Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   37 / 67
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Köszönöm, alakul a mechanikai kivitel is, szeretném ha "méltó" lehetne a programhoz idővel.
- A BarCode- ról csináltam egy közelebbi "élesebb" képet, mind a húsz függőleges oszlopa így jól látható. Döntsd el, maradhat-e így? Szia.

BarCode_2.jpg
    
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Szia!

Nem egészen azt a bárkódot rajzolja amit szerettem volna....
A led-jeid jobban láthatók, mit azok amik nálam dolgoznak. Kellene szerelnem már egy 8 + 2 ledes kart...

Javítás folyanatban.

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ajánlanám a figyelmedbe: nemrég, egy ugyanolyan kék (kocka) LED-ekkel szerelt kart, (8+2), mint a Tied, építettem be a fali verzióban, de nem lehetett nagy kitérésre bírni! Csak szenvedtem vele, aztán rájöttem, azok a LED-ek "nagyon nehéz", súlyosabb anyagból vannak, nem lehet ítt alkalmazni emiatt. Félre is tettem, majd egy újabb kart a 0805 méretkódú LED-ekkel viszont, 2*olyan nagy kitéréssel lehetet hajtani hasonló beállítással. Igy a jövőben mindenképpen csak a kis méretű LED-ek kerülhetnek beépítésre. (0603-0805 kód). Mostmár mindegyik működő órám kompatibilis kar/LED bekötéssel készül, igy cserélhetem a kijelzőket is egymással. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Egyfajta laprugós megoldással kisérletezgettem, és az elrendezése miatt, (vagy a működése miatt), a szitakötő nevet kapta. Ez a mechanika teljesen sajátos, érdemes lenne egy működő órát elkészíteni ezzel a módszerrel. A laprugó méretei már nagyon kicsik, szélessége 11mm, hossza a beforrasztási pontokig 18mm, vastagsága 0.3mm. Úgy gondolom, miután sokkal kisebb tömegek alkotják a kar és járulékos elemeit, jóval nagyobb lehet a rezonancia-frekvenciája is. A "demo" összeállítás ezt a lehetőséget tükrözi, és elrendezése miatt, van ellensúly is a berezgések csillapitására. Néhány felvétel a kisérleti "DEMO" eszközről, egy skicc az összeállításról, és egy videó, sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Csak elkészítettem ezzel a felépítéssel egy működő elektromechanikát, és egy felesleges, már régebben félretett f84-es óra panellel hajtom. (Szitakötő mechanika). Igaz, semmi nincs kidolgozva rajta, de hát ez csak egy működő deszkamodell. (Alig találtam már szabad résoptikákat is, de végül összejött). Rendkívül kíváncsi lettem a működésére, és minden úgy van kialakítva, ahogyan azt már lerajzoltam korábban. A rezgést itt egy „féloldalas” meghajtóval, (az órapanelon ilyen 2 tranzisztoros van), működtetem. Ezzel a modellel azt is ki szeretném próbálni, mennyi ideig lehet ezt a rugólemezt így hibamentesen használni.
A modell lengőkar kiegyensúlyozása még nincs teljesen rendben, ezért azon kell még csiszolgatni. Itt most az ellentétes irányú szárny-hosszal, vagy kis tömeg hozzáadásával lehetne pontosan beállítani a rezgés kiegyensúlyozását. (Ehez precizebb mechanikai felépités szükséges!).
Néhány felvételben látható élőben, majd a felépítés, egy archivumban is, és.a működés egy videón.
- Ezt a mechanikát ajánlanám minden kedves utánépítőnek a jövőben. Sziasztok.
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Meg láttam a képet és...
Véletlenül spektrum- analizátor nem lesz rajta? Egy 8- 10 csatornás. :hide:
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Szia Zolee1209!
Ez egy "speciális" nagyon profi óra, nem csak "hétköznapi" kijelzésekkel.
- Lehetne analizátor is, sőt oszcilloszkóp is, csak nagyon dúrva felbontással. Ettöl függetlenül, elképzelhető ilyen tulajdonsága is az órának, hiszen PC-s kapcsolata mindezt lehetővé tenné.
(Rég jártál erre...) Szia.
(#) Hp41C válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Szia!

Sok minden belefért a nagyobb picbe (8k programtár). Spektrum analizátort nem treveztünk bele ... Inkább még egy-két furcsa időkijelzést. Amit még sikerült beletennem:
Az oktális és a hexadecimális mód váltogatja az időt és a dátumot. A dátum a hagyományos év, hó, nap osztású, de a számok oktálisak ill. hexadecimálisak. (A hexához és a decimális formátumhoz a napok folyamatos számolása illene - ld. unix time.) Ha belefér a még szabad területbe....

Sziasztok
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Sziasztok!

A hexadecimális idő megjelenítéshez elkészült a Julian Day Number kijelzése is (hexadecimálisan). Történészeknek, csillagászoknak jól jöhet...

A mai nap a .2455079 nap decimálisan azaz 0x257627 hexadecimálisan.

Belefért még az is, hogy Demo módban a szövegek között megjelenő idő kijelzése bemutassa az összes lehetőséget. Az olvashatóság érdekében minden második idő kijelzés a szokványos forma.
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Sziasztok janocsi, Hp41C!
Igen, rég írtam a témába de olvasgattam mindvégig a cucc fejlődését, ehhez gratulálok!
A most felhasznált rugólemez hogy bírja? Egy ismerősön keresztül tudtam szerezni rugólemezt, ami "fel van tekerve", ugyanis ezzel rögzítenek árnyékolást földkábelhez. Elég masszívnak tűnik, de nem tudok semmit sem mondani róla. Több méretben van, ami a szélességét illeti, nekem olyan 1cm széles. Kérdés, hogy ki lehetne-e szépen egyenesíteni, és mennyire lenne időtálló?! Ha érdekel a dolog, akkor elküldhetem a tekercset.

Amúgy az építéstől eddig a viszonylag sok mechanikai részlet riasztott vissza, de remélem majd lesz időm nekiesni! További szép eredményeket kívánok!
zolee
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia Zolee1209!
Nagyon szépen köszönjük az elismerésed Hp41C! nevében is.
- Az emlitett rugólemezt ki kellene próbálni, (valószínű, hogy ki is lehet egyenesiteni). Ebben az újabb mechanikában egyelőre nagyon kis méretű rugó van, (11*18mm), amelynek rögzitési módjával kisérletezek. Úgy szeretném megoldani, hogy egyrészt könnyen szerelhető, másrészt oldható kötésekkel legyen mindkét rugóvég rögzitve az előlaphoz, ill. a súlyban szimmetrikus rezgőkarhoz.
A most felhasznált rugólemez, vagy az anyaga, vagy talán a bevonata miatt forraszható, így könnyen lehetett a felfúggesztéseket megoldani nyáklemezhez. Legalább 3-4 napja megy a teszt, igaz kiméló mődban, (30 fok kitéréssel), még nem történt hiba. (Ez a 0.3mm vastag rugalmas lemez a "gittelőlemezek"- ből van kivágva.)
Hamarosan elkészülhet ez a fajta mechanika is, de nem lesz nehéz majd senkinek sem ugyanigy megcsinálni. Néhány felvételben a készülő rugólemez-kötésekről, szia.
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Ami nekem van, az úgy néz ki, mintha sárgaréz lenne rá gőzölve... Bár kétlem, de forrasztás után kiderül! Ha megtalálom, akkor kipróbálom, forrasztható-e! :yes:
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia Zolee1209!
Folytattam az újabb mechanika megépitését, de 1mm-es alulemez csík hiányában, nyáklemezt kellett alkalmaznon a kar kialakitásában. (Ez valamivel nehezebb lett így). A mágnes lengőkarja kis mértékben állítható, és a kijelző kar mérete is szintén. Az egész mechanika teljes hossza most 265mm lett, de ez a rugólemez már jóval nagyobb méretben készült. (22.5mm széles, 58mm hosszú, de ebből csak 34mm aktiv a befogások miatt, keskenyebb végén a kar felől 17mm széles). Méricskéltem minden lehetséges adatot. Az ideális "forgáspontja" majdnem a laprugó középső részén van. Egyetlen csavar fogja a rugótartóhoz, és egy kis illesztő csap is a kar mechanizmusát, igy majd a levezetőkábellel is felszerelve, ki tudom mérni, hogyan lehet majd kiegyensúlyozni a szerkezetet. Néhány felvétel, és egy archivum az elkészült új mechanizmusról, sziasztok.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Folyamatosan tanulmányozom a W_886/3.15 verziót. Eddig semmi értékelhető hibát nem találtam, mindent pontosan úgy csinál ahogyan beállítom. (A különböző kijelzési idők megfejtése nagyon jó játék!).
- Rengeteg funkció van ebben az órában, több kollégámnak is "leesett az álla", amikor működés közben bemutattam. A vélemény: ilyen óra bizonyára még csak ez a "kettő" van most, de mikor lehet majd ilyet kapni és hol? Erre nemigen tudtam válaszolni, de azt gondolom, hamarosan lehet utánépíteni ezt a verziót is. (Nagyon tetszik ez a "spéci" óra nekem is). Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia!

Minden igyekezetem ellenére a 3.15-ben maradt egy-két apró hiba. A következőkben már javítottam. A 3.17-be még beleraktam a dátum kijelzéseket (oktális és hexa). Az utóbbit a 3.18 -ban átírtam az eltelt napok számára (JDN). Sajnos csak hexában tudja megjeleníteni, a 24 bites szám decimális kijelzésére már nincs elég hely. Mivel az idő kirajzolásának műveleteihez csak 8 változót lehet használni, az átírásnál több már meglevő részt is módosítanom kellett. Most az okozott hibákat keresgélem.
Sok helyen tudtam még utasítás helyet felszabadítani. (A program 4k assembly kód + 4 k táblázat.)

Néhány ötlet merült fel bennem:
- Áttérni 18F2620-ra. 3.5K ram, 32 kWord utasítás, dupla sebesség! - Ez a típus lábkompatibilis. Sajnos a programot át kell írni...
- Áttérni 16F887-re. Még 11 láb. Jöhetne a páramérés esetleg légnyomás mérés. Új áramkört kellene építeni, a programon nem kell sokat változtatni.
- Áttérni 18F4620-ra. A fenti két lehetőség és hátrány egyszere! Lábkompatibilis a 16F887-tel.

A nagyobb memóriában megoldhatók lennének:
- Az eltelt napok számának kijelzése decimálisan,
- Az S Time analógiájára definiált dátum kijelzése - 1996. szeptember 22. -től eltelt napok száma 9-es számrendszerben.
- Decimális dátum (10 napos egység...),
- A hónapok neveinek kiírása a 16 nyelven,
- Névnapok,
- Unix time - a fele már megvan a JDN-hez az időt kell csak hozzáilleszetni.

A nehezebben számolható formátumokat most már a kezelő program is kiszámítja, kiírja.

Az a DCF77 még mindig nem akar működni. Ha megunom, felhasználom a bemenetét a páramérésre...

Ne csukd be a konyhaablakot - drága az üveges és már hideg az éjszaka.
Szia...

DateTime.JPG
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Szia Hp41C!
- Megvan, leforditottam, nemsokára lecserélem! Köszönöm.

Tovább épitettem ezt a fajta mechanikát, kicseréltem a rugólemezt egy rövidebb és vastagabb méretre. (Az aktiv rugórész méretei most: 23*18mm a trapéz, 17.5mm a magasság, 0.35mm vastagság). A frekvencia 24 Hz fölé emelkedett, és jelentkezett egy jellegzetes búgó/zúgó hang is, ha az amplitudót 45 foknál nagyobbra emeltem. Nekem úgy tűnik, elegendő a jóval kisebb méretű rugólemez is. A javasolt aktiv méretek annál a rugólemeznél 10mm*15mm, legalább 0.3mm vastagsággal. Azzal a rugóval sem volt rosszabb az eredmény , és sokkal könnyebb megépíteni a mechanikát is. (Most is megy a teszt tovább). Ezzel a "precizebb" mechanizmussal is ugyanoda jutottam, nem látok jelentősebb különbséget. A kiegyensúlyozás működik, de egyéb járulékos rezgések, (kar-mágneskar), zavarják a "tiszta lengetést" egy bizonyos kitérés fölött. Néhány felvétel a működéséről, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Nagyon szépen haladsz....

Átírtam a frekvencia mérés menetét és a kijelzés számítását. A bin-bcd konvertáló rutint lecseréltem egy lassabb, de 24 bites számokra is működőre. Az átalakítás úgy sikerült, hogy kipotyogott belőle a Julian Day Number decimális kijelzése is....

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Szia Hp41C!
A W_3.15 le van cserélve a 3.18-ra, működik. Tanulmányozom, és most olvasom átírtad újra Semmi gond nem merült fel a cserénél, nem tudok "panaszkodni". Néhány felvétel róla.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Még mindig ezzzel az újabb mechanikával szenvedek. Vannak eredmények, de nem olyan nagyok, ahogyan erre számítottam. Túlságosan komoly finomechanikai "háttér" kellene hozzá mindenféle gépekkel, ami nekem nincs meg. Így csak elképzelni tudom, hogyan valósítanám meg a már működő, de még nem tökéletes szerkezetet.
Pl.: az "ideális" rugólemez forgáspontján kellene a levezetéseket kihozni, ott csak kis mértékű elfordulás van. (Azon a ponton most a szalagkábel, egy rézcső darabra van erősítve amely elforog egy tengelyen, onnan már csak kis ívben le van kötve az alaplapra). A rugólemezt mindkét oldalán elosztva, szimmetrikusan kellene terhelni. Az egyik oldal a kijelzőkar, a másik a mágnes karja lehetne, ekkor a járulékos, finomabb kar berezgéseket is csillapitani tudnánk. (Nem csavarodna el a rugó rezgés közben). Néhány újabb felvétel a kisérleti eszköz működéséről, sziasztok.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Szia Hp41C!
A V03.20-ast lefordítottam, beégettem, be is üzemeltem, rendben ment minden, köszönöm. Most ezt tanulmányozom. Néhány felvétel erről a verzióról és egy kis videó, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Szia!

Próbáld ki a Demo módból való kilépést, az új demo opciót is.
Tovább optimalizáltam a kódot, lehet, hogy a Stime mellé a SDate is belefér (1996.09.22 től eltelt napok száma 9-es számrendszerben - mai nap a 6441.).

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Szia Hp41C!
A 3.20-as minden részleztében kiváló, kivéve a "DEMO" mód működésében. Még mindig "bizonytalan" a demo-ból való kilépés, hiába áll már szöveg mozgatása. Ha átlépek egy másik, (fölötte lévő), Scrolling text... módra, vagy mindegy melyikre, nekem folyton visszaugrig a demo módra. Ha sokáig, (legalaább 1-2 percig) indítgatom/leállítom a szöveget, akkor egyszer csak át tudok lépni más funkcióra is.

- Az újabb mechanikát végre sikerült úgy beállítani, ahogyan elképzeltem. Nem rezonál, nincs "szellemkép", egész jól kézben tudom tartani most. Egy sajnálatos gondom van vele, a kijelző kar egy régebben készitett 0603 méretkódú fehér LED-jeit hiába 8 pontos, nem lehet már átalakítani pozitiv közös tápra. (Ezeket a ledeket nem lehet leforrasztani újból). Így ez a kijelző csak az f84-es órapanelhoz jó. Most azzal müködik a kijelző, és nagyon tetszik a "rezgésmentes, zajtalan" összeállítás. Egy újabb rugómechanikát is készitettem, ezzel már könnyebb lesz felépíteni a következőt...
Néhány felvétel és egy videó ezekről.
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„Ha átlépek egy másik, (fölötte lévő), Scrolling text... módra, vagy mindegy melyikre, nekem folyton visszaugrig a demo módra.”


A kezelő programra gondolsz vagy az óra programjára?
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Igen, a kezelőprogramot gyötröm, ott van ez a kis gond. (Wand fül, Toggle system...) Próbáltam úgy is, hogy bekapcsoltam ill. majd ki a "Change mode in demo" jelölönégyzetét is, de úgy sem jöttem ki a demóból.. Ha türelmesen kivárok, akkor néha sikerül, de nem stabil ez a parancskód most.
Szia.
(#) vanzerr hozzászólása Szept 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Bocs, hogy közbeszólok, de már régóta figyelem milyen csodás dolgokat "műveltek".
Lehet, hogy buta ötletet mondok, de az óra karjának mechanikai megvalósítását nem lehetne egy régebbi felhúzós óra, vagy valami felhúzós játék rugójának felhasználásával megvalósítani?! Lényegében az a tekercsrugó pont ilyen tengely körüli mozgásra lett kitalálva...Ha butaság szóljatok nyugodtan!
(#) janocsi válasza vanzerr hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szia Vanzerr!
A laprugónak 2D-ben kel tartani a lengőkart a kijelzővel. El kell viselnie a mágnes mozgatóerőit is úgy, hogy ne torzuljon nagyon rezgés közben oldalírányú elhajlással.. Tehát, csak olyan masszív, rövid mechanikai rugódarab lehet, amely megfelel ezeknek a kritériumoknak. (A feltekercselt rugó itt sajna nem igazán felelne meg, hiszen el tud mozdulni 3D-ben is, pláne, ha meg van terhelve oldal írányú súlyozásokkal. Ezen kívül, a rezgési frekvencia sem lenne kielégítő, mert nagyon "lusta" egy ilyen szerkezetű elem).
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szia!

Küldtem módosított kezelő programot.

Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Már készen is vagyok vele, ez már igen! Itt mostmár rendesen megyen a váltás egyik módról a másikra, köszönöm. Folytatom a tanulmányozását a programnak. Néhány újabb felvétel a V03.21 verzióról.
Szia.
(#) janocsi válasza vanzerr hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szia Vanzerr!
Ne hogy megsértődj a kissé "szakira" sikerült válaszért. A fó gond most is az, hogy ezt a laprugót nem tudom(tudjuk) kihagyni, mert semmiképpen nem índul el a rezgés nélküle stabilan. Azon törögetjük a fejünket, vajon milyen módon lehetne kikerülni ezt a rezgetési módszert. Volt már sok próbálkozás ezen a téren, de mind bizonytalanul működött a kipróbálása során, eddig nem vált be egyik sem. Olyan elképzeléseket várnánk, amely "rugó nélkül" is tökéletesen rezgetné a kart jó nagy frekvencián is. Ha ebben látsz valamilyen megoldási lehetőséget, szivesen veszzük a segítségedet.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Megyen a teszt a "szitakötő" mechanikával szerelt, (forrasztott mechanika), kis Wand óráján. Még mindig egyenletesen rezeg a kar, pedig annak már több mint egy hete, hogy elíndult. (Szept 3.) Nem rezonál be, nem "táncol" az asztalon, stb. Megint csináltam újabb képeket róla, és tetszik, mert igencsak stabil a működése azóta. No de nézzük a felvételeken, sziasztok.
Következő: »»   37 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem