Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   564 / 1318
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Lehet, hogy az övé más revízió, és nagyobb feszültség kell neki. Aztán lehet, hogy egész más miatt nem megy...
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Idézet:
„Egy próbát megér. A leírás alapján nem egyértelmű, mert van ahol azt írja, hogy 12-14V, van ahol meg 10-13,5V kell.”


Nincs elottem a programing specification (szerintem programozashoz nem az adatlapot hanem a prog specet kellene megkukkolni). Szoval nincs elottem de mintha min Vdd szintet emlegetnenek es Vdd-hez kepest fez szint a Vpp-re (valami 6V koruli ertek dereng).
(#) gulasoft válasza potyo hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Igen leírtad, de watt is írt erre, én azokra is reagáltam. Watt szerint nem kell osztó, én csak attól féltem, hogy nehogy megjelenjen valami olyan fesz a max232 pic felé menő lábán amitől a pic meghal. Igazából a kérdés az volt, hogy föld közös, 5V megy a max232-re 3,3V a pic-re és amit én láttam rajzot, az egy 0.1nF-el az 5V és föld között volt egy pufferkondi, biztos nem kerül valahogy 5V a pic táplábaira, mert akkor dobhatom ki? Ennél még az is olcsóbb ha építek egy 3232-es soros portot amit írtál és amire válaszoltam is, hogy tényleg horror ára van.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Megnéztem az adatlap szerint min. 10, max. 13,5V a Vpp.
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Programming specificationt néztem, az elején a Hardware requirements alatt azt írja, hogy 12-14V közötti táp kell a Vpp-re, a végén a táblázatban meg 10-13,5V-ot ír. Láttam én is olyat, ahol Vdd+xxV szerepel, de itt úgy tűnik, hogy Vdd-től független értékek vannak. De a puding próbája az evés, felesleges itt elméleteket gyártanunk szerintem
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
A fold persze hogy kozos -- azt amugy negativ referencianak is mondjak. Ahhoz kepest lehet az aramkorodben + ill - fesz... nem tudom ezen miert ragodunk?

Azt, hogy a PIC meghal-e, azt az adatlap alapjan lehetne kideriteni -- 3.3V PIC-eken szokott lenni 5V turo bemenet is. De vannak leirasok, hogy hogyan kell 3.3V PIC-et 5V-os komponensekkel illeszteni egyszeru modon. Microchip oldalan is... Most nem tudom elo keresni neked, mert sajnos nekem is dolgoznom kell, de a Google segitsegedre lesz...
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Idézet:
„Igazából a kérdés az volt, hogy föld közös, 5V megy a max232-re 3,3V a pic-re és amit én láttam rajzot, az egy 0.1nF-el az 5V és föld között volt egy pufferkondi, biztos nem kerül valahogy 5V a pic táplábaira,”

A test(föld a hátsóudvarban van!) mindig közös, a feszültség pedig kondikon nem kerülhet ide-oda és különben sem!

Jelenleg van 5V-ot előállító tápIC-d a panelen? Abból állítod elő a 3,3V-ot?
Ha igen, akkor kösd be nyugodtan úgy, ahogy írtam.
Megnézted az adatlapot? Mit láttál, milyen feszültséget viselnek el a lábak?
És a MAX milyen fesznél érzékeli a magas szintet?
Kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Idézet:
„Most nem tudom elo keresni neked, mert sajnos nekem is dolgoznom kell”

Még szerencse, mert különben a büdös életben nem veszi a fáradságot és nézi, érti meg!
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Én is dolgozom, vannak öt perceim válaszolni de nincs félórám áttúrni a 190 oldalas leírást, hogy mit visel el, meg mit nem. Ezért kérdeztem hátha valaki tudja. Senki nem kérte, hogy helyettem túrjatok, de ha valaki tudja akkor nyugodtan válaszolhat. Ha meg nem tudja, akkor nem válaszol, és építek egy 3232-est oszt le van tudva.
Nincs rajta külön 5V, ez csak egy próbapanel. Van egy 5V-os tápom annak a kimenetét kapja meg egy 3.3V-os és az megy momentán a picre. Tehát van 5V-om is, meg 3.3-am is, meg tudom csinálni, hogy az rs232 5V-ot kapjon. Egyébként is motorvezérléshez lesz, úgyis meg kell oldanom, hogy egy 5V-os elektronikának a lábait rángassam, és azt terveztem, hogy valami egyszerű kapcsolótranzisztor bázisát kötöm a pic lábra, és majd az kapcsolgathatja így az 5V-ot, és tuti védve marad a pic.
Ha hazamegyek nyákgyártás közben megnézem az adatlapot.
Az ötleteket köszönöm.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Idézet:
„Én is dolgozom, vannak öt perceim válaszolni de nincs félórám áttúrni a 190 oldalas leírást, hogy mit visel el, meg mit nem. Ezért kérdeztem hátha valaki tudja. Senki nem kérte, hogy helyettem túrjatok, de ha valaki tudja akkor nyugodtan válaszolhat. Ha meg nem tudja, akkor nem válaszol, és építek egy 3232-est oszt le van tudva.”

Azt csinálsz amit akarsz! Bocs, hogy segíteni akartam, költsd csak a pénzed!

Idézet:
„Senki nem kérte, hogy helyettem túrjatok”

Idézet:
„de nincs félórám áttúrni a 190 oldalas leírást, hogy mit visel el, meg mit nem.”

Ja!

Idézet:
„és tuti védve marad a pic.”

Az a PIC a te kezedben tuti nincs védve...
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
5.5V-ot visel el a digitális bemeneteken. Az F és a B az digitális, tehát ráadhatom a az rs232 jelét. De most jöttem rá, hogy azzal nem volt gond, mert a picbe bekerült a jel a soros portról (akkor is amikor csak 3.3V-ot kapott az rs232) csak adni nem tudott a soros por felé, mert az rs232 pic felőli lábán megjött a jel, csak az a soros port felé nem került át. Azt még meg kell néznem, hogy a 3.3V a sima rs232-nek már magas de mintha 2V-tól már magas lenne, de inkább megnézem.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Eddig még nem sütöttem meg PIC-et, mert inkább kétszer nézem meg mit kap, mint egyszer sem, de csak gonoszkodj az biztos előre mozdítja a dolgokat.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Egyébként meg most néztem meg a 232-es adatlapját és a minimum fesz -0.3V, a recommended a 4.V5, és jól emlékeztem 2V-tól magas, 0.8V-ig meg alacsony.
Tehát azért volt hajlandó működni 3.3V-ról is mert benne volt a minimum, maximum között, ezért tudta fogadni az adatot a soros port felől, csak küldeni nem tudott, mert ott már kell neki a min. 4.5V.
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szia!

Pont ennél a típusnál a nem analóg lábak elviselik az 5V-ot, de van olyan típus is, ahol a maximális feszültség Udd+0,3V minden lábol (MCLR és VDD kivételével) pl. 18F26K20. Szerintem a 400K elég kicsire korlátozza a láb áramát, de mégis megsértjuk az Absolute Maximim Rating előírását.

Szia
(#) gulasoft válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
A legtisztább biztos az, ha építek egy 3232-est, a motorokhoz meg akár egy optocsatolós megoldást, mert akkor a zavarok sem jönnek vissza. A motorvezérlés már megy, csak azt hogy hova menjen a motor azt akarom soros porton elmagyarázni a pic-nek, de most a segítőkész hozzászólásoknak hála már ez is menni fog.
(#) robing16 válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Idézet:
„A gyári távirányítók sima impulzussorozatokkal működnek, semmi közük a soros kommunikációhoz. Amik itt elhangzottak, túllőnek azon a célon, amit kitűztél. Persze ettől még működhet, csak ágyúval verébre...”


Igazad van Watt, nekem jelenleg ez jutott az eszembe, de a távgondolkodásom az, hogy ha esetleg van egy kijelzős távirányító, aminek van egy 3X12-es kijelzője, és szöveget lehet kijelezni, akkor ezt a TV felett lévő Pl. fényújságra tudom kiírni! Tudom, elvont ötleteim vannak, lehet, a közeljövőben ilyet fogok építeni, és már tudom, hogy ez hogyan működik!

Ezt egy nállunk járt Videó készüléken láttam, kb 8-10 évvel ezelőtt! A távirányítóban volt egy kis kijelző, belegépeltem, hogy mikor induljon el a felvétel, meg ilyesmi, volt egy gomb, ami megnyomása után, a videó felé irányítva átküldte az adatokat!
És a videón megjelentek a beállított értékek

Idézet:
„A Propeller óránál leírt távirányító a Philips RC5 kódot küldi. Ezen belül 32 készülék címezhető meg. Válassz olyan címet, amire nem reagál a TV, rádió, DVD, stb. Csak nincs belőlük 32.”


Köszönöm! Pont ez lett volna a következő kérdésem...
(#) frecsko válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Elnézést, hogy elnéztem egy bitet és így nem lett jó a beillesztett kódrészletem. Bocsánat, hogy a fórumot tragtálom a hülyeségeimmel. Majd visszajövök, ha többet tudok. Köszönöm a segítséget azoknak akik segítettek.
(#) Müszi hozzászólása Szept 2, 2009 /
 
Sziasztok kollégák!

Lenne egy óriási problémám. Megépítettem ezt az egydigites VFD órát, a PIC-et sikeresen beégettem, de az óra nem akar működni. A probléma: az A, B, C, D, F szegmens állandóan világít, látszólag működik az óra, mert a 4 LED szabály szerűen villog. A PIC egész biztos hogy jó, mert másik progit beleégetve, egy másik készülékbe berakva hibátlanul teszi a dolgát. A Meghajtásba sincs hiba, mert a PIC kivételekor egy szegmens sem világít. Szerintem a szoftverben van a hiba.

Szeretném, ha valaki közületek bele tudna lesni, átnézni a progit, és ha van benne, ezt kijavitaná. Ha megkaphatom a hibátlan hex filet, azt nagyon megköszönném.

A szoftver itt található, a 24 órás, 4MHz-es hex-et égettem be.

Nagyon köszönöm előre is a segítséget,

Müszi
(#) Hp41C válasza Müszi hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szia!

Mégiscsak a meghajtásban keresném a hibát. Pic nélkül próbáld meg bekapcsolni a szegmenseket külön-külön. A pic foglalatának RA0..RA4 és RB4..RB5 kivezetéseit egyesévek kösd össze a földdel (5. láb). Amelyiket a földre kötöd, annak ki kell fényt adnia. Több hiba is elkézelhető, egymással való zárlat, szakadások, stb.
Ha így egyesével jól működik, a jó pic már meg tudja hajtani.

Szia
(#) BlackStar válasza potyo hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Sajnos nem megy 13,2v vpp feszültséggel sem. A soros ICD2 viszont 11v vpp simán írja a 16F628A. Nem a vpp feszültség a gond az biztos. El nem tudom képzelni, hogy mi lehet a gondja az USB-s ICD2-nek a 16F628A és a 16F648A PIC-el. A többi PIC-t minden gond nélkül írja csak ezt a kettőt nem. A soros portos ICD2 simán megírja mind a kettőt. Kipróbáltam másik gépen új MPLAB ugyan az a hibajelenség.
ICD0161: Verify failed (MemType = Program, Address = 0x0, Expected Val = 0x3000, Val Read = 0x3FFF)

Már nem kínlódok vele mert nincs ötletem. Még jó hogy a soros ICD2 megírja...de akkor is piszkálja hogy miért nem írja meg.
(#) Müszi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szia!

Ellenőriztem ahogy mondtad. Amelyik szegmens földre kötöm, az világít is, ahogy kell. zárlat szakadás nincs, mivel a panelt tüzetesen átnéztem.

üdv
(#) watt válasza frecsko hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Még véletlenül se álj neki olvasni, tanulni, inkább nyafogj és fogd rá wattra!
(#) p_istvan válasza Müszi hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szervusz!

A 200 k illetve a 10 k Ohm ellenállások értékei jók? (nem túl korrekt vezérlése a tranzisztoroknak érzékeny az ellenállások értékeinek arányára)

(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Nagyon sok 3,3V-os PIC ilyen módon van kialakítva, és kevés ami nem. Itt most egy ilyen van terítéken, és én is ilyen módon használom gond nélkül több PIC-el, mivel az adatlap szerint működik. A megoldásod jó lehet a nem ebbe a csoportba tartozó PIX-ek estén, bár 400k felhúzás biztosan nem tenne tönkre egy kimenetet, de igazad van az adatok szerint jobb védeni. De itt már a dolog túlnőt ezen, mert egyesek azt hiszik, hogy mi itt gépek vagyunk, bedobnak egy kérdést, kiköpünk egy választ és nekik semmit nem kell tenniük azért, hogy legalább a válaszokat megértsék! Én ebben nem vagyok hajlandó részt venni...
(#) brato válasza Müszi hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Kipróbáltam az Oshon szimulátorában ott sem megy.
Elszámol kettőig és megáll.
(#) Müszi válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Igen az értékek jók.

üdv
(#) frecsko válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Én nem fogom rá senkire.Ha ezt nyafogásnak vetted akkor majd másképp fogalmazok. Elismerem, hogy kevés az infóm erről a programozásról ezért nem is akarok értetlenkedni.

WATT a hibás!! Ha valami bajom van majd neked fogok nyávogni.
(#) Krisz03 hozzászólása Szept 2, 2009 /
 
Helló!

Összeraktam ezt a kis áramkört, működik ahogy kell, de a forráskódot szerettem volna átírni. Sajnos sikertelenül, mert mindenféle változtatás nélkül sem hajlandó lefordítani a PIC Simulator IDE, hanem a következő hibaüzenetet adja:
Idézet:
„Error in line 44: Incorrect symbol name.”

Vajon mi lehet ott a hiba? Mit lehet kezdeni vele?

Üdv
Krisz
(#) watt válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Idézet:
„PIC Simulator IDE”

Ez milyen fordító? Talán az MPLAB-ot akartad írni?
A program idézem:
Idézet:
„PICBASIC Code:”
tehát ilyen fordítóval kellene lefordítani.
A hibaüzenet szerint nem talál egy szimbólumot, amin, ha nem a megfelelő fordítóval fordítod, nem is szabad csodálkozni.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Közben rákerestem és látom, hogy jó fordítóval próbáltad (PIC Simulator IDE with Basic Compiler. oshonsoft). Ezzel ugye?
A kódból nem látszik, melyik a 44. sora. Mi van abban a sorban?

Tovább keresgélve még is lehet, hogy nem a megfelelő fordítóval dolgozol, mert van PICBASIC fordító is, és a szövegben nem látom, hogy az oshonos Basic említve lenne...
Következő: »»   564 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem