Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Már a 121 dB Max SPL is elárulja, hogy nagyon gyenge valami. De azt hozzá tenném minden bizonnyal a drivert is ki kell cserélni az új hsz-ek hez
Sziasztok!
Szerintetek hol lehet ehhez a típusú hangfalhoz mélysugárzót találni? Vagy esetleg mivel lehetne helyettesíteni? Típusa: Jamo cornet 145 Köszi a segítséget!
Egy végfoknál, hogy lehet megnézni hogy bírja-e a 2 ohm-os terhelést? Elvileg ami benne vannak végtranyók bírják, de gyakorlatba? Nem akarom leégetni.
Áramkorlát? Táp? Ezek szabnak határt az alacsonyabb impedanciáknak.
Áramkorlátot nem tudom... A táp az nagyon valószínű, hogy bírná mivel túl van méretezve elég rendesen.
Szerintem elég mert 4ohmon még langyos se volt. Nem merem kipróbálni félek, hogy valami baja lesz.
Sziasztok!
Ez a hangszóró megér 3000ft-ot?Bővebben: Link
A legkevésbé értek a hangszórókhoz, de egy bölcsességet megosztok veled.
Ha az a két görbe igaz, és elég az 55W, akkor megéri. Viszont túl szép az a görbe. Teljesen hasonló adatlapról már én is vettem hangszórót, aztán mikor véletlenül sikerült megméretnem, egy egészem más jellegű görbe született. Lekonyult gyorsan a lelkesedésem...
Akkor lehet majd megveszem.De jobb mint egy 20 centis sal vagy mnc?
Idézet: „egy egészem más jellegű görbe született.” Azt nem tudom, hogy milyen dobozban mérték ezt, vagy egyáltalán dobozban volt-e? Ugyan az a hangszóró más és más dobozban máshogy szól.
Jobb. Már csak az adatlapjukat nézve is. És ennek a magyarnak jobban hiszek mint a kínai gagyiknak.
Szia! Egy rakat ganyét nem ér. Hitvány az érzékenysége.
Találsz jobbat is nem is olyan sokkal drágábban.
Már a legelején felmerült bennem a kérdés, hogyan mérik ezeket a "görbéket". Egyedüli hangszórókról van szó, mert a komplett ládáknál más az eljárás. És ha igaz (nekem ezt mondták a laborban), doboz nélkül, függőleges helyzetben, rugalmasan kikötve, és a geometriai középpontba helyezett mikrofonnal, ami 1m-re van a membrántól, ja és olyan helyiségben aminek a faláról elvileg nem verődik vissza semmi.
Viszont ha neked igazad van, és dobozban mérték, akkor elengedhetetlenül fontos lenne a diagramm mellé odatenni, hogy milyen anyagú s méretű doboz volt a mérőrendszer része. Éppen ott válik el mennyire jó vagy rossz egy kész hangszóródoboz, mennyire tudja a hangváltóval együtt korrigálni az átviteli görbe hibáit, illetve minél kevésbé elbutítani, az egyébként szél diagrammrészeket.
Márpedig ezek az adatok holtbiztosak. A két "görbe" (ami nem görbe, csak átvitel, meg impedancia) biztosan. Nem tudom kitől vetted azokat a hangszórókat, de hogy a HA20 13 éve ilyen, abban biztos vagyok.
Beyma, Visaton, SAL, MNC, és HiVi hangszóróknál tényleg mértem már 20 és 100% közötti eltéréseket az adatlaptól, de H2000-nél az 5% volt a legtöbb.
A Beyma-nál ilyen eltérés elég gáz az árat és a nevet tekintve!
Ja és még ezt:>>>> KATT <<<<
Hát nem így mérik. Ez nagyon távol áll tőle. A weblapon egyébként leírtam a mérési körülményeket, hangszóróátmérőtől függően változó méretű IEC baffle, mikrofon távolság fél méter.
Dobozban a méyltartomány változik 300Hz alatt, mivel minden doboz egy akusztikus felüláteresztő szűrő. Az átvitel pedig T-S paraméter függő. Ami még hozzájön valamilyen mértékben, a baffle-step hatás, 1kHz környékén, de ez meg előlap, és elhelyezésfüggő.
Igazából csak a kisebb stúdiós hangszóróknál vannak lényeges eltérések. A PA cuccaiknál ha van is, nem olyan mértékű, hogy a felhasználást zavarhatná.
Viszont van mélyátvitele, és alkalmas mélyközépnek. De hangosítani tényleg nem kifejezetten jó, ahhoz legalább 4 darab kéne belőle.
Ebben a tekintetben jó a 18"-os eminence is szerintem és olcsóbb is még ha nem is megy olyan mélyre de baromi ütős P-Audio-ra lennék még kíváncsi mert elég jó adatokkal rendelkeznek és vannak gyártók amelyek használják a hangfalaikban.
Felhasználásfüggő, az Eminence sosem lesz képes arra, amire egy H2000 hangszóró, és fordítva.
Meg kell mérni.
Sziasztok! LP lejátszót vennék otthoni Hi-Fi célra. Van pár kiszemelt példány. Szerintetek melyik felel meg leginkább.
JVC QuartzLock QL-F4 JVC QL-F320 Akai AP-Q310 TECHNICS SL-B300 PHILIPS F7112 sinchro drive Fisher 8-10 ezer körül saccolható az áruk, illetve van amelyiknél tűcsere már kilátásban van. Igazán a Fisher-re hajtok, de a QL-F4-es nagyon tetszik. Van még egy érdekesség a FISHER MT-750, lineáris sávkövetéssel. Ér ez 10-ezret? Jobb annyival? Válaszotokat, rám fordított időtöket előre is köszönöm!
Húha, lefelejtettem a többit a listáról? De azért a többiek se egy mai bóvliak, De ha Te mondod, akkor tuti. Persze a Technics már régóta márka a Hi-Fi-k között, s nemigazán a sor végén áll. Az érdekelne még, hogy ha netán cserélni kell majd a tűt, könnyen lehet-e hozzá, vagy a fej is kompatibilis több félével.
Amúgy dinamikus a hangszedője ugye? magyar uldalakon semmit nem adott a gogli, külföldieken meg csak képek, összehasonlítás más készülékkel, meg hogy nincs már hozzá tű... Ja és a manuálját 15$-ért Idézet: Ezt sejtettem, mert már több helyen láttam írását, miszerint: Van minden, csak szóljatok. „mert ő a nagyhatalom alkatrészügyileg” No és a diskós kilőve: 1. q.. drága, 2. nem fogok róla scratchelni (pláne nem a Hofit, meg az Óz a nagy varázslót), 3. legyen elég az első két indok. Ja és van még egy már befutott LP lejátszó bár nem tudom, hogy ő mennyire tehető majd működőképessé, Hi-Fi-vé. Vagy ha ez megvan ne is törjem magam jobb lejátszó miatt? Az biztos, hogy ez elzárva lesz a kis család keze ügye elől. SUPRAPHON
Szia, a lineáris hangkaros az akkori legjobbakon sem mutatott mellbevágó javulást, annyira, hogy emlékeim szerint nem is nagyon láttam anno ilyennel demonstrálni sehol. Tehát nem ér annyival többet.
Én a következő szempontok alapján válogatnék: - legyen stroboszkópos a sebesség ellenőrizhetősége miatt. - legyen direkt hajtású, mert már ma sem nagyon lehet szíjat kapni. - legyen cserélhető a shell-je. - legyen rugalmasan felfüggesztett, azért az jót tesz
Köszi szépen! Ezek alapján utána néztem a készülékeknek.
Első jelölt, és egyben kieső a Technics. Igaz, hogy csúcs volt a maga korában, pláne a bordás szíj meghajtásával, de tényleg kicsi az esélye, hogy pótolhassam. A shell cserélhető ugyan, de nem szabványos. Az Akai AP-Q310 nem srobitárcsás, de quarcz vezérléses. Talán javítani nehezebb. De a JVC-k is ilyenek. Mert japánok. No van min filóznom, köszi a segítségeteket! Ja, természetesen a supri rendbe lesz téve, s megy a gyűjteménybe, de azért fülelgetve is lesz, már csak azért is, mert csövesecskés.
A lineáris kar alatt a tangenciális kart értitek?
Ennek a szerepe az volt hogy az un. antiskating-ot (korcsolyázó erő, ami a lemez középpontja felé húzza a lejátszókart, ezáltal a belső barázdák jobban kopnak) minimalizálja. Nagyon drágák voltak ezek anno. a Revox, Sony, Technics, stb cégek csúcstermékei ilyen technológiával készültek. A DD-s azaz direkt meghajtású lejátszóknak van egy nagy hátránya a szíjhajtásosokkal szemben. Ez a nagyobb rumpli, motormechanika hangja, amit könnyen összeszed a pick-up. |
Bejelentkezés
Hirdetés |