Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezt akkor (nyílván) a szigetelő gyűrű alá kell applikálni?
Lenne egy teljesen amatör kérdésem: ha adott egy elektronikai berendezés egy áramköri lapja, (nem túl nagy méretű) amiben egy vagy több alkatrész hibás, mert kb 3/4 részt működik és megvan hozzá a gyártótól a kapcsolási rajz, meg lehet ezt javítani?
Szigetelő gyűrűt az orsómenetre húzol rá, hogy az orsómenet galvanikusan ne érjen hozzá a fémtokhoz / hűtőbordához, az egy másik történet. A csavar fej alatt attól még ugyanúgy alátétekkel szerelsz (fém alátét + bakelit alátét), mert valahogyan meg kell húzni azt a csavart, igaz ? Na sorban ráhuzogatod, amiket akarsz, és mielőtt az egészet átdugod a TO-3 rögzítő furatán, hogy csavarozod fölfele, átdugás előtt még ráhúzol egy újabb fém alátétet a szerelvényedre, ami galvánkontaktba kerül majd a TO-3 tokkal, és csak ezután dugod át a furaton. Erre az utolsó alátétre lessz felforrasztva az elvezető huzal.
Lényeg az,hogy már jó a monostabil is,és az opto is.Eszembe jutott hogy az opton ki van vezetve a fototranzisztor bázisa,így kimértem ohmmérővel.Az IR ledet is kimértem,az is jó.
Ma már nem próbálgatok semmit,majd holnap folytatom,a képen látható módon próbálom.Okosabb lettem ma is valamivel.Köszönöm a segítségedet Mex,most már működni fog minden.
Általában meg lehet javítani. Az esetek többségében szemrevételezéssel meg lehet mondani, melyik alkatrész égett el.
Köszi ez jó hír! Láttam rajta egy megpörkölődött SMD ellenállást vagy mit Sajna az SMD alkatrészeket nem ismerem fel elsőre
Igen, már néztem én is, de jobban tetszettek azok, amelyek gyárilag méretre vannak reszelve és nem kell neki külső alkatrész. Most ahogy újra megnéztem úgy látom a két végállapothoz nem kell semmi, így ott tudom használni. Köszi az ötletet!
Üdv
Másik topikban írták hogy a problémámra (nevezetesen egy LM35 DZ típusú hőérzékelő 0.2V-1.5V-ig terjedő feszültség out-ját kéne kitolni kb 5x-ös szorzóra (1-4.5Vig)) az "5x erősítésű neminvertáló alapkapcsolást" lenne a megoldás. Azt szeretném megkérdezi hogy kapcsolási rajzot tudna e valaki adni róla? Köszönöm.
Akkor folytassuk az elektronika tanfolyamot....
(Biztosan meg tudod Te ezt a kapcsolást építeni? A kérdéseidből egyre inkább arra következtetek, hogy lehet, hogy nem...) A 11. oldalon a tranzisztorok jól vannak jelölve. A nyilacskával az emittert jelölik, és a rajzon helyesen vannak jelölve. A bázisról a földre kötött ellenállás a tranzisztor kikapcsolási idejét csökkenti. A tranzisztor kollektorával párhuzamosan kötött dióda a tranzisztort védi a motor tekercseiről érkező induktív feszültséglökésektől.
sziasztok!
a motoromban sajnos nincs izzó védelem, ezért igen gyakran kiég. a kapcsolás úgy néz ki: dinamó-kapcsoló-tompított h4. ez a kapcsolás jó lenne hozzá védelemnek? tudom, hogy akkuhoz készült, de ha a kimenő feszt szabályozza akkor szerintem jó lehet. Idézet: „jobban tetszettek azok, amelyek gyárilag méretre vannak reszelve” Lehet, hogy már túl öreg vagyok, ezt nem értem. Idézet: „Most ahogy újra megnéztem úgy látom a két végállapothoz nem kell semmi, így ott tudom használni.” Nem tudom pontosan, mire gondolsz a két végállapot között, de egy ellenállás azért kell hozzá, áramkorlátozónak. Annyi, hogy a rajta átfolyó áram 1-100mA között legyen, a ref. lábát meg a katódra kötöd és megvan a 2.5V +/-1% feszültséged.
Ez nagyon jól néz ki, köszönöm. Megpróbálom csak a peak detect részt beépíteni, mert a szubszűrőm elég rendesen túl van vezérelve, majdnem négyszögjel a kimenete. Ha nem lesz úgy jó, akkor megépítem az egészet.
Más problémám (is) adódott:
Van egy LM3915-öm, Ez a rajz alapján kötöttem be. Ha vonalas üzemmódban van, tökéletesen működik (9-es láb +-on) amint átváltok pont kijelzésre (9-es láb szabadon) akkor ugyanúgy villog tovább, mint vonalas üzemmódban, csak halványabban. Ha egy potival csinálok feszosztót, és az IC bemenetére kötöm, tökéletesen megy a pont üzemmód is. Mit kellene kötnöm a jelbemenetre, hogy zenére is működjön a pont üzemmód? (nekem erre volna most szükségem) Diódát már kötöttem sorosan a bemenettel, szűröm a tápfeszt is 100n plusz pufferrel, a tápfesz 16V.
Készítettem egy egyszerű rajzot. Szerintetek ez így jó? Működhet?
4db ceruza elemről üzemelne ATTiny45-el ami elvileg 2.7-5.5V-ról megy. Csak kapcsolgatja vagyis nem baj, ha nem pontos az órajele, de a reset nem szerencsés ezért tettem oda azt a 100µF-es kondit. Nem szeretnék stabilizálót használni mivel sokat fogyaszt és az áramkör 90%-ban power-down módban lesz. BD682-es tranzisztorral használnám amibe elvileg van dióda is. Ja és egy kis modellmotort vezérelne: Modellmotor
Sziasztok!
Felteszem ide ezt a rajzot,hátha valakinek hasznos lesz.Az 555-el beállított időre bekapcsol a fogyasztó. Hibátlanul működik.Az 555 tápfeszültsége 3-3,6 V Minden jót!
Mindenképp tegyél még a Tiny VCC és GND lábai közé kb. 100nF kerámia vagy tantálkondit (tantálnál polaritásra ügyelj!) A panelon pedig úgy vezesd a GNDt, hogy külön a motor felől jövőt és külön a Tiny felöl és a 100µF-os kondenzátor lábán találkozzanak. Utána már viheted együtt oda ahol becsatlakozik a panelra.
Lemásolni bárki le tudná, engem inkább az érdekel miért is van így és biztosan jó-e.
A képen bekarikáztam 2 tranzisztort. Az egyiknek a bázisára ment az ic-ből kijövő jel a másiknak az emitterére. Nekem csak ez volt furcsa. Meg az, hogy a bázisra áramot köt ellenállás nélkül. Persze lehet csak én nem ismerem ezeket a dolgokat, de ezért írok. A diódát meg csak azért furcsáltam, mert így elvileg a motor által indukált feszültség rákerül a tápegységre nem?
Miért baj az ha rákerül a tápegységre az indukált feszültség? Nem baj az!
Jó estét mindenkinek! Szerintetek működő képes ez a kapcsolás? Tudom hogy táp nincs az IC-n,de nem az a lényeg, hanem a két LED a kimeneten.Mert ugye ha mind a kettő kapcsoló zárva van akkor magas szint jelenik meg mind a két kimeneten. Arra lennék kíváncsi tönkre teszi e így az IC-t?
Nem árt neki? 24v-os motor, de sajnos teljesítményt nem tudok. Ha már válaszoltál akkor megkérdezném hogy lehet nagyjából kitalálni a motor teljesítményét ha 24V-os, a rajta lévő tekercs átmérője kicsivel több mint 1 mm és ellenállása 1.6 ohm?
Ha a ledek mindkét kivezetésén azonos potenciál van, akkor áram nem folyik, tehát nem is mehet emiatt tönkre. Akár nyitva, akár zárva van mindkét kapcsoló, nincs feszültségkülönbség, egyik led sem világit. A többi variációban vagy az egyik, vagy a másik led világit, de gondolom ez is volt a szándékod.
Nézz utána, hogy mennyi árammal terhelhetők az ic kapui, esetleg növeld a 220 ohm-ot 270, vagy szuperfényes led esetén 330-470 ohm-ra.
Köszönöm a válaszod! Amit írtál az volt a szándékomban
Még valamit! Nemtudom ismered-e a ledek záróirányú feszültségtűrését, ami nem sok, mindössze pár volt. Ha valami ok folytán csak az egyik ledet rakod be az áramkörbe és arra záróirányú feszültség kerül a kapcsolók állása miatt akkor akár tönkre is mehet. Ha mindkét led benne van az áramkörben akkor ilyen veszély nem fenyeget, hiszen valamelyik a kettő közül nyit, és maximálja a másik ilyenkor záróirányú feszültségét, a led szinének megfelelő 1,65-2V környékén. Fehér led esetén ez lehet 3V környéke, de még ez sem veszélyes.
Talán nem túlzott óvatosság, ha mindkét leddel sorbakötsz egy-egy 1N4841 diódát, természetesen nyitóirányba. Igy már biztosan nem tehet kárt bennük a forditott polaritás.
7805nél ha emelni akarom a feszültséget 0,6V al a kimeneten , akkor ugye egy dióda kell a GND lába ás a tényleges GND között.
De a GND lábra az anód vagy a katód megy?
Sziasztok!
Valaki tudna tippet adni, hogy a holnapi nap folyamán Pest déli részén (XX, XXI, XXIII. ker) tudnék preciziós SMD ellenállást venni? Pontosan 23R2-es kellene.
A diódát nyitóirányba kell előfeszíteni. A 78xx pozitív feszültségstabilizátor, ezért a dióda az anódjával kapcsolódik az IC-hez, a testre a katód megy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |