Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   728 / 2208
(#) sturbi válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 7, 2009
Miről gondolod, hogy 1 KW hangfrekvenciás teljesítményt el lehet érni a GU 81 M-el ? Ehhez 10 Kohm Raa esetén 9300 V cs-cs jelnek kell lenni a kimenőtrafó primerjén (ez önmagában, már trafó elkészítés, és szerelés terén is szinte megoldhatatlan feladat házi körülmények között). Szerintem KW-os tétel csak rádiofrekvenciás alkalmazásban célozható meg (nem A vagy AB ostályban, és főleg nem rácsárammentes üzemmel), hangfrekvenciás alkalmazásnál, ha harmadát eléred, lesz ok a pezsgőbontásra.
(#) Doncso hozzászólása Okt 7, 2009
Hát urak, most eléggé tanácstalan vagyok, most elakadtam egy kicsit, nem értem mi ez a jelenség,

Az történt, hogy összeraktam az alábbi rajz szerint , és brummos, de ez csak a kisebbik gond, hanem huppog, olyan mintha fel és le tekergetném a hangerőt másodpercenként kétszer, szól-nemszól szól nemszól.
Ha a második trióda anódját a tápra kötöm, ahová az első trióda anódellenállását, akkor a brumm megszűnik teljesen, de a huppogás akkor is megmarad, próbáltam szórakozni a katód ellenállással is, de semmi változás.
Ha lekötöm a második triódát, és egyből a lepke szabályzó kimenetét kötöm az erősítőre, akkor semmi gond, csak kicsit halk, de akkor nem brummog, jól működik, nem értem miért csinálja ezt, van ötlete valakinek?

A szerelést úgy csináltam, hogy a trióda alkatrészeket közvetlen a csőhöz nagyon közel, a lepke alkatrészeit a szabályzó potikhoz közel raktam össze, a potik földelve, a lepke szabályzó és a cső közötti összekötések mindenhol árnyékolt vezetékkel vannak megoldva. Bármi nemű észrevételt szívesen fogadok.Kapcsolás
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Okt 7, 2009
A 270 pf-os kondikat és az 51 pF-15 K-t bekötötted ? Ezeknek nagyfrekis kompenzáció és gerjedés gátló szerepe van. Nézd meg, hogy a hurok visszacsatolás kikötésekor is gerjed-e (a szekunder másik vége földre került, nem lóg ugye).
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009
jaj, bocs az valójában 110k ahogy tegnap javasoltad, csak a rajzot nem javítottam. Mit csináljak vele? Tanácstalan vagyok.
(#) Gubán_Gábor válasza sturbi hozzászólására (») Okt 7, 2009
Sok helyen utánanéztem, de ha nem is 1kW ot, de 6-700W ot simán ki lehet venni egy ellenütemben működtetett GU81M PP végfokozatból 2000V os anódfeszültség mellett, ezt csak azért tudom, mert voltam a solti adónál, ahol a HF erősítő második fokozata egy GU81M PP és egy 100W os tranzisztoros erősítőfokozat hajtja meg, és 2000V ról járatva 800-1000W HF teljesítményt ad B osztályban. (Ezt ott mondták), és láttam is.

Meg amúgy se mindennapi használatra tervezem, tehát csak referenciamunkának és készüléképítő versenyre készül, mert ilyenje nem sok mindenkinek lesz az országban.
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Okt 7, 2009
Megpróbáltam bekötni, hátha megszünteti a gerjedést, de nem igazán változtatott. Úgyhogy kihagytam, egyedül az ECC82 anódellenállásra kötöttem egy-egy 220 pF-os kondit.
Csak a triódák átkötéses "cseréje" segített.
Természetesen fázishelyesen kötöttem be, vagyis fordításkor a két anódra menő kimenő végeket is cseréltem.
Csak egy ötlet volt a gerjedés megakadályozásra, úgy hirtelen belémnyílalt az ötlet mi lenne ha...
Mert ötször átnéztem a rajzot, minden jól van kötve mégis gerjed mint az állat.
Mivel nincs fémes kapcsolatban a triódának pentódájával, ezért semmi nem írja elő hogy a saját pentódáját kell meghajtani, ugye elméletben mindegynek kellene lenni hogy melyik pentódát hajtja meg.
A neg VCS valszeg jól van bekötve mert amikor leveszem őrült nagy lesz az erősítése. Kicsit dinamikusabb is a hang, de ugye úgy nem igazán jó hogy 10 fokot fordítok a potin és már max koxin szól
(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Okt 7, 2009
Nézd át mégegyszer módszeresen, jónak kellene lenni. Ha csak a lepkét kötöd rá, akkor a C7 és az R12 már nem kell, mert a lepke bemenete egyenáramúlag már le van választva (előző cső anódjánál), rácslevezetőnek meg ott a lepke 1 Mohm-ja.
A gerjedés miatt kérdeztem a visszacsatolás lekötését, mert ha marad a gerjedés, akkor nincs köze hozzá a visszacsatolásnak, akkor a belső áramkörben keletkezik, ha megszűnik akkor a visszacsatolás módosításával is lehet keresgélni (R/C tag változtatásával, mert a vcs. tag ahhoz a kimenőhöz van tervezve, ami a rajzon van).
A gerjedés megszűnt azzal, hogy az "A" burában lévő triódával a "B" burában lévő pentódát hatom meg és a "B" burában lévő triódával az "A" burában lévő pentódát.

Erre mi a magyarázat?
A VCS-vel majd játszadozom ha 100%-ig biztos leszek, hogy stabilan megy.
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 7, 2009
Jaa, semmi gond, igen egy kicsit megtévesztően írtam le.
Utólag is elnézést érte, csak sietnem kellett, de még gyorsan segíteni akartam. Legközelebb pontosan és kezdők által is érthetően fogalmazok
Jaa... akkor félreértettem, mert valami olyasmit olvastam, hogy akkor meg 100 Hz-es fűrész van, akkor az erősítő végülis jó már. A gerjedés minden bizonnyal a csőfelek közötti belső kapacitások segítségével keletkezik, de ezzel nem mondtam újat gondolom, a pontos okot csak te tudod kideríteni, ha érdekel.
igen van egy 100 Hz-es valami de szerintem ez a hálózati brumm, amit én nem is akarok jobban megszűrni. Amikor egy fojtóval 1 V alá nyomtam, akkor eltűntek a mélyek.
Én is arra gondolok hogy a cső belső kapacitása okoz egy pozitív VCS-t mivel kb 20 kHz-es volt a gerjedés ez is kis kapacitásra utal. ezzel hogy átkötöttem neg. vcs lett belőle. Ami ugye nem gond.
(#) ferencferenc hozzászólása Okt 7, 2009
Sziasztok!
ECL86 PP-hez elég az EI66/30 kb 6,6cm2 vas?
Van valakinek használható menetszáma ilyen trafóhoz?
Az illesztés 4 ohmra kell.
kösz
(#) mayky válasza ferencferenc hozzászólására (») Okt 7, 2009
Hát szerintem ha nem csak annyi követelmény van, hogy szóljon, akkor nagyobb vasat kellene választani.
Én egy pár SM85B-t használtam.
(#) ferencferenc válasza mayky hozzászólására (») Okt 7, 2009
..ez igazán csak egy olyan van 4db csövem, kezdjünk vele valamit projekt lenne
mit lehet kiszedni egy pár ECL86-ból?
(#) CIROKL válasza ferencferenc hozzászólására (») Okt 7, 2009
Szia ! Sajnos a tapasztalat azt igazolja hogy 4 darab cső az kevés a ECL/ PCL/-ből , sajnos elég nagy számban van bennük ami gázos vagy egyéb problémával küzd ? A Minimum trafóméret az az SM74 , azzal KB 8-10 Watt kiszedhető belőle , de ha netán nagyobb vasat teszel akkor az csak előny . PCL86PP
(#) PetAd válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 7, 2009
Erre nem gondoltam, azt hittem, hogy az egész tv ruszki, mert nem láttam az elejét. Egy Orion 75-ös volt egyébként, a nyákon lévő szám alapján megkerestem Elméletileg se lehetne használni kimenőnek más csőhöz? Vagy ha hangszórót kötünk rá akkor a primer oldalon olyan ellenállása lesz, hogy nem lehet egyik csőhöz se használni? Azt olvastam hogy gyengébb a vasa, mint a hangkimenőnek, de gondolom nem ez a gond vele.
pucuka : Kösz
köbzoli: Biztos hogy csak 1.5W? Elfelejtettem tegnap megemlíteni, hogy a tv hangkimenője jóval kisebb nála és az kb 2-3 W-ot tud ha jól tudom. 1.5W nekem elég szobába.
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009
Az is megvan, abból lesz PCL86-al erősítő ha megjön a táptrafó. A képkimenőt is szeretném felhasználni valamire. Talán gitárerősítőbe jó lesz. Az áttekercselés ugye annyiból áll hogy a szekunderből letekerünk annyit amennyit kell?
(#) sturbi válasza ferencferenc hozzászólására (») Okt 7, 2009
Szerintem, ha nincs más, érdemes vele kezdeni. EI66/B vas 6,8 cm2, ha 40 Hz alsó frekivel számolunk (ettől még jó lesz a mélyátvitel, meg egy kis hurok visszacsazolás majd még igazít az agyán)) és megengedjük, hogy a vasban 0,9 T legyen az indukció (a szokásos 0,8 helyett), és megelégszünk 8 W-al, rá lehet küzdeni egy ügyes kis PP kimenőt 7 K körüli Raa-val (ami tökéletes a PCL PP-nek AB osztályban 25-30 mA közötti csövenkénti nyugalmi árammal).
Ehhez 2160 menet primert kell feltekerni 51 menet szekunderrel a következőképpen: 360p.-51sz.-720p.-51sz.-720p.-51sz.-360p. A primerek brutto 0,2-es huzalból, a szekunderek 0,5-ösből.
(OPT-DA-val számoltam)
(#) sturbi válasza PetAd hozzászólására (») Okt 7, 2009
Nem egészen. Le kell szedni mindent és áttekerni pl. úgy ahogy az előbb leírtam (képkimenő vasra is ráfér), az 4 ohmra jó PP-hez is, és SE-hez is (csak akkor légrésesen kell összerakni).
(#) PetAd válasza sturbi hozzászólására (») Okt 7, 2009
Féltem, hogy valaki ezt fogja mondani , Remélem van annyi vezeték a primer tekercsen amennyi kell. Szekunderre meg tudok szerezni, mert bontottam trafót. Mennyire fontos hogy a primer és a szekunder több részre legyen felosztva? Átlagos rendszeren is lehetne hallani a különbséget a szokásos felosztás közt?
(#) CIROKL válasza sturbi hozzászólására (») Okt 7, 2009
Köszöntem a kapcsolást ! Viszont ha tudnál ezekkel a csövekkel PP kapcsolást az is nagyon érdekelne ? Akkor még kapnék hozzá csöveket , De szerinted ezekből a GMI6 -ok -ból mennyi teljesítményt lehetne PP-ben elérni ? Még úgy is érdekelne ha oldalanként 2-2 csővel meglehetne oldani .
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009
Akkor nem tudom áttekercselni, mert nincs elég vékony huzalom, de azért még keresgélek a neten, hogy mit lehetne belőle csinálni gyári állapotában mielőtt áttekerném. Tudja valaki, hogy 0.25kg primerhez való vékonyabb huzal kb hány kisebb teljesítményű (1-10W) kimenőre elegendő?
(#) zoly15 hozzászólása Okt 7, 2009
Üdvözletem mindenkinek!
Kicsit OFF lesz a dolog, régebben volt itt szó a transzformátorok "név" alapjáni teljesítmény táblázatáról...
Kerestem de nem találom sehogyan sem :no:
Valaki meg tudná mondani hogy az SM180- as mag milyen teljesítménnyel bír?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) CIROKL válasza zoly15 hozzászólására (») Okt 7, 2009
(#) zoly15 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 7, 2009
Nagyon szépen köszönöm!

Üdv!
UI.: Csak a táblázatban nincs benne hogy SM180.. így előrébb nem jutottam..
De köszönöm attól.
Nincs mit de a táblázatot böngészve nézem hogy akkora trafó nincs is bent ? Viszont az a 180 az Erre hasonlít ami nekem is van ! Ez 2,2 KW-os / SE195B /
(#) zoly15 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 7, 2009
Te jó isten
Nekem egy 300W körüli trafó kéne ezek közül..
Azt gondoltam ez épp hogy kiadja, de ezek szerint sok ide? :no:
Mi lenne a számomra elegendő?
Ennyi OFF még belefér vagy menjünk más topicba?
Végül is volt már itt szó trafókról..

trafók.JPG

(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009
15 wattot "szedtem ki" azzal a vassal két El 84 ből ÉS 42 Hz-en még bőven átvisz mindent!
Neked SM102B kellene ! De amit a képen SM180-nak irtak az nem SM ? Az SU mag. Csöves erősítőhöz keresel trafót ? Kimenőnek vagy hálózatinak?
Következő: »»   728 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem