Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Lapozás: OK   6 / 29
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
És még egy kérdés: a kondinak AC-nak kell lennie?
(#) bbatka válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
A kondinak nincs jelentősége és teljesen felesleges 400V-osnak lennie. Túl sokba kerülne. Én két féle hangkártyát is kínoztam elég tartósan +5V TTL jellel. Még mindkettő tökéletes. Semmi védelem nem volt. Nem ajánlom, csak arra célzok hogy elég sokat kibír.
(#) mark.budai válasza bbatka hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Megépítettem, de ami vezeték (jobb) üresen van, ott Metex műszer 11-12V-ot mutat, amin mérek (bal) ott 1-5mV.
(#) bbatka válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 19, 2009 / 1
 
Terhelés nélküli áramkörön a multiméter össze szedi a környező zajt. Nincs jelentősége. Ha kézzel megfogom a oszcilloszkópom bemenetét 3Vcs-cs torz szinuszt látok rajta a környező 50Hz-es zaj miatt.
(#) mark.budai válasza bbatka hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Aha. Kiderült, hogy a vezeték a rossz. Ki is cserélem.
(#) mark.budai válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Szia! Ezzel az IC-vel (CA3140) lehet DC-t is mérni?
Köszi!
(#) gada hozzászólása Ápr 10, 2009 /
 
sziasztok van olyan progi aminek meg lehet adni hogy milyen jel megy a beneteire? és ezeket rajzoltatni vele?
(#) luig hozzászólása Ápr 13, 2009 /
 
hello.olyan kerdesem lenn hogy ez a kapcsolás működik-e és ha igen akkor hogyan védi a hangkártyámat?Vagy valami védelmet rakni kell még a bemenetére vagy kimenetére?Két csatornás osc lehetséges?Választ előre is köszi

osc_pcre.jpg
    
(#) dinokal válasza luig hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Szia. A válasz "Kapcsolási rajzot keresek!" témában, #424378 -hsz.
(#) dinokal hozzászólása Ápr 25, 2009 /
 
Válasz mark.budai -nak.
Ha 1,5 V felett akarsz mérni, akkor kell a bemeneti osztó! PL.: ha 3V a jel, felére leosztva a hangkarira csak 1,5V fesz jut, így tudsz 3V-ot megjeleníteni, azt már neked kell tudnod, hogy a megjelenített feszültséget meg kell szoroznod kettővel. Az oszcilloszkópok is így működnek!
(#) dinokal válasza luig hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Még egy válasz . A kapcsolás elvileg működik, csak a második ic és alkatrészei tök fölösleges. Ez az eredeti kapcsolás.
(#) dinokal válasza luig hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Na még egy válasz. Nézd meg ezt a linket, a kapcsolásból sokat lehet tanulni. Visual Analyser Project
(#) Hari1231 hozzászólása Máj 9, 2009 /
 
Sziasztok! Nekem is egy scopra lenne szükségem, viszont nem nagyon van rá több százezrem. Találtam egy jó kis kapcsolást! Ez nekem tetszík! ...de azért szeretném ki kérni a véleményeteket. (Nem tűnik túl egyszerűnek, de azért nem is túl bonyolúlt. )

(#) feldmayer hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
készitettem egy egyszerü amatör vobulátort. a burkologörbét egy régi csövesszkópon nézem.szeretném a pc képernyön is látni az átviteli görbéket. ehez kellene egy olyan softver amihez lehetne az x bemenetre tenni (megfelelö szintel) a fürészjelet, és a y bemenetnél a detektált jelet. létezik ilyen softver, vagy jobb a hagyományos szkópos kielemzés?
(#) dinokal válasza feldmayer hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Ha hangfrekis vobulátort készítettél, érdekelne a kapcsolási rajza. A legtöbb hangkártyára írt szkópprogi ismeri az x-y bemenetet. Többek között Lissajous ábrát szoktak vele nézegetni. Az a bökkenő, hogy a hangkari bemenete kondis, a fűrészjellel nincs is gond, de a vobulált jelet nem szabad egyenirányítani (szkópnál a mérőszonda egyenirányít) hanem simán kell az egyik csatornára küldeni. Mivel nem egyenirányított a jel (pozitív burkológörbe) , megkapod a negatívját is szerencsés esetben. Ha nincs szerencséd akkor hullámzó frekvenciájú színuszjelet kapsz. Én még nem próbáltam hangkarival, de ez a két lehetséges végeredmény.
(#) Bakancsok hozzászólása Júl 3, 2009 /
 
