Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
hali. rendeltem egy véletlenül egy fotólakkal bevon nyákot. De én azt nem használom semmire, és a vasalásos módszert használom. Le kell szednem róla fotólakkot, vagy vasalható így is rá? Ha le kell szednem, hogyan?
Szia!
Elég barbár dolog, de Te tudod... Pl. tömény lefolyótisztító (NaOH --> nátronlúg), de előtte a fóliát húzd le róla. Ha előtte kiteszed a napra vagy tiz percre, akkor még a híg nátronlúg is leszedi egy két perc alatt. Üdv. P István
Ha már szerezel lúgos holmit, akár ki is próbálhatnád a fotózást, mert más nem kell hozzá, a nyákrajz ugyan az (csak átlátszó fóliára kell nyomtatni) ugyan úgy kell maatni stb...
Ez a leg nagyobb pazarlás mi létezik, inkább cseréld el valakivel ha más nem.
nincs itt a környéken kivel elcserélnem egyszerűbb nekem, ha alkohollal leszedem, és lehet rá vasalni
70%-os levinné?
Sziasztok.Most próbáltam életem első fototechnikás nyákját elkészíteni sajnos sikertelenül.
Pausz papírra nyomtattam tintasugaras nyomtatóval,vettem gyári fényérzékeny nyákot csináltam egy levilágító dobozkát melybe egy 250Wos HMLI lámpa van(valaki írta hogy ő is ilyennel világít és tökéletes). Levilágítási idő 18perc volt,a nyáklap és az izzó között olyan 13cm a távolság. Nos 18perc után kivettem a nyáklapot melyen szépen látszottak a körvonalak beletettem az előhívóba de sajnos elég színtelenek voltak a vonalak és viszonylag halványak.Ezután beletettem a vas kloridba mely 2perc után eltüntette a felületről az átnyomott nyák rajzot. Mi lehet a gond?Az lehet hogy levilágítás után nem vártam hogy kihűljön egyből tettem az előhívóba majd a kloridba?Köszi.
Vagy az volt a baj hogy a nyomtatott lapnak azt az oldalát raktam a nyákra amire nyomtattam,így a nagy hő megolvasztotta a tintasugaras festékét és ezért mosta le a vasklorid?
Szia!
13cm + 250W --> festék ráolvadt?! Talán a fotólakk nem szereti a magas hőmérsékletet! Próbáld távolabbról megvilágítani (a festékes oldal a nyák felé jó volt)
És mi lenne ha kevesebb ideig világítanék,mert nem tudom az izzót feljebb rakni se a nyákot lejjebb.
Csináltál világítós tesztet? Tudod 1perc, 2 perc, 3 perc, 4, perc, 5, perc....
Egyszer kell csak megcsinálni, hihetetlen, hogy mindenki csak nekiesik, és utána sír hogy nem sikerült. 1000* el lett mondva, ismeretlen eszközöd van, tessék világítási tesztet csinálni egy vékony csíkon. Most megspóroltál egy vékony csíkot és kb. 20 perc egyszeri tesztet, cserébe kidobtál egy ki tudja mekkora nyákot.
Ezt hogy is kell?Vágok egy kis darab nyákot nyomtatok valamit és levilágítom 1percig,ha megvan akkor még egy kis darab nyák újabb nyomtatás ezt levilágítom 2percig és így tovább?És kiválasztom a legjobb minőséget?
Nem.
Egy hosszabb NYÁK-ot használsz fel. Csinálsz egy fóliát hozzá, amin hosszában van néhány jó hosszú egyenes vonal, amit pl. NYÁK-tervező programmal húzol meg és kinyomtatod megfelelő papírra vagy alapanyagra. Ezután a hosszú NYÁK fölé helyezed a hosszú, egymás melletti vonalakkal teli papírt/fóliát, és ezt az egészet így hagyod. Bekapcsolod a megvilágító berendezésedet, megvárod, míg teljes teljesítményen nem dolgozik, előtte aláhelyezed a megvilágítandó hosszúkás NYÁK-ot a fóliával/papírral együtt, DE feltétlenül le kell takarni valami fényt egyáltalán át nem eresztő anyaggal. Ha a megvilágító már bemelegedett, max teljesítményen van, elhúzod a NYÁK-ot letakaró anyagot 1 cm-t a NYÁK széléről és elindítod a stoppert. 1 perc után elhúzod további 1 cm-t a takaró anyagot. Bár lehet, hogy nem 1 perccel kéne kezdeni, talán inkább 2-3-mal, bár az a plusz 1-2 cm nem jelent sokat, ha sikerül kitapasztalni végül a végleges időt. Aztán 1 perc múlva ismételten 1 cm-t húzol, végül kapsz egy percenként kísérletezett levilágítású, hosszú NYÁK-ot, amin hosszában 1 cm-es kissé látható csíkok jelennek meg, és így a végén már ki tudod választani a legjobb minőségűt és jól megjegyzed, hogy ezentúl az adott távolság mellett a kísérletezett ideig lesz muszáj világítanod a későbbiekben. Az egész arra lesz jó végülis, hogy létrehozz egy olyan teszt-NYÁK-ot, amin az 1 cm-enként lévő csíkok/területek mindig 1-1 perccel több időt töltsenek el a megvilágító fényforrás alatt, mint az azt követő 1 cm-en. Még nézd át ezeket is: LINK_1 LINK_2 LINK_3
Okés.De azt nem értem hogy ha percenként arréb tolom akkor az előző megvilágítás megkapja a következő idejét is,vagy tévedek?
Természetesen! Így jön létre egy időlétra, kb 25perces teszt alatt készül egy 25-20-15-10-5perces levilágított felület. A legutóljára felfedett rész lesz a legrövidebb ideig megvilágított minta.
A fent írt idők csak példaképpen vannak kiválasztva, mivel UV csöves megvilágításnál a maximális levilágítási idő a legvastagabb lakknál is kb 15perc. Én normál 12V-os UV csöveket használok, ezekkel a levilágítási idő 4-6perc.
Ez már egészen jónak tűnik!
Egy kérdés: hol vannak a NYÁK-darabokról a teszt-csíkok?
Azokat kidobtam. Miért kérdezed? Ez lenne a helyes válasz/kérdés.
Kérlek, hogy ne spórolj a billentyűzeteddel és használd a Idézet: gombot! „válasz”
Most próbáltam egy másik 8perces levilágítást ennél csak a a maszk körvonalai látszottak a többi nem.Mi lehet agond nem nyomta az üveg rendesen rá a nyákra?Dupla maszkkal próbáltam.
Hát én sajnos nem ismerem ezt a pauszpapírt, de véletlenül nem takar az nagyon levilágítás közben, ezzel megnövelve a levilágítási időt.
Mennyire ereszti át a fényt egy fóliával szemben?
Hát nemtudom mennyire ereszti át a fényt,esetleg hátha segítene valaki aki tapasztaltabb?
Pauszból elég egyszeres maszk, csak a rányomtatott festéket a lehető legtöbbre állítsd. Valahol befényképeztem egy ilyen maszkot ha van időd keresd meg, nekem most mennem kell, mert megyek Ruzsa Magdi koncertre, előtte meg egy 15 méteres fenyőfával küzdöttem.
Sziasztok
A kimaratott nyákot mivel szoktátok lekezelni, hogy szép fényes maradjon? Mert nekem mire kész az összeállítás, bemattul, oxidálódik, ami nemcsak nemszép, de forrasztani sem az igazi. üdv
Keress rá ebben a fórumban az "oxid" szóra!
Vegyél wolf-féle kémiai ónozót.
ha megvetted, és felbontottad öntsd át egy üdítős üvegb, mert a saját üvege nem zár légmentesen, az ónozó pedig elbomlik a levegőn. Szerk.:Vagy nitrohígítóban feloldott gyantőval lekened és nem oxidálódik.
Valaki tud mutatni nekem levilágítás utáni képet nyákról?Olyan kellene ami még nincs maratva,köszi.
Szerintem amit linkeltél már előhívás után van, nem pedig levilágítás után. Csatolok egy képet. Próbáltam lefotózni normálisan, de annyira halvány sárgán látszik csak a nyoma... A valóságban nem ennyire kontrasztos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |