Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   360 / 2501
(#) Tomy27 válasza djgombi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Nem kötekedés, de ha két 8ohm hangszórót még ha párhuzamosan is köti össze akkor is csak 4ohm körül terheli az erősítőt.Bár igaz a quad 8ohm alá nem érdemes menni mert a védelem valószínű bekapcsol egy bizonyos hangerő felett.
(#) djgombi válasza Tomy27 hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Majd legközelebb idézőjelet is használok hogy a lényeg érthető maradjon.
(#) Tomy27 válasza djgombi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Számomra érthető volt, csak esetleg aki kevésbé járatos az félre értheti.Egyébként egyet értek veled nem célszerű mindenféle különböző paraméterekkel rendelkező hangszórót összekötni,mert nem minden erősítő kompenzálja ezt.
(#) highand válasza Riccsusz hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
A 2544 az tud 2x30W-ot is, de a TDA 2030-2040-2050 sokkal olcsóbb, és tudja az is.
(#) highand hozzászólása Szept 6, 2009 /
 
Bocsi, közben vettem észre, hogy Lapose már válaszolt.
(#) wtc hozzászólása Szept 6, 2009 /
 
Sziasztok!
Két kérdésem lenne. Van ez a TDA 1557 erősítő, és most oké hogy a 11.lábát rákötöm a + tápfeszre, de a 12. lábával mit csináljak?
És a másik, hogy van egy quad 405-öm, és egy mélyhangszórót szeretnék vele hajtani. mit kell csinálnom ahhoz, hogy a bemnő jel mélyfrekvenciájú legyen? Ehhez ugye kell valami subwoofer szűrő? És ahhoz tudnátok valami jól bevált kapcsolást?
Kszi előre is!
(#) Holubek hozzászólása Szept 6, 2009 /
 
Üdv! Én egy olyat szeretnék az erősítőmbe tenni hogy ha audio jel érkezik rá csak akkor kapcsol be a végfok. Szubládába kellene. Valahol már olvastam itt róla de nem találom. Köszi
(#) muimui válasza Holubek hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Na ez engem is érdekelne, pont ugyanebből a célból. Sajna egyszer már én is megtaláltam, de nem mentettem le. Egyébtként, valami olyasmi lehet, hogy az audió jelet megcsapolva, valamilyen fesz erősítőn keresztül behúzna egy relét? Ez csak kérdés volt, ehhez még nemnagyon értek.
(#) banyaiakos válasza wtc hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
wtc: Alul áteresztő szűrő
Fontos, hogy a beültetési rajznak megfelelően kell megcsinálni és nem a kapcsolási rajz alapján! Itt jobban látszik mi hova megy. A 47k-s poti helyet én 100k-sat tettem, mert nem volt elég nagy a kimenő jel.


Holubek és muimui:
Bővebben: Link

Sikeres utánépítést!
(#) steelbird hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
Kedves highand mester!
Szükségem van egy tapasztalt szaki segítségére.
Építettem jópár (20) éve egy kis erősítőt magamnak.
A doboz kicsi volt, így egy olyan végfokot építettem bele, ami nem áll sok alkatrészből. Nem is volt vele a mai napig semmi problémám, eddig 8 Ohm -os hangszórókkal használtam, használom. Bár 15 Ohm -os a végfok, de a végtranyók bázisellenállásának csökkentésével 8 Ohmra is nagyon jó.
Azért esett erre a kapcsolásra a választásom, mert egyszerű, nagyon szépen szól, és legfőbb indok az volt még, hogy ezzel a kapcsolással maximálisan kivezérelhető a végfok, majdnem tápfeszültségig, vagyis nagyot is tud szólni, ha kell...
Jelenleg a végtranzisztorok BD245/246 párok, a meghajtók BC 639/640 -ek, a műveleti erősítő pedig TL 072 és nem zéner diódás tápja van, hanem 7805/7905 a tápja. Tápfesz +/- 33 V.
A gondom az, hogy nem tudok elég áramot kivenni a végfokból 4 Ohm -os terhelésre, lefullad. Számolgattam ide-oda, megoldható, de a megfelelő áramhoz ugyanezzel a kapcsolással és ellenállások módosításával a meghajtó tranzisztoroknál 10W körüli teljesítmény adódik tranzisztoronként, ami nagyon sok.
Megcsináltam úgy, hogy a meghajtók helyére darlingtonokat tettem, meg úgy is, hogy a végtranzisztorok voltak darlingtonok (ellenállásokat, nyugalmiáram-potit is mindig módosítottam az adott kapcsoláshoz), de nagyon instabil lett a végfok, gerjedékeny lett és a nyugalmi áram durván változott a hőmérséklet hatására, hőmegfutás történt és gerjedékeny lett.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt a kapcsolást lehet-e úgy módosítani, hogy megmaradjon a kapcsolás adta kivezérelhetőségi előny és 4 Ohmra dolgozzon? Vagy hasonló, megoldás van-e esetleg?

kapcs.jpg
    
(#) lamalas válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Udv,

Habar nem nekem cimezted a kerdest azert - ha nem problema - adnek 1-2 tanacsot.

- a megadott +-33V-os tapfeszultseggel 4ohmos terhelesre elerheto a kb. 100W-os kimeno teljesitmeny (ha nem korlatozza a tapegyseg). Epp ezert en izmosabb vegtranzisztorokat hasznalnek a BD-k helyett. Mondjuk a jol bevalt MJL21193/194-es parost. Ezekkel mar nyugodtan epitheto 100W-os vegfok is mig a BD245/246 parossal en nem mernék ekkora teljesitmenyu vegfokot epiteni ugy, hogy ki is hajtsam rendesen az erositot!

- a muv. erosito tapfeszultseget nagyobbra valasztanam, mondjuk +-15V-ra. Nyugodtan megoldhato zeneres stabilizalassal is de ha vmiert megsem tetszik akkor 78/7915-t vagy valamelyik LM stabilizator párt hasznalnam, de van mas lehetoseg is.

- a nyugalmi aram beallitasara szolgalo potmeter bekoteset mashogy oldanam meg. A Texas erositovel foglalkozo topikban feltettem egy modositott rajzot. Az kiprobalt es tokeletesen mukodokepes, onnan lemasolhatod!

Egyebkent ha a trafo/tapegyseg nem korlatozza a kivezerlehetoseget akkor 4 ohmos terhelesen is tokeletesen mukodnie kell(ene) ennek a vegfoknak felteve a fentebb leirt modosiosaokkal/kiegeszitesekkel. Majdnem tapfeszultseg nagysagu kimeneti csucsfeszultseget ezzel a vegfokkal nem lehet eloallitani mert egyreszt a vegtranyok emitter ellenallasain a rajtuk atfolyo arammal arányos feszultseg esik (csokkentve ezzel a kivezerelhetoseget), a tranyokon is esik valamekkora feszultseg nyitaskor ill. ha a tapegyseg nincs megfeleloen meretezve akkor annak belso ellenallasan is esik valamekkora feszultseg nagyobb kivezerlesen.
(#) KD mester válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
A 2 db 0,47Ohm a végtranzisztorok emittereibe teljesen felesleges. Az elhagyásukkal tovább növelhető a kivezérelhetőség. Én nem szoktam beépíteni, ha texas erősítőt csinálok. Az ellenállások szerepe az eredeti kapcsolásban a rövidzárvédelem shunt ellenállásaiként kimerűlt, a nyugalmi áramstabilizálásában nincs szerepük.

Egyébként szerintem is rendkívül jó hangú kapcsolás ez, főleg ha a végtranyói pl: sgs thomson gyártmányú BD243-BD244.
(#) Riccsusz hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
Hello, megszereteném építeni a TDA1557Q erősítőt. Következő kérdések merültek fel: Hány Voltos kondikat használjak (25-re gondoltam) és hogy a 100nF-osnak jó-e a kis kerámia kondi ? ill. hogy 270nF-eset ne igen találtam sehol, hogy az pedig jó e úgy hogy összekötök egy 100 és egy 150-est (vagy pedig igényli azt a 20nF-ot) Vagy ha tudtok jobb megoldást szívesen várom őket. Előre is köszönöm.
(#) steelbird válasza lamalas hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Huhh... elírtam, bocs... a műveleti erősítő tápfesze +/-15 V, stabkockákról. Nem az a gond. A végtranzisztorokat is nagyobbra cseréltem. Nem a végtranzisztor miatt fullad le a végfok 4 Ohmnál. A gond az, hogy egy átlagos végtranzisztornak 8-10 A -es kollektoráramnál jó, ha megvan kb 10-15 a bétája. Vagyis majdnem 1 A -es bázisáram kell neki. A te általad belinkelt tranzisztornak a minimum bétája 8-25 között van.
Ezt a bázisáramot ebben a kapcsolásban csak kb. 8-10 W -nyi meghajtóteljesítménnyel lehet biztosítani, ami nem járható út, nagy a veszteség.
Darlingtonokkal pedig gerjedékeny volt a végfok és nagyon durván vándorolt a nyugalmi áram a hőmérséklet emelkedésével. Ha a végtranzisztor volt darlington, akkor is, ha a meghajtó, akkor is.
Szerintem ez a kapcsolás a közös kollektoros megoldás miatt nagyobb együttes áramerősítésű tranzisztorokkal (meghajtó+vég együtt és ebből valamelyik darlington) nagyon instabil.
Ez a kapcsolás az alap, én már apró módosításokkal használom. A végtranyók emitter ellenállásai 0,1 Ohmosak, azoknak így már csak inkább a hőmegfutáskor van egy minimális negatív visszacsatoló hatásuk azáltal, hogy nagyobb áram esetén a megemelkedő feszültség miatt csökken a végtranyók nyitófeszültsége és ezzel a végfok nyugalmi árama -bár, ez ebben a kollektoros kapcsolásban nagyon minimális...
A hálózati trafó toroid, egész nagy terhelhetősége van.
A közös kollektoros végtranzisztor megoldású végfok feszültségben jobban kivezérelhető, mint egy közös emitteres kapcsolás.
Azért, mert közös emitteresnél pont a maximális kivezérléskor fogy el a meghajtó tranzisztor bázisárama, és a kinyerhető feszültség a meghajtón maradó, plusz a végtranzisztoron maradó feszültség összegével csökken. Ez mindkettőnél az E-B nyitófeszültségből és a tranzisztor E-C lábain maradó feszültségből áll.
A meghajtó bázisáramának biztosítására találták ki a feszültség-utánhúzó kapcsolást, de az már megbonyolítja a kapcsolást -és problémás.
A közös kollektorosnál csak a végtranzisztoron marad egy kevés feszültség, eleve nincs két E-B nyitófeszültség, ami benne marad a végfokban, plusz még a meghajtón maradó feszültség...
Hallhatóan nagyobbat szól ez a kollektoros kapcsolás egy ugyanekkora tápfeszültségről üzemelő emitteres kapcsolásnál.
És tényleg szépen szól. Csak nincs elég kakaó a meghajtó részen, hogy elég legyen 4 Ohmra.
A nyugalmiáram -állítást sem így oldom meg, egy stabilabb kapcsolástechnikát használok. De darlingtonokkal már melegedésre nagyon durván emelkedik... szerintem a nagy áramerősítés miatt.
Azért maradnék a kollektoros megoldásnál -ha módosítható az alap kapcsolás, mert az nagyobbat szól, jobban kihajtható.
A dinamikája meg nagyon jó, ezt hangfelvételeknél volt alkalmam tapasztalni. Ezt akis erősítőt használom a kész anyag keverésekor masterelésre. Pont ezért kellene egy jó megoldás, mert a monitor hangszórók 4 Ohmosak. Dobnál egyszerűen lefullad 4 Ohmon, míg a böszme nagy 8 Ohmos hangfalammal (ami épp ezért nem mobilis) gyönyörűen szól még 30 W -on is.
(#) steelbird válasza Riccsusz hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Szia!
A 25 V-os kondik teljesen megfelelnek. Elvileg még a 16 V-osak is. A lényeg az, hogy nagyobb legyen a kondin feltüntetett feszültség, mint ami az áramkörben az adott helyen előfordulhat.
Jó a kerámia 100 nF is a táp hidegítésre.
A bemenetekre tehetsz nyugodtan 330 nF os, vagy 470 nF os kondikat is. Annyi lesz a különbség, hogy mély basszusfrekvenciákon kicsit jobb lesz az átvitele az erősítődnek. (De ez csak a sub-bass tartományra vonatkozik, szerintem nem lesz hallható különbség.)
(#) highand válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Próbáld a 150ohm-ot csökkenteni, mert amikor nagyobb áramoknál elfogy a béta, akkor komoly feszültség tud esni rajta.
8 ohm-on ez részben, a fele akkora áramok miatt, kevéssé zavaró, részben fele kimenő áramnál a még a béta is lehet, hogy jó.

Szóval játssz a 150ohm-al, de figyelj, mert kisebb ellenállásnál, nem hamarabb fut meg, hanem nagyobb lesz a megfutás végén a záróáram.

Jó lesz megfogadni lamalas tanácsait is.
(#) highand válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Milyen a hang vissza-adása citera hangnál?
(#) steelbird válasza highand hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Te... iszonyatosan szépen szól...! Amúgy restellem, hogy itt vetettem fel a témát, nem gondoltam, hogy ennek a Texas végfoknak ekkora kultusza van...
Nem tudom, át lehet-e mozgatni a hozzászólásokat a megfelelő fórumhoz...
Amúgy 4 Ohmon sem vettem addig észre, amíg nem jött el az a nap, mikor egy Miskolci együttes felkért a demóanyaguk rögzítésére. A nyers, többsávos felvételen, mikor folyt az arányok, hangerők, hangszínek beállítása és az effektezés, akkor vettem észre, hogy fulladozik a dob ütemére az erősítő. A nyers anyagon nagyon dinamikus a dob és nem is nagy teljesítményen szólt, hanem már kb. 15 W -nál hallható volt a probléma. Gondolom, 4 Ohmon az elfogyó meghajtóáram miatt rossz a tranziens átvitele. Gyorsan hazarobogtam és becipeltem a 8 Ohmos ládáimat, amivel ugyanakkora kivezérlés mellett teljesen hibátlanul szólt. Más zenénél nem zavaró 4 Ohmon, de mióta produkálta ott és akkor, azóta minden zenén kihallom a hibát, csak más zenéken (sőt, a készre masterelt, hibát produkáló zenén is) csak nagyon minimálisan hallható -és csak 4 Ohmon.
A meghajtó ellenállások 100 Ohmosak voltak, de mérgemben már 75 Ohmig lecsökkentettem. A jelenség ugyanaz volt, csak kicsivel nagyobb hangerőn jelentkezett...
Amúgy tényleg nagyon szép hangú erősítő. Sok barátom a száját tátotta, mikor először zenét hallott nálam...
Ja.. magamról annyit, hogy rengeteg kütyüt építettem már, több erősítőt, digitálisan vezérelt tápegységet, kis zajú előerősítőket (mikrofon előerősítők), még keverőt is, saját részre, többnyire saját tervek alapján. Eredeti szakmám, amit 20 évig műveltem, rádió-tv műszerész...
Nem vagyok vájtfülű, de jó a hallásom.. és ez a végfok probléma most kifejezetten zavar.
Meghajtókörhöz egy gyors, durva számolás:
a végtranzisztor árama teljes kivezérlés esetén 4 Ohmon: 30V/4Ohm = 7,5 A
10 -es áramerősítésű tranzisztornál a bázisáram: 750 mA
Ahhoz, hogy 750 mA bázisáram folyjon a 150 Ohmos ellenálláson, ahhoz a feszültségnek az ellenállás lábain (U=RxI alaján) 112,5 V -nak kellene lennie...
Szóval: 150 Ohmos meghajtóellenállás esetén a maximális bázisáram (figyelembe véve a meghajtó tranzisztor 22 Ohmos emitterelenállását) kb. 170 mA.
170 mA esetén a végtranzisztorból kivehető áram:kb. 1,7 A (10-es béta esetén.. bár, ha figyelembe vesszük, hogy ez még elég kicsi áram, ilyenkor lehet akár 25 is a végtranyó árama, így a max. áram durván 4-5 Amper, vagyis nem lehet kivezérelni a végfokot.
A legnagyobb teljesítmény meghajtó tranzisztornál kb 50%-os kivezérlésnél kell, ami 15V és 150 Ohm esetén 1,5 Watt -de az előbb számoltam, hogy 150 Ohmmal nem lehet kihajtani a végfokot.
Ha biztosítjuk a 750 mA-es áramot 10-es bétánál a végtranzisztornak, 4 Ohmon, akkor kb. 22 Ohm kell a kollektorkörbe. Vagy kicsit nagyobb, ha az emitterellenállást csökkentjük. (viszont akkor a 220 Ohmokat is csökkenteni kell, hogy megmaradjon a tranzisztoros fokozat 10-szeres erősítése - ami felesleges teljesítmény veszteség)
Tehát.. 22 Ohm esetén a meghajtó tranzisztoron, mikor az E-C lábak között fél táp van (legnagyobb teljesítmény ekkor van a meghajtó tranzisztoron), 350 mA folyik, ami a 15V -os feszültséggel számolva 5,25 W tranzisztoronként.
Mindez csúcsban persze, de arra is kell számolni...
Ez csak egy nagyon durva számolás volt, ne kövezzen meg senki érte... de közel ilyen eredmények jönnek ki szerintem precíz számításokkal is.
Szóval, 4 Ohmra elég problémás ez a kapcsolás...
(#) KD mester válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Legjobb az, ha meghajtónak BC546-556-ot használsz és többet használsz párhuzamosan. Annyiszorosra növelt és annyi 22Ohm, annyiszorosra növelt és annyi 220Ohm/2W és annyiszor 150Ohm. Minden 150 Ohm a végtranyók bázisára menjen.

Tehát 2 pár esetén 4 db 43 Ohm és négy darab 430Ohm/1-2W kell. A 150Ohm maradhat (4 db kell), de mindkét meghajtó tranyó kollektorába kell és mindkettő a végtranyó bázisára menjen.

A gép (a 0,47 Ohm-okat elhagyva csináltam) TL071 , Philips BC546-BC556 és ST BD243-244 -el még a VF2-t is űberelheti hangminőségben.
(#) KD mester válasza KD mester hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Ja és érdemes olyan tranyót használni, aminek a B-je még maximális kollektoráramnál sem megy le 30 alá. (MJL21193-MJL21194 ilyen).
(#) highand válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Abszolute jó a számolásod, 4 ohm-ra számolva kb 20-30 ohm-ot javaslok, de akkor szükség lesz egyéb védelemre is, mert a lecsökkentett ellenállás már nem védi meg rövidzárban. ( SOA!!)

KD mester javaslata is jó, mert jobb két párhuzamos tranzisztor, mint egy dupla áramú, mert jobban jön ki a béta is, meg a saturáció is.
(#) steelbird válasza KD mester hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Igen, néztem a tranzisztorokat, a görbék szépek, de a táblázatban 8A -es kollektoráramnál 25-ös bétát garantálnak.
300 mA meghajtóáram, az kb. 75 Ohm meghajtó ellenállás... kb. 2 Wattos terhelés a meghajtó tranzisztoron.. már közelít... Van esetleg olyan tranzisztor, ami megfizethető, NEM darlington és a B -ja több 25-nél 8 A áramnál?
Mert akkor az megoldás lenne..

Nem reklámnak szánom, többször nem is írom be, mert ez nem annak a fóruma, de ha valaki kedveli a folkrockot, ajánlom magunkat: Link
(#) KD mester hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
Hoppá. Úgy tűnik rosszul emlékeztem. Lehet, hogy MJL4302, 4281 volt, vagy ilyesmi....
(#) steelbird válasza highand hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Van egy komplett koppanásgátlós, kimeneti egyenszintfigyelő védelmem, rövidzárra meg a jó öreg biztosítékos megoldást használtam. Lehetett volna még egy figyelőellenállással rövidzárvédelmet is csinálni, de ezt nem láttam szükségesnek, mert csak én használom az erősítőt és nem dugdosok rá összevissza mindent, a csatlakozóm meg a hagyományos DIN hangszóró aljzat.
Ja.. olvasgattam a Texas topicban, hogy sokaknak brummos volt a végfok. Ez tervezési probléma, földhurok miatt alakul ki, hibás nyák tervezés esetén.
(#) KD mester hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
Új ötlet, használj fetet.

Ez olcsó, jó, atomstabil a nyugalmi árama és valószínűleg hangminőségben felveszi a versenyt a teljesítménynövelt texassal. Csak abban az esetben érdemes erre váltanod, ha sokkal nagyobb teljesítmény kell, mert ez egyszerűbb, mint áttervezni a texast (amit a kapcsolástechnika módosítása nélkül, nagy teljesítményre különösen nehéz).

Ha csak a korai clip zavar, akkor duplázd a meghajtótranyókat a 150 ohm-okkal együtt (75Ohm-on, 25-ös B mellett 30V tápról kijön a 8A is), szerintem...
(#) steelbird válasza highand hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Az a baj, hogy kevés a hely a dobozban, ez egy kész erősítő, párban nem férnek el a végtranzisztorok. A végfokpanelt át tudom tervezni dupla meghajtókra, csak egy végtranyóval nem tudom, mi lesz a végeredmény..
(#) steelbird válasza KD mester hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Ok, köszi, mire beírtam, megelőztél.. kipróbálom, meg nézek hozzá egy nagyobb bétájú MJL párt. A tápfesz is adott, úgyhogy maradok a Texasnál..
Köszönöm mindenkinek!
(#) xray válasza KD mester hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Csá!

A Monster +-55V-on 4ohm-on 270W-ot ad le, de 8ohm-on mennyit képes leadni? Egyáltalán lehet így használni?
Válaszodat előre is köszi!
(#) Riccsusz válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Köszönöm szépen. Megpróbálom, az az igazság. hogy megrendeltem már az árut de legfeljebb majd ki cserélem ( a szállítást úgy se én álom )
(#) steelbird válasza xray hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Lehet, a teljesítmény a fele lesz, 135 W.
Következő: »»   360 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem