Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   627 / 3993
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Idézet:
„1: +5V-nál is tökéletesen le fog zárni a bipoláris tranzisztor.”

[OFF]Vagyis: ... ki fog nyitni ...
(#) yloz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Köszi drusza, de azért gondolom a 160V-os kondik erősek vagy mégsem?
(#) jdani válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

kösz, de valami komolyabbra gondoltam amibe picit több LED van (ekészült a 384 LEd-es mátrix, tehát nehogy már egy villogóval kezdjem )
(#) jdani válasza hapro hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

lehet válogatni...
(#) hapro válasza jdani hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Ezek a felajánlott darabok ?
(#) jdani válasza hapro hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

aha .. régebben volt még 1000 darab 1n4148-as dióda
(#) mammut válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Köszi!
A bekötés megvan, a ~230V egyből a kapcsolóra megy, utána a szabályzóra egy nulla és fázis, innen egy fázis távozik szabályozva a tekercshez.
Nem voltam benne teljesen biztos, hogy 100% menni fog-e így azért kérdeztem meg.
Köszönöm mégegyszer!
(#) mammut válasza jdani hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Hali!
Én most kezdek bele egy 32x64xrg mátrix kijelző (2048piros+2048zöld képpont)gyártássorozatba. Egyetlen PIC képes lesz vezérelni őket, a kijelzők pedig sorba köthetők. A kijelzők bicolor 8x8-as mátrixok, 3mm-es LED pontokkal (olcsóbban jönnek ki ezek a modulok, mintha ledeket vennék, 10db 9$), a méreteik 32mmx32mm.
(#) _JANI_ válasza jdani hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

A 384 LED-es mátrix már ténylen nem piskóta.
A Cikkek és Kapcsolások között nézz szét!
Hátha találsz kedvedre való rajzot.

Lehet, hogy ( )... de volt, hogy pihenésképpen csupán csak szórakozásból összedobtam a linkemben szereplő áramkört. Bővebben: Link1. Bővebben: Link2.
(#) martin96 hozzászólása Szept 19, 2009 /

miért jön nekem be ilyen sűrűn ez a kezdő bevezetés?
(#) proli007 válasza levii hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Hello!
Közelítetek a jó megoldások felé. (Persze a legjobb megoldás, az"igazi" egy gyári Fet meghajtó lenne.
üdv! proli007
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 19, 2009 /

Ma megpróbáltam bekötni az eredeti terv alapján. Tapasztalatom: a kondi megléte vagy hiánya szerintem semmit nem befolyásol a hangszínben, mindkétféleképpen rendben vannak a mély- és magashangok. Viszont nagyon gyenge a jel: ha bekötöm az erősítőbe, sokkal jobban fel kell hangosítani, mint a többi műsorforrásnál, és ekkor már enyhe búgás is hallható. Ha meg felvételre kapcsolom az erősítőhöz kötött magnót, még max. szintszabályzó állásban is csak -8 dB-t mutat a kijelző.
(#) maTaKee hozzászólása Szept 19, 2009 /

Üdv!
Szükségem lenne egy 3,3V-os fesz. stabilizátorra, de sürgős lenne, szóval lehet, hogy hülyeséget fogok mondani, de mintha emlékeznék olyanra, hogy egy 5V-os fesz. stabilizátorból és egy 3,3V-os Zener diódából lehet csinálni. Emlékeim szerint a diódát a stabilizátor GND lábára kell sorosan kötni és akkor 3,3V lesz a stab. kimenetén. Jól emlékszem, hogy ez így működik, vagy hülye vagyok?
(#) Electricboy hozzászólása Szept 19, 2009 /

Üdv!
Valaki megépítette már ezt (melléklet) a kapcsolást amit itt találtam az oldalon.Milyen tapasztalataitok vannak róla?
És még az érdekelne mi az a bekeretezett dolog ott baloldalon.
Válaszokat előre is köszönöm!

stopper.gif

(#) Electricboy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Köszi a választ! Most akkor ez egy időzítős órás stopper? A stopperen nem kell órát percet állítani vagy én tudom rosszul?
(#) K.Leslie hozzászólása Szept 19, 2009 /

Üdv! Feszültséget, hogy lehet megszorozni analóg vagy digitális módszerrel?
Például: 1V*1.2=1.2V, vagy 1V*0.8=0.8V
(#) gg630504 válasza K.Leslie hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Mindkettővel.
Analóg:
* A potméter egy mechanikusan programozható analóg szorzó. A szorzótényező [0,1] intervallumban van. Ha 1-nél nagyobb szorzás kell, akkor elé vagy mögé kell tenni egy erősítőt. Ha például az ( műveleti ) erősítő A=10-szeresen erősít, akkor [0,10] tartományban működik.
* Integrált áramkörként kapható analóg szorzó. Van egynegyedes, kétnegyedes, négynegyedes, azaz a negatív tartományt is kezeli.
Szorzó áramkör
Digitális:
Két analóg-digitális átalakító után egy digitális szorzó ( célszerűen processzor ), majd egy digitális-analóg átalakító az eredménynek.
Megjegyzem, hangfrekvenciás sávban lévő jelek szorzására kiváló egy legalább stereo bemenetű legalább mono kimenetű hangkártya és egy pici program a számítógépben.
(#) K.Leslie válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Köszi!
Egyenlőre analóg áramkőrt szeretnék építeni, mert az hamar megvan számomra. Digitális áramkörhöz meg nem találok megfelelő leírást. Szívesen megtanulnám, könnyebb lenne az életem .
Köszönöm, átolvasom a másik forum-ot amit belinkeltél, biztos lesz még kérdésem
(#) tgaben hozzászólása Szept 20, 2009 /

Hali
Tudnátok-e segíteni? Létezik-e olyan kapcsolás amivel meg lehet oldani a következő problémát: 0-2,02V változó egyenfeszt kéne 0,2V-al megnövelni. De ha a bemenet 0 akkor a kimenet is 0. Szerintetek létezik erre megoldás? Előre is köszi
(#) gg630504 válasza tgaben hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Kulcsszavak: nem invertáló műveleti erősítő, kettős tápfeszültségről, 1,099009901-szeres ( (2,02+0,2)/2,02 ) erősítéssel.
(#) proli007 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Hello!
Én nem lepődtem meg nagyon, mert az utolsó mondatom "Csak legyen a potin akkora jelszint, ami meghajtja az Aux bemenetet. " ez volt.
Ezt csak úgy tudod elhárítani, ha egy kis erősítő fokozatot építesz a rádiódba. Gondolom kb. 10-szeres elegendő. Ha ezt megtudod oldani, akkor elsőként a tápfeszültséget kell kideríteni milyen és mekkora van Ha nem, akkor ugrott a mutatvány.
(JA, használd a Válsz gombot a fejléc sorban!)
üdv! proli007.
(#) todi92 hozzászólása Szept 20, 2009 /

Cs!

Lenne egy kérdésem mellékeltem egy képet és be karikáztam rajta két alkatrészt pirossal, LEGYETEK SZÍVESEK modjátok meg hogy mi a nevük.

Az általad alkalmazott stílus itt nem "menő", pontosabban "vivő", mégpedig innen el!
Lásd: Fórum Szabályzat XX. pont.
Frankye

fenydet.gif

(#) nagy_david1 válasza todi92 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Felső az fotoellenállás, az alsó egy led.
(#) zoly15 hozzászólása Szept 20, 2009 /

Szép estét mindenkinek!
Van egy nagy EI- magos trafóm. Csak nem tudom pontosan hogy hány W-os.
Azt tudom hogy 220-230V a primerje, a primer ellenállása kb 1-1,2 Ohm.
Nem ismer valaki valami képletet arra hogy hogyan számítható ki a teljesítménye?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) Joka válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Hello!
Azt hogy mekkora teljesitményt képes átvinnia trafó az a vasmag keresztmetszetétöl függ.
Én ezt a képletet használom: A=1,2*gyökP
A- avasmag keresztemetszete négyzetcentiméterben megadva. P-az átvihetö teljesitmény. Ez a halózati 50 Hz-es ferkvenciánál használatos képlet.
(#) faterohm válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

helló.
Ha jól emlékszem cm2 X 7w
üdv.
(#) tgaben válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

köszi a kulcsszavakat, nagyon amatőr vagyok, honnan tudhatnék meg többet, pontosabbat? Pl az érdekelne, hogy tudom kiválasztani és honnan milyen műveleti erősítőre v an szükségem, ezeknek az erősítési értéke állandó, vagy tudom állítani pl ellenállással.... Mekkora tápra van ezeknek szüksége, mert nekem 5V táp áll rendelkezésre. Köszi
(#) zoly15 válasza Joka hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Köszönöm!
A vasmag 55mm X 75mm elég nagy..
Honlap kiszámolom ezt, ma már fáradt vagyok...
De köszönöm a választ!

Üdv!
(#) Joka válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Nincs mit!
1180 W. Az már valami.
(#) zoly15 válasza Joka hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Mennyi?
Húú az anyját
Köszönöm szépen!

Üdv!
Következő: »»   627 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem