Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD olvasófej állítás

Témaindító: Tomadevil, idő: Jún 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) hasza.attila hozzászólása Jan 24, 2009 /

Hali!

Van egy Orion 4200 M típusú dvdlejátszóm. megmondanátok hol kapok hozzá új olvasófejet?

előre is kösz
(#) Robi85 válasza hasza.attila hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Hali.

HQVideonál biztosan kapsz. 3500Ft környékén van.

Nézz egy pontos tipust az olvasófejről, és akkor könyebben lehet keresgelni.
(#) Ninoo hozzászólása Szept 8, 2009 /

Hy!
Nem teljesen idetartozik amit írok. Van egy asztali CD-s rádióm.A számokat szépen kilistázza.Egymás után le is játssza.Kivéve egy ponton, elkezd akadni, ismétlődni, elhallgat.De ha átléptetem a következő számtól megy tovább.Egyik lemeznél 2. szám, másik lemeznél harmadik, stb. Szóval nem a szám sorszáma határozza meg az akadást, hanem a fej állása. Amikor akadt, akkor kihúztam a konektorból ,és megnéztem a fej helyzetét a fogaslécen,Mindíg ugyanott hülyül meg.Szalagkábel hiba lehet, vagy valami mechanikai?Vagy más ötlet?
hegusp
(#) Ninoo hozzászólása Szept 8, 2009 /

A másik bajom pedig, hogyan lehet egy hibás DVD lemezről lementeni a tartalmát. Hibás, vagyis beolvassa a PC-re a file-okat, de belassul a gép, másoláskor megakad, vagy lefagy a gép.Lejátszáskor néhány másodperc múlva megáll. Ránézésre semmi baja, egy-két apró karcolástól eltekintve. Ez egy lagzis felvétel, és csak ez az egy van belőle.Valami progival nem lehet lehúzni a lemezről?Egyéb ötlet?Vagy valami régi vagy spéci a lemez?Esetleg spéci folyadékkal áttörölni?
hegusp
(#) lapose válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Szia!

Érdemes másik meghajtón is megpróbálni beolvasni a lemezt. Én pont emiatt raktam el két nagyon jó meghajtót(Toshiba1612 Pio107), nagyon sok olyan lemezt sikerült velük beolvasni, ami más meghajtókon már nem volt olvasható.
(#) steelbird válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 8, 2009 / 1

Szia.
Először is, egy rövid működési infó:
A kiolvasás iránya a lemezen bentről kifelé történik, spirálisan van a lemezen az információ. A kiolvasási sebesség állandó, vagyis ha bent olvassuk a lemezt, nagyobb a lemez fordulata, mint a külső trackeknél.
Most a track-en nem a műsorszámot értem, hanem az egymás melletti információt hordozó sávokat, amit a bakelitnél barázdának neveznek...
Kiolvasásnál kb. 10-15 ilyen sáv olvasásáig csak az optika (maga a lencse) követi a sávot, a komplett fej mozdulatlan. Amikor határértékig elér az optika, akkor egy picit arréblépteti a vezérlés az egész fejegységet a szán motor (Sled motor) segítségével, majd újra kezdődik elölről a folyamat.... Ezek az apró léptetések kb. 2-3 tized Voltnyi feszültséget jelentenek a sled motoron.

A következők okozhatják a problémádat:

-A fogasléc, vagy az azt mozgató szánmotor (Sled Motor) -vagy valamelyik fogaskerék fogai közötti apró piszok, ami -ha pont odaér a mechanika, a pici mozdításra nem tud reagálni, csak mikor már drasztikusan meglódítja a vezérlés a sled motort...

-a fogasléc előfeszítetlensége. A fogasléc dupla, s az egyiket rúgó tolja a másikhoz képest, aminek az a szerepe, hogy a motor fogaskerekének fogaihoz szorosan illeszkedjen mindkét irányból a léc. Ha holtjáték van, szintén nem tud apró mozdulatokra reagálni a sled.

-apró hajszálrepedés a sled motor fogaskerekén, vagy valamelyik másikon, ha több fogaskerekes a sled, ami miatt picit megfeszül a mechanika, mikor odaér, vagy magában a fogaslécben szorul meg egy picit azon a ponton...

-a sled motor hibája.. ez mostanában a leggyakoribb hiba, vadonatúj készülékeknél is. (kici kinai szajnosz) Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy Ohm mérést végzel a kiforrasztott motor kivezetésein. A sled motor ellenállása motortipustól függően 10-27 Ohm. Ha 10 -től kevesebb, már dobhatod is ki. A legtöbb készülékben 10 Ohm körül van, de ritkán előfordul nagyobb értékű is. Ellenőrzése: nagyon lassan, a lehető leglassabban, pici mozdításokkal léptesd körbe a motort, miközben méred az ellenállását. Mozdításkor induktív feszültség van a kivezetések között, ezért ilyenkor hamis értéket mérsz, de ha megállt, akkor olvasd le. Ha valahol 10%-nál nagyobb eltérést mérsz, hibás a motor. Nem ritka egy hibás 10Ohmos motornál az sem, hogy lemegy egy ponton 2-3 Ohmra, vagy felugrik 50-60 Ohmra az ellenállása. Ha ez van, hibás a motor.

-Az előbbi eset, csak a lemezforgató motorral (disc motor). Ezek a motorok a nagy fordulat és az őket időnként érő hirtelen nagy impulzusok miatt eléggé igénybe vannak véve...

-Okozhatja még a disc motornál a csapágyazás kikopása is a hibát. Bronz perselyek vannak a motorokban, a bronz pedig puha fém, a nagy súrlódástól -főleg, ha por is kerül bele- gyorsan kikophatnak. Ilyenkor "lóg" a motor tengelye. Ne gondolj nagy eltérésre, ez tized mm -es lógást jelent, ami -ha figyelembe vesszük a kiolvasandó sávok méretét- már nagy hibát okoz. Ilyenkor füllel hallhatóan kerreg a motor (ez főleg DVD készülékeknél gyakori, a még nagyobb fordulat miatt). Erre egy gyors teszt az, hogy kb. 30-40 fokban megdöntöd valamerre működés közben a készüléket. Ha lehalkul a kerregés, akkor lóg a discmotor tengelye..

-Valahol nehezebben mozog a szán, pl. kiszáradt, vagy poros kenés miatt. (A szánok zsírozva vannak..)

-végül, de nem utolsósorban -mégha hihetetlen is, de okozhatja maga a lézerfej is a hibát. Volt már eset arra, hogy idősebb készüléknél bezajosodott a fej, amit nem hallassz, de megnehezíti a kiolvasott jel kiértékelését és hibás kiolvasást eredményez. De lehet egyszerűen csak annyi, hogy kevés a jel, ami a fejről jön (porosodás, lézer öregedése, munkapont elmászása..) és a szervó túl nagy erősítéssel dolgozik, ami a legkisebb hibára túlreagálja a dolgot és megugrik...
A lemezeken elég sok hiba van. Alapból a rögzítési rendszerben van egy hibajavító eljárás, ami elég jól működik. Viszont ehhez kell a pontos kiolvasás. Ha a szervó agyonizzadja magát, mert nem megfelelő jelet kap a fejről, akkor a lemezen lévő legkisebb hibára (amit egyébként észre sem venne a készülék) hibás működéssel, pl. ugrással reagál.

Ezek a hibák mind előfordultak a javítási gyakorlatomban, kezdd szerintem a mechanikus hibák ellenőrzésével... sokszor egy fogkefe és egy kis denaturált szesz csodákra képes...
(#) Ninoo válasza steelbird hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Köszi az infót, megpróbálom...aztán jelzem mi történt.
hegusp
(#) Ninoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Ok. Kipróbálom.
hegusp
(#) rascal hozzászólása Szept 9, 2009 /

Üdv!

Van egy MBO-921 es DVD lejátszóm, még 2002-ben vettem. A történet a szokásos, CD-ket remekül lejátsza, DVD-ket a filmek második felében már nem mindig. (rendes gyáriakat). Úgy tűnik a rétegváltás után kezd szenvedni, először egyet-egyet akad, aztán egyre tovább tart. Régi darab, a HqVideonál nincs hozzá semmi. Egy pucolással megpróbálkoznék. Mit javasoltok, hogyan tegyem. Szétkapjam, és poroljam ki kézzel, vagy elég lehet egy tisztító CD. Milyen vegyszerrel szabad a fejet pucolni?
(#) Ninoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Hy!
Ezt írja a DVD Decrypter:W 22:17:44 Failed to read Sector 1057161 - Illegal Mode For This Track
Erre van megoldás?Persze másfél órát járattam, és 600 hibánál járt. Úgyhogy megállítottam.
hegusp
(#) steelbird válasza rascal hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Nem biztos, hogy segít a tisztítás, de egy próbát megér...
Bármilyen tisztítófolyadék megfelel, amivel műanyag szemüveglencsék is tisztíthatók. A sűrített levegős átfújatás is segíthet, ugyanis az optikát nem tudod darabokra szedni, hogy kipucold, erre a sűrített levegő viszont jó. Csak a lencséhez férsz hozzá, alul a fejben lévő prizmához sajnos, nem -és a lencsének is sajnos, csak a felső oldalát tudod megpucolni...
Arra vigyázz, hogy a tisztítófolyadék ne folyjon be a fejbe.
A tisztítólemez csak és kizárólag por esetén segít -és akkor is csak abban az esetben, ha a por nincs megtapadva a lencse felületén. Komolytalan és drága...
(#) rascal válasza steelbird hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Köszi a választ! 7 év alatt lehet, hogy rászállt már némi por. A környékéről már takarítottam le eleget. Meg fogom próbálni mindenképp!
(#) Robi85 hozzászólása Szept 16, 2009 /

Sziasztok.

Volt egykis probléma keresztapám házimozijával, mert nem akarta olvasni a DVD lemezeket. CDket simán kapásbol vitte, de a DVD-ket pörgeti csak és egy idő után kidob egy ERROR üztenetet. Ajánlották itt hogy cseréljem ki a fejet(sf-hd65). Megis rendeltem a héten, ma megjött. Kicseréltem, de ugyanaz a helyzet. DVDre hibát dob. Szerintetek milehet még a baj azon kivül hogy Orion?

ORION HT-500 házimozi rendszer.
(#) steelbird válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

És a fej cseréjénél beállítottad a tilt-et? Ugyanis a lemez dőlését a mechanikán 3D-ben tudod állítani. Legjobb, ha csavarokat el sem tekeri az ember, legfeljebb a fix állásút, ami általában egy db. A többi hárommal állítod a lemez dőlését a motorhoz képest. (de van olyan mechanika is, aminél a mor dőlése állítható a lemezhez képest.)
Ha ezeket elcsavartad, mikor kicserélted a fejet, akkor nemigen fog menni... A CD az más, anak a kiolvasása nem annyira érzékeny a dőlésre..
Egyéb hibák is lehetnek.. motor hiba, fejkábel hiba, de digit. panel hiba is...
(#) Robi85 válasza steelbird hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Kicsavartam mindet mert másképp kise tudtam volna cserélni a fejet. De amugy mindegyik bevolt csavarva tövig rendesen. Megprobálok ezeken állitani akkor.
(#) Robi85 válasza steelbird hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Köszönöm szépen a segitségedet. Jolett. Erre soha nemjöttem volna rá.
(#) steelbird válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Nincs mit.
"Erre soha nemjöttem volna rá..." -ezért vannak a szakemberek
Ezt igazából műszeresen kellene állítani... de próbáld meg több oldalról ellenőrizni, hogy a lemez síkban van-e a fejjel... jobb ötletem nincs...
Ellenőrizd le egy duplarétegű lemezzel, mikor a második réteget olvassa, valahol a lemez külső szélénél. Akkor vált át a második rétegre, mikor lejátszás közben kintről befelé megy a fej, nem pedig bentről kifelé. (A dupla rétegű lemez általában sötétebb színű, ha ránézel, az egyrétegű többnyire ezűst színű -most gyári lemezekre értem, nem az írottakra)
Mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a második rétegen, a lemez szélénél nem téveszt-e, mert ott a legnehzebb olvasni a lemezt. Ha ott is ok, akkor jó a beállítás. Ha nem, akkor műszer híján jön a finomítgatás, apró állításokkal.
Ki lehet cserélni a fejet az egy csavar kicsavarásával is.. Ha megnézed, elvileg a többit, rúgós ágyba csavarodik, nem fix.. (a szán rúdjainak a végénél)
(#) rascal válasza rascal hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

A lencse takarítása (csak ecsettel finom portalanítás, mert más kosz nem volt rajta) nem sokat segített, bár az egyik filmet sikerült gond nélkül végigjátszania utána, amin korábban elakadt. Igaz utána már nem talált vissza a menüre, ill. az elején is sokat szenvedett mire elindult a film.

Mintha frissen bekapcsolva hidegen jobban működne, mint bemelegedve. Végül vettem egy új lejátszót. (Beez DP-N-2600-B, kb 7000Ft. Pls. senki ne írja meg, ha fele ennyiért is látta! )

Tudtok arról valamit, hogy a fej élettartalmát befolyásolja-e, hogy hogyan használom a lejátszót? Számít, hogy egyhuzamban mennyi ideig használom? Pl. 1-2 filmnél többet egyszerre nem nézek meg rajta, vagy egyhuzamban megnézek rajta jóval többet (pl egy sorozat 8-10 részét)?

(#) kismaxi24 hozzászólása Feb 19, 2011 /

sziasztok! Van nekem egy Scott Drxi 900 t típusú dvd lejátszóm. Nem olvas lemezt csak pörgeti pörgeti de semmi. Egy kis segítség hozzá vagy esetleg alkatrész ügyben tudnátok segíteni? Előre is köszönöm!
(#) zaza99 hozzászólása Feb 16, 2012 /

Sziasztok!
Gaba GD-1113 dvd lejátszóval van olyan gondom, hogy az enyhén karcos lemezen lévő 5 filmből 3-at elkezd beolvasni és 10%-nál megáll a beolvasás. A két potméter drasztikus eltekerésére csak úgy reagál hogy vagy látja a lemezt vagy nem. Köztes állapotban mindíg beolvassa a lemezt, de 10%-os hiba marad. Találkozott vaklaki ilyen problémával. Másik lemeznél 4-ből 3 film nem indul ugyanezzel a hibával. Karcmentes lemezt tökéletesen viszi.
(#) erdei49 hozzászólása Jún 18, 2012 /

Hogy lehet eldönteni, hogy melyik a cd, és melyik a dvd trimmer?
(#) bajuszrichard hozzászólása Jan 8, 2013 /

Sziasztok van egy airis L103 E típusú dvd lejátszóm ami egyáltalán nem játszik le semmit megpörgeti a lemezt aztán vinnyog halkan de nemtörténik semmi ,majd a másik irányba is elkezdi majd ismét a másik irányba tekerni és végül ki írja hogy no disc ,de a lemez pörög tovább egyenletes sebességgel és már ki sem adja a tárat csak ha kinyomom a főkapcsolónál és ujra bekapcsolom!
a lézer világít és tisztítottam is,a fej könnyen siklik a két "sínen"
Bárkinek bármilyen ötlete van a hiba okára? Előre is köszi
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem