Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Átírtam a programot az általad javasoltra. Tökéletesen működik, köszönöm a segítséged. (Most már értem, hogy mi volt a baj).
Nem tudom, hogy ez életképes lenne-e? +-6V-ról is megy ha jól tudom a 741-es. Ja, a kondi értéke lehet nagyobb 10-100 µF-is. Ez a rajz csak példa.
Szívesen! Ugyan PIC-et még soha nem programoztam, de mindegy, hisz az összes multiplexelésnél fontos ez a kis apróság, ami nem más mint csak egy kis sorrendi dolog. De mégis elrontja az egész időzítést, s az adott oszlopokra, vagy digitekre jutó időzítés csúnyán elcsúszik.
Szerintem inkább egy 555-ös negatív segédtáp. Vagy inkább egy 7660 IC-s. ( Ehhez 2 kondi kell csak és megvan a közel -6V. )
Lehet, a másiknál a bemeneti lábánál van a 100k-sal eltolva a nullpont. Ez már csak részletkérdés.
Akkor lehet hogy csak az 555-ös átalakítót használom, az a leg biztosabb.
Köszönöm a segítséget.
És a Reed relé bírja a nagy igénybe vételt?Mármint hogy izomból nyomod a féket ráázós út stb?Egy szóval a versenytempót?vagy inkább a pedál alá kellene faragni a kapcsolót?
Helló!
Az LM317 kegyetlenül tud melegedni, vagy én rontottam el valamit? 4.7V-ra lett beállítva, alapjáraton nem melegszik. Ha rádugom a telefont (neki lenne töltője, 3310) akkor megjelenik, h tölti az akkut. Viszont igencsak elkezd melegedni. Habár nem egy kis vékony hűtőrda van rajta, hanem sokkal nagyobb, nem tudom, hogy mennyire baj. Ampert nem mértem. Az alapkapcsolást építettem meg.
Mekkora az a feszültség, amiből a 4,7V-ot "csinálja"?
Pufferelt 11.4V +dióda.
Megmértem, 10.77V van a bemenetén
Szia!
Szerintem mérjél áramot. Ha jól tudom 1A-ert tud maximum. Ez alapján elképzelhető, hogy kisebb áramtól is hamarabb melegszik. Nekem lm350-el van egy tápegységem. 3A-es terhelést képes elviselni, de jó nagy bordával, és így is melegszik már 2A-nál is. üdv: Dávid
Akkor nem annyira indokolt a melegedés. Ha 1A-t visz el a teló, akkor is csak 6W, az pedig nem olyan sok. Nem gerjed, a kondikat közel helyezted el az IC-hez?
Persze, a hőfejlődés elég relatív dolog kézzel megítélve....
Közel vannak. A forrasztásokat most ne nézzétek, csak összedobtam
Mindjárt szétbontom, és megmérem az áramfelvételt is.
Ekkora borda (nem olyan nagy az) azért 6W-tól felmelegszik rendesen. Ha mást nem tapasztalsz, akkor barátkozz meg vele, ez nagy valószínűséggel nem hiba.
Hello!
A kapcsoló béketűrése alapvetően az általad kialakított mechanikától fog függeni. Ha a kapcsolót az alaplemezre rögzíted, a mágnest meg a pedálra és úgy alakítod ki, hogy a mágnes túlnyomható (tehát csak elmegy mellette), akkor a pedál nem fog felfeküdni a kapcsolóra. De ha már ilyen komplikát dolgokat kérdeztél... Itt vannak a gyári paraméterek ütésállóság rezgés állóság Na, erre varrj gombot.. üdv! proli007
Felőlem melegedhet, nekem nem lenne gond, csak nem tudom, hogy normális-e ez. Ilyen áramkört nem építettem még. Csak kb nem tudom megfogni, olyan meleg, ezért kérdeztem. Tudom vannak nagyobb bordák is, csak a mezei kis aluhoz viszonyítva nagy.
Hello!
Akkor fogjál meg egy 12V-os 6W-os izzót, és lesz fogalmad a melegedésről (meg hogy merre van a hideg víz) üdv! proli007
Megmértem. Elején, mivel teljesen le volt merülve az akku, így bekajált fél ampert is, ez ment egy percig kb, majd utána rendszertelenül vette fel, Volt hogy semmit, és 200-300mA-re is felugrált, meg változgatott. Krokodilcsipesz és biztos tartással végeztem el, így kontakt hiba nem lehetett.
Köszönöm a segítségeket, akkor marad majd így. proli007:
Hello!
Csak most jutott eszembe hogy írtál. Alapvetően igazad van, a T1 bázisával sorba kötött 100ohm-al orvosolható a probléma. Üdv! proli007
Helló! Szerintetek az ATMEGA8-16 PU 15, 16-os lába közvetlen meg tud egy ledet hajtani vagy kell egy tranyó?
Kösz: nagy hoho
Egyetlen, sima, hagyományos LED-et simán meg tud hajtani. Ha attól kicsit nagyobb fényűt választasz, akkor már az előzőnél nagyobb korlátozó ellenállás is kelleni fog (illetve célszerű).
Ismét kérdéssel fordulok a nagyérdeműhöz
Régebben láttam itt HE-n olyan kapcsolást, ami a monitoron lévő színeket átlagolta, és a monitor mögé berakott ledekkel ezt a színt világította. Akkor nem nagyon érdekelt a dolog, most viszont érdekelné egyik ismerősömet, és azt sem tudom, hogy milyen címszavakkal tudnék rákeresni. Remélem valaki emlékszik a megnevezésre, esetleg tudná linkelni a honlapot, amin fent volt minden szükséges anyag a megépítéshez. Köszönöm.
Nem kötekedésnek, csak a pontosság kedvéért ( ) : az LM317-re 1.5 A-t garantál az adatlap. Tehát minimum 1.5 A-t tud, de tipikusan 2A-nál szólal meg az áramkorlát. Nekem van ebből tápom, sajna elcsesztem a hűtőbordát. Így ha rövidrezárom, az enyém 2.2A-t ad le, de csak pár másodpercig, amíg túl nem melegszik, utána már csak kb. 1.5A-t.
Hello!
Van egy fűrészlapélező gépem ezt szeretném bekötni. A gép 3fázisú. Egy 5eres kábel lóg ki belőle. Ezt szeretném megtudnmi hogy mit hova kössek. Egy kék egy barna két fekete és egy zöld-sárga. A zöld-sárga gondolom a föld de a másik 4közül melyik a 3fázis és mi a 4. vezeték Segíytséget előre is köszi.
Szevasztok!
Modell autóhoz szeretnék brushless mocis szabályzót szerezni, de mivel nincs rá felesleges 20ezer forintom, és kapcsolási rajzot is csak keféshez találtam, arra gondoltam, hogy a számítógépben lévő motorok (hűtő ventilátorok, HDD, CD olvasó, stb.) is kefe nélküliek, és 12 voltról működnek, egy számítógép tápegységéből ki lehetne buherálni vmi kezdetleges ESC-t. Véleményeket, tippeket szeretnék kérni!! Ja, és lehetőleg minél egyszerűbben megfogalmazott válaszokat. A segítséget előre is köszi. Én meg kérem, hogy értelmesen próbálj fogalmazni, és ne ikszdézz! Ez nem cset, hanem fórum. Köszönöm. Frankye
Újabban a gépekre 5 pólusú dugót szerelnek. A védőföld mellett a 3 fázis, és a nullavezető is bekötésre került. Ha nincs izzó, vagy mágneskapcsoló, lehet, hogy igazából nem is használják fel semmire.
Helló.
Az a kérdés mekkora motort akarsz. Milyen sebességgel szeretnéd, hogy menjen? Milyen nagy az a modelautó? Talán ezek hasznos infók lennének, de én annyira nem tudok sokat segíteni. (Nekem is egy bldc motorvezérlőre lenne szükségem hiába van egy ta7712P ic-m nem tudom bekötni. Kéne egy kapcsolási rajz. ) Saját véleményem szerint elég szerény a HDD, CD meghajtó és tápventi motorok, de ez igénytől függ. Ha megfelelő neked egy tápventi motor akkor azzal könnyű dolgod lesz, mert a motorral együtt van a vezérlő. A hdd és cd meghajtóknél már egybe van az egész elektronika így csak a motorvezérlőt kihámozni elég nagy munka. |
Bejelentkezés
Hirdetés |