Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Ok! Ha lesz dolgom ilyen PIC-el akkor ügyelek rá köszi!
Sziasztok,
én is megépítettem szilva klónját. Írni, törölni és olvasni rendben tudom, de debugolni azt nagyon nem szeretne. "Pickit2 was unable toestablish a valid Vdd on the target (att. 5.00V - read 0.00V)" és persze az "unable to enter debug mode". Végigolvastam az egész topikot, valakinek volt ilyen hibája már, a jól emlékszem valami lehúzta a Vdd-t. Nálam ilyen nem valószínű, 4,9V-ot mérek a Vdd-n. Vpp=11,95V. 16F874A és 877A-val próbálkozom, már többet is kipróbáltam. A troubleshooting is hiba nélkül végigmegy, mindenhol a várt értékeket kapom. Sokszor átnéztem már a nyákot, és átmértem az alkatrészeket, de eddig mindent rendben találtam. Mplab 8.36... Kezdek nagyon tanácstalan lenni Két dolog még a történetből: élesztéskor nekem is lebarnult a tekercsem, az a dundi ellenállás féle. Cseréltem (hagyományos ferrites magúra), és vele együtt a Q5-öt (BS250), mert az átszakadt, és ezzel a lendülettel a 4k7 és 75 ohmos ellenállásokat is megcseréltem (én is belefutottam a beültetési rajzba...). Már csak két tippem maradt: 1. nem támogatott a 16F874A debugolása (pedig szerintem igen), 2. a 18F2550 sérült a fentebbi esemény során. Ami még furcsa, hogy mikor a hibaüzenetet adja az Mplab, írja, hogy 0V a mért fesz, de mikor connectálok, rendben (4.99V) alálja azt. Ja, és pipi féle tesztpanelen próbálkozom, külső táppal is, és nélküle is... Bármilyen ötletet nagyon megköszönnék... Üdv, dezső
Ilyet láttam már én is, a Vdd ágon lévő nagyobb kondenzátor okozhatja, mert az túl "lassan" töltődik fel a Vdd értékére. Úgy tapasztaltam, hogy az MPLAB nem vár eleget, hogy a Vdd feléledhessen, de nem tudom, ezt hogy lehetne orvosolni. Külső, folyamatos táplálás esetén nem illene ilyet mondania.
Szia,
köszi a gyors választ Pedig sajna mond... néztem még a Q2-R17 lehúzást is, de az is rendben. Tényleg, az mi célt szolgál? Értem, hogy lehúzza testre a Vdd bemenetet a PICen, de miért van erre szükség? Ráadásul 1k, az nem túl magas érték, értem ezalatt azt, ha pl. a Vdd aktív (Q3 nyitva) és Q2 is nyitva, gyakorlatilag a Vdd-d megmarad. Na persze ez nem üzemszerű állapot... Esetleg az R6 visszacsatolással lehet gond? Sérülhetett a PIC az R4-R6 csere miatt? (75ohmon keresztül volt Vdd-re húzva a 2550 A1 portja) Kicsit el vagyok keseredve...
Sziasztok!
Nekiálltam a PICkit2 megépítésének, mert a Velleman égetőm szívat engem. Megcsináltam hozzá a nyákot egy oldalasra, de mielőtt véglegesíteném, szeretnék kérdezni pár dolgot. Nem mindenhová kerül SMD alkatrész. Egy-két helyre a BC807 helyett BC327-40-et, a BC817 helyett pedig BC337-25-öt tennék be. Ezek a típusok jók lesznek bele? Valamint, olvasgatva ezt a topicot, úgy vettem ki, hogy az ICSP 6. lábra (AUX) nem igazán van szükség(!?) Ezért kihagynám... :hide: Nem lesz gond belőle?
Kár volna kihagyni! A PICkit2-nek vannak olyan funkciói, amelyiknél használja a 6. lábat.
Pl. Logikai analizátor módban, vagy SPI/Microwire EEPROM-ok írásánál (25LCxxx/93Lcxxx).
Szia!
Gondolod, hogy eljutok valaha is arra a szintre, hogy kihasználjam azt a lábat?
Azért a panelen hagyd ott ezeknek az alkatrészeknek is a helyet, ha nemis rakod be azokat, amik oda kellenek.
Hogyne, hiszen a logikai analizátor e legegyszerűbb eszköz az időben változó kimenetek ellenőrzésére.
Bővebben: Link1, Link2 A "nem használt" lábat pl. arra használom, hogy a PICkit2-t le sem húzom a z ICSP csatlakozóról, s logikai analizátor módba kapcsolva egy rákötött drót segítségével ahhoz a ponthoz nyúlok, ahol vizsgálni akarom a jeleket. Szegény ember digitális oszcilloszkópja...
Szia! A soros EEPROM-ok programozásánál, nemelég csak az SPI portot használni?
Az olyan EEPROM-oknál, amik I2C interfésszel vannak, azoknál I2C kell.
A soros EEPROM-ok PICkit2-vel történő programozásról volt szó. A README részletesen leírja, hogy a különböző típusok esetén mit melyik PICkit2 lábhoz kell kötni.
Bővebben: Link (PICkit2 README)
Igen! Ez a dokumentációt kerestem. Köszönöm.
Szia!
Az alacsony feszültséggel történő programozáskor (LVP) az AUX kivezetést kell a kontroller PGM lábára kötni.... Szia
Ez igaz, de ha van egy nagyfeszültségű programozásra alkalmas készülék, mint a Pickit2, akkor az alacsonyfeszültségű programozás szerintem nem túl lényeges, mivel egy teljes IO funkciós lábat elhasznál.
Amúgy sem értem, hogy miért egy teljes 8 bites port közepébe kellett tenniük a PGM lábat, miért nem lehetett pl. a Vpp mellé az RA0-ra (persze van ahol az RA0 is teljes, de az RB0 szinte mindig az).
Sziasztok!
Bocs, hogy nem reagáltam a hozzászólásokra, de kicsit leragadtam a PICkit2 nyákok elkészítésében. Megcsináltam Szilváét is és a Watt bonyolultabb verzióját is. Csak közben a rengeteg eszemmel rájöttem, hogy a mezei Velleman égetőm nem tudja kezelni a 18F2550-et. (Remélem nem vágta agyon.) Úgyhogy most hányom a bukfenceket, hogy mit is kezdjek a PIC-el, hogyan varázsoljam bele a programot. Mindenesetre hegyezem a ceruzám bőszen!
Hát ilyet, most elindult a debug mód. Kicsit nógatni kell, mert elsőre azt írja, hogy unable to enter, de másodikra szépen fut az animate is... Bevallom őszintén, nem egészen értem, ráadásul most még külső táp sincs, és 100µF kapacitás van puffernek... Na mindegy, örülök. Már csak azt kellene kiderítenem, hogy a watch ablakban (MPLAb 8.36) miért nem tudok addolni symbolt (szürke). Az egyik számlálómat szeretném figyelni...
Köszi üdv, dezső
Van erről az égetőről rajzod? (csatold, ha igen)
Igen, van. Csatoltam.
Az áramkör elvileg alkalmas a 18F-ek égetésére, csak keresned kell egy programot, ami kezeli. Próbáld meg a WinPIC800-at illeszteni hozzá. A JDM-et kell kiválasztanod(ha nincs K8048!), és a vonalakat megfelelően beállítanod, lecsekkolnod műszerrel. PIC-et csak akkor tegyél bele, ha a minden vonal jól működik!
Köszi!
Megpróbálom. Csak sikerül összehozni, ha már ennyi időt rászántam.
Yoda mester szavaival élve,
Idézet: „Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!” Elvileg mennie kéne...
Az erő nincs velem.
Kipróbáltam a WinPic800-at egy 16F84A-an, és egy ismert működő programmal, de nem nem írja. A hardware teszt az rendben, de a PIC-et nem ismeri fel.
Szia, én dugdosós panelon összeraktam gyorsan az oshon áramkört és watt progijával írtam bele. Nekem az Oshon-féle progi mindíg elbaltázta az eeprom égetését, de watté hibátlanul működött. Köszi érte
üdv, dezső
Hát, van egy érdekes megoldás, amit már állítólag sikeresen alkalmaztak egyesek. Létezik ez az ART2003 névre hallgató, párhuzamos portra köthető, 18F-eket programozni tudó, roppant egyszerű áramkör: Bővebben: Link. A csel az, hogy ez az LVP módot használja, de mivel a 18F2550 úgy jön ki a gyárból, hogy az LVP mód engedélyezett, így bele lehet írni vele a PK2 firmware-t.
Igenám, de az LVP láb pont a nyomógombhoz tartozik a PK2-ben, így nem lesz teljes a funkcionalitás, ráadásul a lábat földre kell húzni, hogy elinduljon a PIC. Viszont így már elindítható a PK2, hogy azzal egy második 18F2550-be már ne LVP-vel égessük be a PK2 firmware-t
Pedig áramkörileg jónak tűnik, amit a tesztelés eredménye is bizonyít, amint írod. Sajnos ismét bebizonyosodik, hogy ezek az égetők valamit nagyon nem jól kezelnek, de erről már nagyon sokszor kénytelen voltam említést tenni, úgy hogy le kéne vonnom már a következtetést, és nem ajánlani. De azért egy próbát megért.
dk1 javaslata szerintem egy követhető út, de szilva mesterfogásaival is meg lehet oldani, csak akkor van baj, ha elsőre nem sikerül az égetés. Egyébként égetés után az LVP bit átbillentésre kerül, tehát nem lesz vele gond, ha belemegy a program. Megjegyzem ebből az áramkörből "fejlesztettem" tovább a WLPT_Vpp_minit. Ha van LPT portod, akkor a WPB programommal biztosan működik. Nézz be a cikkekhez, vagy az oldalamra, ott olvashatod... Az erő legyen veled!
Az adatlap szerint az LVP bit LVP módban nem írható. Igaz, hogy nem próbáltam ki, a valóságban mit szól hozzá, de logikusnak tűnik, hogy ne tudd magad kizárni a programozásból, ha LVP-t használsz.
Sajnos nincs a gépemen LPT.
Még bírkozom a feladattal egy kicsit, de ha nem marad más, akkor igénybe veszem Vicsyst. Felajánlotta, hogy küld nekem egy kész 2550-et. Most már valami nagyon kíváncsi vagyok erre a PICkit2-re! Remélem beválik majd.
Ha a küldésnél maradsz, akár én is tudok küldeni, épp a napokban vettem párat. Vagy Budapesten akár személyesen is megoldható.
Szia!
Jöhet még olyan kontroller is, amin már nem lesz HVP. Ahogy nézem a technológiát, a legnagyobb gond a disszipáció, aztán az átütési szilárdság. Egy nagysebességű kontroller felületének jelentős részét elviheti a 13V-os bemenet szigetelése.... Szia |
Bejelentkezés
Hirdetés |