolandók, nem csak "rajzokat" készítenek, úgy is kell hozzájuk állni.
Idézet: „A vasalásos technikához, igénytelenül megfelel.” Azért ez így egy kicsit durva megfogalmazás. Láttam már kifejezetten igényes, vasalással készült NYÁK-ot is, mint pl. Bari- barátom NYÁK-jai, míg láttam már gyárilag készített kókány gányolást is, amit - elvileg - kifejezetten NYÁK gyártással foglalkozó cég, állítólag profi eszközparkjával készített. Szóval nem a technológiától függ a kivitel minősége (vagy nem csak és elsősorban attól). Gondolom, Te sem ilyen értelemben akartad írni, annyira már ismerlek, csak így, leírva, eléggé furán és meglehetősen kétértelműen hangzott...
Jó, igaz, lehet szépen is "rajzolni". Lehet, hogy kicsit túloztam , de ezzel csak hangsúlyozni akartam, hogy nem hasonlítható össze egy pixeles grafika, ami csak az, semmi több, egy CAD tervvel, ahol a rajz mögött, még nagyon sok, a gyártás során hasznosítható információ rejlik. Egyébként valaki itt nem régen emlegette a Photoshopot is, abból jött a gondolatom.
Lehet, hogy az "igénytelenül" szó helyett mást is írhattam volna, de én ezt úgy értelmeztem, hogy csak a motívumra van szüksége (igénye), a többi adatra (pl. fúrási, solder mask, stb.) nincs. Így jött az "igénytelenség" szó, de sajnálom, ez jutott eszembe és nem negatív értelemben írtam. A másik oldalról nézve és nem az Eagle-vel kapcsolatban, sok embertől hallottam CAD programot rajzoló programnak nevezni. Szerintem éppen a grafikai programok a rajzoló programok, a CAD-ekkel már tervezni is lehet. Én a rajzolás és tervezés között különbséget teszek. Inkább ezt akartam hangsúlyozni, sajnálom, ha félreérthető voltam.
Helló Mindenkinek.
Egy lerágott csont kérdésem van. A réz kitöltés. A 4.11 versióval tökéletesen működik, de ugyanazzal a sample-l, ugyanazzal a technikával az 5.4 nem csinál semmit. De új project-tel sem. Tudja valaki a megoldást? Köszönöm
A Photoshop-ot nem mint nyáktervezéshez lehetséges alternatívaként említettem, hanem csak példának használtam hogy a Protel DXP és az Altium Designer a nyáktervezők körében olyan professzionális program mint a maga nemében képszerkesztésre a Photoshop.
Szia
Eagle 5.4: poligoin parancsal körbefogod azt a területet amit kitölteni szeretnél, ezt körberajzolja pontozott vonalal, az adott layer szinében. Utánna a name parancsal nevet adsz neki pl GND, és végül a Ratsnet parancsal kitölti a rendelkezésre álló felületet a DRC-ne belül megadott értékekkel mint huzalozás távolsága. Ha módosítottál bármit is a nyákterven, a Ratsnet-el újra kell generáltatni a kitöltést. Remélem érthetően írtam. Bari
Helló Bari-
Kipróbáltam most már csinál "foltokat" valószínűleg a beállításoknál lesz még munkám. Köszönöm
Megint félreérthető voltam? Nem volt szándékos, nem is néztem vissza, hogy Te írtad, csak még reggel átfutott a szemem rajta. Legközelebb jobban odafigyelek. Ahogy ismerlek, nem feltételezem, hogy olyan mélyre süllyednél, hogy grafikai programot használnál műszaki dolgokra. Viszont valóban láttam már Corelben megtervezett NYÁK-ot, vagyis a "megrajzolt" képét. Még mindig furcsának tartom az ötletet, pedig már régebben volt. Hogy mik vannak? Aki annyira ért az elektronikához, hogy bele mer kezdeni egy áramkör megtervezésébe miért nem műszaki (esetleg cél-) szoftverrel csinálja? Nem értem. Annyi erővel papírra is rajzolhatná.
Remélem, ebben már nincs félreérthető szöveg.
Nézd meg a drc-ben a clerance fület, ott van, a távolság a lábaktól meg a drilektől, meg a vezetékektől, ha ott túl nagy értékek vannak, akkor attól lehet hogy csak foltokban van.
Nekem amikor nem szokta kitölteni akkor jobb klikk a polygon-ra tulajdonságok aztán mind a két kis négyzetet bepipálom egymás felett.
A helpre egy halom olyan megoldás létezik ami megkönnyíti az ember életét.
Helyzetérzékeny, folyamatérzékeny help. Ezt még egy 12 éves programozó is meg tudja csinálni bár lehet ők jobban, mint a kiöregedett 40 évesek! (Lassan én is közéjük tartozom sajnos). Nem kell telerakni a képernyőt vele csak ötletesen kell megvalósítani a dolgokat. Nade: A photoshop pl simán tudja kezelni a vektorokat van benne SmartObject és minden ami kellhet egy NYÁK megtervezéséhez. Nekem egy komplett berendezett Próbapanel tervező gyűjteményem van hozzá és nagyon jól megfelel. Az Eagle-t az alkatrészek miatt akartam használni, de úgy látom egyszerűbb photoshop-ban megrajzonom, mint Eagle-ben kikeresnem. (Még a legbonyolultabb alkatrész sem tart 10 percnél tovább)
Hát azért megnézem mikor az eagleban kiválasztom a pic 24fj128ga010-et te meg ugyan ezt megrajzolod photoshop-ban!
Hidd el jobb az eagle.
Elolvastam a helpet.
Az orphans ott is kitölti a a poligont ahol elektromosan nem csatlakozik, ki is próbáltam egy nyákomon és láss csodát tök jó lett. Mindig tanul az ember.
Idézet: „A photoshop pl simán tudja kezelni a vektorokat van benne SmartObject és minden ami kellhet egy NYÁK megtervezéséhez.” Akkor szerintem nem sok fogalmad van a NYÁK tervezéséről és gyártásáról. És most nem egy egyszerű egy réteges "hobbi" panelről beszélek. Nem tudom, hogyan terveznél meg egy 6-8 vagy több rétegű panelt a Photoshopban úgy hogy azt profi eljárással le lehessen gyártani. Mások is leírták már, én is kihangsúlyozom, az Eagle az egyik könnyen kezelhető, de annak ellenére profi NYÁK tervező program. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek miatt nem csak a cégek alkalmazzák, hanem a hobbisták között is közkedvelt. Ami pedig a helpet érinti, nem az a kérdés, mit hogyan lehet megoldani, az csak fantázia kérdése, hanem az, hogy mi van, a szoftvercégek milyen helpet írnak. Sajnos vannak szoftvercégek akik még egy majdnem mindenhol használatos, több száz millió eladott példányú irodai szoftverhez sem adnak ki leírást, még elektronikus formában sem (pl. Office). Azt külön kell megvásárolni könyv formájában, de azt is valaki más írta, nem a szoftvercég, ezért általában nem szokott minden benne lenni. Magából a helpből viszont nem lehet megtanulni a szoftver kezelését, az csak arra jó ha az ember legalább valamilyen szinten tudja kezelni a programot, és valahol elakadt. Elhiszem, hogy nem szeretsz olvasni, egy programozónál ez nem előnyös tulajdonság, de vannak vizuális típusok is, akik az írott szövegből könnyebben tanulnak. Hidd el, egy szoftver beszerzésénél több embernél fontos a leírás megléte, mint akinél nem. És fontosabb, mint a help.
Igazad van félreérhető voltam.
Egy egyszerű hobbi nyákra gondoltam amit a videók között gyakorlatilag nyomtatással csináltak. Nekem az is megfelelne és ezért is érzem az Eagle-t ágyúval veréb esetének. (Letöltöttem azt a másikat az sokkal kellemesebb) A helpről annyit, hogy az annyival több a könyvnél, hogy érzékeli az adott helyzetet és durván fogalmazva odalapoz helyetted. Kb úgy, mintha dolgoznál és azt mondanád: Hú kéne nekem most stabil 5V hol is van az a kapcsolás? És ekkor kezdődik a keresés: Vagy a sok-sok könyvben füzetben stb... (na ezt a mostani fiatalok utálják úgy, mint a régiek mondjuk egy rendezetlen könyvtárat ahol 1000 szépirodalmi művet is át kell nézned csak azért, hogy megtaláld ami neked kell). Vagy pedig egy megfelelő keresési algoritmussal. Ezt hívják interaktiv, helyzetérzékeny, folyamatérzékeny meg még mittudomén milyen helpnek. Hatékonyabb.
Nem akarok offolni, mert a modik még megszólnak, de a helpről még egy utolsó gondolatot eleresztek, mivel az Eagle-hez van help is, meg leírás is.
