Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én is pl börzén a kimenőnek való trafót 200! forintért vettem meg! Ez volt a lehető legnagyobb méretű mag ami a fickónak volt,kérdezem hogy ez is 200? Mondja hogy igen! Már adtam is oda a 200 forintost neki és hoztam is el! És úgy néz ki hogy a primernek való is megvan!
Ha van egy régi alaplapod vagy hangkártyád akkor a game port csatlakozót szétvágva kapsz nagyon jó minőségű lábakat. Ezek az érintkezők aranyozottak ( a régebbiek)
Természetesen a game port helyett bármilyen anya csatlakozó jó de azok még jók az eredeti használatban. Különösebb technikai háttér nélkül is nagyon profi foglalatot tudsz csinálni ha van 3-4mm teflon lapod és egy fúrógéped.
Szia!
Akkor jól gondoltam a beállítást. A pufferkondik 180µF 450V-osak, a legnagyobb mért feszültség 300V. Viszont a kimenő méretezésével bajban vagyok. Akár hogy számolom, a 7,5cm2-es vasra primernek 4-5000 közötti menetszám jön ki.
Én 6000 Gaus-al és 30Hz alsó határfrekivel számoltam. Az Raa értékéke sajnos nincs megadva a PCL86-nak, így én az Ra 5100 ohm-jából kiindulva kb. 8600 ohm-nak saccolom az Raa értékét. Az anódfesz nálam 280V-ra van beállítva, a 300V-ot az első pufferen mértem.
Köszi szétszedtem egy régi kártyát amin voltak ilyen csatlakozók és tényleg aranyozottak és jól is fogják a cső lábát.
Tápfesztől is függ , én szkóppal állítottam be , de kb. 25 mA .
Kiválóak azok a feszültség értékek, trafó ügyben indulj ki abból, hogy a Beag az EA110-esében 5,6 cm2-es vasra 2*1312 (összesen 2624) menet primert tekert csak 7 egész pár K Raa-val (a 211-es is ennyi körüli Raa val van). Ettől több menet szerintem nem kell a te vasadra sem. A nyugalmi katódáram 30-35 mA körül lehet. Volt nálam egy gyári Nippon Sound gyártmányú ECL 86 os PP (nagyon jó hangú), abban 6,5 K Raa-t használtak és 7 cm2 körüli volt a vasa. Ennek sajnos nem tudom a menetszámait, de több nemigen férhetett rá arra sem.
Hmm.. akkor én miért nem tudom 82mA alá vinni a nyugalmi áramot?
Mármint nálad a két csőnek összesen 82 mA gondolom. Amikor nyugalmi áramról beszélünk, csövenként értjük. Tehát akkor neked most csövenként 41 mA-ed van, az sok (az anóddiszipáció 9 W lehet, a tied most 11 körül van). Növelni kell a katódellenállás értékét, vagy csökkenteni az anódfeszt (szűrőellenállással) annyira, hogy jó legyen.
Sajnos nem. Csövenként 82mA. A 10 ohm-os katódellenálláson eső feszültség 820mV.
Az eredményezheti, hogy nem a hozzá tervezett kimenő van rajta?
Semmiképpen nem a kimenő az oka. Vezérlés nélkül értendő - gondolom - ez az áram. Sturbi javaslatait figyelembe véve tudod lecsökkenteni, feltéve, ha nem gázosak a csövek.
Miért kisérletezel a nem hozzáillő kimenő nélkül ? Semmi sem fog stimmelni ! ha igazán normális csöves erősítőt akarsz építeni akkor betartasz minden alapvető instrukciót ! Ha nem megy akkor már írtam hogy nyugottan zaklass és megmondjuk a teendőket !Addig ne várj csodát még 100 % ban nem lessz kész minden alkotóelemed / még a hozzáillő kimenők is / Szerintem légy türelmes és csak a hozzá tekert kimenőkkel próbálkozz majd csak addig ugysem nincs semmi értelme a méréseknek meg eggyáltalán az egéssz dolognak !
Az rengeteg , ezért melegszik a 100 ohm is .
Kevés a negatív tápod , vagy a trimmerekkel van gond . Kimenő ezt nem okozhatja , csak akkor ha gerjed .
Szóval akkor ez fix rácselőfesszel van, elnézést nem voltam képben a kapcsolási rajzzal (olyan vagyok, mint a kiselefánt, már elfelejtettem miről is van szó. ).
Rákötötted a rácselőfeszeket a rácsra ? növelni kell a rácselőfeszt ezerrel, ott valami nem jól van kötve, mert kizárt, hogy minusz tizenakárhány voltból ne lehessen munkapontba állítani a végét (vagy átvezetnek a csatolókondijaid, kösd ki őket, amíg beállítod a nyugalmi áramot, amikor visszakötöd, nem változhat a katódáram, ha mégis, akkor nem jók oda).
Első lépés a - táp ellenőrzése .
C3 elkonál mennyit mérsz ?
C3-nál -7V-ot mérek, a rácson -4V-ot. Leforrasztottam a 100nF-os csatolókat is, de ugyan az a helyzet.
A c3 - nál a teljes tápfeszt kell mérned ! -7 volt az nem ok ? a rácson is az a -4volt az szintén kevés !
Ha kiveszem a csöveket, akkor -18V-ot mérek, a rácsnál pedig -10V-ot.
A C3-nál -18 volt semmi féleképp nem lehet ott a teljes tápfeszt kellene mérned /280voltot / ! Szerintem tüzetesen vizsgáld át az egészet ott valami nagy gond van .
CHZ szerintem erre a rajzra gondolt. Vagy nem?
Hoppá mi két malomban őrlünk én az eredeti rajzot nézem ! De itt a te rajzodon a C3 -az egészen mást takar . Viszont kérdezném hogy az AC az mennyi ami bemegy ? ott ahol a te rajzodon AC12 V felirat van .
Az nekem AC 15V. A tápfeszültség a régi rajz szerinti C3-nál 264V.
Mai termés, így már 95db-nál tartok. (Bocsi a rossz képminőségért!)
Mi az, 300B? Mennyi volt?
Én majd akkor fényképezek, ha ott lesznek a hungarocellen! 500db biztos, hogy van.
Zoli ! nálam meg a CHZ-nél jut elég fesz a rácsra ? Hisz nálam ez a kapcsolás az első bekapcsra tökéletesen müködött és azóta is szépen működik ! De viszont ahogyan nézem a kolléga a kapcsolási rajzon alakított ? MIÉRT , Pioneer: az a rajz honnan származik ez nem az amit én megépítettem csak hasonlít rá !
Ezt a rajzot én rajzoltam CHZ végleges verziójáról.
Itt az általam megépített végleges verzió ! Gyakorlatilag némi alkatrész eltérés van ez és az általad lerajzolt közt ? Meg aztán Ott a trimer potis dologba egy csöppet belekeverédtél ! Hasonlitsd össze a két rajzot nagyon szembetünő a módosításod .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |