Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Halihó!
Akkor meg miért nem építed meg az én kétranyósomat? Adtam hozzá nyákorajzot is! semmi fullos alkatrész nem kell bele!
Hát igen, de vajon zene lesz-e? - mert 10 éve is van már annak, hogy valakit láttam rendesen leülni és végighallgatni egy CD-t. Nincsenek már "együttesek" - sem.
A klipp megölte a zenét...
Sőtt még sajnos a TEXSAS szuper erősítőt sem !
Úgy látom a te világod eléggé pesszimista , őszintén nagyon sajnállak ! Szerintem itt sokkal jobban örülnének az építő jellegű hozzászólásodnak , mint ennek a mit miért ne csinálj mondandódnak ! Nézd ha neked megfelel a 2 árva tranzisztoros RIAA akkor használd egészséggel . Azért még a más által konstruált erősítőt RIAA-t nem kellene lealázni , főleg hogy azt sem tudod mit beszélsz !
Szia!
Meg is lenne minden! De nincs transzfer fóliám A múltkor elfogyott az uccsó!
Idézet: „„És a tábortűz effektussal mi van? - amitől a szem könnybelábad?” Adj még 20 évet, és azt sem fogják tudni mi az az elektroncső, mi a bakelit és még azt sem hogy mi a CD! De lehet hogy már a DVD sem fog nagyon derengeni mindenkinek!” Ez egy kifejezetten ismerős részlet... Gondolkodom, honnét ? A Mad Max-ból való ? Vagy a Majmok bolygójá-ból ? De... az Utolsó Emberben is volt ilyesmi részlet. Szabad a gazda. Melyik sci-fi novellában olvastad ?
őőő... analógot hogy tettél ide? kekec-kekec...
Nana! Hallottál már csövest?
Meg aztán úgy vettem észre, hogy manapság már a minőség nem számít.
Ha IC és RIAA akkor nekem LT1028 vagy LT1115/Linear Technology/
Ha írsz a cégnek ingyen küldenek két darabot kipróbálásra./126dB jel-zaj/
Ingyé?
Termékminta vagy mi az (isten) az? Vagy 1-2 napon belül elromlik és meg kell venni a normálisat vagy mi? Ha normálisat küldenek,én fix,írok!!!
Vegyük alapul hogy az elektroncsövek ideje kb... 40 éve igencsak lejárt! A geometriai kialakításuk miatt a határfrekvencia, a torzítás stb..... ugye nem kell mondanom milyen? Amúgy egy csöves cuccnak is van zaja, de az elfogult építő(mester) ezt már nem hallja! Ugyanígy van torzítása is, de nem akarok mégegyszer az elfogultságra hivatkozni. Meglepődnél igencsak ha tényleg egy vakteszten ülve mégis az IC-st találnád a legjobbnak!
Nem a csöves cuccok ellen vagyok, mert akinek van pénze az megveheti a tényleg High-Quality cuccokat, de ez itt egy amatőr fórum s nem hiszem hogy sokunknak lenne pénze egy 200,000Ft-s csőre, aminek ugye az élettartama jelentősen korlátozott. Mindezek mellett egy vacak csöves korrektor csak úgy simán felvesz 30W-ot a hálózatról. OK! Megértem hogy a minőséghez energia is kell, de EKKORA? Mellesleg megjegyzem hogy a FET pont úgy működik mint egy csöves trióda, csak alacsonyabb feszültséggel és nem kell fűteni. A zaja is lényegesen alacsonyabb a határfreki magasabb a torzításról és az energiafelvételről ne is beszéljünk. Ám ha valaki csöves korrektort akar építeni, tegye! Nem akarok senkit sem lebeszélni arról hogy trafót tekerjen meg egy fadoboz tetejére kirakja a csöveket (hátha eltörik...) és mutogassa sznob haverjainak hogy ez a High-Quality. Mellesleg a botfülű sznobok lehet hogy azt sem tudják mi az a bakelit! de azért MP3-ban szól az opera a kocsiban!
Kár volt idejönnöm a témába.
Ez még nekem is egy kicsit rosszul esett! Hallottál már csöves erősítőt "normális" zenén? Csak azért, mert akkor nem nagyon írnál ilyet. Idézet: „Nem a csöves cuccok ellen vagyok...” Akkor talán megírtad volna ezt a hozzászólást, ha nem ellenük vagy? Mi az, hogy lejárt? Ilyen NINCS! Amíg kapni őket (méghozzá egy darabig biztos, mert a JJ még "működk"), addig nem jár le az idejük. De tudod it, nem is érdekel az egész, mert én igenis építeni fogok csöves cuccokat ezután is. Pedig aztán nem zuhant rám a Nemzeti Bank. Oké, azért van benn pénz, de nem 100000Ft. Ezt meg már a Te érdekedben: Szerintem jobb, ha békénhagyod a csöveket, mert egyketten ezért igencsak nem fognak szeretni, mint fórumtársat. A a szerencséd, hogy ezt nem a csöves fórumba írtad! További jó IC-s, FET-es, meg tranyóshangú zenehallgatást! Bocsánat, Hobbielektronika.hu, hogy OFF-oltam!
Csövek világában hiányos ismereteid , fantáziáddal helytelenül egészíted ki és tényként kezeled .
Ezzel csak magad égeted , sajnálom. Ha összehasonlítanád a csövek és a tranzisztorok karakterisztikáit , észrevehetnéd , hogy téves következtetéseket vonsz le. Hallottál már termikus torzításról ? Szerinted csöves erősítő kimenővel képtelen négyszögjel átvitelére , ezt én bizonyítékokkal cáfoltam . Még reagálni is képtelen voltál rá . Nem akarom azt állítani , hogy csak csövekkel lehet jó hangot produkálni , vannak nagyon jó félvezetős erősítők is . Sajnos a próbálkozásaid között egy ilyen sem fedezhető fel és ezek hangja alapján hozod meg a véleményed . Ez már magában is érzékelteti , hogy rossz alapokból kiindulva , hibás nézeteket terjesztesz . Csak remélni tudom , hogy csak saját személyedet tudod megtéveszteni .
Nem megbántani akartam a csöves építő(mestereket!)! Nem is állt szándékomban! De ez olyan mint akinek csak a Harley a motor, a többi az csak bicikli! Neki nem számít hogy egy negyven éves konstrukción ül, az sem hogy 10szeresét zabálja egy újabb motornak, de a fíling, meg a romantika meg a tábortűz és könnyes szem......
Idézet: „Ezt meg már a Te érdekedben: Szerintem jobb, ha békénhagyod a csöveket, mert egyketten ezért igencsak nem fognak szeretni, mint fórumtársat.” Akkor mi tranzisztoros IC-seknek meg utálnunk kéne a csöveseket? Nem megy! Nekem van egy véleményem. Magánügy.... Pont a csöves-tranyós-ICs átmenetben gyakoroltam magam műszerészként. Ha valakinek csöves erősítő vagy korrektor kell akkor nem akarom lebeszélni róla! Építse meg, hallgassa egészséggel a legnagyobb örömére! A fórumtársak meg majd eldöntik hogy hallgatnak rám vagy "senem"! Légy szíves ne beszélj a többiek nevében! Itt nem a csöves vagy akármilyen korrektorokról van szó hanem a RIAA korrektorokról! Itt próbálunk olyan korrektort összehozni ami megközelíti az ideális RIAA görbét, az hogy csöves, vagy tranyós, FET-es, vagy IC-s szerintem tök mindegy! A lényeg hogy jól szóljon! Én csövest nem fogok építeni, mert a befektetett pénz és energia nem hozza vissza azt amit várnék tőle! Megint csak megjegyzem: NEM A CSÖVEK ELLEN VAGYOK! Csak kezdő amatőröknek nem ajánlom, sem a légszerelést sem a nagyobb feszültségeket (anód 200-300V). Ezenkívül a csöveket lefutott dolognak tartom (kivéve a képcsöveket, mert abban veri az LCD és a plazma felbontását is, árban is!). Idézet: Csupán csak eggyetlen mondatot ragadnék ki ebből a jól megfogalmazott mondatok halmazából : aminek csak a te leszűkült látásvilágod ad helyt ! Ebből látni hogy te aztán ehhez ám olyan betyárul értesz ? Reméllem az a nagy tudományod azért benned marad ,ne nagyon terjeszd mert még megkapod a Nóbel díjat ! Apropó hogyan halad a JLH-ád ? Ez ittenet egy amatőr fórum : pont azért itt jobb lenne ha mutatnál valamit az élet műveidből ! De javaslom neked hogy nyiss egy ellen topikot ahol meglehetne vitatni hogy mit miért ne építsünk mert az nem éri meg ? Részemről a további off lezárva reméllem nem akarsz tovább kontrázni , annál inkább várnánk az építő jellegű hozzászólásaidat . „Mellesleg megjegyzem hogy a FET pont úgy működik mint egy csöves trióda, csak alacsonyabb feszültséggel és nem kell fűteni.” Idézet: „Ez már magában is érzékelteti , hogy rossz alapokból kiindulva , hibás nézeteket terjesztesz . Csak remélni tudom , hogy csak saját személyedet tudod megtéveszteni .” Gondolom amire hivatkozol az a saját mérési eredményeid és a kimenőtrafót is Te tekercselted! Itt mindenki szuverén egyéniség és gondolom van annyi esze hogy kire halgasson! Ha nincs akkor meg csak az árral úszik! Épít majd egy csöves korrektort (egy faládába, csövek kint a tetején) és azt hisz hogy ez már a csúcs! ECC csővel nem is kezdenék, mert már akkor gagyi volt mikor kitalálták! Sima TV-k hangfrekis végfoka volt cca 10%-os torzítással teljes kivezérlésnél. És akkor még nem is beszéltünk a csövek igen nagy kapacitásáról, valamint arról hogy a teljesítményfelvétel néha tízszerese a leadottnak! Azt hiszem hogy manapság igencsak megnézi mindenki hogy mi tekeri a villanyórát! ha egy csöves nem jobb egy IC-snél akkor inkább azt választom ami fél évig egy elemről is elmegy, és nem azt ami óránként 30-60W-ot zabál.....
Ez már nem a RIAA korrektorról szól, hanem személyeskedésről, és egyre mélyülő ellenszenvről, ami nem tesz jót senkinek, Kéretik abbahagyni az ilyesfajta hozzászólásokat ezek után!
Köszönöm.
Bocs de eggyáltalán nem is én kezdtem ? és én máris be is fejeztem ! Ha valami bünt követtem el akkor legyen, az az én bűnöm csupán csak : bemutattam egy általam épített Cöves RIAA korrektort ! Gondolom ezzel nincs is baj . A további fejlemények már .... Mégegyszer én elnézést kérek
Idézet: „Apropó hogyan halad a JLH-ád ?” Sehogy! Minden meg van hozzá csak időm nincs! Amúgy a sok sznob miatt már nem is fogom megépíteni. De nem OFF-olom tovább a témát. Van nagyon sok jó korrektor (csöves-tranyós FET-es-IC-s) itt megpróbáljuk közzétenni ezeket a kapcsolásokat. Tegyél közzé egy általad megépített csöves korrektort mérési eredményekkel és győzd meg a Nagyérdeműt!
Én is elnézést kérek! Nem állt szándékomban személyeskedni! Bocsánat mindenkitől!
Már nem szívesen szólok hozzá , de az orbitális tévedéseket helyre kel tenni .
ECC csövek nem voltak soha egy TV-ben sem végcsövek , már disszpációjuk sem lenne elegendő . Torzításukról is tévesek a feltételezéseid . (CIROKL által bemutatott korrektorban 1 db ECC sincs.) Csövek kapacitásait is légyszi ellenőrizd .. Az nem baj ha valaki téved , az viszont bűn amikor isneretei korlátai miatt , butaságokat tényként próbál elhitetni másokkal .
Szerintem zárjuk le ezt a vitát mielőtt a moderátorok meg nem teszik. Kis vitánkból mindenki azt von le amit akar. Soha senkire nem erőltettem rá egyetlen általam közölt kapcsolást sem. Mindenki olyan korrektort épít amelyik neki szimpatikus, és tetszik a hangja. Ezt sem én sem Te nem fogjuk(tudjuk) befolyásolni.
Remélem nincs harag és inkább tegyünk közzé minnél több RIAA korrektort!
Az elmúlt pár oldalra nem reagálok, olyan mértékűnek látszik a tájékozatlanságod (a látszat csalhat, nem állítom, hogy tájékozatlan vagy, szerintem csak a kötözködés kedvéért írtál), hogy azt sem tudom eldönteni, mibe kösek bele. Össze sem tudnám számolni hány tranzisztoros, IC-s, csöves korrektort építettem már életemben (2 tranzistorostól 40 tranzisztorosig, 709-től 5532-ig, fettel és anélkül, triódákból, pentódákból és vegyesen), és még többet hallgattam, gyáriakat és házilag építetteket egyaránt, jelenleg is van több gyári IC-s, tranzisztoros korrektorom és van pár saját építésű tranzisztoros, IC-s és csöves korrektorom is.
Mindegyik pontosan követte, illetve követi a RIAA görbét, mégis másképpen szólnak, azt hogy melyik jobb vagy rosszabb hangú énszerintem, azt nem árulom el. Idézet: „Itt próbálunk olyan korrektort összehozni ami megközelíti az ideális RIAA görbét, az hogy csöves, vagy tranyós, FET-es, vagy IC-s szerintem tök mindegy! ” A RIAA görbe létrehozása a legkisebb feladat egy RIAA korrektornál (egy szál színusszal fésülve), az hogy 0,001 dB ,vagy 0,1 dB ,vagy 1 dB ,vagy éppen 3 db pontossággal követi az ideális görbét, ha a két oldal azonos, nem sok mindent befolyásol a kapott hangon. Egészen más dolgok döntik el, hogy a kapott hangkép mennyire barátságos az ember hallása számára....
Idézet: „Nem megbántani akartam a csöves építő(mestereket!)!” Elhiszem! Mindenki azt épít amit akar, ebben teljesen igazad van. De inkább kezdje mindenki a TDA-kkal, STK-kkal, aztán, ha annyira szereti az audiofil hangzást, jöhet a csöves. Először én is féltem kicsit a 200-300V-tól, de amikor először bekapcsoltam az erősítőt, ez elmúlt. Pl. az EL84-es erősítőmhöz álótrafót kellett venni, a többit bontottam. Nekem a kevés alkatrész is tetszik, nem kell sokat "vacakolni" vele.
Távol álljon tőlem a személyeskedés, ezért nem szólítanék meg senkit sem, amúgy is csak véletlenül vetődtem ide...
Mivel ez a legkisebb eszközigénnyel utánépíthető erősítő régóta készítek magam is ilyeneket. Csak néhány amire emlékszem: Revox, HFM1, Cood, néhány Rt. és Elektor kapcsolás TL072/074 vagy. NE5532/34 IC-kel. Aztán meg vásároltam néhány olcsóbb de "jóhangúnak" minősített gyárit is: Project, NAD, Rotel. Ezen idő alatt elkoptattam néhány hangszedőt, MC illesztőt, lemezjátszót és összegyüjtöttem valamivel több mint 2500 hanglemezt... Néhány privát tapasztalatom: A gyári "szebb", több rendszerben használható ("kompatibilisebb"), és mivel ismert (elismert) jobban lehet vele "dicsekedni". Jó kapcsolás (és ezért ma már a könyvtárakat sem kell bújni), jó alkatrészekből, korrektül megépítve szólhat jól akár IC-s akár diszkrét félvezető. Viszont ne temessük a csöveseket mert annyira jól nálam még RIAA nem szólt, mint az a Hiraga utánépítés ami vagy jó öt éve szolgál a megelégedésemre. (A csövek nincsenek a dobozon kívül, sőt elég jellegtelen és ormótlan fekete rack dobozban vannak, így a kinézetével nincs is mit dicsekednem... ) Ez a kapcsolás köszönő viszonyban sincs a csöves "élbollyal", mégis "fülbetűnő" a különbség. Végül, bármilyen megállapításra jutunk az csak a privát véleményünk lehet, mert hol láttunk és hallottunk mindent...
Idézet: „...az hogy 0,001 dB ,vagy 0,1 dB ,vagy 1 dB ,vagy éppen 3 db pontossággal követi az ideális görbét, ha a két oldal azonos, nem sok mindent befolyásol a kapott hangon. Egészen más dolgok döntik el, hogy a kapott hangkép mennyire barátságos az ember hallása számára....” Nekem ezt nem sikerült így megfogalmaznom, de nagyon közel áll ahhoz amit a magam számára tanulságként levontam ...
No hát meghallgattam pár IC-t, RIAA ként, a következő elrendezésben:
CD játszó a legjobb felvételekkel aminek a hangját évek óta ismerem és a legjobb cuccokon is meghallgattam. Anti RIAA korrektor, passzív ( ne tessen belekötni, hogy színezi a hangot...) RIAA korrektor kapcsolás Saját tervezésű fejhallgató végfok+Sennheiser Szóval az eredmény: első három OPA134, AD797, LM4562 Magyarul nincsenek csodák, az van, hogy annyira akarjuk jobbnak hallani ezt-amannál, hogy ha van egyáltalán különbség, akkor azt jobbnak ítéljük. A tiszta teszt a következő: melyik CD-anti-RIAA-RIAA-végfok lánc hangja fog a legjobban hasonlítani a natur CD-végfok lánc hangjához, mert az a legjobb nyilvánvalóan. Más kérdés, hogy melyik fog a legjobban tetszeni. Az igazság odaát van.
"Amikor megépíted ezt a TL -es RIAA-t, akkor egy IC foglalatot forrasz be. Ezután egy mozdulattal ki tudod cserélni benne az IC-t, tehát akár másodpercenként összehasonlíthatod mondjuk a NE5543-el, mivel a lábkiosztás és a működés azonos."
Bocsánat , de nem is oly rég , mintha más lett volna a véleményed .[OFF]
Szóval!
Összekötöttem a Marantz SR-220-at a lemezjátszómmal. Jól szól de nem olyan mint a Texas és a kéttranyós korrektor...... A hangdoboz még mindig S-30. Még csinálok egy kábelt a számítógéphez és felveszek egy lemezt, ha sikerül akkor felteszem!
Ma végre végig hallgattam több bakelitet!
Legalább kimosta a fülem a sok MP3 után! |
Bejelentkezés
Hirdetés |