Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   722 / 2208
(#) Müszi válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 4, 2009
Én is szétbontanám :hide:
vagy elcserélném, állapottól függően.
(#) mayky válasza Müszi hozzászólására (») Okt 4, 2009
Én is, csak terveim szerint új életet akarok majd beléjük lehelni.
Ugye az utolsó erősítőm
Talán +1 de ez még kétséges
(#) mark.budai válasza mayky hozzászólására (») Okt 4, 2009
Én újraéleszteném őket, az biztos, főleg ha 2 lenne!
(#) Müszi válasza mayky hozzászólására (») Okt 4, 2009
Nekem már ksézülget az utolsó, de hogy mi az, egyenlőre titok.

üdv
(#) MrMarcee hozzászólása Okt 4, 2009
Sziasztok!
Elég sokat olvasgattam ezt a topicot, valamint Rádiótechnika ujságot és egyéb szakirodalmat a témában, mert nagyon érdekel. sajnos még mindig keveset tudok, de majd idővel, meg gyakorlással majdcsak előbbrejutok. Nem ragoznám tovább a szót, szeretnék én is egy csöves erősítőt. 2 db PL500 áll a rendelkezésemre, valamint 1 db ECC83. Egy sima gitár erősítőt akarok csinálni, egy 80 Wattos hangszóróm van hozzá. (csak mono kell)
Ezt találtam ebben a topicban. Az érdekelne, hogy ehhez milyen transzformátorok kellenek (menetszámilag), valamint, hogy mennyire nehézkes ECC83-at berakni a 85 helyett. Vagy ha netán még valaki lenne oly kedves, és megmagyarázná, mennyiben más a kimenő trafó, ha 8 Ohm-os hangszóróm van?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Okt 4, 2009
Valószínűleg csak optikai csalódás, de nem látom a bal oldali pentóda vezérlőrácsát bekötve, pontosabban úgy néz ki, mintha a pentóda katódjára menne a drót, a vez rács helyett.
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 4, 2009
Négyszöget inkább fél kakaón szoktuk nézni, az 1kHz-es színusz nagyon torznak látszik, valószínűleg a meghajtás tápját kéne növelni katód oldalon.
(#) rockersrac hozzászólása Okt 4, 2009
Énnekem ma volt szerencsém egy csöves gitárzengetőt hallgatni a SYMA csarnokban rendezett Hangfoglalás nevű rendezvényen,háááát gyönyörűen szólt! És roppantul érzékeny volt! (Ez persze csak beállítás kérdése,de ezt csak úgy megjegyeztem )
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2009
Hát akkor nem tudom mit csináljak, mert a potik már adottak, nem tudom kicserélgetni őket.
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 5, 2009
nekem 3 van egy eredeti kimenővel, kettő áttekerve , az egyik 8 ohmra, a másik 4 és 8 ohmra. Eredeti formájában nem alkalmazom, hulladék alkatrészek vannak benne. Kettőből majd egyszer egy sztereo hifi cájg lesz, de a 4-8 ohmos hamarosan basszusgitár erősítő formájában éled ujjá, ha az Egek is úgy akarják
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2009
Időközbe, terveztem magamnak egy hangszín szabályzót, ezt fogom használni, csak annyiba kérek akkor segítséget, hogy két trióda közé hogy illesszem be., ha alapesetbe van egy kettőstriódás előerősítő, akkor az első trióda anódjáról megy a jel, a második trióda rácsára, ezt kell megszakítani és közé illeszteni a hangszín szabályzómat, jól gondolom?

hangszín.jpg

(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Okt 5, 2009
Hát be van kötve csak egy kicsit csal a kép az a 4,7 k ellenállat van odakanyarítva.

Egyébként EZ lenne most megépítve.

A bal oldala (ami egyébként a jobb oldal ) is megfutosgatott de csőcsere után úgy néz ki beáll az a 8,7 V a katódellenálláson inkább a képen jobb oldala gerjed. Akkor is ha átrakom a csöveket a másik oldalról ahol úgy néz ki hogy rendeltetés szerűen mennek. Anódizzásig felmegy az áram (a katódon 13-14 V-ot mérek) és puk puk puk.
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Okt 5, 2009
A 470 nF-os csatolókondik kikötése után is megszalad ?
Melyikre gondolsz ami a pentódákra megy ? Ténylegesen azok csak 220 nF-osak mert nem volt belőlük 4 db csak 2 .
Most nem tudom kipróbálni mert nem vagyok otthon.
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 5, 2009
Idézet:
„... a meghajtás tápját kéne növelni katód oldalon.”

Tegyek be egy katódellenállást, és használjak vegyes előfeszültséget, mint itt? Nekem is feltünt, mert az előfesz változtatásával sem sikerült szimmetrikusra állítani a vágást, a felső felét annyival elöbb kezdi vágni.

A négyszögjelnél azért nem csökkentettem a bemeneti jelet, mert ellentétben a korábbi erősítőimmel, amit kisebb szintel mértem, itt nem igazán volt különbség a jel alakjában.
(#) Imi65 válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 5, 2009
Én tettem fel PL500-hoz trafórajzot is. Nem tudom, gityóhoz akár megfelelhetne 2 db Junoszy trafó is, az meg ingyé' lenne.
Igen, a pentódák rácsára menőre gondolok, ilyenkor legtöbbször azok átvezetése szokott gondot okozni, van amelyiknél nem mindegy a polaritás sem (mint az elkóknál) egyik irányba átvezet 1-2 Mohmmal, a másikba nem. A 220 nF szerintem jó érték, de 400-630 V-os kell (inkább 630 V-os).
Ezek kondik 630 V-sak. Hát kipotyognának a könnyeim ha átvezetnének , de ugye ki kell próbálni. Akár ezt a forgatásos dolgot is. A 4564 es PP deszkán nem volt velük gond igaz ott egy 100 k ellenállás "húzta negatívra a rácsot".
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 5, 2009
Nem erre gondolok, hanem a végcsőnek közbülső, független föld kialakítására, a meghajtó cső katódját pedig mindenestől negatív potenciálra tenni (a végcső katódjához képest), ami ezután a test lesz (pl. a 33 C negatív rácselőfeszét előállító tápra, még a potméterek elé, ha elbírja.
Itt is megpróbálhatsz kisebb rácslevezetőt használni, esetleg 10-20 V-al csökkenteni az anódfeszt (szűrőellenállás növelésével), mert lehet, hogy a kicsit kisebb tápnál már nem jelentkezik a gond.
Hát szűrőellenállásom nincs a graetz után egyből egy 220 µF-os kondi van, Az EL84 PP-nél elég volt.
A tápfeszt tudom csökkenteni a trafóval is mert szokásom a hálózatira egy rakás megcsapolást csinálni. Egyébként ment 170 V-körül, de akkor is ez volt a helyzet.
Utána feltoltam 187 V-ra mert azért hallhatóan nem szól akkorát mint az EL84 PP.
Akár a kisebb csatolókondi is okozhat működési zavart (együtt a kimenőtrafóval), mert parafázisú fázisfordítónal jókora hurokidővel fordul a fázis, és ha ez mellé még hozzájön a kisebb értékű csatolókondi fázistolása az alacsony frekiken, esetleg egy kevésbé jól sikerült kimenő.... begerjedhet kis frekin...
Idézet:
„...170 V-körül....187 V-ra”

Mármint 270-287 V ?
Igen 270 - 285 V-ra gondoltam, csak hülyeséget írtam :hide:

Végülis ki tudom próbálni a nagyobb kondikat van Remix 500 nF 500 V-os fémházas (olajpapír ? ) kondim
Mindenesetre ilyenkor először mindig azt kell megnézni, hogy csatolókondik nélkül mit mutat, ezzel kiszűrhető a csőhiba, egyből lehet válogatni is nyugalmi áramra.
Elvileg vegyes előfesszel ugyanazt eléred, de akkor meg kell növelni a 33C anódfeszét annyival, amennyi esik a katódellenállásán és hidegíteni kell a katódellenállást, ami komoly teljesítményű kell, hogy legyen (50 V-nál már kell vagy 15-20 W-os, hidegítőnek meg vagy 1000-2000 uF)...
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 5, 2009
Az anódfesz növelését valószínüleg nem fogom megúszni, ha ezzel a nódosított kimenővel akarom megközelíteni a kitűzött 15W-os célt...
Megpróbálok rátekerni a toroidra még egy tekercset, és hozzákötni fesz helyesen a 190V-os tekercshez. Aztán majd meglátjuk...
Most, hogy megcsináltam a két fázisfordítómat... , elővettem pihenésképpen a 6C41C SE-met, délután az egyik oldalt átképezem 6C33C-re, és megpróbálok kiagyalni valami megoldást a közös problémánkra, mert nekem is asszimmetrikus a jelem 8 ohm 7,6 W-nál már (6C41C-el), bár a tiedhez képest szinte észrevehetetlen (be kell tennem a 6c33c-hez tekert csévét is az SU75B-re, de először a 41-esével próbálom meg, mert nekem van tápom bőven, a 2,1 K illesztéshez is).
(#) nyikolaj válasza mayky hozzászólására (») Okt 5, 2009
Akkor bele kel húznom, és építeni még ebben az évben.
Bár a kedves feleségem már így is szóvá tette hogy minek nekem ennyi erősítő.
(#) mayky válasza nyikolaj hozzászólására (») Okt 5, 2009
Mond neki, hogy ez olyan mint a cigi vagy a pia, csak nem annyira káros az egészségre. Válasszon erősítőt építesz , vagy piálsz
Következő: »»   722 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem