Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Jó az a LINK . Főleg annak aki szeret kisérletezni. :yes:
Azt szeretném mgtudni hogy az optikai egerekbe milyen dióda kell. Ugyanis tönkrement és ki szeretném cserélni.
Igen arra gondolok.
Még 1 kérdés. Lenne van egy mp3 lejátszóm sztereo kimenettel ha a 2 oldalt összezárom azzal akármi baja lehet a lejátszónak??
Abba egy led dióda kell. A legtöbb egérben 8 milliméteres nagyon-nagy fényerejű piros színű led kell. Ha bemész egy elektroboltba, és ezt kéred: 8 miliméteres nagyfényerejű piros led. Akkor az jó lesz. A 8 mm a magasságát jelzi a lednek. DE HA neked nem ilyen magas, akkor mérd meg, és olyat kérj... Forrasztáskor vigyázz a led polaritására.
2. Szerintem totál zárlat lesz.
Ha bár attól függ, hogy kötöd össze a két kimenetet. DE. Várj egy kicsit (úgy ma és holnap este 8 és 10 óra körül) , jönnek a nagyok, és azok majd megmondják.
kösz a választ
bekötés pedig úgy volt hogy egy 3.5es jack dugo ment bele a lejátszóba és egy aktív hangfalba volt beledugva az ottani dugó érdekesen volt megoldva a kábel 2 rca dugóban végződött ami bele volt dugva egy rca-->3.5mm-es jack átalakítóba és ez egy mono 3.5mm jack-->(nemtudom a méretét) de a nagy jackre alakítótta szal csak a 2 jel lett összekötve jobb és bal... remélem érthető voltam választ előre is kösz
Hali!
Lenne egy rakat kérdésem: Tudna nekem valaki adni leírást vagy cikket vagy írni a fórumba a gyakorlati forrasztásról mert elekzedtem foglalkozni az elektronikával tanulgatok is de még nem nagyon tudok forrasztani. Kaptam egy Fahrenheit 60W-os pákát erről kérnék véleményket ha lehet. A kapcsolásokon az a vízszintes vonal ami után nincs semmi az mit jelent? Van egy commodore utángyártott trafóm ezek vannak ráírva:2*110V, 250mAT (ez mit jelent?) 35VA, 2*9V jó ez a trafó nekem valamire? (EZ elég hülye kérdés) Egyenlőre ennyi előre is köszönöm a válaszokat! Még nagyon sok minent fogok kérdezni ha nem baj mert segítségre van szügségem. Idézet: „Van egy commodore utángyártott trafóm ezek vannak ráírva:2*110V, 250mAT (ez mit jelent?) 35VA, 2*9V” A 250mAT a behelyezendő kisbiztosíték áramát mutatja meg Idézet: „A kapcsolásokon az a vízszintes vonal ami után nincs semmi az mit jelent?” Az a GND, azaz fold jelzese. Tobbfelekeppen is jelezhetik, pl. lefele mutato haromszog vagy tobb egymas alatti volnalak rovidulnek (olyan, mint a haromszog csak vizszintes vonalakkal), a lenyeg az, hogy azokat mind ossze kell kotni.
Forrasztással kapcsolatos gyakorlati kérdésekre:
ezt a topicot nézd meg. A pákát nem ismerem. Nem tudsz valami linket róla? A C= trafók - mivel eredetileg tengerentúlinak (is) készültek - alkalmasak lennének a 110V-os bemenet fogadására, ezért a trafók primer tekercsei 2x110V-osak, együtt alkalmasak a mi rendszerünkre (230V). Nem javaslom, hogy a bemeneti fesz. választó kapcsolót átkapcsold 110V állsába, mert a trafó - némi enyhe voltfüst, és kevéske amperszag kiadása mellett - eltávozik az élők sorából. A 35VA/2x9V trafó arra jó, hogy 2x9 V feszültséget tud leadni, a terhelhetősége pedig 35VA (azaz 9V-on, ha csak az egyik 9V-os kimenetet terheled, akkor kb. 3,8A áramerősséget vehetsz le róla. Ha mind a két oldalt, akkor névleg 2x1,9A-t, összesen legfeljebb 3,8A-t. Ezt onnan tudod, hogy a 9V fix, ezzel osztod a 35VA-t). Természetesen szívesen segítünk, ha kérdezel! És üdv a pákaforgatók között! Idézet: „Az a GND, azaz fold jelzese.” (Quasi úgy is felfogható, hogy az a negatív oldal a kapcsolásban.)
Köszönöm szépen az érthető segítségeket.
Nem tudok sajnos linket meg semmit adni a pákáról én is kerestem a google-ben de nem nagyon találtam semmit. Ja és tulajdonképpen ez pákaállomás. Rá van írva hogy 28 020 nem tudom, hogy ez a típusa-e amúgy nagyón jó, hamar fölmelegszik, és hőfokszabályzós meg van hozzá 4 db mindenféle csúcsú tartalékhegy. Kezdek belejönni a forrasztásba mivel forrasztottam vezetéket egy smd-ledre pedig az tényleg kicsi... Lenne kérdésem is: Akkor azokat a földeléseket össze kell kötni és mondjuk rá kell kötni egy fémdarabra? (remélem nem mondtam hülyeséget)
Ahogy Frankye is írta, ez felfogható úgy is, mint az (aszimmetrikus) táp negatív pólusa. Tehát összekötöd őket, és rákötöd a táp negatívjára.
Sziasztok.
Kitoltesi tenyezo kerdesem lenne hozzatok. pl. 100Hz negyszogjel eseten,az a 100% kitoltesi tenyezo ha a 10ms periodusido alatt mindvegig H szint van? -->(50% ha 5ms-ig H szint van) ? Koszi!
Igen, az azt mutatja meg, hogy a teljes periódusidőnek hány százaléka az az idő, amíg H szint van.
Ujjabb kerdesem tamadt
Negyszogjelnel a periodusido ket felfuto el kozotti ido?
Nem tud vki egy mono-->sztereo átalakító kapcsolási rajzot??
Vagy a két lefutó él közötti idő. Ha jól rémlik két azonos fázishelyzetű pont közötti idő, amit színusznál értelmezni is tudok, de szerintem itt is megáll.....
Milyen átalakítóra gondolsz?
a rádiókban használatos dekóderre ami a monóból csinál sztereót, vagy az akármiből jövő monó jelből sztereó hatást!!! előálító áramkörre gondolsz.
jujj bocsi rosszul írtam
sztereo-->mono átalakító kellene igazából találtam egy áramkört ami elvileg 2 csatorna összekeverését szolgálja. Én arra gondoltam hogy a mellékelt kapcsolási rajzból kivenném a potmétereket és úgy szerintem működne. Válaszokat előre is kösz
Szerintem jobban jársz ha benne hagyod, mert ki tudod kompenzálni a két csatornát és teljesen egyforma szinten tudod összekeverni.
hello egy kerdes: vannak olyan erositok, amik kimenetere tekercs kell. Na.., ez mire kell?
A hangszóró terhelőimpedanciaként viszonylag kis értékű. Ha ez az erősítő nagy kimenőellenállásához akarsz ilyet illeszteni azt transzformátorral tudod megtenni. Csöves erősítőkben használnak ilyet, de régebbi tranzisztoros zsebrádiókban is elterjedt megoldás.
ahaaha, eeseses mi van az STK erositokkel, amiknel van olyan, hogy tekercs van a kimenetes es nem trafos?
Értem, akkor nem értettem pontosan a kérdést , bocs!
Rajzod van? szerk: Ha jól értem az adatlapot, akkor a nagyfrekvenciás gerjedést hivatott megakadályozni.
Attól is függ a dolog, hogy minek a sztereó jelát kevered össze és mibe vezeted be....
pl.: nem biztos, hogy szükség van arra az egy tranzisztoros kis erősítőre, ez a bemenettől függ, és valóban lehet, hogy nincs szükség két potira az elején(szerintem ez egy monó kevereő pl: magnó és rádió, tehát két külön cucc-keveréséhez való...), vagy akár 1 potival is meg lehet oldani, hogy a két végpontja a két sztereó jel, a közép meg a kimenet és igy lehet állítani. vagy csak két ellenállás...vagy az sem....írd le PONTOSAN, hogy miből mibe menne a jel és akkor annak megfelelő dolgot okoskodunk ki.... nagyon fontos, hogy simán ne kössd össze akárminek a jelát!!!!( pl. mp3 lejátszó vagy ilyesmi) mert tönkre is mehet!!!! inkább kérdezd meg! én csak kicsit értek hozzá, de sokan vannak itt okosabbak is és valamit biztos kiügyködünk... |
Bejelentkezés
Hirdetés |