Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Milyen hangszóró vált be nektek?
szevasz én próbálom de hát ha egyszer nem tudok jól
helyesen irni hát most micsináljak ez van .
Öööööööööööö várj. Én azt írtam, hogy
Idézet: . Melyik szó nem érthető? Mert akkor megpróbálom újrafogalmazni. „van azonos áron jobb választás”
Ez egy tévhit, amit célszerű lesz feloszlatnod, ha komolyabban szeretnél a dologgal foglalkozni.Itt egy SAL 9 ezerért, amihez szinte lehetetlen dobozt tervezni, 1,5"-os, hulladék tekercse és lengőrendszere van, érzékenysége pedig nagyban alulmúlja a legalacsonyabb szintű elvárásokat is.
Ez egy Eminence, ami szintén 30 cm-es és eléggé ütős PA dobozt lehet belőle csinálni, mindössze 6600 Ft felár ellenében. Ez azért elgondolkodtató, ugye? Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt bemegyünk az első boltba és veszünk valami jó kinézetű, hangszórónak látszó tárgyat.
Bocs, hol lehet SAL kit-et venni? - úgy értem amiben a doboz is benne van? Van olyan egyáltalán?
Te konkrétan melyik típusjelzésű sárgamenbrános SAL mélyközepeket hallgattad, mérted meg? - mert akkor azok mellé teszek egy x-et.
Régen talán voltak ilyenek.. De aztán szerintem ők is látták hogy semmi értelme. Így maradtak a kész szerelt dobozoknál.
Ki van dobva az udvaron egy szeméthegy lábához pár darab SBX13 azok a 80dB alattiak, volt nálam szintén sárga 1620 annak is 1,0 körüli jósági tényezői voltak, 2030-at dobtam még ki a sárgák közül, de mérésen már majdnem mindegyik volt nálam (nem csak a sárgák). Az X-et mindegyik mellé odapakolhatod kapásból. Sok időt megspórolsz vele.
Nézd nem akarlak oktatni, de ha azt, amit ide beírnál előbb beírod a word-be, akkor az ingyen kijavítja neked a hibákat.
Egy két hét és magadtól is fogod tudni így.
Aha, vettem az adást. Pedig S*a*ból akartam várat építeni.
Most akkor az hogyan van, hogy a SAL komplett hangfalak mindegyike 89 dB-es, ha minden hangszórójuk 80 dB alatti? Füllentenek?
szia értem de mi az a word ?
Füllentenek? Kicsit finoman fogalmazol. ...........Nézz már rá egy-két adatlapra.....
szia ne fogalmazd újra érhető volt .
Amolyan irodai program, dokumentumokat lehet vele szerkeszteni.
Az adatlapokra ránézve nem tudom kapásból észrevenni a hibákat, de azt észrevettem, hogy ha a T-S paramétereket, meg mondjuk a mozgó tömeget, engedékenységet, pl, beírom egy tervező progiba, akkor amit a program kiszámol ebből többi paramétert, na az véletlenül se egyezik az adatlappal. Van olyan gyártói adatlap ami így kijön?
szevasz igazad van nem mindegy ,hogy ha bemegyönk
egy boltba akor hangszóró kinézetüt veszünk vagy normális hangszórót de az se mindegy ,hogy az ember 4 vagy 8 ómos hangszórót választ mer a 8 ómos az sokal erőseb és job . ja és nem tudom mijen az eminence márka még nem találkoztam ijen márkáju hangszóróval .
Az összes többi mondjuk.
Adatlap hibák: ránézel az impedanciamenetre, és sok esetben még csak közelében sincs a valós rezonancia pont az fs sornál megadott értéknek. Ha pedig impedanciából visszaszámolsz T-S-re, akkor "kicsit" (nagyon) meglepő eredmények születnek...
Mindegy, hogy 4 vagy 8, vagy 9,5 vagy 100 ohm, a terhelhetőségen semmit nem változtat.
szevasz hid el aki már kipróbálta a 8 ohmos és a 4 ohmos
hangszórót az tudja mi a kölöbség a 2 -tő közöt .
Nem biztos, mert a 4 ohmoson ugyanakkora tekercselési magasságú lengőcsévénél, ugyanakkora terhelésnél közel 1,41-szer nagyobb áram folyik, de a huzal is jelentősen vastagabb, tehát fel van erre készítve. Az elektromos terhelhetősége nagyjából azonos két egyforma méretű, de más impedanciájú csévének. A vékonyabb huzalból készült nagyobb ellenállásúaké valamivel kisebb, de nem jelentős a különbség.
Mechanikailag pedig szintén mindegy, hogy 4, 8, vagy 116 ohm, az a része már a lengőrendszeren múlik.
Itt inkább az számít, hogy milyen erősítőhöz illesztjük a hangszórót.
Pl.: ha egy 8 Ohm -on 200W teljesítményű végfokra, 4 Ohm 200W terhelhetőségű hangszórót kötünk, akkor szegény végfok előbb el kezd torzítani és a szögletes, torz jel, már kisebb amplitúdón is előbb ki fogja nyírni a 4 Ohm -os hsz-t, mint egy dettó ugyanolyan 8 Ohm -osat. Tehát a 4 Ohm és 8 Ohm közötti terhelhetőség különbségre vonatkozó megállapításod igencsak relatív, attól függ, hogy mihez viszonyítunk, vagyis hogy milyen rendszer(ek)ben hasonlítjuk össze őket.
szevasz én ezt ugy értelmeztem ,hogy a 4 -ohmos-ra
kiseb tekercselést gyártanak mint a 8-ohmos - ra hát nem tudom ,hogy jól tudom e ?
szevasz hát nekem most olyan erősitőm van ,hogy 4 és
8 ohmos is rá van irva .
Nem.
Van erre egy saját gyártmányú, mindenki által érthető magyarázatom. A "görbe" villamos jeleket a hangszóró "kimozogja", leadja a belevezetett energiát, miközben a "ventilláció" következtében még hűl is. Ám ha a jel "vizszintes" ( klipp, egyenáram) sokáig, akkor a membrán ott nem mozog, a teljes belevezetett energia hővé alakul, ventilláció sincsen, nem hűl, azaz leég.
Ezt a legtöbb erősítőre ráírják. Milyen tipusú erőlködőről van szó?
Én most elmegyek és veszek 2 db SAL 2610S dobozt és csakazért is csinálok belőle jó hangú cuccot, Jó lesz a hibajavítós TDA 2030 mellé.
Egyáltalán nem saját gyártmányú (rég megbeszélték már itt a fórumon is), ugyanis áramrezonancia közelében (ahol mozog a membrán) megemelkedik az impedancia a névleges többszörösére, töredékére esik a teljesítményfelvétel, és a cséve mozgásának hűtő hatása eleve bele van számolva a terhelhetőségbe, DC12V-on egy 60W-os cséve pillanatok alatt eléri a 180°-ot.
Sok időd van. De mérések nélkül biztosan nem fog menni, és maguk a hangszórók sem engednek neked nagy mozgásteret. Lehet a váltóval játszani, de nincs túlzottan sok értelme.
Jól van na, ebben a mondatszerkezetben saját gyártmányú.
Nem azt mondtam, hogy elsőkánt fogalmaztam meg, hanem azt, hogy én nem olvastam, vagy hallottam, tehát óvatosan vele, mert én is tévedek olykor.
Mérni tudok, a hangváltó sem idegen, csak régen csináltam utoljára. Szerintem aktív lesz belőle. A mélysugárzó hangjának javítására vannak praktikák, inkább a magas lesz problémás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |