Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 120 W-os HF erősítő TIP tranzisztorokkal
Lapozás: OK   10 / 16
(#) lapose válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Szia!

Idézet:
„Egyébként az a két 10W os ellenállás mire van? úgyértem csak 1 Ω de elveszi a hasznos teljesítményt a hangszórótól nem???”

Pontosan!
Az a két ellenállás a rövidzárvédelem miatt kell bele, de az értéke szerintem is nagy! 4 ohm-on a kimeneti teljesítmény 25%-a disszidálódik rajta!!
Szerintem ezt a kapcsolást inkább 8 ohm-mal kell terhelni.
(#) uli válasza lapose hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

[OFF[ Nem disszipplálódik?? [/OFF]
(#) lapose válasza uli hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Szia!

De igen elírtam, illetve az automata hibajavító átírta, én meg nem vettem észre.
Köszi!
Azért így is jó, szökik a teljesítmény!
(#) bringas2 válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Enyémben Texasz,2db.0,5ohm/5W van a Bd.250-Bd249c kollektorában,ez minimálisan csökkenti a kimeneti P-t,viszont rövidzárnál korlátozza a kimeneti áramot.Nyilván nem tök hangerőn,a végtranyók kollektora és hangszoró +kivezetése közt is van 2uH.tekercs,ez 26menet 1es huzalból 10es átmérőn szorosan tekerve.Csökkenti nagyobb hangerőnél a hangszoró induktiv lökéseit visszahatását az erősítőre nézve.
(#) uli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Hárman csak össze hozzuk.
(#) mackomester hozzászólása Jún 17, 2009 /

Sziasztok!

Par napja osszedobtam en is egy darlington vegfokot, konkretan ezt: Bővebben: Link
Elsore jol ment, semmi gond. Aztan vettem meg egy kitet, osszerak, megy. A meglepetes akkor ert, amikor egyszerre a ket modulnak adtam tapfeszt: mind a negy TIP tranyo zarlatba egett.... A graetz es a pufferek a modulokon vannak, a halozati trafo kozos. Elkotes nincs.
A kit-hez adott leirasban kozlik, hogy nem szabad kozos taprol jaratni oket, mert az nem jo.... Azt nem kozlik, hogy miert nem... Szerintem nem a trafo a gond. Valami gerjedhet? Belefutott mar valaki ebbe a problemaba?
(#) lapose válasza mackomester hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Szia!

Elméletileg mennie kell!
Szerintem, csak azért írták a két trafót, mert a hozzávaló gyári csak 100VA-es. A tranzisztorokat megfelelően elszigetelted a hűtőbordától?
(#) mackomester válasza lapose hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Hali!
Persze, minden ok volt, kulon-kulon mentek a modulok.
Az a durva, hogy egyszerre durrant el a negy TIP, meg az egyik oldalon egy 47ohm is elfustolt. Az elso kozos bekapcsolasnal baromi nagy volt az aramfelvetel, a mindket hangszoro csak bugott (nem tul hangosan), de nem tert ki semerre igazan. Tehat tapfeszultseg nem volt a kimeneteken. Minden alkatresz az eredeti, hidegites mindenhol... egyszeruen nem fogom fel esszel a dolgot.
Nem az elso erolkodomet epitem, hasonlo eset tortent anno egy "Texas" vegfokkal. Annak a hibaja gerjedes volt.
A masik tapasztalatom egy Marshall 8080-as vegfok volt, hasonlo felepitesben. Az minden ok nelkul neha elsutotte a vegtranyoit.... Szerinted erdemes probalkozni sima tranyokbol felepiteni a darlingtont?

Idézet:
„Szerinted erdemes probalkozni sima tranyokbol felepiteni a darlingtont?”

Lehetni lehet, csak kérdés érdemes-e.
Izzón keresztül, vagy labortáppal kellet volna éleszteni..
Talán azt lehetne még megcsinálni, hogy kiszedni a diódahidakat a panelből, és egy közöd diódahíddal használni a két panelt.
A trafód az milyen? Két szekundere van, vagy egy középmegcsapolásos?
(#) lamalas válasza lapose hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Idézet:
„Talán azt lehetne még megcsinálni, hogy kiszedni a diódahidakat a panelből, és egy közöd diódahíddal használni a két panelt.”

Valszeg ez lesz a jo megoldas!

Az a helyzet, hogy van egy csomo sima tranyom, darlingtonom meg egy szal se momentan...
A trafo 300w-os toroid, ket egyforma szekunderrel. Nekem is megfordult a fejemben a kozos puffer egy diodahiddal, csak nem ertem, igy miert nem ment. A tapcsati azonos pontjaira azonos feszultsegek mennek, tehat meg a diodak is azonos fazisban kapjak a szekunder feszkot. Tudom, izzo.... az elsot ugy inditottam, nem is volt gaz, aztan elesben jooool megkuldtem hangszerrel is. Alig volt melegedes. A masodikat mar elesben inditottam, az is hasonloan ment... Hat valamiert szerintem nem szereti a kulon graetz-et... Vegigolvastam a forumot, valaki irta, hogy a poti ket sarkara kondit tett gerjedes ellen. Megprobalom, hatha.... bar meg mindig nincs tranyom hozza, messze van a bolt....

Idézet:
„A trafo 300w-os toroid, ket egyforma szekunderrel.”

Ha két külön tekercs van rajta, nem kötötted véletlenül ellen fázisba őket?

Nem, azoknak egyforma szinuk van.... Megprobalok osszetakolni valami darlingtonokat, aztan nekifutok megegyszer!
Te epitettel mar ilyet? Stabil? Birja a gyurodest? A hangja annyira nem izgat, hangszerre lesz....

Az a lényeg a trafónál, hogy ha a két szekunder egyik végét összekötöd, a két szélsőn váltóban a két szekunder feszültség összegét kell mérned.
Ha nullát mérsz, az egyik tekercs kivezetését fel kell cserélni.

A Rádiótechnikásat építettem, nem volt vele gond..

No, akkor javitok...
Azt hiszem az ertekeket modositom az itt latott rajznak megfeleloen. Marmint amit itt a forumban lattam.
Amugy a trafo kilove, egyenkent mentek a csatornak.
Azert kosz a valaszokat. Majd tudositok, mi az eredmeny.
(#) ferzoo válasza mackomester hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Szerintem a gyári trafót nem igen lehet elkötni,mert ha rosszul kötöd szekundereket a tápelkoknál sem lessz meg +-35-42Volt egyformán.Neked nem a trafó miatt szállt el a végtranyó cucc,hanem gerjedés miatt pl.bemeneten összeszed valamit nagyobb hangerőn.Ne feledd a bemeneti kondi elé 680pf.kell be-test közé,kimenetre 150nf./100V és 4,7ohm R-c tag.A tápelkokkal párhuzamosan 150nf.100V stirofex,végfok modul +test,-test közé hidegítő C.kell.Utólag is belehet rakni.
(#) lapose válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Szia!

Idézet:
„Szerintem a gyári trafót nem igen lehet elkötni,mert ha rosszul kötöd szekundereket a tápelkoknál sem lessz meg +-35-42Volt egyformán”

Ha megnézed a gyári doksit, amit felrakott, rájössz, hogy csúnyán el lehet kötni ezt a trafót!
(#) Gál Norbert hozzászólása Szept 1, 2009 /

Megépítettem a kapcsolást, ha hangszórót kötök rá és a bemenete a földre zárom, akkor minden ok, de ha a bementre bármiylen jelet, vagy akár csak szabadon hagyom, akkor megszűnik a hangszŕóból a sistergés és a plussz ágban levő egő felgyullad. 40Wos 240Vos égőket használlok. A T6 BC558 helyet BC557et használlok és a c6 47pF helyett 33pF raktam bele mivel ezek voltak itthon gondolom nem ez végett csinálja.
(#) Gál Norbert válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

ajj... rosszul írtam, T5 és T6 helyett BC546, BC556 van.

jaj... késő van... először írtam jóll, öjjön egy modi és törolje az 504799es hozászólásomat.

Szóval, most kipróbáltam égők nélkül is, így ha a bemenetet szabadon hagyom akkorúgy néz ki mintha jóll működne, de amint mefogom, adok rá nagyon kicsi jelet, vagy csak rákötom a számítógépre, rögtön nagyon hagnos búgás hallatszik a hangszóróból és talán van egy kis halk zene is benne. De szinte üvölt a búgás..
(#) Gál Norbert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

fényképet lehamarébb holnap tudok készíteni, addig is nemtudnál elindítani, hogy estleg merre keressem a hibát?

egyenlőre nmetetem hűtőbordára őket, de eddig nem is melegedtek, megmértem őket és sehol se rövidzár, a kimeneten viszon jelenvan a plusz tápfesz, gondolom ezért ég a plussz tápfesben levő égő.

az a furcsa ha a nyugalmi áramot beállító potméter egyik arkárhoz hozzáérintem a gépből kijovő chincet akkor halkan de szóll az erősíto.

az leeht probléma hogy rosszak a tranyók, mert ezek biztos nem orginál típusok, sőtt a kettő teljesen máshogy néz ki.

hangszóró nélkül méricsgéltem egy keveset, és mindkét tranzisztor bázisan 31néhány V van, gondolom ez nem a végtranziszor hibája?
(#) Gál Norbert válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

hm nemértem... kicseréltem a T1 T2 T5 T6 de semmi pont azt produkálja, ha hangszóróval bekapcsolom először az a benyomás hogy műkodik, de amnt adok egy kis jelet eggyet pattan a hangszóró, és felgyúll az egő, atmértem az alkatrészeket minde jónka tűnik semmi zárlat... nemlehet, hogy gerjed?
(#) Gál Norbert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

hát igen ezt tudom... kicseréltem a tranyókat mert beültetésnél nagyon felmelegedtek, ezért gondoltam hogy az lehet a rossz... aztán kipróbáltam hátha megjavul tőle de semmi... és álandóan hangszórókkal próbállom az nélkul nemis merem.
(#) Gál Norbert válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Köszönöm a segítséget, már működik, kisezdtem a táparamkörből a két izzót és így gond nélkül megy, illetve még van egy kis földelési probléma de szerintem aztmagamtó is megtudom oldani.
(#) Ricsi123 hozzászólása Szept 20, 2009 /

Hello! tudna rajtam valaki segíteni ?
Megépítetem ezt a remek erősítőtt a baj vele az hogy a két végtranyó bázisa között eltérés van az enyik 1.2volt a másikmeg1.3volt hogy lehetne őket szinkronba hozni?
(#) feerke hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni ezt az erősítőt és az lenne a kérdésem hogy a BC556A helyett beletehetek egy BC556B-t vagy van valami más típus amivel tudom helyettesíteni?
Következő: »»   10 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem