Fórum témák
» Több friss téma |
Melle szokott lenni szitazva, hogy F1, F2,F3, Fx.
Egy notebookban 5-6db van maximum, foleg a tap korul keresgelj, ahol a combosabb felvezetoket, tekercseket, diodakat, kondikat latod. A kep jo, koszi! De ezen kivul talalhatok meg teljesen ellenallas kinezetu biztik, igaz, mar kihaloban. Altalaban egyszinuek es mindegyikre ra szokott lenni irva az amper-erteke. Szoval ezek mindket vegen merd meg a feszultseget (NE ELLENALLAST!) mukodes kozben. Durva tajekozodasra eleg a sipolos multimeter, de egyszer mar jartam ugy, hogy 12V a bizti egyik vegen es 6V a masikon...sipolos siman jonak jelezte...
köszönöm a segítségeket.
találtam is biztit rendesen (: minden fajtából van benne de egyik sem volt szakadt! de viszont a proci mellett az elkókban + 1 diódán zárlatot mértem. kiszedtem procit úgy jó volt! akkor elképzelhető hogy a proci zárlatos és ezért letilt és nem indul??
bedugtam a töltőt és elkezdtem feszültségeket mérni.
ic-k tápfesz lábain találtam 5v és 12v ot. de a proci tápjánál az elkókon nem mérek semmi feszültséget. ha jól emléxem 1.5v nak kéne ott lenni. a fetek nem zárlatosak. hol folytassam a hibakeresést??
Nem tudom, milyen oreg a gep, de a laptopokban elegge sok 3.3V -os rendszer van...
Szoval keress olyat is...
Szia.
Ahogy látom, ezt még nem írta senki: A proci-foglalat környékén szokott lenni egy körbelábas IC, ami a procinak a tápjáért felelős. Ennek a lábait kellene átforrasztani (általában maxim nevezetű IC szokott ez lenni). Ez mondjuk akkor szokott bejönni, ha a procit nem melegíti a gép bekapcsoláskor, vagy maximum langyosítja. A másik dolog, amit érdemes megnézni (ha még nem volt meg), hogy bekapcsolt állapotban megnézed, nem-e melegszik valami (gyakori hiba például a chipsetek, bár ebben az esetben normál, ha langyosítja, viszont ha nem állja a kezed a meleget, akkor az lesz a baj). Remélem tudtam valamelyest segíteni.
heló
köszi a segítséget. de az a baj hogy be se kapcsol. semmit se csinál. még egy led se villan semmi.... ![]()
Még esetleg azt kéne megnézni, hogy nem-e egyszerűen a táp-csatlakozó a rossz, amit nagyon egyszerűen ki lehet iktatni tesztelésig (az alaplapon a táp-csatiból kijövő lábakra rá kell forrasztani 2 kábelt, lehetőség szerint pirosat és feketét, nehogy összekeverje tesztelés során)
Helló!
Tudnék szerezni egy laptopot olcsón ,aminek elvileg videókártya hibája van. A jó dolog ,hogy cserélhető. Ha tényleg ez lenne a baja, akkor bármilyen más videókártyát belerakhatok, ami ilyen csatolófelületű? Egy képet is mutatok, hogy most mit csinál a gép. Kissé összekuszálódott a kép. ![]() ![]()
hello
Ilyen baja volt egyszer a régi laptopomnak de egy biosfrissités segitett rajta ![]() Üdv!
Hát nem lenne rossz, ha csak annyi hibája lenne, de ez nem egy "régi" laptop.
![]()
Sziasztok!
A kezembe akadt egy ASUS A2500L laptop olyan problémával, hogy hol tölt, hol nem. Megpiszkálva a csatlakozót általában tölt. Szétszedés után viszont kiderült, hogy nem a csatlakozó tört el, vagy vált el a forrasz, hanem a közvetlen mellette lévő dióda égett meg. Persze pont annyira sérült meg, hogy már ne tudjak róla semmit leolvasni. A dióda D3 néven fut, de merthogy semmi javítási útmutatót nem találok hozzá, így tippem sincs milyennel helyettesítsem. A tokozása SMA/DO-214AC, ilyen dióda bőven van a lomexben is, csakhogy melyiket válasszam? A képen is látható, hogy a diódán van pár párhuzamos csík, a lomexes katalógusban csak az egy, illetve másfél amperes diódákon láttam ilyet. Viszont ez nem feltétlen jó támpont, ezért kérdezem hátha tud valaki ötletet mondani. A töltője 19V, 4.74A, hátha ez segít.
heló
szerintem az a dióda csak egy polaritás védelmet végzett. rakj be valami univerzális smd diódát és kész. de ha nincs akkor simát is be lehet rakni (némi ügyességgel (:
Na igen, itt a kérdés, hogy mekkora áram folyhat keresztül rajta? Elég 1A-s diódát vennem, vagy kell a 1.5A, esetleg 3A? Gondolom, ha felüllövöm és nagyobbat teszek be, mint kéne, azzal nem csinálok galibát.
Ha a megfelelő méretben tudsz venni nagyobb áramú diódát is, akkor rakjál be olyat. Ha nagyobb, az nem gond. Amúgy a méretéből adódóan nem hiszem, hogy 2A-nál nagyobb lenne.
A töltője 4,74 A nem gyanus?
![]() Én mértem már ASUS laptopot hasonló töltővel, az felvette a közel 4A-t, tehát ennél csak nagyobb diódát tegyél be! Steve
Ahoz képest túl kicsi, hogy ezen menjen át a bejövő táp. Nem is látom értelmét.
Ha ez, úgy van bekötve, mint egy zéner. Akkor csak rossz táp használata esetén van dolga, rövidzárlatba kell átmennie, minél gyorsabban. Így védve a laptop többi részét.
Több helyen is megnéztem, max. 3A-s diódát találtam ekkora méretben.
Még mindig ASUS A2500L-es laptop...
Mit jelent ennél a gépnél a két rövid egy hosszú morzejel? (beep code, de ilyet nem találtam)
Szerintem egy zéner lesz mivel egyik fele GND-n van és egy nem jó töltő vágta szét
![]() ![]()
Megoldódott a dolog.
Egy sima 1A-s 50V-os egyenirányítót raktam be, a töltés remekül működik, a gép remekül megy tápról és akksiról is. (A csatlakozót is kellett kicsit forrasztgatni, mert ugye kontaktos volt) A hibakódot meg azért nyögte ki magából, mert úgy próbáltam bekapcsolni, hogy nem volt rajta a burkolat, így nem a bekapcs gombot nyomogattam, hanem a bekapcs nélkül is lejátszuk a zenét gombját. Persze mire erre rájöttem, addigra félig infarktust kaptam ![]() Most remekül működik, mindenkinek köszönöm a hozzászólását!
Sziasztok,
Van egy Dell D610-es laptopom. Sajnos van egy kontakthibája. Van egy kis panel amin pl. a bekapcsológomb van. Ez kapcsolódik egy egyedi csatlakozóval az alaplapra. Sajnos az alaplapi csatlakozó "mocorog". Nincs jó beleforrasztva az alaplapba. Egyszer nagyon óvatosan a pákát odanyomtam, egy ideig jó is volt, de aztán megint elmozdult, és nem mindig kapcsol be. A kérdés, hogyan tudnám végre rendesen beleforrasztani az alaplapba. A gyárakban azt hiszem ilyen óngőzzel csiálják a forrasztást. A képen bekarikáztam. (Nem saját kép) Várom az ötleteket. Köszönettel. Dávid
Vékony hegyű pákával vagy meleglevegős pákával szépen meglehet oldani nekem is volt hasonló csak nekem a memória foglalat volt kontaktos!
sziasztok...
acer aspire 5710...esős időben jöttem pestről..és hazaérve bekapcs..sztem párás volt ..még..és 5 perc mulva kikapcs...utána nem indult...másnap ujra bekapcs és 5 perc milva kikapcs addig semmi gond nem volt...most ott tartok már besem kapcs.. a szervízbe..azt mondták alaplapcsere..de megsem nézték!!mit tegyek..tudnátok e segíteni valami okossággal... ![]()
A lényeg, hogy aksit vedd ki azonnal és ne próbáld meg bekapcsolni! Egy ultrahangos mosás lehet, hogy segítene rajta, de nem biztos. Ha az sem segít, akkor tényleg alaplapcsere.
ma ujra bekapcs dél körül..de öt perc mulva kikapcs..addig meg ment rendesen...alaplapcserét meg már nem ér sztem...így jártam..esetleg az nem lehet...a hütő zárlatos..mert sztem ha bekapcs akkor hal meg..
szebb jövőt..
Én azért a helyedben szétszedném és megnézném, hogy látszik-e víz nyoma az alaplapon. Ez olyan, mintha valami túlmelegedne és lekapcsolna a gép, hogy mindig 5 perc múlva.
ezen töröm én is az agyamat.... szétdúrom...nem garis már..és 5percig meg hibátlan...attól lehet alaplap?...na holnap bemosdok...
![]()
Sziasztok!
Van egy IBM Lenovo Z61M típusú laptopom. Nem rég jelentkezett egy eléggé zavaró hiba. A monitorral van gond,a felénél lejjebb elkezd folyni a kép ha megmozdítom a monitort. Ha a bal alsó sarkát megnyomom akkor visszaáll,ha elengedem megint ugyan azt csinálja,és elég nehéz mostmár bánni vele. Jelenleg egy papírdarabot tettem a monitor és a keret közé,így most jó,de azért zavar,hogy van ez a "kis" hibája. ![]() Van valakinek ötlete evvel kapcsolatban? Egyébként elég korai vége lenne,mert 4-5 éve lett véve,és nem egy olcsó dolog volt(400ezer Ft).
Talán az átvezető szalagkábel kezd vacakolni. Nekem is volt hasonló gondom egy fél éve a gépemmel, de szerencsére ez nem fóliakábellel, hanem valami nagyon vékony kábellel volt megcsinálva, így a szakadt kábelt tudtam pótolni vékony árnyékolt kábellel. (fülhallgató kábelével) Nehéz volt nagyon vékonyat találni, de sikerült. Szerintem neked is kezd öregedni és valahol már kontaktos.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |