Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   19 / 1210
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Hibát találtam a progiban ! Az ADC0 helyett ADCQ -t írtam
így sajnos nem mérné a feszültséget , itt a javított progi
(#) frecsko válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Tudod használni a proteust?
(#) kaqkk válasza frecsko hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Nekem nincs meg és soha nem is próbáltam : Miért kérded ??

Én épp most szenvedek a demójával. Próbálom leszimulálni a kapcsolásom meg a programod.
(#) kaqkk válasza frecsko hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Hajrá ! De mire leszimulálod , kisérletezőpanelon 5x ki tudod próbálni Egyébbként én leszimuláltam . Nálam ment a progi a szimulátorban , hibát nem írt ki , így valószínű hogy 90% ig működőképes .

Hát erősen tartok én is ettől.
Már nyéktervet is csináltam neki
(#) frecsko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

A pic-be a programot hogyan rakod be?
(#) szb hozzászólása Szept 19, 2009 /

Sziasztok!

Kezdő PIC-esnek milyen programnyelvet ajánlotok. Én C-ben kezdtem "programozni", mert ahhoz kaptam könyveket. C-ben azelőtt semmit sem programoztam, úgyhogy elég nehezen megy a kezdés. Anno Visual Basic-ben programoztam (persze nem PIC-et ) Abban egy-két dolgot már megismertem. De most C-ben még alapvető "string "műveleteket sem tudok megcsinálni. Sem a Kónya-Kopják könyv, sem a Lucio di Jasio könyv nem segít.
- Int to string (itoa nem működik az stdlib.h-ban nincs is ilyen, lehet, hogy nem is ANSI C?)
- Int hossza (szájegyek száma)
- String-ek összefűzése
- String tömbök kezelése
Szóval ilyen és ehhez hasonló alapvető problémáim vannak.
Az Assembly pedig elsőre nekem teljesen kínai. Persze olvastam, hogy ez lenne a legjobb. Szerintetek?
(#) p_istvan válasza szb hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Szia!
Milyen C?
Nézz meg pl. a CCSC topikot.
Ha PIC-et akarsz programozni akkor nem a stringműveletekkel kellene kezdeni, hanem a PIC IO lábainak, számlálónak, ADC-nek, PWM, stb vezérlésével.
A PIC C fordítókhoz sok mintapélda van mellékelve és a help is sok infót tartalmaz.
Nem árt egy kicsit ismerkedni az Assemblyvel is...
Mellesleg kell lennie itoa() függvénynek, ha nincs akkor az talán nem is C (a CCSC-ben biztos van)
Üdv. P István
(#) icserny válasza szb hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Kezdd nálam ( http://esca.atomki.hu/PIC18/ ), s nem lesz gond az assembly megértése.

Hasznos anyagokat találsz Juhász Róbert honlapján is (
MPLAB leírás,
Assembly programozás alapjai).

Az alapoktól kezdd, ne a stringkezeléssel!
(#) szb válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Szia!
MPLAB C30-as fordítót használok.
Az IO műveletekkel már foglalkoztam (mindkét említett könyv ezekkel kezd).
Most éppen az LCD-re történő szöveg kiírást szeretném gyakorolni. Mondjuk egy változó értéket és egy mértékegységet nem tudok egyben kiírni. Csak úgy, hogy külön pozícionálom a változót és a szöveget. (Persze lehet, hogy ez így normális, csak VB-ben nem ehhez "szoktam" )
Na jó! Akkor nyúzom tovább a netet és az MPLAB-ot.
(#) potyo válasza szb hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Ne úgy közelítsd meg, mint a PC-t, mert az nagyon nem jó. Ez olyasmi, mintha PC-re a videókártya driverét írnád épp!
(#) icserny válasza szb hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Idézet:
„MPLAB C30-as fordítót használok.”

A C-ben alapvetően nincs string típusú változó. Karakter típusú tömbök vannak, a string pedig hagyományosan egy 0x00 adattal végződő karaktersorozatként tárolódik.

A string.h becsatolása után vannak olyan függvények, melyek stringkezeléskor jól jöhetnek: strcat, strchr, strcmp, strcoll, strcpy, strcspn.

Megj: ha C30-al foglalkozol, akkor a PIC18 ajánlatot visszavonom. Helyette a http://esca.atomki.hu/PIC24/ címen nézz körül!

A MPLAB C30-at nem ismerem, de ha már formátumozott kiírást akarsz, CCSC-ben ez működik.
Syntax:
printf (string)
or
printf (cstring, values...)
or
printf (fname, cstring, values...)
fprintf (stream, cstring, values...)

Mint az ANSI C-ben...

byte x,y,z;
printf("HiThere");
printf("RTCCValue=>%2x\n\r",get_rtcc());
printf("%2u %X %4X\n\r",x,y,z);
printf(LCD_PUTC, "n=%u",n);

A VB-t nagyon gyorsan "felejtsd el" ha C-ben akarsz programozni! Akkor könnyebb lesz ráérezni a filozófiájára...
(#) frecsko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Még aktuális.
Erre én is rájöttem, de nem történt semmi.
(#) szb válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Nem VB irányból közelítek! Csak megjegyeztem, hogy amit ott elintéztem egy függvénnyel, azt itt "hátulról mellbe" módszerrel kell megoldani.
Köszönöm a segítő szándékú válaszokat. Sajnos a CCS C compiler és az MPLAB plugin feltelepítése után teljesen behalt a gépem. Az USB portok szabálytalan időközönként elhagyták magukat (és a rajtuk levő perifériákat) Persze lehet, hogy mástól volt mindez, de furcsamód az uninstall után helyreállt a rend. Úgyhogy a CCSC-vel most még csak elméletben barátkozok.
Most éppen a megszakításokkal "bajlódok".
icserny oldala (is) nagyon hasznos! Köszönöm!
(#) p_istvan válasza szb hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Igen, szokni kell..., de cserébe nagyon hatékony programot lehet írni benne! (majdnem olyat mint assembyben)
(#) frecsko válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Szia.
A progiban hogyan tudom a méréshatárt kibővíteni? 30V-ig kellene, hogy mérjen.
(#) icserny válasza frecsko hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

A PIC analóg bemenetén le kell osztani a feszültséget.
(#) kaqkk válasza frecsko hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Így ,lehet: átírtam a méréshatárt 30,2v ig, de a bemenetet 1/6 arányban kell leosztani !
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Szept 22, 2009 /

Üdv mindenki!
Mostanában barátkozok a PIC-ek csodálatos világával. Még 8éve középiskolás koromban nagyon ügyesen programoztam Pascal nyelven, aztán bénáztam egy kicsit az Assembly-vel is, de igazán nem sikerült megszeretnem, nekem túl "macerás". A "C" ha jól tudom, eléggé hasonlít a Pascal-ra. Amiket találtam a neten kapcsolásokat és hozzá programot azok általában asm-ben vannak. Ha valakinek van tapasztalata hogy miért van ez, köszönném ha megosztaná velem. Vagyis arra lennék kíváncsi hogy mi a probléma a "C" nyelvvel amiért a többség Assemblyvel dolgozik! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) potyo válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Néhány hozzászólás watt-tól a témában: Link, Link, Link, Link, Link, Link, Link, Link és Link, illetve ettől kezdődően is érdemes olvasgatni a válaszokat: Link
(#) p_istvan válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

A normális C fordítók nem ingyenesek, a demó verzó meg annyit is ér...
(#) potyo válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

C18 otthonra ingyenes, ami korlátozás van, azzal nagyon jól együtt lehet élni. Ha jól tudom, C30 és C32 hasonlóan használható. Kisebb PIC-re meg ott van az SDCC, ami teljesen ingyenes. A Hi-Tech fordítót pontosan nem tudom, de szerintem abból is van valami hasonlóan használható az MPLAB telepítőcsomagjában.

Tehát nem ez az oka a C mellőzésének.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Jó visszaolvasni ezeket, mert akkoriban még több kedvem volt válaszolni! Köszi a gyűjtést!
(#) icserny válasza potyo hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

A Hitech C Lite is ingyenes, a C18 Student verzióhoz hasonlóan.

Egyébként 3 évvel ezelőtt még gond volt a PIC12F és PIC16F mikrovezérlőkhöz való C fordító beszerzése. Emlékszem, napokig turkáltam, hogy olyan típust válasszak, amelyet a legtöbb fordító támogat, s amelynél az ingyenes fordítók méretkorlátjaival meg lehet barátkozni.

Az assembly programozásnak van egy másik oka is: az 1-2 kilobájtos programmemóriák, és 64-200 bájtos RAM memóriák hatékony kihasználása, vagy az utasításciklusok számának kézbentartása (időkritikus részeknél) assembly-ben könnyebben megy.
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Szia!

A neten van microPascal is a pic vezérlőkre...PMPmicroPascal
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

A Lite igen, de van azzal is valami, hogy (talán) 45 napig teljes verziós, utána lesz Lite, vagy valami ehhez hasonló
(#) (Felhasználó 20218) válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Köszönöm mindenkinek a gyors és precíz válaszokat! A microPascal ugyanaz a nyelv mint a TurboPascal, vagy azért kicsit változtatva van rajta? Végülis mind1, abban legalább otthon vagyok/voltam, csak kicsit fel kell frissítenem az emlékeimet!
Következő: »»   19 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem