Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor túrához
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Farkaspók hozzászólása Szept 28, 2009 /

Sziasztok!

Építettem LM2576-al egy autós töltőt a PDA-mhoz, ami 12 V-ról szabályoz le 5 V-ra. Hosszabb gyalogtúrához szeretném használni ugyanezt a stabilizátort, valamilyen külső akkumulátorral (max 1 kg). Az a kérdésem, hogy milyen típusú (zselés/savas) és mekkora feszültségű akkumulátort válasszak erre a célra. Nem tudom ugyanis, mennyire "szereti" egy 12 V-os akkumulator, ha egészen 7 V-ig merítem, amennyi kell minimum az LM2576-nak. Törekedjek inkább arra, hogy hosszú ideig tudjon leadni állandó feszültséget, vagy lehet akár 24 V-os is, ami majd lemerül 7-ig?

Köszönöm
(#) kadarist válasza Farkaspók hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Szia!

Semmiképpen ne merítsd le az ólomakkut 7 V-ra, mert eléggé megsínyli. Törekedni kell arra, hogy hosszú távon is 12V körül maradjon a kapocsfesz. Ez a "sima" ólomakksikra különösen igaz.
Inkább Ni-Mh akksit ajánlok. Könnyebb, ráadásul a PDA kis áramigényű, úgyhogy szerintem az utóbbit válaszd. Viszont a akkumulátor kapacitásához kell méretezni a töltőberendezést (max. töltőáram). Készen lehet kapni ilyen akkupakkot töltővel.
(#) Farkaspók válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Köszönöm a választ!

Hány voltos Ni-Mh akkumulátort válasszak? Ezek nem sínylik meg, ha jóval a névleges feszültség alá merítem? Hol lehet ilyen akkupakkot kapni, amit említettél?
(#) TMexy válasza Farkaspók hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Esetleg zselés akku?
"AKKU ZSELÉS 6V 4.2Ah A6/4 70x48x102mm 4.8mm 4.2Ah/4.0Ah" Nettó:~1500Ft körül van egy ilyen.
(Nem tudom hogy itt mi a szabály, ezért konkrét boltot nem írok...)
Elég sok elektronikai boltban lehet kapni ilyesmit.

Annó én is ilyenből csináltam a pda-mnak töltőt, csak már nem emlékszem, hogy 6V-os vagy 12V-os volt az az aksi. Szerintem 6V.
A pda töltőjében meg vagy LM317 volt, vagy valami alacsony dropout-os 7805.
(#) kadarist válasza Farkaspók hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Valami ilyesmiben gondolkodjBővebben: Link
A feszültségátalakítódhoz még passzol is. Töltőt is kapsz hozzá. Sok sikert.
(#) Feri007 válasza Farkaspók hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Hát, én ólomakksit nem cipelnék....
Jó hatásfokú DC-DC konverterrel, bármi más akksi (NiCD, NiMH, li-akarmi) Az LM2576 necces, hatásfok szempontjából. (nem tragédia a 70% körüli hatásfok, de azért láttunk már jobbat.)
(#) bölcsész válasza Farkaspók hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Szeva,

én is 3 cellás(3,7V/cella) LiPO-pakkot tudnék neked javasolni. Viszont a mélykisütése (2,7V/cella) az akku azonnali halálát okozza!!!

üdv
bölcsész
(#) Farkaspók válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

És milyen jobb hatásfokú típus(oka)t javasolsz?

Idézet:
„És milyen jobb hatásfokú típus(oka)t javasolsz?”

Ha maradunk a Natsemi választékánál,
LM2675

Idézet:
„Ha maradunk a Natsemi választékánál, LM2675”

Megnéztem, a 96%-os hatásfok tényleg kecsegtető, de az 1A kimenőáram kevés az LM2576 3A-éhez képest.

Idézet:
„az 1A kimenőáram kevés az LM2576 3A-éhez képest.”

Mekkora áramot vesz fel a PDA? Találsz a Natsemi-nél másat is, csak legyen beszerezhető, meg persze egyre bonyolultabbak.

Idézet:
„Mekkora áramot vesz fel a PDA? Találsz a Natsemi-nél másat is, csak legyen beszerezhető, meg persze egyre bonyolultabbak.”

Igazság szerint még nem mértem meg, de annyi biztos, hogy a gyári autós töltő, ami 1.5 A-t képes leadni, nem tud annyit nyomni bele, hogy teljes fényerőnél navigációval, bluetooth, stb. ne merüljön le. Egyébként egy HP iPAQ 214-ről van szó. Ezért is építettem hozzá saját töltőt és ezzel tudja tölteni is szépen navigáció közben.

Nyilvánvalóan terepen nem fontos, hogy csutka fényerővel menjen, lehet hogy elég lenne simán az 1 A is. Csak ha már építek egy másik (jobb hatásfokú) töltőt, akkor azt az egyet szeretném autóban is és terepen is használni.
(#) ferzoo válasza Farkaspók hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Amennyiben fontos a kis méret/súly,és 5V stab kell akkor Li-ion,vagy Li-nanotech akkut használj.A Nokia telo akkuk is sokat bírnak 1500-1600mA 2db.=7,4V.Mindössze 9dkg.Túltölteni vagy alámeríteni nem tudod,mert lekapcsol a töltő Ic.Beépítve az akku tokban.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem