Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Yaesu FT-7800

Témaindító: HA3GX, idő: Okt 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) HA3GX hozzászólása Okt 4, 2009 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy programozó kábel összeszerelésében. Már többen is beszéltük a rádióskörből, hogy milyen jó lenne egy programozó kábel amivel a számítógép segítségével tudnánk írni a rádió memóriájába. Mivel szegény emberek vagyunk, ezért szeretnénk készíteni egy PS2-es ill. USB-s csatlakozók szétvágásából ill. a kellő vezetékek összeforrasztásával. Annak örülnék a legjobban, ha valaki rendelkezne ilyen kábellel és elmondaná melyik kivezetést kellene összekötni az USB vezetékeivel. Sima multiméter szakadásjelzővel kivitelezhető lenne és nem tartana tovább 10 percnél a művelet. Így sok pénzt tudnánk megspórolni a 4db legyártásán. Ui.: Ha van ilyen leírás a neten, kérlek linkeljétek be.
Köszönöm segítségeteket!
(#) dokidoki válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Szia, USB portjához a sz.gépnek közvetlenül nem tudod kötni. Kell egy USB-RS232 átalakító kábel, vagy közvetlen COM port. Nme tudom hogy a rádiófelöli bekötésed megvan-e, mert utánna egyszerű a dolog.
GND-gnd, RX-TX, TX-RX kötés, persze szintilleszés után --> RS232-TTL (max232) Bár erre az utóbbira ritán van szükség, mert a gagyibb usb-com kábelek TTL kimenetűek.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Váá, lehet hogy, nem egészen értehető. Mert igaz nem írtam, a USB-COM kábelben van egy kis elektronika, általában FTDI232 vagy hasonló chip, ami megoldja a konverziót a kettő protokol között. Persze kell hozzá driver is a számítógépnek. Megpróbálok feltölteni egy pdf-t abban sokminden van ami kellhet a rádió és a sz.gép kapcsolódásához. kb 1 mega, nem tudom hogy, felmegy-e.
Utánnanéztem valamelyest a rádiónak, de csak a 2800 leírásában találtam hirtelen utalást arra, hogy a mikrofon csatlakozón keresztül lehet klónozni őket. Mint az ős yaesukat, ebben az esetben a ICOM interface kellhet, mert annak van közösített trx-e . Gondolom a 7800 is hasonló. Valahol szerintem szoftverem is akad. Rádiókhoz meg magyar leírás, csak keresnem kell erősen.
(#) HA3GX válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Szia!

Létezik ilyen USB-PS2-es kábel, (csatolom). Remélem össze tudjuk hozni. Én egyszerűen arra gondoltam, hogy szétvágom és összeforrasztom a két kábel vezetékeit.
Ui.: Szoftverem már van, többen írták, hogy jó hozzá. Neve: FTB7800

7800u.jpg

Nem sajnos nem lessz jó! kell bele az említett FTDI chip. Direkt összekötés tutti hogy nem lesz jó.
Ha van a gépeden eredeti COM port , az már jó lehet, de oda meg kell a MAX232 szintillesztő.
Az usb-s progizó kábelben ez van a dobozkában: Bővebben: Link E nélkül USB csatoló felületen nem fog menni.

Értem, köszönöm a segítségedet! Utánaolvasok kicsit és úgy folytatjuk az eszmecserét.

Igen látom, teljes mértékben igazad van. Az IC nélkül nem fog menni. Kapcsolási rajzot tudsz nekem mutatni?
Köszönöm.

Az USB-Serial (COM) kábel rajzra gondolsz? amely áramkör fotóját linkeltem be? Vagy a sima interface-re? Mert az meg a alábbi pdf-be van.

Egyszerű embernek tartom magam, ezért a következőt szeretném: Amivel működni fog a rádióm a sz. géppel. És aránylag olcsó legyen.

Értem, . Ha van a gépeden sima COM csatlakozó akkor egyszerű lessz.
Ha nincs, akkor marad a USB-s kábel készítése, vagy vásárlása, vagy egy olyan régebbi gép amin van hagyományos DB9 Serial (Com) port.
Vagy ha kallódik olyan telefonprogramozó kábel amely USB-s akkor az is átalakítható, erre a feladatra. Akkor nem kell építeni semmit. Csak megfelelően összekötni a kábeleket. Régebben az ismerőseim csinálták, levágták a telefon felőli végét a kábelnek, ott többnyire 3 vezeték volt, gnd, tx-rx, csak rá kellett kötni a rádió csatlakozójára. 7800 esetében az RX-TX közösítve van, ezért a interfaces.pdf ICOM rajza a helytálló ebben az esetben. Telefon programozó esetében, csak összekötni a TX-t az RX-el, és mehet a rádióhoz a GND-vel együtt a programozáshoz. A fontos még az hogy a programozó kábelt a számítógép felismerje valamilyen COM portként az ezközkezelőben, ha ott minden oké, akkor jöhet a szoftver, és a programozás.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 5, 2009 / 4

Ha nem akarsz IC-vel bajlódni, akkor a mellékelt áramkört kell megépítened, ha van COM portod. Van ettől egyszerűbb is, de ez elég üzembiztos, én megépítettem és használom mikor kell.
Kettő verzióban mellékelem, mert az eredeti kapcsolás 1 apróságot nem vett figyelembe.
Persze, ha nincs com portod, akkor nem úszod meg az adatkábel vásárlást, készíteni sem lenne ettől olcsóbb: Bővebben: Link ez a változat könnyen szédszedhető, csak a ps2 kábel vezetékét kell a helyére forrasztani. Ebben az esetben, még a mellékelt áramkör sem kell.
(#) HA3GX válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Sziasztok!

Megszereztem mind a 2 kábelt, lefényképeztem mindegyik kivezetését. Hogyan kell összekötnöm a vezetékeket?

usb_ps2.JPG

(#) HA3GX válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Itt egy magyarázó rajz is hozzá, csak nem akarom elrontani.
(#) HA3GX válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Sziasztok!

Sajnos már nem tudok beleszerkeszteni a fennti hozzászólásomba, ezért ide raknám fel a következő képet. Ez pont leírja, hogy az USB vezetékei micsodák.
(#) dokidoki válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szia!
Már megint én vagyok. Nem látom az USB-s kábelhez tartozó illesztő elektronikát. Mert a nélkül, nem fog menni, A kettő kábelt elektronika nélkül nem fogod tudni összekötni. Illetve igen, de nem fog működni a rádió programozás. Az USB adatátvitel, több száz megabyte, addig a sorosport-i kb max 115200 baud, jócskán a töredéke. Be nem is ez a fő baj.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szédszedtem, az én gyári kábelemet. Mert a telefon adatkábelből készültet, már odaadtam az ismerősömnek. De a belsejük ugyanaz! Ha USB-n keresztül szeretnéd mindenféleképpen programozni akkor egy ilyen áramkör +driver nélkül, nem fog menni.
Mellékelek pár képet.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szerintem, az nem is került említésre, hogy a program amivel a rádiód szeretnéd programozni az keresi a COM portot, illetve meg kell neki adni azt hogy mely porton találja a rádiót. Manuálisan is csak választani lehet a COM portok közül.
A sz.gép, USB csatijába olyan ezközt kell dugni amit a számítógép COM portként ismer fel. Utánna már csak a programozó szoftverben kell kiválasztani ugyanezt. Ekkor a szoftveres, része megoldva.
Ha sikerül szerezned, egy adatkábelt, ami USB-t alakít soros porti jellé, akkor annak a fotójával már továbléphetünk. Mellékelek egy kínai sorosport-USB kábel képét, ez is tökéletes a feladathoz. Csak a driver része makacsabb egy kicsit.
(#) HA3GX válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szia!

Örülök, hogy te vagy. Bevallom rád vártam. Amúgy ez egy telefoné volt, és feltételezem, hogy az usb-oldalába bele van építve, mivel kicsit nagyobb Hogyan kell összekötni a 2 kábelt? A Yaesunak mik a kivezetései? Honnan tudod, hogy a TX és RX egyben van?
(#) dokidoki válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Örülök, hogy rám gondoltál. A kábeled kicsit gyanus mert a vezetékek színei ugyanolyan standard, mint a USB-nél megszokott. Biztonság kedvéért, ki kell sípoltatni valamilyen késziműszerrel, hogy biztosan van-e benne elektronika. Ha minden vezetéket azonosítani lehet az usb dugó felöl, akkor nincs a kábelben elektonika . A rádiódnak, megvan nálam az egszerűsített magyar manuálja, abban van rajz, és utalás a klónozás/programozásra. A rajzon a GND- PTT vonalat használja a progizó kábel. Ezért kell majd az esetleges adatkábel TX-RX vonalát összekötni. Ez vagy simán, vagy egy dióda segítségével szokták megoldani.
(az usb esetén van a data+ data- , gnd, +5V. a soros port esetén: TX, RX, RTS, DTS, CTS, DTR, RI, GND. ebből nekünk TX, RX, GND kell nagyvonalakban. Igaz a régi yaesuk dos-os progiknál, össze kel hogy kötve legyen a RTS-CTS-el, DTR-DSR-el. ebből érzékelte a progi hogy a kábel a gépre volt kötve, nélküle mindig hibát jelzett. )
(#) Szetya válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 6, 2009 / 4

Szia!

Egy sima mezei USB-RS232 átalakító kábelt vegyél ha nincs soros port a gépeden. Arra pedig ezt a kapcsolást ami igaz nem szabványos de működik, vagy pedig egy MAX232 soros illesztővel szerelt kábellel csatlakozol a rádióhoz. (Ezutóbbi szabványos de nem igen szeretik több okból /méretei, tápellátás, etc.../) Annakidején nokiákhoz használtuk ezt a megoldást a MAX232-vel M-Bus kábel névvel.
Dokidoki jól mondja, a PTT-re megy a TX-RX a GND-re meg értelemszerűen a GND.

(#) HA3GX válasza Szetya hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Sziasztok!

Mindkettőtök ugyan úgy segített, ezért az 50 pont mindegyikőtöknek jár. Köszönöm a segítségeteket! Szetya kapcsolása kicsit egyszerűbb, azt építem meg. A másik is jó, de ha van egyszerűbb, kevesebb idő Jó fórumozást mindenkinek!

Utólag szerk:. Ez az egyszerű kapcsolás hogyan oldja meg a fenti kérdést? Az csak egy dolog, hogy jó vele, de ha nem értem miért, nincs értelme az egésznek. Ha nem teszek bele 5,1V-os zenert az nagy baj lenne?
(#) HA3GX válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Sziasztok!

Kész vagyok vele, jó nem egy csokor hóvirág, meg elég trehány munka, de kész. Most bepróbálom kötni...
(#) dokidoki válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Szia!
Köszi a pontot. A Szetya kapcsolása is teljesen jó, attól hogy egyszerübb, semmi hátránya nincs. A Z-dióda, elméletileg fontos bele, mert az RS232 szabvány a jelszintváltásra plusz minusz 12 Voltot ír elő, ez nem kompatibilis a TTL (0-5Volt)jelekkel. Ezért kell a Tranziztoros kapcsolásba a Z-dióda, vagy a profibb MAX232 IC-s átalakító, ami megoldja a jelek TTL szintre illesztését.
Nálad, ha még mindig kitartasz az USB-s megoldásnál, a helyzet bonyolultabb. Mert szükséged van egy USB- RS232 átalakításra, és még egy RS232 -TTL illesztésre.

Ha sikerül szerezned, "gagyibb" USB -"RS232" kábelt, ami a régebbi mobiltelók adatkábele... akkor megspórolhatod a RS232-TTL illesztést. (amiről tettünk fel mindketten rajzot.) Ami persze csak a átalakított telókábel esetén áll fenn. Mert ha igazi soros portra dugod majd a kábelt, aminek esetleg DB9 Cannon vége van, vagy kifogsz egy igaz USB-RS232 átalakító kábelt, akkor a rádió hisztizni fog TTL jel illesztés hiánya miatt (nem szeretik a PTT vonalon a negatív feszültséget.)
Szóval az alábbi áramkört, érdemes megépítened, mert sose tudni mikor kerül elő egy igaz COM port.
(gondolom sejted, hogy ezek a tranyós áramkörök nem oldották meg a gondodat. Mert ezekkel még mindig nem fog menni közvetlen USB kapcsolatról a rádió kell oda az általam fotózott áramkör, amit a sz.gép kommunikációs portként ismer fel. )

Látnád az én 8 ével ezelőtt készült programozómat, még mindig deszkamodell formában figyel, igencsak megviselt állapotban. Amikor kisérletileg elkészült, működött...és úgymaradt. Igencsak ritkán kell használnom, mert csak az ŐS-yaesuk progizására használom.
(#) HA3GX válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Elolvastam a hozzászólásodat. Megoldjuk, még akkor is ha rám esteledik. Nem bonyolítom a dolgot, mindjárt vágok le egy RS232-es dugót.

Érted, eddig itt volt egy RS232-es csatlakozós egerem, 5 éven keresztül dobozból dobozba vándorolt, de mikor kellene, hogy levágjam a csatiját eltűnik, mint sertésmalac a diószolból. Megoldom a csatit, majd rádugdosom az RS-re És utána? Simán rádugom és COM porton keresztül menni fog szerinted?

Most megkeveredtem mint malac a jégesőbe. Hagyjuk az USB-t, van egy PS2-es csatim és egy áramköröm ill. a Yaesum. Meg lehet oldani, ha rádugdosom a COM portra a helyes kábeleket? (valahogy megoldom csati nélkül) Azt a 2db ot pedig (RX-TX és GND)-t pedig ráteszem a rádióra. Így menni fog?

Ha van a gépeden mezei com kimenet, akkor miért ne működne? A programodban kiválasztod a használt Com számát, rádió összedugva a programozóval és a gépel, müködnie kell.
Igaz én könnyen mondom, mert nekem nem volt dolgom 7800-al. Általam, csak a 857-817, vx246 ft7010-2010 eddig ezeket használom. Két utóbbi az dos alapú programot használ, a másikra kettőre pedig rengeteg vines program leledzik, azok folyamatos "duplex" módon kommunikálnak. Menetközben minden lehet velük csinálni, még távoli gépről is be lehet lépni rájuk, és lehet csavargatni szinte mindent.
(#) HA3GX válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Remek!

Csak 2 dolgot nem tudok még. A számítógép COM portján hogyan vannak a számozások? Melyik az 1-es számmal jelölt, 2-es, stb... A másik pedig, hogy a szetya rajzán jobb oldalt a yaesu elölnézeti képe van, vagy a kábelé?
Ha ezek megvannak kötöm össze

Hoppá.
A sz.gép esetében tudok segíteni mellékelt képpel.
A rádiófelőli végéhez csak tanácsal.
A rádiónál a programozási "melegpont" az a PTT vonal, ott többnyire + 5Volt van, testre (GND) zárva adásba kapcsol a rádió. A GND pont meg a rádió fémpontjával egyezik.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem