Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy programozó kábel összeszerelésében. Már többen is beszéltük a rádióskörből, hogy milyen jó lenne egy programozó kábel amivel a számítógép segítségével tudnánk írni a rádió memóriájába. Mivel szegény emberek vagyunk, ezért szeretnénk készíteni egy PS2-es ill. USB-s csatlakozók szétvágásából ill. a kellő vezetékek összeforrasztásával. Annak örülnék a legjobban, ha valaki rendelkezne ilyen kábellel és elmondaná melyik kivezetést kellene összekötni az USB vezetékeivel. Sima multiméter szakadásjelzővel kivitelezhető lenne és nem tartana tovább 10 percnél a művelet. Így sok pénzt tudnánk megspórolni a 4db legyártásán. Ui.: Ha van ilyen leírás a neten, kérlek linkeljétek be. Köszönöm segítségeteket!
Szia, USB portjához a sz.gépnek közvetlenül nem tudod kötni. Kell egy USB-RS232 átalakító kábel, vagy közvetlen COM port. Nme tudom hogy a rádiófelöli bekötésed megvan-e, mert utánna egyszerű a dolog.
GND-gnd, RX-TX, TX-RX kötés, persze szintilleszés után --> RS232-TTL (max232) Bár erre az utóbbira ritán van szükség, mert a gagyibb usb-com kábelek TTL kimenetűek.
Váá, lehet hogy, nem egészen értehető. Mert igaz nem írtam, a USB-COM kábelben van egy kis elektronika, általában FTDI232 vagy hasonló chip, ami megoldja a konverziót a kettő protokol között. Persze kell hozzá driver is a számítógépnek. Megpróbálok feltölteni egy pdf-t abban sokminden van ami kellhet a rádió és a sz.gép kapcsolódásához. kb 1 mega, nem tudom hogy, felmegy-e.
Utánnanéztem valamelyest a rádiónak, de csak a 2800 leírásában találtam hirtelen utalást arra, hogy a mikrofon csatlakozón keresztül lehet klónozni őket. Mint az ős yaesukat, ebben az esetben a ICOM interface kellhet, mert annak van közösített trx-e . Gondolom a 7800 is hasonló. Valahol szerintem szoftverem is akad. Rádiókhoz meg magyar leírás, csak keresnem kell erősen.
Szia!
Létezik ilyen USB-PS2-es kábel, (csatolom). Remélem össze tudjuk hozni. Én egyszerűen arra gondoltam, hogy szétvágom és összeforrasztom a két kábel vezetékeit. Ui.: Szoftverem már van, többen írták, hogy jó hozzá. Neve: FTB7800
Nem sajnos nem lessz jó! kell bele az említett FTDI chip. Direkt összekötés tutti hogy nem lesz jó.
Ha van a gépeden eredeti COM port , az már jó lehet, de oda meg kell a MAX232 szintillesztő. Az usb-s progizó kábelben ez van a dobozkában: Bővebben: Link E nélkül USB csatoló felületen nem fog menni.
Értem, köszönöm a segítségedet! Utánaolvasok kicsit és úgy folytatjuk az eszmecserét.
Igen látom, teljes mértékben igazad van. Az IC nélkül nem fog menni. Kapcsolási rajzot tudsz nekem mutatni?
Köszönöm.
Az USB-Serial (COM) kábel rajzra gondolsz? amely áramkör fotóját linkeltem be? Vagy a sima interface-re? Mert az meg a alábbi pdf-be van.
Egyszerű embernek tartom magam, ezért a következőt szeretném: Amivel működni fog a rádióm a sz. géppel. És aránylag olcsó legyen.
Értem, . Ha van a gépeden sima COM csatlakozó akkor egyszerű lessz.
Ha nincs, akkor marad a USB-s kábel készítése, vagy vásárlása, vagy egy olyan régebbi gép amin van hagyományos DB9 Serial (Com) port. Vagy ha kallódik olyan telefonprogramozó kábel amely USB-s akkor az is átalakítható, erre a feladatra. Akkor nem kell építeni semmit. Csak megfelelően összekötni a kábeleket. Régebben az ismerőseim csinálták, levágták a telefon felőli végét a kábelnek, ott többnyire 3 vezeték volt, gnd, tx-rx, csak rá kellett kötni a rádió csatlakozójára. 7800 esetében az RX-TX közösítve van, ezért a interfaces.pdf ICOM rajza a helytálló ebben az esetben. Telefon programozó esetében, csak összekötni a TX-t az RX-el, és mehet a rádióhoz a GND-vel együtt a programozáshoz. A fontos még az hogy a programozó kábelt a számítógép felismerje valamilyen COM portként az ezközkezelőben, ha ott minden oké, akkor jöhet a szoftver, és a programozás.
Ha nem akarsz IC-vel bajlódni, akkor a mellékelt áramkört kell megépítened, ha van COM portod. Van ettől egyszerűbb is, de ez elég üzembiztos, én megépítettem és használom mikor kell.
Kettő verzióban mellékelem, mert az eredeti kapcsolás 1 apróságot nem vett figyelembe. Persze, ha nincs com portod, akkor nem úszod meg az adatkábel vásárlást, készíteni sem lenne ettől olcsóbb: Bővebben: Link ez a változat könnyen szédszedhető, csak a ps2 kábel vezetékét kell a helyére forrasztani. Ebben az esetben, még a mellékelt áramkör sem kell.
Sziasztok!
Megszereztem mind a 2 kábelt, lefényképeztem mindegyik kivezetését. Hogyan kell összekötnöm a vezetékeket?
Itt egy magyarázó rajz is hozzá, csak nem akarom elrontani.
Sziasztok!
Sajnos már nem tudok beleszerkeszteni a fennti hozzászólásomba, ezért ide raknám fel a következő képet. Ez pont leírja, hogy az USB vezetékei micsodák.
Szia!
Már megint én vagyok. Nem látom az USB-s kábelhez tartozó illesztő elektronikát. Mert a nélkül, nem fog menni, A kettő kábelt elektronika nélkül nem fogod tudni összekötni. Illetve igen, de nem fog működni a rádió programozás. Az USB adatátvitel, több száz megabyte, addig a sorosport-i kb max 115200 baud, jócskán a töredéke. Be nem is ez a fő baj.
Szédszedtem, az én gyári kábelemet. Mert a telefon adatkábelből készültet, már odaadtam az ismerősömnek. De a belsejük ugyanaz! Ha USB-n keresztül szeretnéd mindenféleképpen programozni akkor egy ilyen áramkör +driver nélkül, nem fog menni.
Mellékelek pár képet.
Szerintem, az nem is került említésre, hogy a program amivel a rádiód szeretnéd programozni az keresi a COM portot, illetve meg kell neki adni azt hogy mely porton találja a rádiót. Manuálisan is csak választani lehet a COM portok közül.
A sz.gép, USB csatijába olyan ezközt kell dugni amit a számítógép COM portként ismer fel. Utánna már csak a programozó szoftverben kell kiválasztani ugyanezt. Ekkor a szoftveres, része megoldva. Ha sikerül szerezned, egy adatkábelt, ami USB-t alakít soros porti jellé, akkor annak a fotójával már továbléphetünk. Mellékelek egy kínai sorosport-USB kábel képét, ez is tökéletes a feladathoz. Csak a driver része makacsabb egy kicsit.
Szia!
Örülök, hogy te vagy. Bevallom rád vártam. Amúgy ez egy telefoné volt, és feltételezem, hogy az usb-oldalába bele van építve, mivel kicsit nagyobb Hogyan kell összekötni a 2 kábelt? A Yaesunak mik a kivezetései? Honnan tudod, hogy a TX és RX egyben van?
Örülök, hogy rám gondoltál. A kábeled kicsit gyanus mert a vezetékek színei ugyanolyan standard, mint a USB-nél megszokott. Biztonság kedvéért, ki kell sípoltatni valamilyen késziműszerrel, hogy biztosan van-e benne elektronika. Ha minden vezetéket azonosítani lehet az usb dugó felöl, akkor nincs a kábelben elektonika . A rádiódnak, megvan nálam az egszerűsített magyar manuálja, abban van rajz, és utalás a klónozás/programozásra. A rajzon a GND- PTT vonalat használja a progizó kábel. Ezért kell majd az esetleges adatkábel TX-RX vonalát összekötni. Ez vagy simán, vagy egy dióda segítségével szokták megoldani.
(az usb esetén van a data+ data- , gnd, +5V. a soros port esetén: TX, RX, RTS, DTS, CTS, DTR, RI, GND. ebből nekünk TX, RX, GND kell nagyvonalakban. Igaz a régi yaesuk dos-os progiknál, össze kel hogy kötve legyen a RTS-CTS-el, DTR-DSR-el. ebből érzékelte a progi hogy a kábel a gépre volt kötve, nélküle mindig hibát jelzett. )
Szia!
Egy sima mezei USB-RS232 átalakító kábelt vegyél ha nincs soros port a gépeden. Arra pedig ezt a kapcsolást ami igaz nem szabványos de működik, vagy pedig egy MAX232 soros illesztővel szerelt kábellel csatlakozol a rádióhoz. (Ezutóbbi szabványos de nem igen szeretik több okból /méretei, tápellátás, etc.../) Annakidején nokiákhoz használtuk ezt a megoldást a MAX232-vel M-Bus kábel névvel. Dokidoki jól mondja, a PTT-re megy a TX-RX a GND-re meg értelemszerűen a GND.
Sziasztok!
Mindkettőtök ugyan úgy segített, ezért az 50 pont mindegyikőtöknek jár. Köszönöm a segítségeteket! Szetya kapcsolása kicsit egyszerűbb, azt építem meg. A másik is jó, de ha van egyszerűbb, kevesebb idő Jó fórumozást mindenkinek! Utólag szerk:. Ez az egyszerű kapcsolás hogyan oldja meg a fenti kérdést? Az csak egy dolog, hogy jó vele, de ha nem értem miért, nincs értelme az egésznek. Ha nem teszek bele 5,1V-os zenert az nagy baj lenne?
Sziasztok!
Kész vagyok vele, jó nem egy csokor hóvirág, meg elég trehány munka, de kész. Most bepróbálom kötni...
Szia!
Köszi a pontot. A Szetya kapcsolása is teljesen jó, attól hogy egyszerübb, semmi hátránya nincs. A Z-dióda, elméletileg fontos bele, mert az RS232 szabvány a jelszintváltásra plusz minusz 12 Voltot ír elő, ez nem kompatibilis a TTL (0-5Volt)jelekkel. Ezért kell a Tranziztoros kapcsolásba a Z-dióda, vagy a profibb MAX232 IC-s átalakító, ami megoldja a jelek TTL szintre illesztését. Nálad, ha még mindig kitartasz az USB-s megoldásnál, a helyzet bonyolultabb. Mert szükséged van egy USB- RS232 átalakításra, és még egy RS232 -TTL illesztésre. Ha sikerül szerezned, "gagyibb" USB -"RS232" kábelt, ami a régebbi mobiltelók adatkábele... akkor megspórolhatod a RS232-TTL illesztést. (amiről tettünk fel mindketten rajzot.) Ami persze csak a átalakított telókábel esetén áll fenn. Mert ha igazi soros portra dugod majd a kábelt, aminek esetleg DB9 Cannon vége van, vagy kifogsz egy igaz USB-RS232 átalakító kábelt, akkor a rádió hisztizni fog TTL jel illesztés hiánya miatt (nem szeretik a PTT vonalon a negatív feszültséget.) Szóval az alábbi áramkört, érdemes megépítened, mert sose tudni mikor kerül elő egy igaz COM port. (gondolom sejted, hogy ezek a tranyós áramkörök nem oldották meg a gondodat. Mert ezekkel még mindig nem fog menni közvetlen USB kapcsolatról a rádió kell oda az általam fotózott áramkör, amit a sz.gép kommunikációs portként ismer fel. )
Látnád az én 8 ével ezelőtt készült programozómat, még mindig deszkamodell formában figyel, igencsak megviselt állapotban. Amikor kisérletileg elkészült, működött...és úgymaradt. Igencsak ritkán kell használnom, mert csak az ŐS-yaesuk progizására használom.
Elolvastam a hozzászólásodat. Megoldjuk, még akkor is ha rám esteledik. Nem bonyolítom a dolgot, mindjárt vágok le egy RS232-es dugót.
Érted, eddig itt volt egy RS232-es csatlakozós egerem, 5 éven keresztül dobozból dobozba vándorolt, de mikor kellene, hogy levágjam a csatiját eltűnik, mint sertésmalac a diószolból. Megoldom a csatit, majd rádugdosom az RS-re És utána? Simán rádugom és COM porton keresztül menni fog szerinted?
Most megkeveredtem mint malac a jégesőbe. Hagyjuk az USB-t, van egy PS2-es csatim és egy áramköröm ill. a Yaesum. Meg lehet oldani, ha rádugdosom a COM portra a helyes kábeleket? (valahogy megoldom csati nélkül) Azt a 2db ot pedig (RX-TX és GND)-t pedig ráteszem a rádióra. Így menni fog?
Ha van a gépeden mezei com kimenet, akkor miért ne működne? A programodban kiválasztod a használt Com számát, rádió összedugva a programozóval és a gépel, müködnie kell.
Igaz én könnyen mondom, mert nekem nem volt dolgom 7800-al. Általam, csak a 857-817, vx246 ft7010-2010 eddig ezeket használom. Két utóbbi az dos alapú programot használ, a másikra kettőre pedig rengeteg vines program leledzik, azok folyamatos "duplex" módon kommunikálnak. Menetközben minden lehet velük csinálni, még távoli gépről is be lehet lépni rájuk, és lehet csavargatni szinte mindent.
Remek!
Csak 2 dolgot nem tudok még. A számítógép COM portján hogyan vannak a számozások? Melyik az 1-es számmal jelölt, 2-es, stb... A másik pedig, hogy a szetya rajzán jobb oldalt a yaesu elölnézeti képe van, vagy a kábelé? Ha ezek megvannak kötöm össze
Hoppá.
A sz.gép esetében tudok segíteni mellékelt képpel. A rádiófelőli végéhez csak tanácsal. A rádiónál a programozási "melegpont" az a PTT vonal, ott többnyire + 5Volt van, testre (GND) zárva adásba kapcsol a rádió. A GND pont meg a rádió fémpontjával egyezik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |