Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nagyon egyszerű. Az ellenállás alap esetben 17V-ra van kötve, ebből ki tudod számolni a rajta átfolyó áramot, és ebből a disszipációt. Az ellenállás értéke pedig függ, hogy mekkora teljesítményt szeretnél kivenni. Legyen a feszültség 16V az ellenállás, és a hangszóró pedig 8 ohm. Ekkor az ellenálláson alap esetben P=U^2/R=32W disszipálódik. A kivehető torzítatlan csúcsáram 1A, mert ilyenkor az ellenállás és a hangszóró impedanciája összeadódik, és Ikicsúcs=-Ut/(R+Rt)=1A. Ebből a kimeneti teljesítmény: Pki=Ieff^2*Rt=4W. Remélem nem írtam el..
Köszönöm! Akkor keresek valami nagyobb teljesítményű A osztályút (JLH, vagy valami), mert ez a 0.3W kimenő, és eszméletlen sok disszipáció elég lehangoló. Akkor legyen legalább 20W kimenő, és mégtöbb fűtés Csak akkor hűtőbordát kell keresnem Üdv!
Az A osztálynál a nyugalmi áram összefüggésben van a kivehető teljesítménnyel, megkerülni nem lehet..
Szia!
Sajnos ez nem az ingyen-energia oldal.. :nemtudom:
Természetesen. Ezért A osztály. És ezért szól máshogy, mint egy AB, és ezért is vagyok rá kíváncsi Télire meg főleg jó lesz a koliba Üdv!
Idézet: „Télire meg főleg jó lesz a koliba” Na igen, főleg ha a tetejét vastag alulapból csinálod, nem is kell vízforraló, csak ráteszed a bögrét és már melegszik is a teának a víz..
Bár most visszatérve a TDA7294-re, annyira nem szembetűnő a hangminőségbeli változás számomra (nem tudnám megmondani, hogy jobban szól-e valamelyik). Kíváncsi lennék, ha azonos kimenőteljesítmény mellett váltogatnám a két erősítőt relével ugyanazon a hangfalon, vajon észrevenném-e a különbséget... Mindenesetre jó kis hétvégi teszt volt számomra. Néhány mérés: +-17V-ról ment a cucc, és a gnd-t megszakítottam egy helyen, és megmértem, hány A szaladgált. 2.9A-t mértem, ha jó a műszerem. A sok W-os ellenállást 15ohmra csökkentettem, ez alatt begerjedt, búgott az erősítő, tehát ez a legkisebb ellenállás, ehhez lehet számolni a kimenő teljesítményt. Hangerőbeni különbséget nem nagyon vettem észre, és a winamp-ot sem tudtam 18%-nál feljebb hangosítani úgy, hogy ne torzítson. Egy 20Hz-től 20kHz-es hang lejátszásakor 20-40Hz-ig kb. kopogott, minimális hangerőnél is, és 16-17kHz után is furcsa hangot adott a hangfalam. Ezek tények, mindenesetre nekem tetszik a kapcsolás, egy nap tesztelést megért!
Köszönöm, Üdv!
Háj!
Örülök hogy megépítetted, letesztelted a stufát, a szubjektivitás megint "beütött", nekem meg pont azért tetszik annyira ez a végfok mert "olyan mintha ott se volna". Egyszerűen csak erősít, nem tesz hozzá a hangképhez, de nem is vesz el belőle, és egyáltalán nem szinezi el a hangot. Nekem ezért ez a kedvencem. Igaz, nagyon igaz hogy hiányzik a csöves melegség a hangjából, de nálam az derült ki a tesztek alatt hogy dinamikára meg többet tud. A "B5" nevűt én is megépítettem.... Majd teszek fel a beléről fotókat.
Hi,
kedvet kaptam én is a kísérletezésre. Meg lehet hajtani a cuccodat 12V-ról is? Megszólal úgy?
Helló!
Sajnos nem, a fetek olyan 24V körül kezdenek el nyitni.... Gondolom autóba kell, arra van egy nagyon profi kapcsolásom (nagyon egyszerű is) este szívesen felrakom ide, mivel az is "A" osztályú.
Há' persze.
Még hidalni is lehet. Azt hiszem TDA2030 van benne, de nem akarok baromságot írni. Majd este felrakom.
Kösz, nem autóba, otthonra, de még nincs. rendes nagy tápom...
Igen igazad van, ez már szubjektivitás, de akkor ha jól értelmezem a szavaidat, egy a véleményünk, csak más az ízlésünk, amivel nincs is semmi baj.
A B5-ről mi a véleményed? Abban igazad van hogy dinamikusabb a csövesnél, ezt én is észrevettem, de nekem az a melegség hiányzott ami viszont a csövesbe megvan. Azt hiszem ez a legjobb megfogalmazás, hogy teszi a dolgát és kész. Van akinek ez nagyon tetszik, van akinek más, ez a szubjektvitás.
A csövibe azért nincs dinamika, mert kicsi a teljesítménye. Szerintem egy 30W-ossal ez már sem nem problémás.
Erről viszont még nincs tapasztalatom, de ezt tudod.
A PP után valószínű más lesz a véleményem.
Most licitálok vadul egy 50W-os csövesre, hát nagyon izgulok.
Egyszer egy haverral összeraktunk egy hibrid 150W-ost (csatornánként) eleje cső, vége FET, persze "AB" osztályban. Odabaszott.....
Doncso, a végfokot a hozzá való táppal próbáltad ki? Kritikus hogy a tápfesz ne ingadozzon semennyit. Nem tudom... Megint az a rohadt szubjektivitás. Tetszett a B5, meg is van még a polcon, de tetszett pl. a Musical Fidelity A1 is. Leginkább kemény, pörgős Jazz-t hallgatok énekhang nélkül, meg keresztény rock-ot, ezekhez a fetes a legjobb, szerintem. Nálam pont ezért inkább a műsorforrással kell buherálni. Meg is csináltam néhány éve a Marantz CD63 MK II-met, kiszedtem a végéről a "muting" tranyókat, kábel, trafó csere, műv. erősítő tápfesz növelés, stb....durvulat volt a különbség előtte és utána! Szóval nekem a FETesben az a nyers, durva erő tetszik meg az "üveghang" ahogy kokós kolléga mondaná. (gondolom a dinamikára érti a lelkem) Egyébként van hozzá való előfok is, felrakom este, ha van még kedved akkor építsd meg úgy is.
Én mostanában egy konkrét darabbal mérem össze a láncokat. Bővebben: Link
(persze megfelelő minőségben) Ebben szubjektív véleményem alapján, elég jól megvan minden.
Hát, ha neked a kemény hangok tetszenek, akkor valószínű a csöves nem a te világod. Nem mondom hogy rossz a kis fetes, sőt, nagyon jó, de nekem most inkább a csövi felé húz a mérce.
Milyet tipusú csövesre megy a licit? Gyári vagy házi erősítő?
Jah,
de nem válaszoltál a kérdésre, miszerint a hozzá való táppal hajtottad-e meg, vagy sem? Próbáltam én is sima trafó-graetz-pufferkondi kombóval hajtani, de nem lett jó eredmény, pedig adtam neki puffert bőségesen, mégis ingadozott a tápfeszültség.
Ja, igen, egy labortápról próbáltam, ami mentes a zavaroktól és abszolút stabil, iígy teszteltem, majd kapott még 34.000µF-ot, az eredmény ugyanaz.
Nekem még az nem világos, hogy két tantált írsz, de a rajzon mintha elko lenne C1, C2.
Mi lenne a legjobb oda? mert Doncso fényképén viszont nem tantál van... Csak pontosítani szeretnék, mielőtt elmegyek a boltba...
Van tantál elko is...........
Kűggyek postán belevalót?
Nincs valakinek véletlenül, vagy a neten hol lehet találni fet komplementer katalógust?
Mert addig oké hogy Irfxxx/Irf9xxx és mi van a többivel? Szóval hogy vannak a párok?
Biztoss, csak én láma vagyok.
De mostmár tudom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |