Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   566 / 1318
(#) szilva válasza Müszi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Én lehet, hogy inkább egy-egy 12V-os zenert tennék sorba a 200k-kkal, de a 10k csökkentése is eredményes lehet. Azt kellene elérni, hogy amikor a szegmensnek sötétnek kell lennie, akkor a tranzisztor bázisa és emittere között 0.6V-nál kisebb feszültség essen.
(#) Müszi válasza watt hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Kollégák sikerült!!!

Az volt a hiba amit mondtatok! A 10k csökkentésével, 4,7k-ra semmit nem értem el, de a 220kohm, 390kohm-ra cserélésével azonnal elindult.

Mégegyszer köszönöm a segítséget, nagyok voltatok! :kalap:

Mellékelek egy rövid videót az óráról.
Mégegyszer köszönöm:

Müszi

DSCF2715.AVI
    
(#) webinas hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált.
A fájl c-ben íródott. Csatoltam.
Az említett topic nem oldotta meg a problémámat. Amit találtam a döglött linkeken kívül, azt telepítettem, de a hiba ugyan az.
Mindegy.
Egyelőre tova tolom a bringát, hazai pályára.
Néha kell egy kis sikerélmény, hogy az ember ne zuhanjon magába.

Üdv. Mindenkinek

led.c
    
(#) icserny válasza webinas hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Idézet:
„Az említett topic nem oldotta meg a problémámat.”

A PCM kérdést csak megoldotta, nemde?

A további probléma: Ha nem a CCS saját IDE-t akarod használni, hanem az MPLAB IDE-ből akarod futtatni a CCS C fordítót, akkor pedig töltsd le
innen az MPLAB IDE plugint is, és telepítsd.
(#) Hp41C válasza Müszi hozzászólására (») Szept 3, 2009 / 1
 
Sziasztok!

Az eredményen érdemes egy kicsit elgondolkodni...
- A kimenet alacsony állapotában az áramkör rendesen működik, a 220k -> 390k még nagyobb betájú tranzisztort kíván meg. Szerencsére a cső nem terhel jelentősen.
- Az, ahogy a 10k -> 4k7 csere nem hozott javulást, az mutatja, hogy a 10k elhanyagolható a 220k mellett, amikor a tranzisztor le van zárva.
- Az, hogy a 220k -> 390k csere hozta meg a sikeres működést, arra enged következtetni, hogy a lábakon befolyó áram okozta a rossz működést. A csere után a befolyó áram kb. megfeleződött. A pic működését megzavarta a belül kialakult meg nem engedett feszültség....
Az 5V-on egy számott tevő terhelés van, a cső fűtése. Szerintem ez mentette meg a pic életét. A 78(l)05 nincs felkészítve, arra hogy a kimenetén 5V-nál nagyobb feszültség jelenjen meg, nem tud áramot fogyasztani, hogy a feszültség helyreálljon. Az áram így a tranzisztorok bázisából a kimenetek védődiódáin át segített a 7805-nek a csőfűtés áramát előállítani.

Mindenkép tiszteségesebb megoldás egy npn tranzisztoron keresztül meghajtani a pnp-t.

Sziasztok
(#) Müszi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Köszönöm a tanácsokat, ha legközelebb építek, NPN tranzisztorral fogom a PNP-t hajtani.

Köszönöm mégegyszer: Müszi
(#) suszitibi hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
Sziasztok
Az lenne a kérdésem, hogy 4db optocsatoló vezérléséhez, szükség van-e pic-re, vagy van valami egyszerűbb megoldás, aminél nem kell programozni? A pic működését egyáltalán nem ismerem. Az áramkört meg tudnám építeni, ha ismerném a lábkiosztást, de programozni már nem tudnám. Ha van egyszerűbb lehetőség, kérnék ebben segítséget. Köszönöm.
(#) potyo válasza suszitibi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
És most ennyiből szerinted meg tudjuk mondani?
(#) trudnai válasza suszitibi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
A PIC az egy elektronikai alkatresz, ugy fogd fel mint egy TTL IC-t. Nagyon sok dolgot meg lehet oldani 74xx sorozattal is (vagy fogalmam sincs mi a feladat de mas analog aramkorokkel), a PIC csupan azert jo mert altalaban kisebb helyen epitheted meg az aramkorod, es ha sok logikai csatolas van benne akkor konyebb a logikai csatolast megvaltoztatni ha szukseges, pl hiba javitast vagy ujabb funkcio hozzaadasa ami normal aramkori elemek felhasznalasaval nyilvan csak a hardver modositasaval lenne lehetseges.
(#) suszitibi válasza trudnai hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Látom a pic alkalmazásának előnyeit, azt is, hogy hogyan működik. Én úgy értelmezem az eddigi olvasataim alapján (elmúlt egy óra), hogy különböző utasításokat adok neki, valamelyik benenetet indítom, erre pedig az általam beprogramozott műveletet fogja végrehajtani a kimeneteken. Az is lehet, hogy félreértettem az egészet.
Nekem egy mobiltelefon négy gombját kellene működtetni, optokapukon keresztül. Amikor a riasztó bekapcsol, indítja a pic-et. Az 1. kimenet kb. 0,5mp-ig bekapcsol, utána 1mp szünet, majd a 2. kimenet kapcsol, megint szünet, végül a 3. kimenet kapcsol. Ezután 20mp szünet, majd 1. out, szünet, 4.out, szünet, 3. out, majd újabb 20 mp. szünet után, kezdi elölről az egészet, addig amíg a riasztó küldi neki a jelet. Ezzel egy egyszerű telefonnal, lehetőség nyílna, két szám egymás utáni, többszöri hívására.
(#) watt válasza suszitibi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Idézet:
„különböző utasításokat adok neki, valamelyik benenetet indítom, erre pedig az általam beprogramozott műveletet fogja végrehajtani a kimeneteken. Az is lehet, hogy félreértettem az egészet.”

Nem érted félre, és frappánsan megfogalmaztad a tömör lényeget. Persze a varázslat azért a PIC-en belül bonyolult is lehet, de akár egyszerű is.

A telefonokat soros vonalon keresztül lehet kezelni, akár gombokat nyomkodni a megfelelő AT parancsokkal. Ez persze nem kezdő feladat, viszont kicsit jobb megoldás, mint optókkal gombokat nyomogatni. Egyébként ez nem is biztos, hogy egyszerű, mert ha mátrixban van, akkor nem mindegy hogyan van bekötve az opto, ha egyáltalán működne. Vagy ez a rész már ki van próbálva?
(#) gulasoft válasza suszitibi hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Neked való a micro basic. Ez egy basic amivel a pic-eket lehet programozni. Azért nem árt ha elolvasod a 0-tól a robotokig cikket (cikkek között van), az jó lehet kiindulási alapnak.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Hát a mai telefonok már usb-n mennek azt gondolom nehezebb azért egy pic-el birizgálni, bár csak egyszer kell megtanulni és onnantól elég szabványos lehet.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Ez igaz, de sok régi telefont lehet fillérekért beszerezni, és riasztókba, egyéb cuccokba tökéletes.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
A következő projexthez nekem is kell, az riasztó lesz én is akarok telefont bele, bár a chipcad-nél vannak gsm modulok is, igaz nem fillérekért.
(#) gulasoft hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Egy ULN2003A szerintetek jó lehet egy pic24 és az 5V-os elemek közé? (18 láb (3 motorvezérlő ic fejenként 6 lábbal) + rs232 ha marad az 5V-os.
Egy uln az 7 láb 3 elég is lenne.
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Ágyúval verébre kategória, de működhet.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Kérdés, hogy az 5V-os oldalon mi lesz. Ez nyitott kollektoros kimenetet ad, ráadásul a maradékfeszültsége elég magasról, 0.5V körülről indul. Ha 5V-os logikai áramkörök lesznek a meghajtott oldalon, akkor elgondolkoznék rajta, hogy jó-e ez, vagy inkább 74HC06, 74LVC06 felé kacsintgatnék. Ha valami nagyáramú tranzisztorokat/FET-eket akarsz nyitogatni a kimenetekkel, akkor jónak tűnik.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Mint írtam motorvezérlő ic lesz a túloldalon. Van rajta, enable,reset,irány,mikrostep1,mikrostepp2,és léptetőjel.
Ez összesen 6 darab jel. Ezeket fogja a pic kapcsolgatni. Egy 5V-os icvel (18f458) már kiteszteltem ezeket, olyan nagy áramok nincsenek itt.
Ezek szerint akkor ezeket a 74-es sorozatokat nézegessem inkább.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Ha csak egy sima 3.3V kimenet -> 5V bemenet illesztés kellene, akkor lehet, hogy legjobb megoldás az 5V-ról járatott 74HCT IC lenne, ha egyáltalán kell szintillesztés. Ha a motorvezérlőnek logikai bemenete van, akkor meg nem is OC, hanem totem pole jellegű kimenettel rendelkező kapukat használnék, pl. 74HCT04-et. A HCT TTL szintű bemeneteket használ, aminek a billenési szintje 1.4V körül van, tehát a 3.3V-os kimenethez teljesen jól illeszkedik.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Ez jónak tűnik, és olcsó is. Kösz a tippet.
(#) suszitibi válasza watt hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Helo
Köszönöm a segítséget. El fogom olvasni a cikket, ahogy lesz időm. Az opto már ki van próbálva, jó lenne a feladatra. Egyrészt a telefonra lenne forrasztva mindnek a kimenete, a diódák pl. anódja közösítve, a katódok pedig vezérelve, vagy fordítva. Ezzel ki van küszöbölve a telefonra menő hosszú kábel miatti zavarok lehetősége. Úgy működne, mint egy programozott futófény, csak itt a ledek helyett a telefon gomjai működnének.
(#) watt válasza suszitibi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Persze, értem mit akarsz, csak én nem így oldanám meg, de úgy is működni fog!
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Egy 5V-os IC-t illesztesz egy másik 5V-os IC-vel. Nagyszerű. Kicsit kezd kaotikus lenni a dolog. De én nem is szóltam...
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
De annak az 5V-os ic-nek az 5V-ja nem jelenik meg a bemeneti ágon vagy tévednék?
(#) Lozsa hozzászólása Szept 5, 2009 /
 
Kínlódok, hogy miképp lehet beírni programból egy területre adatokat. (PIC18F)

  1. ...
  2. Table:   dt "alma korte szilva"
  3. ...


A Table tartalmát szeretném menet közben átírni, de nem megy sehogysem. A beleírnivalót egy 8 byteos bufferből szedegetném át.

- feltöltöm a TBLPTRU, TBLPTRH, TBLPTRL regisztereket a Table címével
- betöltöm a karaktert TABLAT-ba
- tblwt*+
- bra vissza 8x


Ez így vajon miért nem jó?

(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Igen tévedsz(HTC04 adatlapot most sem vetted elő ugye?), de jobb ha én nem is írok többet, mert én nem vagyok olyan türelmes, mint a többiek!
(#) watt válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 5, 2009 / 1
 
Nem írtad a PIC pontos típusát, de általban a 18F-ek egyformán kezelik a Flash írást programból. Mivel nem tudom milyen PIC-et használsz ezért a 18F2580 adatlapjában javaslom a EXAMPLE 6-3: program példát megnézni(kicsit összetettebb a folyamat, mint amit próbálsz...)!
(#) Lozsa válasza watt hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) frecsko hozzászólása Szept 5, 2009 /
 
Sziasztok. Az egyik haveromnak kellene egy egyszerű áram-és feszültségmérő kapcsolás. létezik ilyen megoldás PIC-kel? Már kerestem a neten, de ott nem nagyon leltem. Válaszotokat előre is köszi.
Következő: »»   566 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem