Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hővédelem
Lapozás: OK   5 / 17
(#) KTobi válasza Einstein21 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Két hűtött tranzisztor között egy kis TO-92es tokozású tranzisztor is neki van nyomva a bordának, odaszilikonozva. Valószínűleg ezen keresztül történik a hőmérséklet figyelés. Ennek környékét nézd meg. Próbáld csak ezt melegíteni, akkor bekapcsol-e?
(#) Einstein21 válasza KTobi hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Megpróbáltam őket (2SC2240) melegíteni, de sajna nem indult el... Azért köszönöm!
(#) proli007 válasza Einstein21 hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Hello!
Kis forrólevegős hajcsavaróval pontosabban lehet célozni és megállapítani minek a melegedésére indul el. (Mert azt ugyan nem írtad, mit melegítettetek.)
A hőmérséklet védelem tranyójának melegítése vakvágány. Attól még az erősítő üzemelne, legfeljebb a munkapont változna meg, ami a végfok túlmelegedéséhez vezetne, vagy ellenkező irányban a keresztezési torzítás növekedéséhez.
De valamit megmérni ésszerűbb lenne, mint fűtögetni. Kivétel, ha a hangfrekis jel útjában van valami szakadás.
üdv! proli007
(#) Einstein21 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Én is logikusabbnak tartanám a méregetést, csak nem tudom, hogy egy hővédelmi rendszer hogyan épülhet fel, mit is kellene mérnem. Mérésben kifogy a tudományom ott, hogy a végfokozat tranzisztor két lába között nem szabad rövédzárat mérni, legalábbis bázis és emitter, vagy bázis és collector között.
Azért köszönöm a hozzászólásokat.

...jaj amúgy a hűtőbordát melegítettük, de kapott minden a hőböl...
(#) Alkotó hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Csináltam egy kicsit átalakított utánépítést Attila86 bordahőmérséklet figyelő elektronikájából.
A mellékleten rajta van az "eredeti" rajz, és a megépített is, gondoltam így egyszerűbb lesz beszélni róla.
Minden működik, minden jól beállítható, de mégsem használható a szerkezet. Ugyanis kb. másodperces ciklussal ki-be kapcsolgat a relé mikor visszahűlve eléri a kikapcsolási hőfokot. Azután már hiába hűl tovább, ez a ciklus nem áll le. Kikapcsolom-bekapcsolom újra jó, melegszik, bekapcsol, de mikor kihűl, ismét jön a "LED-villogás".
Valami ötlet? Mi lehet a hiba?
Esetleg lehet növelni a ki-be kapcsolás közti hőfokot? Mondjuk 60°C-nál bekapcsol, de csak mikor 55°C-ra visszahül, akkor kapcsol ki? Erre igazából persze nincs szükség, mert a bordának jó nagy a hőtehetetlensége.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Az átalakított rajzon R3=56kohm. Ez van benne, ezzel igazak a feszültségek. Elfelejtettem kijavítani.
(#) troby hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám van hogy szeretnék építeni egy olyan kapcsolást amin belehetne állítani egy hőfokértéket amit elérve kapcsolna egy relét, és egy másikat hogy mikor oldjon a relé. De ha a második hőfokérték állítás bonyolult akkor az elhagyható. Ez a kapcsolás egy motorban lenne elhelyezve és a vízpumpát kapcsolná. Jah és csak 12V- os feszültség áll rendelkezésre.
Ha valaki tudna nekem ilyen kapcsolást mutatni azt megköszönném!
üdv
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Az R5-C6 páros helyett tegyél be egy 1-1,2Mohm ellenállást, nálam ez az érték vált be. Ezzel lehet gyakorlatilag a hiszterézist állítani.
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hello!
Igazából, soha nem értettem egyet a pozitív ágban lévő RC visszacsatolással. Tulajdonképpen az csak növeli az erősítését (vagy sebességét) az IC-nek, amire semmi szükség. Viszont mint frekvenciafüggő tag, oszcillációt okozhat. Főleg, ha valami kis földhurok keletkezik a relé áramok miatt. (Amire már volt is itt példa, de Attila azt mondta rá helyesen, hogy nem az őŐ általtervezett nyákkal készítette el az illető)
- Ha a 470nF-helyett egy diódát teszel be, aminek az anódja van az IC kimenete felé, akkor egy hiszterézises komparátort kapsz, aminek a zavarsávját (hiszterézisét) már úgy meg lehet választani, hogy a keletkezett zajok... ne "krepegtessék" az áramkört. Ilyenkor a bekomparálási szintet a referencia feszültség határozza meg, a hiszterézis mértékét, pedig az R6(R8) ellenállás.
- A P1 és P2-vel kialakított "referencia osztót" nem célszerű közösíteni, mert ha valamelyik áramkör bebillen, az módosítja a másik referencia feszültségét is, az osztó belsőellenállása miatt. Ha R3-R4-ből kettő-kettő van, akkor a TL431 miatt nincs egymásra hatás. (Persze ha a két referencia feszültség elég távol esik egymáshoz, akkor nem biztos, hogy ez észrevehető.
- Amúgy ha a művelet erősítőnek nem pozitív, hanem negatív visszacsatolása lenne (azaz erősítő üzemmódban dolgozna), akkor is komparátorként működne a kapcsolás, hiszen a relé meghúzási és ejtési árama más és más értéken van.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza troby hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hello!
Nem írtad, milyen hőérzékelővel működjön és milyen kapcsolási hőfokértékeket szeretnél.
Alapvetően, vagy egy hiszterézises komparátorra van szükséged, vagy ha tényleg függetleníteni akarod a két hőfok értéket, akkor két komparátorra és ezt követő RS tárra.
üdv! proli007
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Idézet:
„Igazából, soha nem értettem egyet a pozitív ágban lévő RC visszacsatolással.”


Én sem. De a gyakorlatban tök jól működik úgyhogy beleraktam, miért ne.

Visszatérve Alkotó problémájához; bár nem láttam a nyáktervet de szerintem a prellegést a nyák huzalozása okozza.

Egyébként hiszterézist el lehet érni akár a nyák szándékos rosszul huzalozásával is, így tehát éppen hogy a nyák huzalozása miatt fog jól működni az áramkör.

Megsúgom, én előszeretettel használok ilyen és hasonló megoldásokat a nyákterveimben, hogy nehezebb legyen azokat módosítani a kevésbé hozzáértőknek.
(#) troby válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hi jo lenne valami dióda vagy tranzisztor mert bele szeretném tenni a vízbe és egy IC-t nehezebb ugy leszigetelni. Alapvetően olyan 70C' de ezt kellene tudni szabályozni. Jó lenne úgy is hogy a beállítottnál kapcsol és ha visszahűlt 2-3-4 fokot akkor meg elold. üdv
(#) proli007 válasza troby hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hello!
Hőfokvédelemben én az NTC ellenállás látom szívesebben, mert annak egy fokra eső változása lényegesen magasabb. Ha mérni is kell a hőmérsékletet közben, akkor más a helyzet, mert ez egy nemlineáris elem.
De ha diódával szeretnéd elkészíteni, akkor javaslom Attila86 kapcsolását, csak nem az ominózus RC taggal, amiről az előzőekben beszélgettünk.
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Köszönöm a véleményeket.
A nyákot mellékeltem. Ez a baj oka?
(IC2 és R3 rajz szerinti, nem a nyák felirat szerinti)
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hát igen, ez nem az igazi. Nem néztem meg alaposabban mert elég fárasztó volt ez a nap, de a LED-ek és a relék árama egész biztos hogy rángatja a földet és a tápot is. Ezáltal persze a referenciát is. Ez komoly hiba. Nézd meg az én nyáktervemet, azon hogyan vannak a csillagpontok!

--------------------------------------------------------

A nyáktervezés az nem azt jelenti hogy lepakolom az alkatrészeket és összekötözgetem. (Az "autorouter"-gomb meg aztán végképp köszönő viszonyban sincs a "nyáktervezés" szóval.) A nyáktervezés onnan kezdődik hogy értem az áramkör elvi működését és átlátom hogy mit hogyan kell benne huzalozni hogy működjön és miért úgy.

(Ez most nem neked szól Alkotó, láttam már tőled tök jó kis nyákterveket és tudom hogy nem használsz autoroutert.)
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Már egyszer, más témában beszéltünk a csillagpontok jelentőségéről, és azt hiszem alapvetően nincs is köztünk ebben nézetbéli különbség. Én annyiban vagyok kicsit engedékenyebb, hogy nem tulajdonítok akkora jelentőséget pl. egy leden folyó kb. 10mA-nek, mint Te. Pontosabban ennek "rángató" hatását én sokszor nem érzem annyira jelentősnek.
De most megvágtam a nyákomat, és a stabilizátor IC lábait tekintve legalacsonyabb és legmagasabb pontenciálnak, áthuzaloztam lengőben. Tehát az MBR, a TL431 az ő 470nf-ja, és az IC2 GND-je, közvetlenül egy vezetékkel csatalkozik a stab. IC középső lábához. Valamint a TL431 munkaellenállása, és az IC tápja úgyszintén egy közvetlen vezetékkel a stabilizátor stab. lábára. Így megvalósul az "ideális" helyzet, azaz sem a ledek, sem a relé árama nem befolyásolja a vezérlő oldalt semmiben.
De... Gyakorlatilag pontosan az előzőekben már leírt lüktetés tapasztalható. Digit multival elég nehéz mérni, de már az is mutatta hol van a lüktetés, ezért gyorsan rögtönöztem egy mutatós műszert, amit kb. 3V-os méréshatárra előtéteztem. Ezzel mértem.
A bajt ott látom, hogy az R3 "felső" lába még rezzenéstelen 2,45V; de az alsó felén lévő feszültség már gyönyörűen "hullámzik" a relék meghúzás/elengedés ritmusában. Mintha az LM358 3-as és 5-ös lába "beterhelné" minden meghúzáskor.
Felmerült bennem, hogy ha az MBR-en folyhat 2,5mA; ami a 2-6 lábon totál stabilan, lengés nélkül tud feszültséget produkálni, akkor a "referencia" előállító ágban miért csak 0,015mA folyik az eredetin, nálam meg 0,035mA. Ezt ha megemelném, akkor sokkal kevésbé tudná az IC megterhelni. Ez járható gondolat szerinted?
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hello!
Idézet:
„Mintha az LM358 3-as és 5-ös lába "beterhelné" minden meghúzáskor.”

Nem az IC bemeneti árama, hanem a pozitív visszacsatolás rángatja. 330kohm*470nF=0,15sec
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Rakjak be helyettük 1Mohmot és kész? Hapró szerint ez vált be nála.
És ha növelném az áramt, ahogy én elképzeltem, akkor kevésbé tudná a 330kohm éreztetni a hatását?
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Hello!
(Ha jól emlékszem, neki is én javasoltam)
De összedugtam az asztalomon és (számomra nem meglepő módon) ugyan úgy oszcillált, mint neked, pedig csak egy LEd-et vitt. Mondhatni lassú PWM volt a váltásnál.
Az ellenállás növeli a hiszterézist. Ha ez gond, tedd a 470nF-ot negatív visszacsatolásnak, és akkor analóg módon megy. De miért nem próbálod ki? Az nem kerül semmibe...
üdv! proli007
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Idézet:
„Én annyiban vagyok kicsit engedékenyebb, hogy nem tulajdonítok akkora jelentőséget pl. egy leden folyó kb. 10mA-nek, mint Te.”


Ez sajnos nem ennyire fakultatív a dolog. Biztos vagyok benne hogy hamarosan olyan áramkört építesz ahol ilyen, szerinted kis áram fog gondot okozni.
Én sem tulajdonítottam ám neki akkora jelentőséget... De amikor két hétig töri a fejét az ember rajta hogy mi baja lehet az áramkörnek, utána hidd el másképp áll már hozzá a dolgokhoz.
A csillagpont nem az én találmányom amit mániákusan szóba hozok itt minden második topikban. A csillagpontot nem véletlen találták ki. Ennél az áramkörnél pedig bármennyire is nem úgy tűnik, hidd el nagy jelentősége van. Építettem már konkrétan ebből a hővédelemből olyan példányt amit nem huzaloztam rendesen mert gondoltam úgysem számít annyira. Pedig dehogynem...

Idézet:
„Tehát az MBR, a TL431 az ő 470nf-ja, és az IC2 GND-je, közvetlenül egy vezetékkel csatalkozik a stab. IC középső lábához. Valamint a TL431 munkaellenállása, és az IC tápja úgyszintén egy közvetlen vezetékkel a stabilizátor stab. lábára.”


És a referenciát osztó két taggal mi a helyzet?

----------------------------------------------------

Mondjuk az meglep kicsit, hogy Proli007-nél is ugyan ez a helyzet, biztos vagyok benne hogy ő jól kötözgette össze az alkatrészeket. De hát a rajzodat nézve az gyakorlatilag tök ugyan az mint amit én publikáltam, csak két trimmer van párhuzamosan.
Mondjuk azt megteheted hogy nem így kötöd be az osztót ahogy most van (R3, P1, P2, R4), hanem teljesen külön. Tehát két-két ellenállás kellene külön a két trimmer fölé és alá.

Én egyébként a normális alkatrészek huzalozását hagytam volna meg a nyákon és a LED-eket meg a reléket drótoztam volna át.
Ja azt is megteheted hogy kiforrasztod a két LED-et meg a reléket és úgy próbálod ki. Ilyenkor persze csak digimultival tudod nézni a két OPA kimenetét hogy prellegnek-e.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Nekem nem prellegett, nem lüktetett, hanem a hiszterézisét akartam változtatni, és így van Proli007 javaslatára tettem be. Ő egy soros diódával együtt tanácsolta az ellenállás beültetését. A kb 1Mohm-mal olyan 30 fokos hiszterézist nyertem.

Viszont én mindig az Attila86 féle nyákot használtam, egy kis módosítással, ami inkább csak kiegészítés, ugyanis a tápegységet ráterveztem a nyákra, egy 7812 stab IC formájában, de a lényegi vonalvezetést soha nem változtattam meg. Problémám nem volt soha ezzel az áramkörrel már sok példányban megépítettem, és mindig elsőre tökéletesem működött. Vagy talán a legelső példánnyal valami, de az még a tervezés fázisában történt amikor Attila86 kitalálta a kapcsolást, a topic elején.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Mellékeltem egy kis átfirkált rajzot a nyákról. Így alakítottam át. Légyszíves nézd meg, mert szeretnék okulni a hibákból. Én úgy vélem, ebben már teljesen rendben van a csillagpont, és mégis változatlanul lüktetett vele.

De kipróbáltam a + visszacsatolás módosítását is. Az RC soros tagot kicseréltem 2,2Mohm-os ellenállásra. Gyakorlatilag hibátlan lett minden. Semmi oszcilláció. Szépen tudom a hőfokokat állítani, stabilan kapcsol be, és a bekapcsolás alatti hőfokon (nem túl nagy a delta, éppen ideális, kb. 5°C, de ezt csak saccolom) szintén stabilan kapcsol ki. hibátlannak tűnik elsőre.
(Kipróbáltam az eredeti nyákrajzolat visszaállításával is. Úgy is tökéletes, nem érzékeny a huzalozás tökéletlenségére.)
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Ez a rajz tök jó.

Nem értem hogy hogyan javult meg azzal hogy a 330k-t kicserélted 2MOhm-ra. Vagyis pontosabban azt nem értem hogy miért nem működött 330k-val, mint nálam meg mindenki másnál aki eddig utánépítette az áramkört.
A forrasztóállomásaimban és a labortápjaimban is ugyan így 300k körüli ellenállás és 470nF van a komparátor pozitív visszacsatolásában és ilyen jelenséget még nem tapasztaltam. Illetve de, volt már ilyen de azt nem ez az R-C tag okozta.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Köszönöm.
A lényeg, hogy a várakozásnak megfelelően működik.
(#) kocsgab002 hozzászólása Aug 15, 2009 /
 
Szia Attila!

Lenne két kérdésem az áramköröddel kapcsolatban. Megépítettem, remekül mőködik.
Viszont: Bekapcsolásnál, mikor a táp rákerül, egy fél másodpercre behúz a relé, majd el is enged. Ez normális jelenség?

A másik kérdésem, hogy szerinted van-e lehetőség arra, hogy két mérődiódát építsünk bele az áramkörbe?
Arra gondoltam, hogy párhuzamosan lennének, bár nem tudom milyen hatással lenne pl a hideg dióda a meleg diódára...gondolom nem túl jó...
köszi
(#) Attila86 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Szia!

Nem emlékszem hogy nálam bekapcsoláskor behúzott-e a relé, de megnézem mindjárt...

Egyszerűen módosítani nem igen lehet az áramkört úgy, hogy két hőfigyelő diódát tudjon kezelni. Ehhez kellene a tok másik OPA-ja és a két OPA kimenetét két diódával VAGY kapuzni kellene.
(#) djdavis válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Hello Attila!

Megépíteném az MBR10100-as hővédelem kapcsolásod. A probléma, hogy az előbb említett dióda nehezen beszerezhető. Tudsz helyette valami mást javasolni, linkelni?
(#) vikipapa válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Kedves Attila86. A #231904-számú hsz-edben lévő kapcsrajzot, nyáktervet és beültetési képet fel tudnád tenni / be tudnád linkelni újra? nagyon megköszönném.
Viktor
(#) Attila86 válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Szia!

Sajnos csak ezeket találtam a vinyómon: Bővebben: Link
Nem tudom hogy ez az-e, már rég volt.
(#) vikipapa válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
szia. azt hiszem az amire én gondoltam, csak ez a két érzékelős változat (ha jól értelmezem) megoldom 1 érzékelősre és jó is lesz Nagyon köszönöm a segítséged! OFF: éppen most építem meg a labortápot amit terveztél
Következő: »»   5 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem