Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Szia!
Az argongáz normálisan áramlik? Nem megy el valahol a pisztoly előtt? Ilyen akkor szokott lenni, ha az ívet nem gázburokban gyújtják be. A gáznak kb. 0,5s-al előbb kell folyni mint az ívet begyújtod.
Argon helyett CO-t használok, mert csak vasat szeretnék vele hegeszteni. Kondival, kondi nélkül, folytóval, folytó nélkül, váltóárammal és egyenárammal is 54V.
A folytó egy vasmagra tekert kb 4mm es vezeték, ennek lehet köze ahhoz, hogy nem húz ívet? A nyagyfrekvenciás gyújtás "hogy néz ki"? Házilag hogyan kivitelezhető, ha "minden kötél szakad"? Köszönöm a válaszokat.
Az AWI azt jelenti, hogy ARGON védőgázos WOLFRAM elektródával végzett ÍVHEGESZTÉS. Tehát ne akarj Co2 védőgázban wolfram elektródával ívet gyújtani,mert nem fog menni. A Co2 védőgáz fogyóelektródás technológiához lett kitalálva, ahol a gáznak csak annyi szerepe van hogy a megfolyt fémet oxigénmentes környezetben tartsa. Az argon védőgáz részt vesz a hegesztési folyamatban oly módon hogy biztosítja az ív fenntartását azáltal hogy az argon gáz ionizálódott állapotba kerül. Szerinted az iparban használnák a háromszor drágább argont ha a Co2 gáz megfelelne helyette?
Még annyit: ha MMA üzemmódban(elektródás hegesztés)normálisan működik, akkor működni fog AWI üzemmódban is, ha ARGONvédőgázt használsz. A nagyfrekvenciás gyújtást abban az esetben célszerű alkalmazni,ha egy önálló egységet képezve a gép vezérlését is meg tudod vele csinálni. Ez tartalmazni szokta a kezdő áram; munkaáram; fel-lefutási idő kráterfeltöltő áram ; és kráterfeltötési idő szabályozásra alkalmas elektronikát, valamint a gáz elő és utánfolyást biztosító áramkört+a nagyfrekvenciás gyújtóáramkört.
Nézz szét másik hegesztéssel foglalkozó fórumokon, találni fogsz több kapcsolást is.
Lehet egy hülye kérdésem? (a többi mellett)
hogyan tudnám megoldani azt hogy az áramerősséget és az ívfeszültséget is is külön külön tudjam szabályozni, egymástól függetlenül. Nagyon nagy hülyeségeket kérdezek?
A kérdés nem hülyeség. Csak a hagyományos rendszer alkalmatlan rá. A megoldás létezik, invertereknél, úgynevezett impulzus csomag vezérléssel. De ez a téma bőven kimeríti a hobbi kategória kereteit.
Neked elsősorban most nem ezen kellene agyalni, hanem argon gázt kellene szerezni,hogy amit alkottál ki tudd próbálni.
Úgy döntöttem, hogy előbb a dobozt és "kissebb" dolgokat csinálom meg és az argont kicsit halsztom, mert most nincs rá fölösleges 40000-rem :rinya: , de ha tud valaki olcsóbbat várom ajánlatát, DE tudom ez nem a hirdetési rovat.
Sziasztok!
Megvettem az argont is, TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK! Mindenkinek NAGYON-NAGYON KÖSZÖNÖM a segítségét és az építő jellegű véleményét!
Na, igazat írtam az argonnal kapcsolatban nemde?!
Gratulálok a sikerhez,és további sikeres építést!
Igen igazat írtál, soha nem is kételkedtem hozzáértésedben, és szakértelmedben! (bár ez 34 000-be került)
Szerinted így megtudnám oldani a nyagyfrekvenciás gyújtást? A gyújtót ugyanúgy a mikrokapcsoló vezérelné egy relével ami adott idő múlva lengedne.
Szia!
Eszedbe se jusson! Ezzel a megoldással a nagyfreki begyújtása pillanatában agyonvágtad az áramforrás kimeneti egyenirányítóját, ugyanis ott jó esetben a diódák 200-400V-ot viselnek el záróirányban is! A nagyfrekvenciás gyújtás installálására többféle módszer is létezik, de szerintem az általam küldött rajzok valamelyikén találsz ilyen kapcsolást. Ha nem, akkor írjál, és keresek egy megvalósítási rajzot neked. Ehhez jó lenne ha feltennéd a fórumra az általad megépített nagyfrekvenciás gyújtó rajzát.
Még nem építettem semmilyen gyújtót, csak most tervezgetem, nem találok ilyen rajzot amit te töltöttél fel.
Megtennéd hogy feltöltenéd mégegyszer?
Most dolgozok a munkahelyemen,de holnap keresek valamit.
A "PULSE" funkciót hogyan lehet belerakni? Esetleg valamilyen frekvenciaváltó?
Szia! A rajzkeresés a hétvégére(vasárnapra) marad,mert egy meló határidejével kissé meg vagyok késve. Elnézésedet kérem. A Pulse funkció az a hegesztőgépekre jellemző üzemmód inkább, azt jelenti,hogy a normál munkaáramra lényegesen nagyobb energiájú,de rövid ideig ható impulzusokat ültetnek a jobb varratminőség miatt. általában vékony anyagoknál alkalmazzák, alacsony munkaáram mellett.
Még annyit a "PULSE" üzemmódhoz, hogy jelentősen megbonyolítja a hegesztőgép szabályzókörét hagyományos (nem inverteres) gépek esetén. A szekunder körbe az egyenirányító után egy nagy teljesítményű,általában vízhűtésű tranzisztort raknak, ezzel oldják meg az impulzusüzemet,meg a munkafeszültség szabályozását is. Pl. a REHM és a CLOOS Co2 gépek esetében láttam ilyen megoldást.
MMA eljárásnál ritkán, AWI eljárásnál viszont gyakran használt üzemmód. Hagyományos trafós gépeknél,-ahol tirisztoros a szabályozás- a pulzusfrekvencia néhányszor tíz hertzig terjed, de elektronikus szabályozású kapcsolóüzemű szabályzóknál több kHz is lehet.
Szia Pisti!
Tudtál valamit kiokoskodni az általam küldött linkből? Sikerült valamit találni?
Szia!
Megnéztem,de sajna lengyelül nem tudok,a kapcsolási rajzokat pedig csak felületesen futottam át. Egy tirisztoros szabályozású gépet tartalmaz, több javítás is van,amelyeket külön lapon szerepeltet az aki feltette a netre. Megmondom őszintén,nem tartalmaz kapcsolástechnikai kuriózumot,ezért nem hozott különösebben lázba. Hasonló rajzaim nekem is vannak. A rajzzal még mindig adós vagyok. Egy kis türelmet kérek még.
Törelmesen várom.
Köszönöm hogy foglalkozol a kérésemmel.
Szia!
Működőképes lehet az elképzelés?
Szia!
Miért mindig lengyel oldalról keresel megoldást a problémádra? Nem, sajnos nem funkcióképes az általad küldött rajz, a türelmedet kérem,fogok küldeni megvalósított működőképes megoldásról rajzot,de most nagyon sok munkám van ,nincs időm megkeresni.
Várom!
(A remény haljon meg utóljára)
Helló Pisti!
Tudsz mondani egy körölbeli időt, hogy mikor tudsz rajzot küldeni? Előre is köszönöm!
Szia János!
Holnap reggel (szombaton) első dolgom lesz hogy megkeressem a rajzot neked,mert egyébként megint elmarad. :yes: Ha megtaláltam,azon nyomban szkennelem és küldöm.
Köszönöm igyekezetedet!
Várom nagyon.
Köszönöm szépen!
Egyenlőre ennyit sikrült kibogarásznom belőle. Jó úton haladok? |
Bejelentkezés
Hirdetés |