Fórum témák
» Több friss téma |
A programozó áramköre pozitív feszültségről működik, ezt kellene biztosítaniuk a a D1-D4 diódáknak, abban az esetben ha a com port rts, vagy dtr lába pozitív jelre vált.
Ezt a program követi el a porton, a CTS pedig ellenőrzi a meglétét az eseménynek. Az R4 ellenállás pedig felhúzókét működik, a kimeneten lévő z dióda fogja meg 5 volton nehogy ártson a rádiónak a magasabb feszültség. Q 1 meg adatküldésnél kapcsolgatja logikai nullára, ill. testre húzza a vonalat, akkor ha a com 3 lába TXD pozitív jelre vált. Alapesetben a Q1 az nyitott álapotban van és nem avatkozik bele, csak amikor adatot küld a rádió felé a pc.
Méregettem az áramkört, a program amikor küld vagy fogad, a tápfeszültség megjelenik a 4-es lábon, és a kimeneten az 5V. A hétvégén még futok benne egy két kört, ha nem jutok előbbre akkor megépítem a mellékelt áramkört, az IC-s hátha hamarabb elindul. Köszönöm a segítséged eddig is. Ha kész a másik áramkör megírom az észrevételeimet, hátha tapasztalat lesz másoknak is. Jó éjt!
Üdv!
Szia!
Esti üzeneted után, ma reggel jobban elmerültem a dologban. A programozása egyezik a 7800 típussal, a bekötés is ugyanaz. A rádió hátulján lévő 6pólusú PS-2 csatlakozó PTT vonalán lehet programozni, M-bus módon. Ez közösített TX-RX vonalat jelent, a ps csatiba csak a GND és a PTT vonalat kell bekötni. Ha usb-s comport kábeled van, akkor ellenőrizned kell, hogy TTL (0-5Volt) jelszint van-e. Ha igen, akkor csak egy diódára és egy vezetékpárra van szükséged. Ha, nem TTL a jelszint, akkor meg kell építened a ebben a hozzászólásban lévő áramkört: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_860876.html#860876 , ebben az áramkörben látod a kimenetén a dióda helyzetét ezzel közösíted a M-bus szerűvé a jelet. A rádió manuálja 66 oldalán szerepel a klónozás leírása, a bekötés adja a programozási pontokat. Szemből nézve, órajárással egyezően a második pont a PTT, a negyedik meg a GND. Ezt a kettő pontot kell bekötnöd a COM porti kábel TX-RX vonalára amit előtte közösítettél a diódával. Értelemszerűen a GND a GND-hez, a PTT meg a közösített pontra a diódához. Ennek mennie kell.
Szia!
Lefényképeztem a kábelt amit próbáltam használni a programozáshoz. Szerintem az USB-RS232 kábelem rendben lesz, de ha elmondod hogy ellenőrizhetem megteszem, van benne elektronika is, és fel kellett telepítenem. sima RS232 anya-anya áthidalóval dugtam bele az RS232-PS2 átalakítót ami gyári egybeöntött, de van PS2 csatim is, és RS232 is kis kábellel ha ebben tudnál konkrétan segíteni hogy kössem össze és közé mi kell annak nagyon örülnék ![]() ![]()
Nos, már csak egy kis forrasztgatás, meg egy sima Si-dióda kell csak.
A kábel jó, van ilyenem TTL szintű. Aljzatába belenézve láthatod a számozást, neked, a 2, 3, 5 pontokra van szükséged. Az 5 pont a GND ill. test, ez direkt megy a rádió ill. a ps-2 csatira, ha szemből nézed a dugó végét akkor a 11 óránál lévő pontra. A com csati 2 pontja megy direkt a ps-2 csati szemből nézve a 3 óránál lévő pontjára, a com csatlakozó 3 pontja meg ugyanide de egy diódán keresztül miközben a diódán lévő csík a com csati 3 pontja felől van. Mint látom, a ps-2 kábeled, vége 5 csatlakozó pontot számlál, ki kell mérned, nem-e pont a szükséges csatipont hiányzik. Mert ugye az 6 pólusú lenne, plusz a csatlakozógyűrű, mely a GND pontot képviselné árnyékolásként bekötve. Ha volna egy ilyen csatid, mint a képen lévő baloldalt, akkor azzal könnyen összedobhatnád 2 perc alatt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/e0/e0c06d609ca915ddb1899...80.jpg
Szia!
Köszönöm a válaszod, van olyan csatlakozóm, remélem sikerül a dolog ![]() ![]()
Igen, vagy szétnézel otthon, hátha van valamilyen bontható elektromos kütyü.
hát ezen a ps2 csatin 4 vezeték van de ebből egy nem ér ki a dugó végére
![]()
mégegy hüle kérdés hogy nézzem szemből a ps2 csatit? hogy a benne lévő műanyag pöcök felülre vagy alulra essen?
Újabb hüle kérdés csatolok egy képet hogy jó-e ha úgy kötöm be a csatit? a 2-es lenne a GND a 3-as meg a másik ág...
Igen, szemből, és a pöcök alul legyen, én így gondoltam. A leírás is ennek megfelelő.
A csatolt rajz stimmel, ha hátulról nézzük a ps dugót. Vagy a rádió aljazatát szemből, mert az ugyanaz.
Egyszerűen ki tudod deríteni a ps csati bekötését. Bedugod a rádióba a csatlakozót, multiméter csipogóval megkeresed a melyik vezeték fütyül a rádió fémházával, az a GND vezeték.
Utána az azonosított GND vezeték segítségével megkeresed azt a vezetéket mely összezárva a GNDvel adásra kapcsol a rádió, akkor már megvan a PTT vonal is. Erre a kettőre van csak szükséged a programozáshoz.
Szia!
Na megcsináltam a kábelt a PS2 csatit úgy néztem ahogy mondtad, megkerestem a rádióba dugva a GND pontját, aztán megkerestem hogy melyikkel kapcsol adásra a rádió. Az RS232 felől ahogy írtad 2,3,5 pontokat megkerestem 5-ös (kék nálam) a GND másik kettő megy a ptt-re, egyikre dióda bekötve képeket mellékeltem, első diódával meg se moccant a rádió gondoltam mivel bontott lehet rossz, most rátettem egy másikat most ahogy bekapcsolom a rádiót és rajta van a kábel azonnal adásra kapcsol... egyelőre tanácstalan vagyok, ha van ötleted azt megköszönném ![]()
Helló.
Alakul, ha jól látom akkor a barna vezeték megy a comcsati 3 lábára, piros meg a 2 lábra. Ennek így jónak kell lennie. Mert fordítva nem megy, ... Gondolom ez az adásra kapcsolás úgy jelentkezik, hogy minden össze van dugva mindennel. Mert akkor valami lehúzza a 3 lábat (TXD) a portodon. Próbáld úgy, hogy az usb-com kábel a gépbe van dugva, de még nem dugod össze a gyártott kábeleddel, de a bütykölt kábel már a rádióba van dugva. Ekkor nem szabad adásra kapcsolnia, elindítod a szoftvert, beállítod a com portot a programban megfelelő számút (eszközkezelő megmondja melyik a usb-s) és csak utána dugod össze a usb-com kábeled a bütykölt programozó kábellel. Ha ekkor is vacakol, akkor valami portbillegtető szoftverrel ellenőrizned kell a USB-com kábeled működését. Ezt Winpic800 proci programozóval könnyű. Nos, az eredményektől függően lehet elmorzsolni egy-két varázsigét, vagy imát.
Sziasztok!
FT 23R -hez keresnék proramozókábelt,ha valaki tudna segíteni?Előre is köszönöm!/HA6XA/
Szia.
Ugyanaz a helyzet nálad is, ezt a rádiót is a PTT vonalon lehet programozni. Előbb taglalt megoldásnak működnie kell. Csak nem PS-2 dugó kell, hanem 2.5mm jack dugó. Tulajdonképp a mikrofonbemenetre kell dugni, szintén M-bus rendszerű a dolog. Programozási módja egyezik a régi Yaesu típusokkal, mint FT2010, 7010..stb. Valamilyen dos ablakos program, lassú öreg géppel.
Szia!
Köszi a választ.Megpróbálom,de a lassu öreg gép az nagyon hiánycikk.Csak egy csatiért kellene de legfeljebb ezt nem használom,a miskolci átjátszó frekvenciáját változtatták meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |