Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A 6N2P-jéből biztosan nem. Ezek az értékek messze nem esnek egy pontba. Legalábbis, ami a előfeszt illeti.
Doncso ha kell adok neked ECC82-őt, van Vadiúj nekem 5db. Hány db kellene?
Ma mégis megérkeztek I48-hoz a csöveim, visszaszívok minden rosszat, amit a postáról írtam, sőt.
Nézem nézem ezeket a görbéket és nem értem, mi alapján lehet meghúzni azt a piros vonalat?
Ha nem nagy fáradság, el tudná nekem valaki magyarázni?
Nos találtam 4 db PCL86-ost amivel nem gerjed megy itt már kb 10 perce. Szóval szomorú vagyok van egy rakás rossz csövem. Szerintem átvezetnek belül úgyhogy egy próbát teszek majd a koromleégető technikával, csak nem találom az oldalt.
Ezek nagyon nem egyformák, de nem gerjednek. Úgy mértem hogy megmérem a kimenő DC ellenállását 2x55 ohm a és ezen mérem a feszkót (tápfesz-anód1 tápfesz-anód2) ebből számolom a csövön folyó anódáramot nyug állapotban. Ja próbáltam a leszedett kondis dolgot és úgy is megfutott a cucc.
Tessék! Csőjavítás
Köszi !
Egyébként szemre meg lehet mondani, hogy melyik cső sz@r be kell kukkantani a a pentóda kis lyukain és minél fémszínűbb a segédrács annál inkább valószínűsíthető. hogy jó a cső, valamelyik teljesen fekete.
Hát tudod, az előerősítőből próbálok valami jót kihozni, de nem akarom kicserélni a 6H2P-ket, olyan jól mutatnak, bár ahogy elnézem lehet "becserélem" nálad két ECC-re, még nem tudom.
Az a baj hogy rettentő sötét foltok kezdtek keringeni most nálam cső ügybe, nem értem, hogyha pl egy csőnek mondjuk tegyük fel 1k a katód ellenállása, egy másik kapcsolásba meg 2k ugyanennek a csőnek, most ez hogy van?
Van ettől jobb cikk is valamelyik Rt-be ha kell előtúrom neked.
Hahh! Mióta kajtatom? Legutóbbi lomizásnál talált junosztyban sem volt benne :8 Mondjuk a két olajpapír az igen, meg a jó kis mica kondik is
Engem érdekel! Bár nekem elég az évsám, esetleg hónap, ha nem ÉK, meg ha az oldalszámot megmondod, akkor igen örülök!
Parancsoljatok. Egyébként a 97/februári RT-ben van.
Az égetés remélhetőleg egy jórészüket helyrehozza (ha lehet hinni a cikknek, és miért ne lehetne). A sok csőre érdemes készíteni egy sorozatégetőt.
Hú ezt nem igazán lehet elolvasni nem küldenéd el az e-mail címemre
Esetleg nagyobb méretben feltudnád tenni egy zip fájlban? Mert nem sok mindent lehet kibogarászni belőle!
basszus van egy nagyfrekis gerjedése a cuccnak szkóp: 10 us /div
Az asszimmetria megszüntethető a 6E5P katódellenállásának változtatásával. A probléma az, hogy szimmetrikus vezérlőfeszt beállítva a 6E5P kimenetén, asszimmetrikus lesz a fesz a 6C33C kimenetén (mert alacsony tápfeszen, nagy árammal (kis Ra) akarunk nagy teljesítményt elérni, ezért az erősen görbült szakaszt is használni kell (rövid karakterisztikájú triódánál normális).
Ha nem akarunk asszimmetrikus kimenőjelet, előtorzított vezérlőjelet kell előállítanunk. Erre pont alkalmas a 6E5P. Képekben:
Az előző képek Ra=475 ohm kimenővel készültek, a 6C33C mindkét oldala be volt fűtve, az első képpárnál 170 V 350 mA el ment a 33-as (nyugalmi). A 32 Vcs-cs kimenőfesz 8 ohmos műterhelésen lett mérve, a következő képen a 6C33C rácsán lévő vezérlő fesz látszik, aminek hatására a 32 V a szekunderre került.
A második képpárnál a nyugalmi áram 200 mA volt ugyanebben a felállásban. Az itt látható képen kb. szimmetrikus vágást állítotam be félig befűtött csővel (egy fűtésre ment csak a 6,5 V) 210 V 95 mA-en 1,5 Kohm Ra-val, nagyobb teljesítményhez nagyobb tápfesz kellene ekkora Ra-val.
Egyszerűbb, mint gondolnád. Ha a csövet szakadással helyettesítjük, akkor az anódon gyakorlatilag a tápfeszültség mérhető. Ekkor nulla az anódáram, tehát kapunk egy pontot a feszültség tengelyen, a tápfeszültség értékénél.
Most helyettesítsük a csövet egy rövidzárral. Ekkor az anódellenálláson a teljes tápfeszültség esik, ami meghatározza (az ellenállás értékéből következő) áramot (250V, 100k Ohm ----> I=U/R=250/100=2,5mA). Mivel a cső most rövidzár, ezért csak áram folyik, feszültség nincs, így ez a pont a feszültségtengelyen található, értéke 2,5mA. Az előbbi, és a most felvett pontokat összekötjük, ez az ellenállás munkaegyenese. Ahol ez metszi a csőkarakterisztikák görbeseregét, olyan feszültség, és áramviszonyok alakulhatnak ki az áramkörben. Magyarán ezzel "összefésüljük" a cső, és a munkaellenállás karakterisztikáját. Idézet: „Mivel a cső most rövidzár, ezért csak áram folyik, feszültség nincs, így ez a pont a feszültségtengelyen található, értéke 2,5mA.” Ez a pont az áramtengelyen van. Bocsi
Ez jó, ezt én is értem, de azt honnan tudom meg, hogy az adott csövet milyen anód árammal és anódfesszel járassam?
Vannak gyári ajánlások. Pl.
Nézd meg, mennyiféle.....
Ja már értem, nem tudtam eddig elképzelni , honnan vették a kapcsolásba, hogy Ra 47k, Rc 1,2k, mostmár értem. Az ECC83-ról esetleg nem lenne egy ilyen doksi?
Nem mondod?!
Én meg "küzdöttem mint Damjanich" hogy szimmetrikus legyen a vezérlőjelem és ezt gyönyörűen megoldotta a 6E5P. (A Tőletek tanult szimmetrikus vágást figyelve álltak be a mostani értékek.) Melyik félre legyen eztán asszimetrikus a vezérlőjel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |