Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   9 / 72
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Közbe MSN-en Stadival sikerült megoldani az időzítéses problémát, már nagyon este van, nem írom le hogyan, de lehet készülni fog belőle egy cikk.
Köszönöm a segítséget Stadinak! :yes:
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Apropó, amikor bekapcsol a gép kiküld LPT-re egy adatot, és ha rajta van az LCD, akkor annak meg bezavar... Ezt hogyan lehetne kivédeni?
(#) Stadi válasza zenetom hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Egyszerű. Keress olyan kimenetet az LPT porton, amit nem piszkál a gép a boot során. Elég, ha H->L átmenet nincs rajta. Ha találsz ilyet, ez legyen a kijelző Enable bemenete.
(#) zenetom válasza Stadi hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Szerencsére alapból a control bit 1-es kimenetére kötöttem, amit nem piszkál
(#) Peti027 hozzászólása Szept 30, 2009 /

Sziasztok!
Egy, itt az oldalon is közölt (itt) LCD-s, hőmérős kapcsolás megépítésbe kezdtem.

Kinéztem hozzá egy 4 digites LCD kijelzőt.
(adatlap)

A kérdésem az lenne, hogy a hőmérő kapcsolási rajzán jelölt "SP521PR" LCD kijelzőnél, be van kötve a "minus" jelzésű láb, amit az általam kinézett kijelzőn viszont nem találtam meg a lábkiosztásai között.
Gondolom ha nem kötném be, akkor nem lenne "-" jelem.

Valamint szintén az "SP521PR"-en jelölik a 3-as lábat "1bc"-vel, amit szintén nem találtam az általam választott LCD adatlapján.

A hőmérős kapcsolásban azt írják, hogy 3,5 digites kijelzővel csinálták, viszont nézegetve egy 3,5 digites kijelző adatlapját, ott a 4a-tól 4g-ig jelzésű lábakat nem találom, gondolom ezek a negyedik szegmens vezérléséhez tartoznak.

A kérdésem annyi lenne csak, hogy megépíthető-e a fentebb említett kapcsolás 3,5 digites kijelzővel is, a 4a..4g vezérlések elhagyásával?

(Bocsánat ha kicsit nehezen érhető..)

Üdv: Peti
(#) pipi válasza Peti027 hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

használd az első digit G-t a minusznak!
azt azért nézd meg, a nem használt szegmenseket hova illik kötni (valoszinűleg a comm-ra)
(#) Peti027 válasza pipi hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Értem, köszönöm, hát lehet akkor 3,5 digites lesz belőle, annál adatlap szerint is van mínuszjel, meg ha el lehet hagyni a 4digit vezérlését akkor mégjobb, a hőmérő úgyse mér annyit, hogy ne férne el 3,5-en

A be nem kötött 4a..4g lábakat akkor kössem comm-ra?
Valamint a rajzon jelöltek egy olyat hogy "1bc" ez az 1b és 1c lábak lennének?

(#) pici válasza zenetom hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Szia Zenetom
Ismerős az LCD... van még ilyen 2x24-es, ha kell
Sajnos most találtam csak ide, megkereshettél volna pü-ben, ha kérdésed van.
Az LPT-n két lehetséges út van:
Csak adatbiteket használsz $378 porton (4 bit + comm)
Vagy a többit a $379 $37A portokon vezérled.
Ezeken le is tudsz kérdezni állapotot.
(#) zenetom válasza pici hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Oh, köszönöm, minden tökéletesen megy, nincs kérdésem, viszont annyi a baj hogy nincs háttérvilágítása az LCD-nek, de majd rakok LED-et mellé, hogy megvilágítsa a felületét, azzal nagyjából lehet látni...
(#) pici válasza zenetom hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Fémburkolat alá be tudod rakni a lapos oldalas SMD ledeket. Ha van kék, akkor azt is.
(#) zenetom válasza pici hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Hogyan? Melyik oldalról?
(#) proli007 válasza Peti027 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Hello!
Igen az "1bc" az első digit b és c szegmensét jelöli. Tekintve, hogy a DVM 3,5 digites, (1999) az első digit csak 0 v. 1 lehet. Nullát nem jelzi ki, viszont az 1-et a b és c digitnek, együtt kell jelezni, hogy 1-est mutasson. Tehát a kéz szegmens közösítve van, így együtt kell vezérelni. (az IC is így hajtja meg.)

Ez a common kissé félreérthető, mert az LCD-nek is van ilyen lába, és az IC-nek is. De a nem használt szegmenseket, a IC BP-re (Backplane) kell kötni, hogy a szegmens azzal együtt változzon, így nincs feszültség különbség köztük, és értelem szerűen jeleznek. Ugyan ezen elmélet alapján, pld. a tizedes pontot, a BP invertáltjára kell kötni, így ellen fázisban változik ahhoz képest, így jelez.
üdv! proli007
(#) Peti027 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Nagyon köszönöm, így már érthető teljesen.

(#) zenetom hozzászólása Okt 2, 2009 /

Hali!
Karakteres kijelzőn próbálnám a CGRAM-ot, vagyis amikor nem karaktert írunk ki hanem jeleket, vagyis 1 byte határozza meg hány pixel jelenik meg egy sorban.
De valamiért nem műdködik. Tehát bekapcsolom a kijelzőt (kiírok 2-t) majd beállítom a CGRAM-ot ami 01000001 (65) és utána adat módban (tehát az RS is kap jelet) irok ki 1-et. Így meg kéne jelennie a jobb felső sarokban egy pixelnek nem? Vagy rosszul csinálom?
Bár lehet nem is ez a kódja ennek a kijelzőn a CGRAM-nak, mert ez kicsit másabb típus, de a kijelző eltolás, törlés meg stb.. ugyanaz mint a szabványos kijelzőknél. Lehet hogy pont a CGRAM utasítás kódja más? Esetleg lehet hogy nem is tud ilyet?
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Hello!
Szerintem Te valamit félreértesz (vagy én).
A CGRAM feladata más. Az ASCII táblában általában az első nyolc karakter programozható. (Hogy miért nem az összes, az már érdekesebb kérdés lenne.)Tehát amikor a pixel térképet feltöltöd, az adat ide megy. Ez után simán kiírod a magfelelő 0..7 karaktert. Így lehet készíteni ékezetes karaktert, vagy jeleket...
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Elnézést, de nekem ez most magas
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Tehát ITT a szerző a hozzászólásokban a "Custom Chars" alatt mit ért? Én meg azt hittem hogy a CGRAM-ot...

Hello!
Ugyan azt. Felhasználói karakterek..
A karakterek pixel mintái, az LCD Prom memóriájában fixen be van égetve. Amikor a kijelző egy sorában kiírod az "A" betűt, akkor a kijelzővel csak az "A" ASCII kódját közlöd. Ezzel megtodja, hogy a Prom mely címétől kell olvasni a bitmintát, amit a kijelzőre kitesz.
A módszer felhasználói karakter esetén sem más, csak az ASCII kód 0..7 nem a Promra vonatkozik, hanem a CGRAM-ra. Tehát az LCD program, ha az első nyolc karakterre hivatkozol, akkor innen veszi a bitmintát. Persze azt előzőleg neked kell feltöltened. Különben csak valami szemét fog megjelenni, ami bekapcsolás után a RAM tartalomba van. Így ha kikapcsolod a tápfeszültséget ez az adat is eltűnik. Viszont akár menet közben is módosítható, így úgy látszik, mint ha a 8 karakternél több lenne.
üdv! proli007

Értem, köszönöm szépen!
Jajj, mégse
Hogyan töltöm fel saját karakterekkel?

Hello!
Az LCD adatlapon ott van, hogy melyik bit melyik pixelnél fog megjelenni (nem használja a nyolcat). Megrajzolod a karakteredet egy kockás papíron, majd a bitmintát, (101100) sorba beviszed a CGRAM-ra. Ha az LCD inkrementálja a címet, akkor nem kell mindíg a címet állítgatni, Szép sorba beviheted a bitmintát. Ha jól emlékszem az első byte, alkotja az ASCII 0 baloldali oszlopát, a második a másodikat.. Aztán következik az ASCII 1 első oszlopa, és így tovább..
üdv! proli007

Ja hogy így... Na szuper, működik
Köszönöm szépen
(#) palika hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sikerült kitermelnem egy nyomtató LCD-s panelját.
Életre lehet ezt valahogy kelteni? Praktikus lenne 5 vezetéken vezérelni a gombokat, ledeket, és az LCD-t. Csak az a gond, hogy van rajta egy tec ec-a739 nevű ic.
Ez valami mikrokontroler, ami gondolom spi-n kapja a jeleket, de semmi infót nem találtam róla a neten.
Van arra mód, hogy ezt életre keltsem? Vagy ki kéne venni az ic-t, és kivezetni az LCD-t és gombokat, ledeket és úgy megpróbálni.
(#) pipi válasza palika hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

a 44780 adatlapja elérhető a neten, vagyis a megfelelő lábairól leválasztva az egyéb hardvert tudod vezérelni, RS EN RW DATA
(#) Stadi válasza palika hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Szerintem infó hiányában a mikrokontrollernek úgysem veszed hasznát, szóval nyugodtan leforraszthatod a NYÁKról. A kijelzőket és a gombokat így már simán rá fogod tudni kötni más vezérlésre.

Persze a legelegánsabb az lenne, ha vissza tudnád fejteni a nyomtató alaplapja és a mikrokontroller közötti kommunikációt, de szerintem ez nem éri meg az időt és az energiát.
(#) palika válasza Stadi hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Én is erre jutottam, csak gondoltam hátha.
Megpróbálom úgy megoldani, hogy leforrasztom az ic-t és egy segédpanellel pótlom, amin egy PIC lesz.
Így megmarad a lényege, hogy 3 vezetéken vezérelhető az összes gomb, led, és az lcd.
Azért érdekes, hogy erről a kontrollerről szinte semmi infót nem találtam a neten.
(#) Stadi válasza palika hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Idézet:
„érdekes, hogy erről a kontrollerről szinte semmi infót nem találtam”

Szedtél már szét HP nyomtatót? Azokban a diszkrét alkatrészeken kívül csak pár alap interface IC azonosítható be, az összes többi egyedi gyártású, valószínűleg kifejezetten csak abban a gépben használható típus. A számuk is nagyon emlékeztet a HP szervizalkatrész cikkszámokra. Adatlap, infó róluk nulla.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Okt 20, 2009 /

Üdv mindenkinek: Nincsen valakinek használt kijelzője?: GH97-07522A

Akinek ez a kijelző kéne, az eléggé "drágálja", és szeretne egy működőképes, hibátlan, és karcmentes kijelzőt vásárolni, mert az ővé össztörött.

Előre is köszönöm a segítséget, további szép napot.
(#) Moderátor hozzászólása _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 20, 2009

Ugye tudod, hogy ez az Apróhirdetés részleg Keresés részébe tartozik?
(#) _ampervadasz_ válasza (») Okt 20, 2009 /

Most már igen. Ne haragudj.
(#) Raider82 hozzászólása Okt 22, 2009 /

Udv Mindenkinek!
Valamiert megszunt mukodni az erositom kijelzoje. Par honapig nem volt hasznalva es amikor ujra hasznalni akartam mar nem volt jo. Sajnos a kijelzo nelkul nem sokra jutok vele, viszont sajnalnam kidobni is mert egy eleg jo darab (Pioneer VSX-D1011-s).
Nem vagyok egy elektronikai zseni ugyhogy a segitsegeteket kernem. Keszitettem kepet a kijelzorol amin egy gyanus sotetebb folt van. Ez normalis vagy tuti hogy a kijelzo ment ki? Ha nem a kijelzo akkor Mit ellenorizzek meg le?
Bocsi az ekezetekert, angol billentyuzetet hasznalok.
Következő: »»   9 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem