Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok!!
Az érdekelne engem most nagyon hogy aki épített már invertert 230 V ról és jól be tudta terhelni annak hány menet lett a primer és a szekunder , hány teszlára méretezte a vasat, mekkora frekin megy és mennyire tudta beterhelni. Mert én csak 10-15W-ig tudom és akkor már azért esik le a kimeneti fesz mert az IC már a maximum kitöltési tényezőjű 50% os négyszögjelet adja. Nos ezért érdekelne a ti menetszámaituk hogy tudjak viszonyítani. Ja és milyen vasat használtok??????????????????? J
Helló
kioperáltam egy monitorból egy nyákot rajta egy táppal (szerintem kapcs. üzuemű). Már leválasztottam a többi dolgot a táp részről, és szeretném a tápot egyéb célokra felhasználni. Egyik kérdésem az, hogy lehetséges-e ez. A másik pedig az, hogy ha igen akkor elég- e simán áram alá helyeznem vagy kell hozzá valami. Mellékeltem a rajzot. (A DEGAUSS coil áramkörét kiiktattam, mivel felesleges, és le is volt égve - ehhez tartozott az RT501, az R502, és a C503) A táp áramkörben a SYNC+ és SYNC- -t is összekötöttem, mivel eredetileg úgy volt. A másik az, hogy a C510-es kondi után 300V-ot lehet mérni, a KA3842B azomban csak max 30 voltot képes fogadni datasheet szerint. Egy kis segítség jól jönne. üdv WM
itt egy kép a nyákról is. Pirossal körvonalaztam, ahol, a táp van
Nem gond ha a C510-nél 300V-ot mérsz, mert a 3842-es IC ~15mA-t vesz fel és a +300 és az IC közt ott van az R514, 515-ös ellenállás és ezen leesik a feszültség.
Ha mégis növekedne az IC tápfesze, akkor a ZD501-en és R505-ön begyújt a tirisztor és a kompenzációs lábat a földre húzza, ami leállítja a tápodat. Nyugodtan felhasználhatod ezt a tápot, csak a szekunder oldali közös pontot célszerű hozzákötni az érintésvédelmi vezetővel. Egyébként jó a rajzod, le is mentem magamnak
Nagyon köszönöm a választ. Egy gond azomban még lehet, méghozzá az, hogy a ZD501 és az R505 gyárilag nincs beültetve.
Pedig célszerű lenne beépíteni, mert egy impulzusszerű szekunder oldali túlterhelés is okozhat túlfeszültséget a 3842 tápfeszében. A zener feszültségét (10V) kevésnek tartom, mert az IC 16V-on kapcsol be, 10V alatt pedig leáll. Tehát minimum 20V-os zenert tennék oda.
Amúgy az N-csatornás MOSFET-ed milyen tipusú, mert nem tudom a rajzról leolvasni.
A fet típusa K2038 (TRANSISTOR NFET 800v5a TOP3)
Tehát akkor zd501-nek tegyek egy sima 20 voltos zenert tegyek?
K2038-ra semmi értelmes adatlapot nem találtam, de a tranyód valószínűleg 2SK2038-as típusú, ennek megvan a datasheet-je. Azért kerestem meg, mert kiváncsi voltam a maximális Gate-Source feszültségre, ami +-30V.
Az IC-d tápfesze így max 30V lehet, ezért inkább nagyobb feszültségű, 24V-os legyen a Zener. Azért jó a nagyobb Zener, mert nem fog minden ártalmatlan tranziensre leállni a tápod.
Akkor pont megfelel, mivel véletlenül van pár 24 voltos zenerem. Kösz a segítséget. remélem működni fog.
helló
még valamiben kéne egy kis segítség. A q501-est is kihagyták gyárilag. Az milyen típusú alkatrész ? Vag yesetleg elég ha a 24 voltos zener másik lábát közvetlen a '-' -ra kötöm?
Sajna nem tudom beazonosítani a típust, olyan rossz felbontású a rajz, viszont szinte mindenféle típust használhatsz (még nagyáramút is) helyettesítésre, mert annyira kicsi a tirisztor maximális áram feszültség igénybevétele.
Ha most terveznéd a tápnak a NYÁK-ját akkor azt is ajánlanám, hogy tirisztort helyettesítsd egy-egy kisjelű NPN-PNP tranyóval, de most már nem illene két tranyót berakni, mivel nincsen elég furat-forrszem. Egyébként én is használtam tirisztort egy hasonló alkalmazásban, ott a típus 2N5064 volt. Ez a typus is bőven megfelel neked.
kösz ismét.! benézek alkatrésztárolóm mélyére, keresek valami kis tirisztort. Amúgy nemértem, miért hagynak ki egy nyákról gyárilag egy-egy alkatrészt, mikor oda van tervezve, meg ott van neki a helye is. Főleg, ha ennyire fontosak. (dehát valahogy ment eddig is)
Idézet: „ajánlanám, hogy tirisztort helyettesítsd egy-egy kisjelű NPN-PNP tranyóval” és ezeket pontosan hogy is kell összekötni? ilyet még sosem csináltam.
Azért hagynak ki egyes alkatrészeket, mert amikor a termék kezd kifutni, akkor az egyes alkatrészek elhagyásával lecsökkentik a cucc előállítási költségét, és a termék egy darabig még a piacon marad, amíg ki nem fejlesztenek egy újabb terméket.
A monitorban azért nem fontosak ezek az alkatrészek, mert a táplált áramkörök áramfelvétele bizonyos tartományba esik és így a túlterhelés és egyéb védelmek elhagyhatók (persze jó ha van benne). És amikor elhagyták a védelmet nem számítottak a meghibásodásra (de hát végül is tönkrement a cucc, te pedig szétkaptad ) Neked azért fontosak ezek a védelmek mert határozatlan terheléseket akarsz táplálni vele, és még akaratlanul is becsúszhat egy-egy rövidzár, illetve túlterhelés amit a megfelelő védelem ki tud küszöbölni.
Értem, szóval ha nem muszály nem tesznek bele felesleges dolgokat...
Sajnos, mivel nem találtam tirisztort, szeretném ha elmondanád, hogyan helyettesítsem egy-egy tranyóval! Meg amúgy is érdekelne az elv...
Csináltam egy rajzot a helyettesítésről, egyébként rémlik mintha lenne egy hasonló app. note az UC3842 adatlapján.
Szerintem inkább vegyél egy tirisztort, mert úgy mégisem lógna le a NYÁK-ról a két tranyó
kösz
Valószínűleg úgyis az lesz, hogy veszek, csak ezért érdekel a dolog... A tranyók típusa mindegy nem, csak legyen egy PNP meg egy NPN...
A tranyók típusa mindegy, sőt a 10k-ás ellenállásokat is elhagyhatod, csak azért van ott, hogy valamennyire leossza a bázisáramot, és így nehezebben telítődnek a tranzisztorok.
Sziasztok!
Lenne nekem is egy kérdésem az AT táppal kapcsolatban("a séma: ATTAP.jpg"). Olvastam hogy ennek a tápnak a megépítése elönyös, mivel az alkatrészek nagy része megtalálható egy régi pc tápban. Tetszett nekem is az ötlet igy én is nekifogtam hogy építsem meg. Megterveztem, elkészítettem a nyákokat(4 nyákot készítettem, külön az "egyenirányításokra", "vezérlőegységre" és "végfokozatra", a trafókat nem fogom nyákra, mivel lehet hogy ujra kell tekercselni vagy ki lesznek cserélve), most a trafó tekercselésnél tartok. Kérdésem: nem ismeri valaki a 200W-os PC tapokban hasznalt fő transzformátor adatait(főként a fajlagos induktivitás érdekel)? És mekkora a bemenő feszültség a fő transzformatoron? (300V? ) Előre is köszönöm! Idézet: „nem ismeri valaki a 200W-os PC tapokban hasznalt fő transzformátor adatait(főként a fajlagos induktivitás érdekel)?” Mi a mag típusa? Én pl. EI-35-öseket szedtem ki régi AT-s PC tápokból, ennek fajlagos induktivitása 2200nH/Tnégyzet. Először szerintem próbáld beazonosítani a vasad típusát. Ha van szkópod és valamilyen színuszgenerátorod, akkor ismert menetszámot rátekersz a trafóra és egy soros ellenállással feszültségosztást mérsz, és ebből induktivitást majd Al értéket számolsz. Idézet: „mekkora a bemenő feszültség” Az attól függ milyen trafómeghajtást használsz. A PC tápban félhidas kapcsolás van, és ott a trafóra jutó fesz amplitudója az egyenirányított hálózati fesz fele.
A magról sokat nem tudok, de itt van a legtöbb információm róla: a tetején a következőt írja: "SH-EI-33CA", eredetileg a primerjén 40 menet volt, a primer szál vastagsága pedig 0.5(vagy 0.6) mm.
Itt egy kép róla:
Gondoltam egyet és még egy képet felrakok.
És kösz a segitséget!
Az első képen EI-33-as vas van, a másodikon előről hátra sorban: 3db EI-33, és a végén egy ERL-35.
[link=http://www.americor-usa.com/PowerSup/Page%20044.pdf]http://www.americor-usa.com/PowerSup/Page%20044.pdf[/link] [link=http://www.magnet-tech.com/pdf/MnZn/MnZn_high_permeability/EI.pdf]http://www.magnet-tech.com/pdf/MnZn/MnZn_high_permeability/EI.pdf[/link]
Sziasztok!
Azon fáradozom, hogy építsek egy kapcs. üzemű tápot, de e téren való tudatlanságom gátat szab a fejlesztésben. Szóval egyszerű kérdésem, kérésem lenne: Ha valaki tud egy jó (magyar nyelvű) irodalmat a témában, az legyenszíves; és ossza meg velem; legalább a könyv címét oops, és előre is Köszike
SMPS handbook
Sajna ez nem magyar nyelvű, de sok ábra van benne amitől könnyeben emészthető. Ja, és csak darabonként lehet letölteni.
Nem hiszed el, de én is PONT ma töltöttem le egy másik helyről ezt a 350 oldalas "könyvecskét"
Ekkora egybeesést...
helló
ha van egy kapcs. rajzon egy kerámi kondi ésaz van ráírva hogy 0,1 az milyen értéknek felel meg? |
Bejelentkezés
Hirdetés |