sziasztok

lenne egy hülye kérdésem, ha hegesztőnél szeretném alaklmazni ezt a "hangkártyás módszert", hogyan tudnám rácsatlakoztatni, amin ugye nem kis áramerősség folyik át.
(#) banyaiakos válasza Bakancsok hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Mit akarsz kötni hova?
(#) Gál Norbert hozzászólása Szept 5, 2009 /
 
Hello

készítettem egy 1.3kohm / 22kohm feszültségosztós oszcilosszkópot hagnkártyára, Bővebben: Link ezzel a programmal akarom használni, letudná valaki írni, hogy pontosan hogy tudom megmérni egy erősítő torzítását? ileltve azt, hogy jó e hol gerjed stbstbstb. Gondolom hanggenerátor programom van.

pl, hogy miLYen jelalakot kell látnom ha torzítt?
(#) banyaiakos válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Hali!
A jelgenerátor szabályos szinuszt ad. Ha a fesz osztót úgy csináltad, hogy és bal oldal is van akkor egyik oldalra azt a jelet kötöd amit a végfokra, a másik csatornára pedig a mi a végfoktól jön és látszani fog ha torz a jel. Ha csak egy csatorna van és láttál már szabályos szinuszt, akkor meg felismered milyen a torz a jel. Nagy pontosságot ne várj ettől a megoldástól, de az látszik, hogy torz-e a jel vagy, hogy gerjed-e a cucc.
(#) Sufnimelós hozzászólása Szept 6, 2009 /
 
Végigolvastam a topicot, elég érdekes számomra is.
Még 16 bites időben kísérleteztem szoftveres oszcilloszkóppal, akkoriban 1 létezett, ami ingyenes, volt. Ez csak 1 csatornás volt, és házilag kellett készíteni hozzá a mérőkábelt. Én úgy oldottam meg az osztásokat, hogy több mérőkábelt készítettem különféle ellenállásokkal. Akkori 486-os masinának ISA hangkártyája volt, 1 KOhmos bemeneti impedanciával...
Jó kis játékszer volt, de egyszer rákötöttem egy ménkű 12 V-os toroid trafót, és azt láttam, hogy trapéz jel jön ki belőle :-O (ez volt a legnagyobb fesz. amit néztem vele, kisebb jelek elég "jól néztek" ki. Ezekszerint, lehet, hogy mérőfejeim nem voltak túl jók?
Ja, annál a proginál be lehetett állítani a mérőfej ellenállását, azaz lehetett igazítani a jel erősségén.
A max frekvencia 20 KHz volt, de csak azért mert ez volt a hangkártya max. frekije.

Mi a helyzet a mai 48 /192 KHz-es hangkártyákkal?

Ja. Ami leginkább érdekel, kisebb aszinkron motorok (mosogépmotor és hasonlók) felderítése, valahogy ki akarom deríteni, milyen kondi kell hozzá, ha az nem nyilvánvaló. Ehhez nagy segítség lenne, ha a szkópon láthatnám a feszültség / áram eltolódást (cosfi fejezet).
Na, ezt most hirtelen nem is tudom, hogyan lehetne megoldani...
(#) saba válasza Ati hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
http://mitov.com/ - on talalhato ingyenes delphi komponensekkel csinalhatsz szkopot, amely a hangkartyat hasznalja (meg meg sok csodas dolgot pofon egyszeruen)
(#) banyaiakos válasza Sufnimelós hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Hali!
Ha sorba kötsz a motorral egy kis értékű ellenállást és azon méred a feszt, akkor tulajdonképpen áramot mérsz. Feszültséget meg a motoron mérsz közvetlenül.
Valahogy így gondoltam:

cosfi.gif
    
(#) Hakai hozzászólása Okt 11, 2009 /
 
Olvasom hogy sok mindenkinek problémát okoz a hangkártya megfelelő illesztés amennyiben szkópként szeretnénk használni. A mellékelt kapcsolás kipróbált, fél éve napi használatban van. Egyszerűsége a mérendő jel (h.f.) volta miatt ilyen. Bármelyik szkóp sw-vel működik, utánépítésnél ügyeljünk a minnél rövidebb és megfelelően árnyékolt jelvezetékekre. Fémdoboz kötelező!
Sok sikert.
(#) tams hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Hello!
Engem az érdekelne, hogy ilyen hangkártyás szkóppal milyen az a legkisebb frekvenciájú jel amit mérni lehet? Nekem mondjuk 5 Hz környékére volna szükségem, vagy inkább még kevesebbre. A hangkártya 20Hz ig jó úgy tudom. Ez jelenti a mérés alsó határát?
Nekem igazság szerinte arra kellene egy szkóp, hogy motorvásárlás előtt a helyszínen meg tudjam mérni egy több hengeres motor hengereiben a kopressziót azáltal, hogy indítózás közben a nagy áramfelvétel közben az akku fesz ingadozik, a nagyobb kompresszió ellenében az indító nagyobb teljesítményt vesz fel. Nem célom konkrét értékeket mérni, csak egy összehasonlító vizsgálatot szeretnék. Járható valahogy ez az út?
Köszi a segítséget üdv
(#) Baxi válasza tams hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Hi
Igaz nem most kérdezted de egy kompresszió mérés jobb megoldás! Hallgasd meg a hangját, próbáld ki.
Az áramfelvételből szerintem nem sokk mindent fogsz megtudni. Az aksi állapotától függ az egész.
(#) Baxi hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
Hi Mesterek.


Ez a kapcsolásnál mi határozza meg a felső feszültség határt? Mert oda van írva hogy max.:150v, ezt nem lehetne legalább 280V-300V-ra fentebb vinni?
Kapcsoló üzemű tápot szeretnék mérni vele, ha elkészült.
Ja és írják a dokban hogy a hangkártya bemenete max.:1v ennek a kapcsolásnak végén meg >12v van.
Akkor most ehhez még kell valami??
(#) Medve válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Hello, ha kiegészíted egy osztóval a bemenetét, akkor elérhető a 300V-os határ. A 12V-os kimenetet a poti felső állására értik, igy azt le kell tekerni a kivánt maximumig.
(#) Baxi válasza Medve hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ok, köszi.

Lenne még egy kérdésem ezen az oldalon vannak dos-os scop prg s így nem kellene op.rendszer alá , max win 3.1 ha grafika is kell
Csak annyi a gondom vele hogy a bemenet itt COM vagy LPT port.
Meglehet tudni melyik pin-t vezérli, azaz általában melyek azok a csatlakozok a com porton amin bemenő jelek vannak.
Sajnos Én még nem használtam/programoztam com portot így .......
hát nem tudom most olvastam a users guide-ot és láttam hogy ami ehez prg-hez van hardware az 8-és 12 bites kódolású és így valószínű hogy nem sima bemeneti jel megy be a portokon .(ha jól gondolom)
Akkor maradok a hangkártyás driveres scopnál.
(#) Medve válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Hogyne a soros port leirásából kiderül, hogy melyik az adat bemenet, illetve hogy mi a többi láb funkciója. (Az LPT esetében már nagyobb a programozói szabadság)lábkiosztás
Jól gondolod, ehhez kell még egy elég komoly (?) hardwer, ha jót akarsz, mivel mindkét port csak digitális jjelet fogad.
(#) Baxi válasza Medve hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Hi
Módosítottam az előző hsz-be mert utána olvastam a használati útmutatóban. Szerinted hogy működik a port bemenetek?
Következő: »»   6 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem