Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 282
(#) bbalazs_ válasza bubuc17 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Melle szokott lenni szitazva, hogy F1, F2,F3, Fx.
Egy notebookban 5-6db van maximum, foleg a tap korul keresgelj, ahol a combosabb felvezetoket, tekercseket, diodakat, kondikat latod.

A kep jo, koszi!

De ezen kivul talalhatok meg teljesen ellenallas kinezetu biztik, igaz, mar kihaloban. Altalaban egyszinuek es mindegyikre ra szokott lenni irva az amper-erteke. Szoval ezek mindket vegen merd meg a feszultseget (NE ELLENALLAST!) mukodes kozben. Durva tajekozodasra eleg a sipolos multimeter, de egyszer mar jartam ugy, hogy 12V a bizti egyik vegen es 6V a masikon...sipolos siman jonak jelezte...

(#) bubuc17 hozzászólása Aug 16, 2009 /

köszönöm a segítségeket.
találtam is biztit rendesen (:
minden fajtából van benne
de egyik sem volt szakadt!
de viszont a proci mellett az elkókban + 1 diódán zárlatot mértem.
kiszedtem procit úgy jó volt!
akkor elképzelhető hogy a proci zárlatos és ezért letilt és nem indul??
(#) bubuc17 hozzászólása Aug 18, 2009 /

bedugtam a töltőt és elkezdtem feszültségeket mérni.
ic-k tápfesz lábain találtam 5v és 12v ot.
de a proci tápjánál az elkókon nem mérek semmi feszültséget. ha jól emléxem 1.5v nak kéne ott lenni.
a fetek nem zárlatosak. hol folytassam a hibakeresést??
(#) bbalazs_ válasza bubuc17 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Nem tudom, milyen oreg a gep, de a laptopokban elegge sok 3.3V -os rendszer van...
Szoval keress olyat is...
(#) Killerwolf91 válasza bubuc17 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Szia.
Ahogy látom, ezt még nem írta senki:
A proci-foglalat környékén szokott lenni egy körbelábas IC, ami a procinak a tápjáért felelős. Ennek a lábait kellene átforrasztani (általában maxim nevezetű IC szokott ez lenni).
Ez mondjuk akkor szokott bejönni, ha a procit nem melegíti a gép bekapcsoláskor, vagy maximum langyosítja.
A másik dolog, amit érdemes megnézni (ha még nem volt meg), hogy bekapcsolt állapotban megnézed, nem-e melegszik valami (gyakori hiba például a chipsetek, bár ebben az esetben normál, ha langyosítja, viszont ha nem állja a kezed a meleget, akkor az lesz a baj).
Remélem tudtam valamelyest segíteni.
(#) bubuc17 válasza Killerwolf91 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

heló
köszi a segítséget.
de az a baj hogy be se kapcsol.
semmit se csinál. még egy led se villan semmi....
(#) Killerwolf91 válasza bubuc17 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Még esetleg azt kéne megnézni, hogy nem-e egyszerűen a táp-csatlakozó a rossz, amit nagyon egyszerűen ki lehet iktatni tesztelésig (az alaplapon a táp-csatiból kijövő lábakra rá kell forrasztani 2 kábelt, lehetőség szerint pirosat és feketét, nehogy összekeverje tesztelés során)
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 14, 2009 /

Helló!
Tudnék szerezni egy laptopot olcsón ,aminek elvileg videókártya hibája van. A jó dolog ,hogy cserélhető. Ha tényleg ez lenne a baja, akkor bármilyen más videókártyát belerakhatok, ami ilyen csatolófelületű? Egy képet is mutatok, hogy most mit csinál a gép. Kissé összekuszálódott a kép. A lényeg: Szerintetek ez videókártya hiba lehet??

Kщp200.jpg

(#) neocska válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

hello
Ilyen baja volt egyszer a régi laptopomnak de egy biosfrissités segitett rajta
Üdv!
(#) Ricsi89 válasza neocska hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Hát nem lenne rossz, ha csak annyi hibája lenne, de ez nem egy "régi" laptop.
(#) bbb válasza Raijin hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Sziasztok!

A kezembe akadt egy ASUS A2500L laptop olyan problémával, hogy hol tölt, hol nem. Megpiszkálva a csatlakozót általában tölt.
Szétszedés után viszont kiderült, hogy nem a csatlakozó tört el, vagy vált el a forrasz, hanem a közvetlen mellette lévő dióda égett meg. Persze pont annyira sérült meg, hogy már ne tudjak róla semmit leolvasni.
A dióda D3 néven fut, de merthogy semmi javítási útmutatót nem találok hozzá, így tippem sincs milyennel helyettesítsem. A tokozása SMA/DO-214AC, ilyen dióda bőven van a lomexben is, csakhogy melyiket válasszam? A képen is látható, hogy a diódán van pár párhuzamos csík, a lomexes katalógusban csak az egy, illetve másfél amperes diódákon láttam ilyet. Viszont ez nem feltétlen jó támpont, ezért kérdezem hátha tud valaki ötletet mondani.

A töltője 19V, 4.74A, hátha ez segít.

_9201940.JPG

(#) bubuc17 válasza bbb hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

heló
szerintem az a dióda csak egy polaritás védelmet végzett. rakj be valami univerzális smd diódát és kész.
de ha nincs akkor simát is be lehet rakni (némi ügyességgel (:
(#) bbb válasza bubuc17 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Na igen, itt a kérdés, hogy mekkora áram folyhat keresztül rajta? Elég 1A-s diódát vennem, vagy kell a 1.5A, esetleg 3A? Gondolom, ha felüllövöm és nagyobbat teszek be, mint kéne, azzal nem csinálok galibát.
(#) Ricsi89 válasza bbb hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Ha a megfelelő méretben tudsz venni nagyobb áramú diódát is, akkor rakjál be olyat. Ha nagyobb, az nem gond. Amúgy a méretéből adódóan nem hiszem, hogy 2A-nál nagyobb lenne.
(#) kissi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

A töltője 4,74 A nem gyanus?

Én mértem már ASUS laptopot hasonló töltővel, az felvette a közel 4A-t, tehát ennél csak nagyobb diódát tegyél be!

Steve
(#) Ricsi89 válasza kissi hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Ahoz képest túl kicsi, hogy ezen menjen át a bejövő táp. Nem is látom értelmét.
(#) KTobi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Ha ez, úgy van bekötve, mint egy zéner. Akkor csak rossz táp használata esetén van dolga, rövidzárlatba kell átmennie, minél gyorsabban. Így védve a laptop többi részét.
(#) bbb válasza kissi hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Több helyen is megnéztem, max. 3A-s diódát találtam ekkora méretben.
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Még mindig ASUS A2500L-es laptop...
Mit jelent ennél a gépnél a két rövid egy hosszú morzejel? (beep code, de ilyet nem találtam)
(#) patexati válasza bbb hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Szerintem egy zéner lesz mivel egyik fele GND-n van és egy nem jó töltő vágta szét Mondjuk a főbizti után kéne lennie mer úgy van csak értelme
(#) bbb válasza patexati hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Megoldódott a dolog.
Egy sima 1A-s 50V-os egyenirányítót raktam be, a töltés remekül működik, a gép remekül megy tápról és akksiról is. (A csatlakozót is kellett kicsit forrasztgatni, mert ugye kontaktos volt)

A hibakódot meg azért nyögte ki magából, mert úgy próbáltam bekapcsolni, hogy nem volt rajta a burkolat, így nem a bekapcs gombot nyomogattam, hanem a bekapcs nélkül is lejátszuk a zenét gombját. Persze mire erre rájöttem, addigra félig infarktust kaptam És csak azért pittyegett, mert se a vinyó, se a dvd lejátszó nem volt benne.

Most remekül működik, mindenkinek köszönöm a hozzászólását!
(#) tavid hozzászólása Szept 23, 2009 /

Sziasztok,

Van egy Dell D610-es laptopom. Sajnos van egy kontakthibája. Van egy kis panel amin pl. a bekapcsológomb van. Ez kapcsolódik egy egyedi csatlakozóval az alaplapra. Sajnos az alaplapi csatlakozó "mocorog". Nincs jó beleforrasztva az alaplapba. Egyszer nagyon óvatosan a pákát odanyomtam, egy ideig jó is volt, de aztán megint elmozdult, és nem mindig kapcsol be.

A kérdés, hogyan tudnám végre rendesen beleforrasztani az alaplapba. A gyárakban azt hiszem ilyen óngőzzel csiálják a forrasztást.

A képen bekarikáztam. (Nem saját kép)

Várom az ötleteket.

Köszönettel.

Dávid

alaplap.JPG

(#) Pyte válasza tavid hozzászólására (») Szept 23, 2009 / 1

Vékony hegyű pákával vagy meleglevegős pákával szépen meglehet oldani nekem is volt hasonló csak nekem a memória foglalat volt kontaktos!
(#) tete01 hozzászólása Okt 15, 2009 /

sziasztok...

acer aspire 5710...esős időben jöttem pestről..és hazaérve bekapcs..sztem párás volt ..még..és 5 perc mulva kikapcs...utána nem indult...másnap ujra bekapcs és 5 perc milva kikapcs addig semmi gond nem volt...most ott tartok már besem kapcs.. a szervízbe..azt mondták alaplapcsere..de megsem nézték!!mit tegyek..tudnátok e segíteni valami okossággal...
(#) Ricsi89 válasza tete01 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

A lényeg, hogy aksit vedd ki azonnal és ne próbáld meg bekapcsolni! Egy ultrahangos mosás lehet, hogy segítene rajta, de nem biztos. Ha az sem segít, akkor tényleg alaplapcsere.
(#) tete01 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

ma ujra bekapcs dél körül..de öt perc mulva kikapcs..addig meg ment rendesen...alaplapcserét meg már nem ér sztem...így jártam..esetleg az nem lehet...a hütő zárlatos..mert sztem ha bekapcs akkor hal meg..

szebb jövőt..
(#) Ricsi89 válasza tete01 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Én azért a helyedben szétszedném és megnézném, hogy látszik-e víz nyoma az alaplapon. Ez olyan, mintha valami túlmelegedne és lekapcsolna a gép, hogy mindig 5 perc múlva.
(#) tete01 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

ezen töröm én is az agyamat.... szétdúrom...nem garis már..és 5percig meg hibátlan...attól lehet alaplap?...na holnap bemosdok...

(#) scooby_ hozzászólása Okt 19, 2009 /

Sziasztok!
Van egy IBM Lenovo Z61M típusú laptopom.
Nem rég jelentkezett egy eléggé zavaró hiba.
A monitorral van gond,a felénél lejjebb elkezd folyni a kép ha megmozdítom a monitort. Ha a bal alsó sarkát megnyomom akkor visszaáll,ha elengedem megint ugyan azt csinálja,és elég nehéz mostmár bánni vele.
Jelenleg egy papírdarabot tettem a monitor és a keret közé,így most jó,de azért zavar,hogy van ez a "kis" hibája.
Van valakinek ötlete evvel kapcsolatban?
Egyébként elég korai vége lenne,mert 4-5 éve lett véve,és nem egy olcsó dolog volt(400ezer Ft).
(#) Ricsi89 válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Talán az átvezető szalagkábel kezd vacakolni. Nekem is volt hasonló gondom egy fél éve a gépemmel, de szerencsére ez nem fóliakábellel, hanem valami nagyon vékony kábellel volt megcsinálva, így a szakadt kábelt tudtam pótolni vékony árnyékolt kábellel. (fülhallgató kábelével) Nehéz volt nagyon vékonyat találni, de sikerült. Szerintem neked is kezd öregedni és valahol már kontaktos.
Következő: »»   21 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem