Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Arra lennék kíváncsi, hogy a kapcsolóüzemű tápegységekben lévő trafó, egyenáramú impulzusokat kap? Ha jól tudom fűrész jelalakú, de ebbe sem vagyok biztos. Kösz előre is a segítséget!
Sziasztok!
A kérdésem a következő lenne: Adott egy magnó. Van neki kazettás része, ami már nem működik. Annak a helyére szeretnék bekötni bármi mást. Gondolom ezt egy jack aljzat beszerelésével, amire utána a PC-n keresztül az MP3ig mindent rá tudok kötni. Van benne egy mikrofon bemenet, de ha arra kötöm rá az előbbemlítetteket, félelmetesen torzít, még nagyon alacsony hangerőn is. Gondolom azért, mert az egy előerősítőhöz csatlakozik. Szóval ha a kazeta olvasó fejére kötném rá hasonló lenne az eredmény, mint most, vagy úgy működhetne? Esetleg más alternatív megoldást tudnátok ajánlani a problémámra? Kössz: uli
Külön frekvenciamenete van a felvételi és a lejátszási erősítőnek. Tehát a lejátszási erősítő frekvenciamenetének fordítottjával kellene kompenzálni.
Lehet kapni adaptert, ami egy kazetta, szalag helyett magnófej van benne és vezeték lóg ki belőle, amit pl. rádióhoz lehet kötni. Például. Én a hangerő szabályozóról készítenék kivezetést.
Az előttem szólókat csak annyival egészíteném ki, hogy a magnó rész kimeneti pontját kell leválasztani és helyette oda adni a külső jelet. ( Ez nem feltétlen a hangerőszabályzó potenciométer lesz. Persze ha a rádió és egyéb része nincs használva, akkor valóban oda csatlakozni a legegyszerűbb. )
Szeretnék egy viszonylag egyszerű áramkört,
de nincs időm, hogy megépítsem. Van itt kialakult szokás arra, hogy valaki kér valamit, és valaki (nyilván nem ingyen) megépíti neki? (Vagy ez ütközne a helyi szokásokkal?) Ha szabad ilyet, akkor hol tegyem fel a kérdést? Van fórum direkt ilyesmire, vagy keressek egy olyat, ami hasonló témával foglalkozik, mint amit én is szeretnék, és ott vessem fel? Előre is köszönöm, hogy útba igazítatok: Lunkwill
Szerintem az apróhirdetési részen érdeklődj.
Üdv!
Helló!
Készítek egy projectet a fizika tanárnak elektromosságból és szeretném megtüdni az üveg átütési szilárdságát. kV/mm-ben kerestem mindenhol, de nem találtam. Elég sürgős. Tudna valaki számszerű adatot mondani? Előre is köszi
Kvarcüveg:25kV/mm, a többi kb.20kV/mm(normál hőmérsékleten)
(Magyari:Rádiótechnikai zsebkönyv 1955.) Üdv:gkari
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e olyan áramszünet h a számítógép érzékeli( újraindul) de a többi fogyasztó (TV,Hifi stb) észre sem veszi. Ma történt,hogy játszottam a gépen és esett az eső aztán egy rohadt nagyott villámlott és ekkor indult újra a gép. Ezért kérdezem h lehet e ilyen h csak a gép vegye észre. Feszültség csökkenésre gondolok vagy hasonló. Előre is köszi a válaszokat.
Hello!
Hát akkor én ezt a feladatot szépen félreértettem. De erre a feladatra, egy PIC is bőven megteszi, egy AD/DA konverzióval és egy algoritmussal. Legfeljebb a sebesség lehet probléma. (De egy analóg erősítő is megteszi, ha lineáris összefüggésekről van szó.) Minden esetre én a gépkocsihoz "nem értek", így nem is polemizálnék a szonda jelét illetően. (Az Excel tábla kissé vicces, mert csak az látszik belőle, hogy két azonos sorozat valóban egy 45 fokos lineáris egyenest alkot a koordináta rendszerben ábrázolva. üdv! proli007
Szia!
Igen, előfordulhat, hogy egy rövid áramkiesés csak a PC-t indítja újra. Főleg azért mert érzékeny alkatrészeket tartalmaz. PL Memória; Processzor; Vezérlő áramkörök. STB. Ezek kicsi érzékenyebbek az elektromos zavarokra mint a ( "túlméretezett tápellátású" ) egyéb készülékeknek. Az ilyen esetek kivédésére lehet alkalmazni szünetmentes tápegységeket. Nem épp játékra tervezték, de mindenesetre úgy marad elég idő, hogy a nyitott munkákat elmenthesse az ember és rendesen kiléphessen a rendszerből...
HI!
Van egy kérdésem, tanulom a kapcsolóüzemű tápegységek működéseét, és mindíg megakadok a -5v -on és a -12v on. Mi ez? Eddig úgy tudtam, hogy van a pozitív és a negatív. A pozitívon jön az energia, a negatívon van a föld, hogy visszatérjenek az elektronok. Kérlek magyarázzátok el,
A föld(szint) csak egy viszonyítási pont. Ahogy van pince, úgy a földnél is lehet negatívabb potenciál. Vagy helyzeti energia. Ahogy neked szemléletesebb.
Ha egy autóba fordítva teszed be az akkut, akkor -12 voltról világít a lámpád ( ne tedd be fordítva... ). Ha két akkut teszel bele sorba, fordítva, -24 voltot kapsz ( ne tedd bele... ). De a technikai áramirány ugyanúgy a pozitív(abb) felől mutat a negatív(abb) felé, illetve az elektronok a negatív(abb) felől vándorolnak a pozitav(abb) felé. Ahogy a fáról leesik az alma a földre, a földről beesik a pincébe. A celsius skála is egy önkényesen választott nullponttal rendelkezik, télen -10 celsius is lehet. Ha tovább hűl, lesz -11, ha melegszik, -9 celsius.
Hello!
Egyszerű eszközökkel az a probléma általában nem gyógyítható. (Létezik, valami galvanikus elválasztó, majd a többiek megírják, de nem tudom ide jó-e. Mert jó galvanikus elválasztást csak egy trafó, vagy differenciál bemenetű erősítő adna, az meg macerás és még így is maradhatnak gondok.) A problémának több forrása is lehet. - A hálózatra kötött gépek GND potenciálja nem mentes a hálózati frekvenciától, zavaroktól. Ha a két összekötött eszköz GND pontja között van feszültség különbség (és miért ne lenne) akkor azok között áram folyik. Tekintve, hogy ez éppen a hangfrekis összekötő kábel árnyékolásán megy át, bejut az erősítő bemenetére. A problémát földhurokként is szoktuk emlegetni. Előfordulhat, hogy az antenna rendszer földelési pontján keresztül jut el a zavarjel az erősítőre, azaz az antenna GND és a TV vagy erősítő GND között folyik áram, ettől zúg. Néha megoldás lenne, külön vezeték a földelések összekapcsolására, de ilyen rendszert csak amerikai szabványú készülékeknél láttam. Az RCA csatlakozó is ebbe a táborba tartozik, így pocsékul is illeszkedik az európai rendszerekhez. - A HiFi-nek titulált TV készülékek, hangcsatornái, nem éppen a minőség csúcsai. Ha az kicsit zúg, észre sem veszed, mert a beépített hangsugárzó nem is képes lesugározni ezt a frekvenciát. Ha ilyen készüléket olyan erősítőre és hangszóróra kapcsoljuk, amink jó a mély hang átvitele, akkor az eredmény általában katasztrófa. - A TV-nél a hangot együtt viszik át a képpel, és mivel a kép váltófrekvenciája 50Hz ez szépen behallatszik a hangba. Ezt nevezik intercarier zúgásnak. Jellegzetessége, hogy általában a képtartalommal együtt változik. Ugyanakkor az eltérítő tekercsen is ilyen frekvenciájú és elég erős áramok futnak át. Rossz tervezés esetén ez is (a nyákon vagy a tápon keresztül) bejuthat a hangrendszerbe. - A csatorna váltásakor megjelenő "pukkanás" eleve a TV hibája, mert ezen idő alatt a hangot illik tiltani (muting). Erre külső gyógyír aligha van. Na most jól elkeserítettelek. De régen azt mondták, hogy a "TV képe mellett a hang akár el is hanyagolható". Szerintem meg a műsor miatt az egész! üdv! proli007
Hello!
Na végre én is megtudtam valamit a szondáról. - Nos ez egy cél áramkör, a szonda jelének felerősítésére, és más áramkör kis impedanciás meghajtására. Az erősítés mértéke gyárilag beállított 4,5-szörös. (Gondolom a uP AD átalakítók jobb feldolgozása miatt) - A jel sebességének változását egy külső C taggal lehet befolyásolni. (integráló tag R ellenállása belül van) Így a jel zavarszűrése is biztosítva van. - Érdekessége, hogy hideg szonda (ilyenkor nagy a szonda impedanciája) és szonda szakadás esetén, ezt észreveszi és átkapcsol egy fix feszültségre, amit a beadott jellemzően 5V-os referencia feszültségből származik. (0,4*5V=2V) - Jó tulajdonsága, hogy nem szükséges hozzá kettős tápfeszültség, így illeszkedik a gépkocsihoz. A tápot belső zéner stabilizálja, de a referencia feszültséget kívülről kell beadni. Nagy vonalakban ennyi ami megtudható. üdv! proli007
Hello!
A helyzet elég egyszerű. Egy tápegységből, egy ellenálláson keresztül (pld. 220ohm) áramot adsz a műszerre. A feszültséget addig növeled, míg a műszer végkitérésbe nem kerül. Ekkor megméred a műszer kapcsain a feszültséget. Műszeráram (20mA) adott, belső ellenállást kiszámolod. (Ha csak fix tápfeszültséged van, akkor az ellenállás változtatásával, azaz potival is beállíthatod az végkitéréshez szükséges áramot. De ajánlatos a potival soros ellenállást is alkalmazni, mert ha rövidre zárod (tekered) a műszernek annyi. Ez az érték szokványosan 60-120mV szokott lenni, de ettől el is térhet. üdv! proli007
Sziasztok. Van egy JVC Tap318301-es trafóm. Sajnos nem találok róla semmi infót. Szeretném megtudni a teljesítményét. Hogy lehetne kitalálni?
Szia. Most már nem írom át oda ha nem baj.
Adatok: Külső vasmag: 58x28x48mm A tekercs által közrefogott vasmag: 20x28mm Csévemagasság 28mm Ez a trafó 110/220V-os 4db primer kivezetése van. Még az is gond, hogy hogy kéne bekötni. A szekunderből 6 vezeték jön. A pireren mért ellenállások a fehér vezeték + narancs:67 fehér+sárga:83 fehér+piros:431 ohm A szekunderen a két piros között 9 ohm Kék fekete 4 és narancs barna 5 ohm. Csak ezek a párok között tudok mérni ellenállást. A tekercs átmérőjét nem tudom megmérni sajnos, se menetszámot.
Szia! Csak egy megjegyzés, ezt be kell tartani, mivel így szokták megadni: kV/cm és nem kV/mm
Én is olyan 20-25W gondoltam, de szerintem a primeren nem kell sorba kötni a két vezetéket mivel a két középső között mérek 16 ohm-ot. Szeintem a piros és a fehér lenne a 220, de a 110 vajon melyik lenne? Annyira nem lényeges, de ha 67 vagy 83 ohm elég volt 110V-nak akkor a 220 miért van 431 ohm?
Üdv!
Hogyan lehet fordulatszám mérés nélkül megtudni egy kefés motorról, hogy mennyi a fordulata? A motor 230V-os, az állórész 2 tekercsből van, a kommutátorszeleteket nem számoltam meg. KB. 600-800 W-os lehet méret alapján. Adattáblája nincsen.
Üdv mindenkinek!
Miért van az, ha a 4017et bekötöm, a kapcsrajz alapján (több rajzot is néztem, adatlap stb) az IC kimenetein a LED-ek villognak(strobi szerűen), ha a reset lábat lekötöm a 0ról akkor viszont mindegyik világít. Az óra jelre az összes LED kialszik. Szerintem az IC döglött. De azért kiváncsi vagyok, nektek mi a véleményetek. A válaszokat előre is köszönöm.
Nehéz ügy, mert az ilyen jellegű motorok terhelés hatására széles határok között változtatják a fordulatukat (nem fordulattartók, mint az aszinkron motorok, ahol csak néhány százalékot változik a fordulatszám az üresjárás, és a névleges terhelés között). Tehát kitalálni sem az állórész tekercsszámából, sem a kommutátor szeleteinek számából nem lehet.
Mérés természetesen megoldást ad az aktuális fordulatszámot illetően, de a névleges terheléshez tartozó fordulatot még ezzel a módszerrel sem tudod meghatározni, mivel a névleges terhelhetőséget sem ismered. Más lenne a helyzet, ha legalább a névleges áramot ismernéd, bár a ehhez megfelelő - szabályozható - mechanikai terhelést biztosítani is problémás - és nem is ér annyit - házi körülmények között.
Sziasztok!
Van egy pici smd ledem, egy szalagról vágták le, és egyszerűen fogalmam sincs, hogy holva kell a tápfeszt kötni, illetve, hogy milyen tápfeszt, és hogy kiszedhető e abból a tokból. Tudnátok ebben segíteni? Köszi előre is!
Kiszedhető. Le kell húzni az átlátszó védőfóliát. A led 2 szélén lévő csíkhoz tudsz forrasztani. Használata mint a normál kivezetéssel ellátott ledeknél.
Bővebben: Link
Hello
Az volna a kérdésem, hogy az MC74HC126A alkatrészt mivel lehet helyettesíteni?
Köszi a Válaszod!
Úristen milyen kicsi . Erre hogy lehet forrasztani? Amúgy 3 V-os?
Szeretnék egy mérést elkövetni számítógép és szkóp segítségével. A gondom hogy nem találok olyan programot amivel a hangkártya egyik csatornáján időalapot a másik csatornáján szinusz jelet tudok küldeni az oszcilloszkóp felé, mindezt egy bizonyos frekvenciától frekvenciáig (20-20000 Hz) állítható felfutási idővel. Egy sweeper programot keresek.
Szia!
Tudnál segíteni nekem abban az AVR-es töltőben? A 2/4 akku töltése már nem aktuális, azt megoldom úgy, hogy kettőt építek, és átírom a programot 2-es akkupackra, de az érdekelne engem, hogy kb. mennyi idő alatt készül el 2500 mAh-s aksikkal? |
Bejelentkezés
Hirdetés |