Az előző hozzászólásom utolsó két mondatát ismét megerősítem, és még hozzáteszem tapasztalatból mondom. Sok CAD felhasználóval vagyok kapcsolatban, és a legtöbbjüknek fontosabb a leírás, mint a help. Személy szerint én is többször találtam meg a magyarázatot a leírásban, mint a helpben. A legtöbb szoftver helpje egy külön ablakban jelenik meg és a felhasználónak kell megkeresni, mit is akar. Elég egy nem pontos kulcsszó és a keresés hosszú ideig elhúzódhat. Míg a kézikönyvek általában témakörök szerint vannak rendezve. Az Acrobat Reader (a legtöbb elektronikus leírás PDF-ben van) kulcsszavakra is képes keresni, úgyhogy gyorsan meg lehet találni a kérdéses témakört. Nem hinném, hogy a help több lenne a leírásnál, egymást kiegészítik. Kinek mi áll jobban kézhez, ill. fejhez, használja azt. Szépen hangzik, a különböző help típusok felsorolása, de melyik szoftver tartalmazza ezeket? Legtöbbször az Eagle helpjéhez hasonló struktúrájúval lehet találkozni. A véleményem is az ilyenekre vonatkozik. Az, hogy neked ez nem tetszik, nem változtat semmin, az csak kizárólag a te dolgod. Ha egyszer ez van, kár fikázni, attól nem lesz másmilyen. Számomra a téma lezárva.
Üdvözlök mindenkit.
Szeretnék egy kis segítséget kérni az Eagle 4.16-os nyáktervezővel kapcsolatban. Használtam a googlét is, megnéztem a fórum keresője mit dob ki a problémára, de sajnos tanácstalan maradtam. A probléma a következő: Mivel a power tools-t a neten horribilis összegekért dobják utánam, úgy gondoltam, megpróbálom a cadsoft freeware cuccaival. A cél az lenne, hogy pixelgrafikus képet a programba varázsolva NYÁK-lapra maratható legyen. Le is töltöttem a "bmpeagle.exe" nevű dos-os alapú programot, előtte jól átolvastam kevéske német tudásommal a readme-t. Elkészült a kép, elkészült belőle a BMP.SCR, amit éppen kezdenék futtatni az Eagle segítségével, mikor kidob egy hibaüzenetet. (mellékelt kép) Ha OK-ot nyomok, betölti a képet valami szürke pöttyökkel. Ha a Cancel-ra nyomok, akkor nem történik semmi. Továbbá ha a kész panelterv mellett nyomok OK gombot, akkor a kész tervet elnyeli a feketeség, és hiába nagyítgatok meg mozgok össze-vissza, egyszerűen csak a képet látom. Valaki meg tudja mondani, hogy mit tegyek? Néztem az scr fájlt, a hibaüzi szerint a 4. sorral van baja, és ott ennyi áll: SET WIRE_STYLE 2;. Néztem a többi scr-t, hátha segítségemre lesznek, de tévedtem. Üdv, és előre is köszönöm! 002
Üdv!
Eagle-ben elég kezdő vagyok (tegnap kezdtem el) és azt akarom kérdezni, hogy az alkatrészek furatainak típusát (round, square, octagon) hogy tudom módosítani, mikor már összehuzaloztam? Az octagon-ról szertném az összeset round-ra, ha lehet egyszerre! Köszönöm.
Szia
Ha jól értem akkor te egy képet szeretnél a nyák tervre feltenni. A bmpeagle.exe-t nem ismerem én az import-bmp.ulp felhasználói programot használom kép nyáktervbe illesztéséhez. A kép legyen értelemszerűen bmp formátumú, és nem árt ha csak 2 színű, lehet színessel is, de akkor macerásabb az importálás. Jobklikk az ulp-re ott futtatás a nyáktervezőben, bejön a progi leírása, utána kiválasztod az importálandó bmp-t. A következő ablakon feljön a színpaletta, itt én a no scan-t szoktam választani (csak fekete-fehér képet importálok). A következő ablakban kiválasztom a fekete színt. Ezutn jön az ulp konfig ablaka, itt az Unit részben átálítom mm-re a mértékegységet, a formatot nem szoktam bántani, a scale fakort pedig ki kell kísérletezni hogy az adott nyáktervre mekkora méretben fér fel a kép, érdemes 1 alatti értéket beírni, a beimportált képet egy külön rétegre teszi, álltalában ez a 200-as réteg, a színét meg szoktam változtatni attól függően, hogy a top vagy bottom oldalra kerül, és átnevezem, hogy a nyomtatásnál tudjam melyik rétegnek kell bekapcsolva lennie. Ide töltöttem fel 2 képet amire lett importálva kép. A képek importálását célszerű a nyákterv elkészülése után importálni, mert sok kis vonalból rakja össze, és gyengébb gépen nagyon belassít bármilyen műveletet. A képet csak group paranccsal összefogva tudod mozgatni. Remélem tudtam segíteni. Bari
Szia
Alkatrész forrszemeinek formáját nem tudod megváltoztatni, csak ha átrajzolod a tokozást, a forrszem méretét meg tudod változtatni a DRC -n belül a restring fülön, min a minimum vastagság, max a maximum, és e két érték között a % értékkel tudod megadni, hogy milyen vastag legyen a vezető sáv a furat körül. Ha az alkatrészek forr szemeinek formáját szeretnéd megváltoztatni, akkor a kontrol panelon meg kell nyitni az adott alkatrész könyvtárat, a device ikonnal megnyitot az adott alkatrész-t, a package ikonnal kiválasztod azt a tokozást amit szerkeszteni szeretnél, group parancsal összefogod, a cut paracsot alkalmazod a csoporton, így a beültetési rajzát vágólapra tetted. Újból package ikon, itt az új sorba beírod az általad kívánt nevet, és az OK gombra kattintva megkérdezi létrehozza e az adott új csomagot. Paste ikonnal leteszed a rajzfelületre a vágólapra másolt tokozást, és itt ki tudod cserélni adott formára a forr szemeket. A felesleges rétegeket elrejtve, csak a pads réteg legyen aktív, a group paranccsal kijelölve a padokat a change/shape paranccsal meg tudod változtatni a padok formáját. Mentés után a device ikonnal megnyitod a szerkeszteni kívánt alkatrészt, a jobb oldalon új gombra kattintva kiválasztod az általad szerkesztett tokozást és adsz neki egy nevet, ami térjen el a jelenlegi nevétől, ekkor bekerül a package listába a megadott néven egy felkiáltó jelel, duplán rákattintva hozzárendeled a rajzjel lábait a tokozás forr szemeihez, ha csak méretet és formát változtattál, akkor érdemes használni a másolás innen: opciót az eredeti tokzás bekötésének másolására. Ezután elmentve a könyvtárat már a schematikban a replace paranccsal ki tudod cserélni az adott alkatrészt. Sajnos ez elég időigényes folyamat, de ha a sűrűbben használt alkatrészeket saját könyvtárba rendezve elvégzed a módosításokat, legközelebb már nem lesz rá szükség, és gyorsabban megleszel a tervezéssel. A via-k méretét és a forrszem formáját menet közben is meg lehet változtatni, akár egyszerre is, ha mindent kijelölöd a group parancssal, és a change/size a méret, /shape -el a formáját tudod megváltoztatni. Kissé hosszú lett a leírás, ha esetleg elírtam valahol, a többiek biztosan kijavítanak. Bari Idézet: „Az octagon-ról szertném az összeset round-ra, ha lehet egyszerre!” Amit Bari írt az igaz, de az összes alkatrész pad-jét a boardon be lehet állítani a DRC ikonnal. Az ikonra klikkelés után a megnyíló DRC ablakban ki kell választani a Shapes fület, majd a Pads-nél külön a top és a bottom rétegre is beállítható a pad formája.
Bocsi igazad van, ez elkerülte a figyelmemet
Nincs itt semmi probléma, amit írtál helyes és az is egy megoldás. :kalap:
Forrszem! Ez a szó nem jutott az eszembe. Furat
MPi-c válaszát kipróbáltam az működik, a tiedet még nem sikerült megemésztenem, de szerintem az lesz a nyerő, mert mégsem az összesre szeretném alkalmazni Köszi a válaszokat!
Köszönöm a segítséget, megpróbálkozom azzal is.
Hali!
Sikerült kicserélni a forrszemeket, de most meg az új alkatrészt nem akarja oda kötni a vezetősávhoz:-/ Vagyis ha mozgatom az alkatrészt, akkor a vezetősáv a helyén marad Meg lenne egy olyan kérdésem, hogy hogy tudom kitörölni a könyvtárból a felesleges alkatrészeket, mert 1-ből csináltam vagy 3-at A másik meg: Hogy tudom frissíteni az eagle honlapjáról az alkatrész könyvtárakat egyszerre? Elég hosszadalmas lenne külön-külön letölteni őket... Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |