Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos jól ismerem a 1231-eket, szélt én is gyártok, csévét a H2000.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, (aktív) mélyláda építéssel kapcsolatban. Vannak gyári hangfalaim, többféle is (reflex, sávszűrő rendszerű), ezek helyettesítésére készülne. A helyzet az, hogy van itthon egy nagyon derék 15"-ös felesleges mélynyomóm, dobozt tervezek készíttetni neki. Feladata az lenne, hogy mikor kisebb helyekre megyünk zenélni (diszkózene, ez fontos hogy "ütős" mélyekre vágyok), ne kelljen a gyári dögöket cipelni végfokrackestül, de mégis legyen valami alap a kompaktok alá. Kompaktból van 15"-ös és 12"-es is, az adott. A végfok is megvan, egy féldöglött 600-as erősítő egyik felét megkaptam, trafóm is van hozzá, ezt egy kis dobozban beleheggesztem a hangfaldobozba, ne kelljen külön cipelni. Crossoverem is van aktív, ezzel sincs gond. A gondom: diszkózenére egy darab 15-ös hangszóróval is szépen megszólalni tudó hangfaltervet keresek. Reflex vagy tölcséres. Ha dupla 15-ös az sem baj, még befektetnék egy ilyen frankó kis hsz-be maximum. Néztem pl ezt a tervet, kinek van tapasztalata: 2*15" : Turbosound TQ 425 Bővebben: Link De jobb lenne a szimpla hangszórós, mert akkor a dobozon meg az apróságokon kívül mindenem adott az összeépítéshez. köszönöm! Idézet: Továbbiakban nem szeretnék Veled beszélgetni, mert ellenszenves vagy. „Öööööö, ezt merre mondták, a zöldségesnél?” Üdv
Alapvetően abszolute reprodukciós céllal kellene. Ezen belül kétféle érdekelne.
- nehéz, erősen csillapított mebrános mélyközép, de azért ha lehet 5kHz-ig jó lenne, ha jó lenne...nyitott kosár, a cséve átmérő - hát nem tudom mi vált be.. inkább nagy indukció, hogy azért csillapított legyen, jó nagy lineáris lökettel, a hatásfok az lehet kisebb. - inkább az előző ellenkezője, jó nagy hatásfok, szélessávú papírtölcsérrel ( van még ilyen egyáltalán?) - a magasra pedig majd jótanács, ha a mélyközép már eldőlt. Egy mozgás visszacsatolt rendszert fejlesztek, és kiindulásnak kellene.
Pedig sztem jó lett volna tisztázni honnan ez az információ, és pontosítani rajta, a Te érdekedben is. Mert ez így nem helytálló, erre céloztam finoman a zöldségessel mint lehetséges forrással. De ha nem szereted a zöldségeket ( ), tőlem lehet sarki fűszeres is.
Nem tiszta még a kép. Vannak tévedések/félreértések abban, amit írsz, ha tisztázzuk, valószínűleg tudok segíteni. A membrán csillapítása nincs összefüggésben a tömeggel, az indukció meg nem lengőcséve méret-függő, az az induktivitás, de annak a csillapításhoz megint nincs köze, tehát ez itt így kicsit káosz.
Először alapozásként kétfelé kell választani a dolgot, T-S paraméterek szintjére (fs, vagyis rezonancia pont, illetve ehhez a rezonanciához tartozó csillapításértékek, jósági tényezők, nameg a Vas), ezeknél dől el a mélytartománybeli viselkedés, tehát főleg a 300Hz alatti részre vonatkoznak, és ezt lehet jól piszkálni mozgásvisszacsattal. Illetve külön kell bontani membrán + pv. + rezonáns rendszer részre ami meg meghatározza a közép, mechanikailag többutas rendszernél pedig a közép- és magastartomány viselkedését. A rezonáns rendszer részeire vonatkozó belső csillapítások főleg alapanyag, szerkezet és geometriafüggőek, nagyban befolyásolják az 500Hz fölötti rész statikus (pl. átvitel) ileltve dinamikus (időbeni) viselkedését. Ahogy kivettem tehát, kell egy jó mélyátvitelű mélyközép, ami mechanikailag terhelhető, illetve egy kettős membránnal szerelt érzékeny szélessávú, nagyjából a 170mm-es átmérő környékén keresgélve...
szia
ajánlom figyelmedbe a dynacord rendszert Dynacord F12 CWH Dynacord F17 PWH Dynacord F18 PWH ez egy rendszer párosítás, a honlapról letölthető a hangváltó rajza is. Amit neten találsz rajz nem egyezik meg teljesen a gyárival, én megépítettem már őket, jelenleg most is építek hozzá. Ha esetleg érdekel, akkor feldobok egy tervet.
[/OFF]
Idézet: Momentán tényleg nem érek rá tovább erre. Nekem van más munkám is a hangfalak és erősítők nekem csak hobbim.Továbbra is azt mondom SENKI NEM KÉRDŐJELEZTE MEG A SZAKMAI HOZZÁÉRTÉSED csupán a személyiségedben van valami nagyon irirtáló. Minden fórumon ahol hozzászólsz mindenhol úgy érzi jó pár ember, mintha a professzor tépné szét a dolgozatot vagy az őrmester üvöltené le az ember fejét. Te nem tudsz az emberekkel bánni. Mivel gyártó vagy a szakmai titkokat konrétumokkal nem mondod el csak utalgatsz erre arra Pl a hangszórókészítés topicban az oldószerről eszedbe se jutott konkrétumot mondani.Minden hangtechnikai fórumon ebben az országban te vagy az alfahím. Kicsit már unalmas. Talán amikor Te bevonultál az iskolába hogy megtanuld másoktól azt amit te nem adsz tovább, már mindent tudtál? Neked minden fórumon bárki,aki azonnal nem hódol be neked az rosszul,pontatlanul,bután fogalmaz.A fiatalokat egyenesen lenézed(7.es fizikaanyag stb) Ohm talán tisztában volt a saját törvényeivel a felismerésük előtt?„Megkérdezzem, hogy mi az indok amivel olyan magaslatokba sikerült emelkedned, ahonnan már nincs időd egy általad kreált szóváltással foglalkozni” Nem tudod mirő beszéltem akkor talán keresd meg a fórumodban a hogyan utáljuk shalaffit topicot én erre utaltam .Tény hogy ilyen is van vagy volt . Ennyi türelmet kérek még a hobbielektronika moderátoraitól az off-okért többé nem fog előfordulni.[OFF]
Off helyett talán ha a tényekre koncentrálnál, mindketten jobban járnánk.
1. Nem voltam, és nem vagyok gyártó. 2. Mindig pontosan fogalmazok, és CSAK konkrétumokat írok le, ha találsz példát az ellenkezőjére, mutasd meg, ha nem akkor légysziv vond vissza. De sürgősen. A javítás topikban teljesen pontosan fogalmaztam, szemernyi ködösítés nem volt abban, hogy az oldószerektől tartózkodjon az illető felhasználó, mert jobb gyártóknál a ragasztót nem oldja semmi ellenben a membránszerkezetet károsíthatja. Ebben mi az ami nem konkrét? Mondd meg nekem, de itt és most, és ne hivatkozz arra, hogy nincs időd, ha már egyszer te hoztad létre és Te tartod fenn ezt az egész személyem és ahogy fogalmaztál, személyiségem ellen irányuló hadjáratot. 3. Idézet: „Minden hangtechnikai fórumon ebben az országban te vagy az alfahím.” Butaság, és egyáltalán nem igaz, ez nem csorda, és eddig azt feltételeztem, hogy a fórumokat nem vadállatok olvassák-írják.. Lehet, hogy tévedtem volna? Idézet: „Kicsit már unalmas.” Nem érdekel, hogy mit unsz. Engem az érdekel, hogy mi a valóság. Idézet: „Neked minden fórumon bárki,aki azonnal nem hódol be neked az rosszul,pontatlanul,bután fogalmaz.” Ez meg szemtelen hazugság. Az énhozzám való viszonynak semmi köze ahhoz, hogy ki hogyan fogalmaz, valami vagy jó, vagy rossz, és ha rossz, biztos, hogy nem én rontom el más gondolatát. Idézet: „A fiatalokat egyenesen lenézed” Tévedés. Hol láttál ilyet? Idézd már, mielőtt vádaskodsz légyszi, mert bizonyíték nélkül amit írsz csak mondanivaló nélküli beszéd a híg levegőbe. Egyébként kihez képest fiatal? Hozzám képest? Idézet: „7.es fizikaanyag stb” Az Ohm-törvény tényleg 7. osztályos tananyag, és aki eddig sem jut el, az NE építsen hangsugárzót. Ebben semmi lenéző nincs, ezek tények. Pont. Idézet: „Ω talán tisztában volt a saját törvényeivel a felismerésük előtt?” Teljesen hibás hozzállás. Nem kitalálni, agy újrakitalálni, újraalkotni kell, csupán Megtanulni. Iszonyatosan nagy különbség, és utóbbi szerintem nem különösen nagy elvárás. Főleg egy "HobbiElektronika" nevet viselő fórumon. Idézet: „Nem tudod mirő beszéltem akkor talán keresd meg a fórumodban a hogyan utáljuk shalaffit topicot én erre utaltam .Tény hogy ilyen is van vagy volt .” Ami abban látható pl, az nem is létezett, és nehéz valami olyannal egyetérteni, ami nincs. De Te tudod.
Sajnos félreérthető voltam és a mebrán saját rezonanciáinak csillapítását is "csillapításnak" neveztem, meg az indukcióst is.
Szóval egy jó nagy légrésindukciós, de egyúttal nehéz membrános hangszóró kellene, aminek jó nagy a membrán saját csillapítása, pl kevlár, vagy polipropilén. Nem baj, ha viszonylag érzéketlen. A másiknak tipikus "mutatványos" hangszóró kellene, amolyan nagy membrán, nagy hatásfok, könnyű membrán. Remélem, most jobban ki lehet bogozni mit szeretnék. A hangszóróban nem nagyon vagyok otthon.
Minden segítségnek örülök, megköszönöm.
Idézet: „Szóval egy jó nagy légrésindukciós, de egyúttal nehéz membrános hangszóró kellene, aminek jó nagy a membrán saját csillapítása” Ok, de ezzel pl. magad ellen dolgozol, mert így mélytartományban használhatalan a hsz. Az 5k meg átlagos hangszóróknál már 130mm-nél is nehezen érhető el, és a tömeg meg a csillapítás még mindig nem kötelezően jár együtt. Idézet: „pl kevlár, vagy polipropilén” Nem az anyagtól függ, hanem attól, hogyan használják, mindkettő lehet rezonáns egy rossz geometriával. Idézet: „nagy membrán, nagy hatásfok, könnyű membrán.” Mennyire nagyok?
Hát a könnyű mebrános az max 200-as, azt még tudom majd dobozilag kezelni. - remélem.
A geometriához nem nagyon értek, igazság szerint elfogadom a te véleményed ebben. Apropó lenne egy kérdésem. Valószínűleg tök egyszerű válasz van rá, de engem a gyakorlati tapasztalat érdekel. Szóval ha négy hangszóróból kvadrátot kapcsolok- kettő-kettő sorba, azután párhuzamosan- akkor elvben ugye nem változik az impedancia egyhez képest. No de vajon most 1W-ra változik-e a hangnyomás? - elhanyagolva a geometria-fázis kioltásokat.
Valakinek ötlete? : Bővebben: Link
A gyakorlat meg a tapasztalat, pont ugyanazt mutatja, mint az elmélet, ha esetleg másképp lenne, akkor valamelyik hibás.
Szóval a négy hsznél, ha kellően egyformák voltak, akkor az impedancia marad a régi, a hangnyomás +6dB-vel magasabb lesz, egészen addig, míg a lesugárzott hang hullámossza összemérhető nem lesz a hangszórók közötti távolsággal. Idézet: „A geometriához nem nagyon értek, igazság szerint elfogadom a te véleményed ebben.” Megfelelő membránalakkal akár egy alumembrán rezonanciáit is ki lehet tolni a felső oktáv környékére, és nem zavaró mértékűre lehet csökkenteni. Idézet: „Hát a könnyű mebrános az max 200-as, azt még tudom majd dobozilag kezelni. - remélem.” Max. 40 liter kellhet neki, de el kellene dönteni, hogy mi az az elvárt minimális alsó határfreki, amivel megelégszel, mert érzékenységtől függően igencsak korlátozott a mozgástér. És a méylközépnél mekkorára gondoltál? Meg eleve, hány darab kell ezekből?
Így a fejlesztés elején, elég lenne kettő-kettő belőlük.
Levezetnéd ezt a 6dB-es hangnyomás növekedést?
Ha elárulod milyen hszed van, akkor esetleg.
Persze. Fs, jósági tényezők nem változnak, a Vas viszont négyszeresére nő, tehát az érzékenység-hatásfok is négyszeres lesz (a lenti képlet szerint). Ez pedig +6dB-t jelent.
A Vas növekedése is viszonylag egyszerű, négyszeres tömeg, de mellé négyszeres felület, negyedakkora engedékenység, viszont mindez változatlan fs mellett, egyértelműen négyszeres térfogategyenértéket hoz magával. Nameg azt, hogy négyszerakkora doboz kell majd. Ha csak kettő-kettő kell, talán tudok segíteni.
Tehát ezek szerint, ha 4 db, fele kimenő feszültségű erősítóvel - ami ugye egynegyed teljesítmény - külön külön meghajtok 4 db hangszórót, akkor az egyes hangszórókon ugyan akkora feszültség lesz, mint az egy erősítő, hangszóró kvadrát esetében.
Namost akkor a négy erősítőnek negyed teljesítménnyel, de négy hangszóróval ugyancsak tudnia kell ezt a 6dB hangnyomás növekedést. Jól gondolom?
Hogy mivel hajtod a hszeket az nagyjából mindegy, amíg egyforma a bemenőjel. A négy hangszóróból álló rendszer azonos felvett teljesítménynél 6dB-vel nagyobb hangnyomást produkál, mint az egy darab hsz.
Szia!
Sajnos konkrét paraméterekkel nem tudok szolgálni, mert nincs Találgatásra menne a dolog, ezért gondoltam tölcséres ládikóra. Nagyot nem bukhatok vele. Csatolok képeket a cuccosról. Köszönöm a segítséget előre is! Mint írtam, egy hangfalat szeretnék, "alkalmi szubnak".
Van még egy hasonló hangszóról, de az inkább mélyközép, mert kicsi átmérőjű lengő van benne, és perpill le is van égetve. Hol tudok tekercset cseréltetni Zalában? Állítólag Szombathelyen meg Nagykanizsán lehet valahol.
Olyasmit szeretnék, amiben a hangszóró nem látszik, hanem "el van dugva" a dobozba. Ezekhez mit szóltok?
15" mélytölcsér Dynacord clone system Speakerplans X1 Utóbbiba 18-as hangszórót írnak, 15-ösnek kisseb lyuk elég
Szerintem az első lenne a legjobb ezek közül.
Kértem még tanácsot 1-2 helyen, meglátjuk. Amúgy ez nekem is tetszik, eddig erre hajlok.
A széle régi reflexnek tűnik, szub nehezen lesz belőle, a kis kitérés miatt, legfeljebb tölcsérben, de ott meg a méretek behatárolják a dolgot, nagy érzékenység mellett 70Hz alá menni mozdítható dobozzal nemigen lehet.
tegyünk mindent BL tölcsérbe, és meg is van oldva...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |