Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Wand Clock
Szia!
Megy a páramérés a 16F886-tal is, kijelzése a Propelleréhez hasonlóan van megoldva. Az EEProm írása és olvasása is működik rendesen. Az adatokat a soros vonalon lehet majd beleprogramozni... Szia
Szia Hp41C!
Mostmár nálam is elídult Wc_886/3.28 verziód. Köszönöm a sok-sok segítslget! Hamarjában, fel is rakok néhány felvételt a működéséről, szia.
Szia Kocsga002!
1. részben kérésedre összegyüjtöttem használható információkat. A nyákrugós működő mechanikát talán egy archivum képeivel tudnám bemutatni, hogyan épül fel, hogyan dolgozik. Két fajta verziót épitettem meg. Az első, egyben kilejző-kar-rugó, szerintem életképes megoldás lett. Egy hónapig ment ezzel is a teszt, nem történt rugótörés. Ma is működő a kijelző-kar, átszerelve újabb eszközökbe. A másik verzió szintén nyákrugós, de itt már nem egyben van a karral. Ezt külön tudtam össze illeszteni derékszögben, forrasztva egymáshoz a nyákrugót, ill a kijelzőkart. Ez egy 15mm hosszban (kétoldalas) fólia meghagyásával történt mindkét egységen. Így nagyon könnyű volt felszerelni a mágnest, takaróíveket az optóhoz, vagy Hall IC-nél még a kis vezérlő mágnest is. A kijelző-kar-rugó, egyben, 1mm-es kétoldalas 12mm * 210mm hosszú nyáklemezből készült. Ebböl (a befogó résszel együtt), 65mm a rugóhossz úgy, hogy a 12mm-es résztöl fokozatosan 65mm-ig, 9mm-re csökken a szélessége. Itt meghagyva 20mm hosszban a fólia majd a mágnes rögzitéséhez. Ezt követően 4.5mm-re karcsúsítva a végéig. Itt az él felületre kerültek az SMD LED-ek. Mostmár (8+2 is lehet). Meghajtásához az archivum tartalmaz kapcsolási rajzokat is. (Csak 30-35 fok amplitudóig bíztonságos a lengetés mértéke!) A szinkronizált H-hidas vezérlő tudja igazán jól működtetni. Egyelőre ennyit írok erről, ha van valami nem érthető rész, kérdezz. A következő, (2.) részben majd az acélrugós kilelző/kar/mágnes egységekkel foglalkozom, ill. a levezetésekkel. Szia.
Szia Kocsgab002 !
A 2. részben folytatnám az acélrugós változatok felépítésével,.egy archivum képeivel ilusztrálva. Az egyik legstabilabb rezgés megvalósítása acélrugóval lehetséges. Kis meghajtó áramok a rezonancia frekvencián, nagy amplitudó, 18-24Hz-es frekvencia. Ezek képezhetik egy jól megépített mechanika alapjait. A rugóacél főbb méretei, (erősen mechanika függő, pl.: milyen hosszú a kar és milyen tömegű), 60*25*15mm, 0.35mm vastag lemeznél. Erröl a rugólemezröl a (Webinas rugói) megjegyzéssel már írtam. Ismereteim szerint ezek a rugók nyűhetetlenek, ha betartjuk a beépítés szabályait. A szoritó/rögzitő elemek párhuzamos volta, a síkban lengetés a mágneses térben, az amplitudó nagységa, mind-mind fontos tényezője a hosszútávon is megbizható működésnek. Ha ezeket jól sikerül megépiteni, nem lesz gondunk vele. A levezetésekröl sok H.sz.-ben volt már szó. Újabban az SMD LED-ektöl a 10 pólusú csatlakozóig, (a rugó összekötési pontjáig), (2*5 tüskesor), 0.1mm CuZ huzalsodrat van. Innen már egy hajlékony 10 eres szalagkábel megy a panelcsatlakozóig. (Csak új 10 eres kábelt használjunk, mert a régiekkel gond lesz.) Beszáradt, vagy felkeményedett szalagkábelt mellőzzünk. Ebben az archivumban valóban megvannak az ajánlott meghajtó kapcsolási rajzok, amelyek az előző állományból kimaradtak. Elnézést. Szia.
Szia Hp41C!
Valóban nem tudtam kivárni az éjfélt, átállítottam az időt, ahogyan gondoltad. Rendben történt a kijelzés váltása a napok kiírásánál Ime egy videón a történet, szia.
Sziasztok!
Hogy Mások is értsék: A program nem az RTC -ből olvassa ki a hét napjának kódját, hanem maga számolja ki. Nem kell többet állítgatni, nem lehet hibásan beállítani. Ha már a kijelzések között szerepel a Júliánus naptár szerint eltelt napok száma (JD), abból a hét napja a 7-tel való osztás maradéka +1 szerint kiszámítható. A hiba ott volt, hogy a JD délben vált. (Válasz Soubry Henk kérdésére: Why do clocks always start at 12:00 ? - a JD számítása ie. 4800-ban déli 12:00 -kor kezdődik.) Sziasztok
Nagyon szépen köszönöm, hogy összefoglaltad, borzasztó sokat segítettél a képekkel.
Most már bátran neki állhatok a munkának. üdvözlettel, KocsGab002
Szia!
Újabb kijelzési mód az órán : Unix idő... Szia
Szia Hp41C!
Nagyon érdekes kijelzésmód. Azt gomdolom, ezzel megint nagyot léptél a tökéletesítés felé. - Néhány újabb kisérlettel próbáltam a nem kivánt berezgést csillapitani. Azt vettem észre, ha pl.: a fali Wand az oldalára van állítva, és a kar csak le-fel rezgést végez, egyáltalán nem ugrál az asztalon. Talán meg lehetne próbálni egy kijelzési módot egyszer ehez a 90 fokos döntéshez is, ha az programból megoldható. Egy újabb egyszerű rezgésvezérlő áramkört készitettem el H-hiddal, szépen működik optóval, vagy Hall IC-vel. A kapcsolási rajzot feltöltöm, és néhány képet az "eldölt" fali Wandról is. A rezgés vezérlése itt már ezzel az áramkörrel működik. Szia.
Szia!
Át kellett rendezni a programot, hiszen már alig volt már szabad hely. A képeket az EEProm-ba helyeztem át, így kb. 1K felszabadult. Ide jöhetnek a bővítések... A kezelő programon dolgozom, hogy segítségével az üzenetek szövegét és a képeket az EEProm-ban is szerkeszteni lehessen... Szia
Szia Hp41C!
Ez több, mit amit elképzeltem a szövegmozgatásról... További sikeres fejlesztést az EEprom kezelőfelülethez. (Szeretném majd itthon is írogtani a szövegeket). Szia.
Szia Kocsgag002!
Egy nyákrugó/kar/mágnes/rögzitő elemeiről készitettem felvételeket. A nyákrugó méretei itt is megegyeznek a leírt értékekkel. A kar hossza 145mm, együtt van rögzítve a mágnessel. A lengető mágnes egy régi (WD340) winchesterből lett kitermelve. A nyákrugó helyére acélrugó is szerelhető. A levezető 0.1mm-es CuZ (10ér), sodrata a kicsatlakozóig szintén követhető. Az összeállítás képein jól látható minden részegység. Szia.
Szia!
Sikerült felszabadítanom a képszám 7. bitjét, így a letölthető képek és a mozgő szövegek száma 256 - 256 -ra módosult... Szia
Szia Hp41C!
Ez egy "hatalmas" mennyiségű adathalmaz lesz! A képeket hogyan szerkesztjük majd be. Lesz egy konvertáló program, vagy "magunk" szerkesztjük meg egyenként ezeket?. 256 kép megjelenítésének lehetősége igen csábítóan hangzik, még akkor is, ha ezek a képek csak "bélyeg", vagy "ikon" méretűek lehetnek. Szia.
Szia!
- Szövegek fájlból betölthetők, ctrl/V működik... - Képnél a ledekre klikkentve az állapotuk megváltoztatható. Nincs konvertáló program.... - Nálam már telihold van... Szia
Szia Hp41C!
Jó lesz a szövegmásolás lehetősége. A képeknél még nem értettem teljesen, a led-re klikkelve tudom be-ki kapcsolgatni egyenként? (Az is megfelelne a szerkesztéshez). Már itt is telihold van, 15. napos. Szia.
Szia!
Végre - valahára beindult a DCF77 szinkron. A Wand 3.28 programban csak két apró hiba volt, nem azok jelentették a fő problémát. A bizonytalan vétel oka a DCF77 modul tápellátásában volt. A modul saját tápszűrése elégtelen, így ha a pic tápjáról járt felismerhetetlen volt a vett jel. A megoldást a tápba iktatott 100 ohm és a modul sorkapcsára kötött 47µF és 100nF tápszűrés hozta meg. A kínomban a programba beírt digitális szűrést ki is vehetem, annyira tiszta a jel, pedig csak 2 m-re van a pictől és a pc-től, monitortól. A Hold már fogy... Szia
Szia Hp41C!
Ennek igazán örülök, nagyon sokat dolgoztál rajta. Ha ennyire stabil a működése, azt hiszem nekem sem ártana beszereznem majd egy ilyen (DCF77) modult. A tápszűrések ezek szerint kitűnő hatással vannak a hibátlan működéshez. Most a DCF-et nem az eszközbe, (órába) építetted be, hanem külön helyezted el. egy viszonylag zavarmentes helyen. Ahogyab írtad, a PIC is zavarforrás lehet, (vagy az egész óra), ha a közelében lenne a modul? Csak azért kérdezem, mert eddig úgy gondoltam, talán egybe lehetne építeni majd a meglévő eszközzel. Fogyogat szép lassan itt is a Hold. Szia.
Szia!
Lehet, hogy a táp szűrése volt a kritikus hiba és közelebb lehet majd hozni az órához. Kipróbáltam már mindent, azért növeltem a távolságot 2m-re. Most 30 perc alatt 28 -szor szinkronizált, de este mértem (kisebbek a zavarok). Szűrés nélkül egyetlen bit vétele sem jött össze, nem volt 100-200ms impulzus a jelben, csak 10 - 20 ms - osak. Az antennát München felé kell irányítani. Ez egy kicsit megnehezíti az órába való beépítést. Szia
Szia Hp41C!
Így már érthető. Azt a 4 összekötési pontot árnyékolt kábelen, (vagy mindegy milyen vezetékkel?) be lehet csatlakoztatni a Wand clock-ba. A DCF77-et egy jó vételi helyzetben, nem túl messze az órához elhelyezve, (rálátással a vételi írányra), bizonyára működőképes lehet.. Szia.
Szia!
Csak három vezeték kell, táp, föld és a szélső kimenet. Most utp kábellel van csatlakoztatva - ez csavart érpáros kábel: minden pár földjét bekötöttem, az egyiken a táp megy, a másikon a jel jön, van még két szabad ér. Lehet, hogy egy hármas csavart vezetéken is menne, de az utp akadt a kezembe vasárnap este. Ki lehet próbálni a riasztós árnyékolt kábellel is... Szia
Sziasztok!
Az elmúlt két órában teszteltem a DCF77 vételt. 120 lehetségesből 98 sikeres szinkronizáció történt. Sziasztok.
Szia Hp41C!
Ez aztán megint egy nagy lépés előbbre. Ezután már nem sok mindent lehet a hardveren változtatni, csak a programban módosítani ha szükséges. Gratulálok, szia.
Szia Hp41C!
Tovább kisérleteztem az újabb mechanika kialakitásával. Vannak részeredmények egy, már sokat próbált tesztpanelon. Ezt a mechanikát próbáltam úgy kialakitani, hogy a rugólenez középső síkjára essen az összes súlypont a párhuzamos rezgés tartásához. Ezalatt azt értem, hogy a mágnes és a kar is nagyjából ugyanazon sikon helyzkedjen el, így stabil, kiegyensúlyozott mozgása lesz a kijelzőnek. A mágne s síkja az adott, csak a kar szerlvényét kellett agy (kuliszával) megkerülni. Ezen az úton haladva, nagy valószinüséggel megszünnek majd a berezgésre vonatkozó kellemetlen hatások is, hiszen az ellentétes írányú mozgási erők, nagyobbrészt kiolthatják egymást . A kisérletek még folynak, néhány felvételen az összeállítás képeit szemlélhetjük meg. Szia.
Sziasztok!
Sikerült úgy beállítani a kar középre helyezésével, (a kar rögzítő elemének helyezgetésével), hogy teljesen rezgésmentes, stabil állapot jött létre. Lehet forgatni mozgatni, nem szaladgál és nem rezeg el az asztalon. Teljesen megszünt a zaj is, nem remeg és zörömböl a rezgés miatt. Ezt az újabb verziót most felépítem rendesen egy hozzá készitett vázra, mindenben lekövetve a méreteket és a súlyozásokat. Még néhány felvétel róla, és egy video. Sziasztok.
Sziasztok!
Felépítettem az újmechanikás szerkezetet két 130*115*15mm-es rétegelt falemezre. Nagyon gyorsan elkészült, és néhány "titokra" is fény derült a beüzemelésénél. A két lemez egymásra merőlegesen, az alsó keresztben, az előlap hosszában rá állítva 30mm-re az elejétől. Amikor elindítottam, a kijelző teteje egy szép nyolcast írt le, amelyet csak úgy lehetett egyenesbe hozni, hogy kb. 5-8 fokot hátra kellett dönteni a kart. (Ez volt a titok egy darabig a számomra is, a dinamikus súlypont beállítása). Így egy tökéletes síkban rezgés alakult ki, amelyet a "kétszárnyú" mechanikával még soha nem sikerült létrehozni. Nagyon stabilan áll a talpán, ezért ezzel a döntött karral már szerintem elfogadható lehet a működése. A kar döntésénak szöge függ a rugólemez hosszanti középsíkjától való eltolásra a rögzitési pontja felé. 18.56 Hz-en rezeg a kar a mostani beállításban. Néhány felvétel az "egyszerüsített" mechanikáról, és az óra működéséről. Ha valakit komolyabban érdekelne ez a fajta mechanikai felépítés, szivesen rajzolom meg a méretezését. Sziasztok.
Arra nincs valami megoldás, hogy a számok ne legyenek keskenyek a két szélén? Szoftveresen lehetne kitalálni valamit, mert ugye ott lassabban mozog a kar.
Sziasztok.
Először egy kiegészítést szeretnék tenni az előző H.sz.-hez. A váz méretek a következő módosításokkal lettek elkészitve: 150x115x15mm-es rétegelt falemez, de egyáltalán nem kritikus más méretekkel sem. A legfontosabb az, hogy a rugómechanika a tekercsel, és az elektromos meghajtó egységek ráférjenek a kialakitott vázra. Nem kell a kart megdönteni, lehet függőleges, ez esetben viszont egy súly állítgatásával kell majd "behangolni" a síkban rezgést. - Panhard! Elég nehét a programban módosítani a "szélső" karakterek torzulását. (A kar szinuszos rezgést végez). Hp41C a legújabb verzióban úgy oldotta meg, hogy a széleken egy-egy "üres" karakter írása történik, (vagyis az ki van hagyva), igy kevésbé zavaró és látható ez a probléma. Egy mechanikus megoldás is született pont erre a hibára, nevezetesen, az "ostornyél" felépítésű kar kialakitása. Ha visszaolvasol, erröl jónéhány helyen található információ. A kijelző működéséről feltöltök néhány jellegzetes képet. Szia.
Szia!
Az eredeti program, ami a propeller óra programjából készült 120 részre osztotta a rezgést. A visszafordulás miatt csak 60 használható pozíciót engedett meg. Ezen a helyen lehetett az időt kijelezni. A módosított program már 144, 168, 180, 192, 204 részre is tudja osztani, azaz egy fél lengés 72, 84, 90, 96, 102 pozíciót jelent. A program továbbra is 60 használ fel 10 karakter megjelenítésére, a többi alatt a kijelzés ki van oltva. A nagy osztási szám csak nagy amplitúdójú rezgésnél használható, mert a középen levő karakterek is keskenyednek az osztásviszony növelésvel. A mostani 16F886 verzió 168-as osztást használ, a vezgés fordulásánál két-két karakter pozíciót nem jelenít meg. A nemlineáris osztással (még) nem foglalkoztam. Szia |
Bejelentkezés
Hirdetés |