Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Laptop LCD
Köszönöm a segitséget a leírást de csak külön vezérlövel lehetne meghajtani. Igy inkáb lemondtam rola.Elég drágalenne megépiteni.
Sziasztok,
Nyitottam egy új témát mert nem találtam a problémámra megfelelő témát. Tehát a helyzet: Adott egy Acer Aspire 3690 laptop, és az egyik napról a másikra meghalt a kijelző (képek Itt és itt ) Egy 15,4" wxga kijelző van benne, a gép 2 éves, és annyira nem volt használva mert apámé (napi 1-2 óra) Külső monitorral teszteltem, és működik tehát nem video kártya. Esetleg tudtok valamit rá mondani, vagy kevés információt adtam meg? Köszönöm előre is.
Ez nem lett volna jó? Bővebben: Link Egyébként az LCD meghajtó rész még ehet attól hibás, hogy külső monitorról működik. De legelőször a képernyő csatakozót ellenőrizd nem kontakthibás-e?
Nézd meg a kijelző érintkezőit.Ilyet az enyém is szokott pillanatra becsikozodik,teljesen becsikozodik,fehér lesz. Általában csak ujra kell inditani.Próbáld meg mozgatni a kijelzőt, kicsit a kijezö alsó részének közepére odaütnide Óvatosan nehogy betörd.
Üdv!
Igen megnéztem a csatlakozót, és semmi hibája nincs, gondoltam inverterre, vagy esetleg, hogy a kijelző ment szétt. És azon gondolkoztam, hogy ki próbálom az én laptopom kijelzőjével, csak attól félek, hogy nehogy mindkettő beadja a kulcsot.
Inkább ne próbáld meg másik laptop kijelzővel.Tuti hogy nem ugyanolyan a csatlakozása.
Üdv!
Szerintem inkább a "rossz" kijelzőt tedd rá a te gépedre. Ez szerintem nem okozhat hibát. Az eredmény ugyanaz. Ha a kijelző működik akkor a másik gép hibás. Ha nem működik akkor a kijelző rossz. Sok sikert!
Edit: Igen azt elfelejtettem említeni: CSAK akkor próbáld meg hogy ha a te géped is ugyanolyan. Igaz ha más a csatlakozó nemtudod összedugni. De jobb a biztonság.
Mindenképpen vezérlő, vagy átvezető kábel (gép LCD között) szakadás. Inverter, LCD hibátlan!
Kösz a válaszokat,
mizsei.robi: Újraindítás után sem működik, csati a helyén van próbáltam mozgatni. bazsoo: Ok megpróbálom, megnézem neten milyen a csatija a két gépnek, apámé Acer, enyém pedig Fujitsu-siemens. Szervízbe pedig csak a legvégső esetben akarom vinni, mert nincs ismerősöm és ugye nekik az lenne a jobb ha mondjuk kijelző hibásnak állítják be (tapasztalat). Meg ugye egy új kijelző is olyan 40 körül van azthiszem, akkor már inkább új laptop.
Nézd meg a kijelző típusát. lehet,hogy tudok neked bontottat. Inverter hiba nem lehet.
És azt, hogy tudnám ellenörizni?
Most egy jó 2 órára el kell mennem addig nem tudok válaszolni, mégegyszer köszi a válaszokat.
A kábelt méréssel. A vezérlőt csak próbával.
Ha Siófok környékén laksz vidd el a MobilComputerbe! Dózsa györgy úton van a ficopálya felé. Ott melózik tesóm. Normális hely.
Jó esélyel simán át lehet rakni egyikből a másikba a kijelzőt. Ha a kijelző panel csatlakozója (ami az LCD -n van, és nem az alaplapon) egyezik, (ugyananyi lába van) akkor csak simán át kell dugni, meg persze a fénycsőt csatlakoztatni az inverterhez. A legtöbb esetben még a kijelző méret is mindegy. (Én már raktam át 15" -t 15,4" -be, sőt még 17" helyett próba idelyére 15,4" -t, stb... ) Ha az LCD átvezető kábelt át lehet dugni, akkor menni fog.
De szerelés nélkül is ki tudod zárni a hibát jó esélyell. Bekepcs után, óvatosan próbáld meg a kijelzőt "hajtogatni" a felső szélen. Ha változik a kép, pl. máshol jelennek meg a csíkok, akkor a kijelző kuka.
sziasztok!
megtudná mondani vki,hogy használat közben,néha csak úgy elfeketedik a laptopom képernyője,annyira nem értek hozzá. köszi
Angollal hogy állsz? Mert ha vágod, akkor ittit
mindent tudsz venni a gépedhez fillérekért! Tanácsokat is tudsz kérni és nagyon segítőkészek. Próbáld meg!
köszi a segítséget!
elromolhat tőle a gép? használhatom addig még meg nem nézik? elöre is köszi
fényben, esetleg elemlámpával megvilágítva nézd meg van-e kép, vagy csak a háttérvilágitás kapcsol ki
Sziasztok!
Úgy látom, itt mindenki a pc-re szeretné kötni a laptopból kiszerelt kijelzőjét, én nem. Az az ötletem támadt, hogy tv-t készítenék az enyémből (mondjuk scart bemenetről, de csak egy telefonszámot mondtam). Ez (az előző hozzászólásokat átfutva) egy kicsit komolyabb cucc, mint az előzők. Ez egy LG 14,1-es kijelző, típusa is van, mégpedig LP141XA-A1NA. Koreai a lelkem és találtam hozzá datasheetet is és készíttettem róla egynéhány képet is. A 20 eres csatlakozóból az utolsó négyet nem használja, bár azok amúgy is csak GND-k NC-k Legkisebb problémám az NC-vel van, azt tudom, hova kössem, a többi nekem kicsit szűkszavú, ha valaki ránézne, megköszönném!
hát az nem egyszerű dolog. a scart kompozit videojelet be kéne digitalizálni, duálportos memóriában tárolni, majd az lcdnek megfelelő frekin kipörgetni.
ez szerintem még szakdolgozat témának is sok egyszerre esetleg valami fpga/cpld...
Ez nem fog menni. Az a kepernyo LVDS-es, a 141x-bol latom. Az kb 70Mhz-n porog es meg elotte tomoriteni is kell az adatokat.
Szerintem hirdesd meg, biztosan van, aki beleterdelt az ovebe es kellene neki. max 20k-t kerhetsz erte, de inkabb 10-12k a realis erteke.. Jobban jarnal egy ttlRGB-s kijelzovel, de azzal is nagyon nehez. Elsokent ezek ugy 40MHz orajel korul mennek, erzekenyek a kabelhosszra, szoval 40cm felett mar nem biztosak. Nem allitom, hogy lehetetlen, de erre a celra vannak cel-ick, amik ezeket elvegzik. Kulon megepiteni nagyon bonyolult es felesleges. Bontokban vannak torott kijelzos LCD TV-k, esetleg azok elektronikaja hasznalhato lenne. Bar ott mar altalaban 8 csatornas LVDS-t alkalmaznak, a te kepernyod meg 4-es... Ha megis belevagsz, en is javasolnek valami IGEN GYORS procit hozza...
Sziasztok
Szétszedtem egy régi laptop kijelzőt (CITIZEN G6482L-FF MADE IN JAPAN) és nem találtam hozzá kiosztást. Valószínűleg monokróm és 640*480-as pc-re szeretném kötni. Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.
A hiba képből lehet következtetni a hibára?
Arra gondolok, hogy nem mindegy, hogy egy pixel szélességű csík van, vagy szélesebb, mint az enyémen. Számítástechnikai emlékeim alapján a szélesebb lehet a kábel hiba, hisz így egy egész szekvencia kiesik.
Ha fuggoleges es szeles a csik a kepen (kb fel centi felett, akar fekete, akar szivarvanyszinu is), de a tobbi hibatlan, akkor a kijelzo uvege es az oszlopmeghajtok foliakabele valt el egymastol. Otthon, hazilag javithatatlan. Magyarul kijelzo csere.
Sziasztok!
Adott egy HP Compaq 530 laptop. Egyik nap (külső behatás nélkül) megjelent egy függőleges sárga (van, hogy a háttértől függően, inkább fehéresnek tűnő) 1 pixel széles csík. Ami érdekes, hogy néha eltűnik. Van esélye annak, hogyha elviszik szervízbe, nem kell kicserélni az egész kijelzőt, csak valami kontakt hiba? A kép persze berajzolt vonalat tartalmaz, mivel a hiba az LCD-n keletkezik, nem a videó kimeneten, de valami ilyesmi... Üdv Inhouse
Sziasztok!
Egy nagyon fontos kérdésem lenne Notebook kijelzővel kapcsolatban, elnézést, ha esetleg nem megfelelő topicba írtam volna! Szeretnék venni egy ACER laptopot, aminek a leírásában az van írva, hogy 15.6” LED CB. Én ebből arra következtettem, hogy ez egy „úgynevezett” Led kijelző. Viszont, a gyártó oldalán az van, hogy ez egy TFT LCD kijelző, LED háttérvilágítással! Akkor hogy is van ez? A LED kijelzőnél csak az a különbség, hogy nem CCFL a háttérvilágítás, hanem LED-es? Valaki fel tudna homályosítani, hogy akkor most hogy is van ez? Köszönöm előre is mindenkienk!
Találtam egy leírást, de nekem egy kicsit ellentmondásos. Vagy csak fáradt vagyok?
Mi a LED TV? A LED (light-emitting diode), egy kétlábú áramköri elem, mely inkoherens keskenyspektrumú fényt bocsát ki elektromos áram hatására, más szóval világít. A LED-ek diódák, tehát csak az egyik irányban engedik át az áramot, azaz csak egy polaritású feszültség hatására világítanak. A hagyományos televíziókban a képernyő mögött található katódsugárcső hozza létre a képet. A LED televíziók azonban már fehér fénykibocsátó diódák, azaz LED-ek segítségével alkotnak képet. Akkor mégsem a LED-es háttérvilágítás miatt LED TV? (Ugyanezt a technológiát alkalmazzák a laptopok képernyőjében is.) A LED tévében a hideg katód fénycsövek (Cold Cathode Fluorescent Lamps - CCFL) helyett fehér fényű LED diódákat alkalmaznak tehát az LCD panelt megvilágító fényforrásként. Ez esetben a LED-ek - ahelyett, hogy a kép mögé tették volna azokat - a panel szélén lapulnak. Innen a karcsúság is. A LED-ek sokkal kevesebb energiát fogyasztanak így, miközben sokkal pontosabb színeket, kontrasztosabb és tisztább képeket jelenítenek meg. A LED TV-ben már egy új, forradalmi technológia mutatkozik be, ez pedig nem más, mint az Edge LED technológia. Nemrégiben a LED tévékben a LED világítótestet a képernyő mögött helyezték el. A tervezők azonban kifejlesztették a világ első fehér Edge LED televízióját, amelyben a LED-ek oldalt, a keret közelében helyezkednek el. Ez a technológia új távlatokat nyitott a formatervezésben is, így végre megszülethetett a valóban rendkívül vékony televízió.
JELENLEG ha LED-es kijelzorol olvasol - kulonosen ha nem meregdraga csucsmodellrol van szo - nyugodt lehetsz, hogy led-es HATTERvilagitasrol van benne szo.
Amit szoktak emlegetni, azok az OLED kijelzok es jelenleg kb a mobilok kijelzojenek mereteben letezik ipari mennyisegben. Ezek kb egy rontgenfilm vastagsagaban keszulnek es rugalmasak, sajat fenykibocsatassal. Kiserleteznek ugyan nagyobb meretekkel, de ezek ara es foleg tartossaga (allitolag a kek szin problemas) meg nem eri el az emberek ingerkuszobet |
Bejelentkezés
Hirdetés |