Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   592 / 1320
(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

[OFF]Hat igen, en mar lattam karon varjut
(#) trudnai válasza mammut hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

[OFF]Nem a 32bites OS az ami szamit, hanem pl hogy milyen karakter kodolast hasznal az adott rendszered ill. szoftvered. Pl. kerdes, hogy az isalpha(), islower(), isupper() mit mondanak az 'é' beture, es ha jol megnezed a sajat postodat, akkor lathatod, hogy az 'é' betut nem volt kepes nagybeture konvertalni, tehat mar latszik a problema...
(#) potyo válasza mammut hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Idézet:
„32bit< alkalmazásokban nincs nagyobb baj vele”

Amíg bármilyen apró baj is van vele, addig kerülni kellene a használatát. Ahogy trudnai mondja, láttunk már karón varjút. Nem értem, hogy a microsoft is miért engedi az ilyeneket meg a rendszer számára fontos útvonalaiban? Bár náluk általában az a hozzáállás, hogy nálunk működik, a többi meg hadd szívjon vele...
(#) frecsko válasza icserny hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Én MPLabbal próbáltam és nem engedte.
(#) icserny válasza frecsko hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Idézet:
„Én MPLabbal próbáltam”

Én is.
(#) pepe33 hozzászólása Okt 21, 2009 /

HP03MA nyomásszenzort próbálom lekezelni PIC-el.
Odáig sikerült eljutnom hogy a szenzorban található gyári kalibrációs értékeket kiolvastam belőle , de az AD konverter értékét nem sikerül kinyernem.

Esetleg valakinek volt már dolga ezzel az I2C buszos szenzorral ?

(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

És ami még vicc ezügyben, egy picit hozzászólnék még utoljára: nem először szembesültem azzal, hogy a főiskolai gépek olyan módon vannak feltelepítve, hogy ékezetes betűket tartalmazó user-ként vannak felhasználásra engedve a PC-k. Pl. hallgató, mint fő-felhasználó. Szóval ez már no komment.
(#) Mate78 válasza pepe33 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Szia

nem dolgoztam még ezzel, de vetettem egy pillantást az adatlapra.
Azt láttad hogy más slave címen vannak a konverziós adatok (0xEE) mint az EEPROM-ban tárolt kalibrációs adatok?

(#) Stefan hozzászólása Okt 22, 2009 /

Ezt sikerült már valakinek beüzemelni?
Hi-tech C18, MC18, MPLAB minden a legújabb, megnyitáskor mégis valmai hülye hibát ír:

The project file references a language toolsuit that you currently do not have installed on your system, if u continue the project will be modified to use another compiler......

És egyik fordítóval se fordul le, pedig minden include pathot beállitottam
(#) icserny válasza Stefan hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Először is döntsd el, hogy Hi-Tech C kell, vagy Microchip C18. Azután nézd meg hogy "in van-e stallálva"?

A Select Language Toolsuite ablakban tudod megnézni, hogy mit hol keres. Lehet, hogy a projekt szerint nem ott van a telepítési könyvtár, ahová te telepítetted, ezért nem találja az .exe állományokat.

(#) Stefan válasza icserny hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Félig sikerült feldolgozni a problémát, 2 projekt is van egyik Hi tech másik C18, a hiteches még mindig nem fordul le, de a C18 már igen.
De igazából sztem hanyagolni kéne a dolgot, mert ez az USB dolog nekem magas....
Köszi a tippet
(#) potyo válasza Stefan hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Tény, hogy az USB nem kétnapos meló, de azért bele lehet rázódni. Ez is olyan, mint a kontrollerek, idő és sok utánaolvasás kell hozzá, hogy az ember átlássa.
(#) icserny válasza Stefan hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Csak azt nem értem,hogymiért szenvedsz a Hi-Tech fordítóval, amikor az USB virtuális soros port demó C18-ra van írva, s minden fordítás nélkül, az előfordított demó is megy?

Lásd itt: USB-UART átalakító PIC18F14K40 mikrovezérlővel
(#) pepe33 válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Igen úgy próbálom , de valahogy nem sikerül.
Valami érték kijön belöle de ugyanazt kapom a hömérsékletre is mint a nyomásra.
Ráadásul az XCLR lábat állandóan magasba kell tartanom és a Masterclockon is állandoan adni kell az órajelet különben nem jön semmi adat.
Az adatlap szerint elég lenne az AD kiolvasás elött XCLRt magasba tenni és órajel is csak ilyenkor kellene.

Itt a kiolvasó rész, ami CCS C ben íródott:
  1. unsigned int16 IIC_ReadPressureAD()
  2. {
  3. unsigned char ucData;
  4. unsigned int16 wADp;
  5.    i2c_start();
  6.    i2c_write(0xEE);
  7.    i2c_write(0xFF);
  8.    i2c_write(0xE0);
  9.    i2c_stop();
  10. DELAY_US(20);
  11.    i2c_start();
  12.    i2c_write(0xEE);
  13.    i2c_write(0xFD);
  14.    i2c_start();
  15.    i2c_write(0xEF);
  16. ucData = i2c_read(1);
  17. wADp = ucData;
  18. wADp <<= 8;
  19. ucData = i2c_read(0);
  20.    i2c_stop();
  21. wADp |=ucData;
  22. return wADp;
  23. }
(#) icserny hozzászólása Okt 23, 2009 / 1

"Valaki mondja meg..."

Üdv! Ha látott már valaki eredeti Microchip LPC USB demó kártyát ( DM164127), akkor kérem, árulja el, hogy abban a PIC18F14K50 mikrovezérlő beégetett bootloaderrel, vagy anélkül kerül forgalomba! Előre is köszönöm a választ!
(#) Mate78 válasza pepe33 hozzászólására (») Okt 23, 2009 / 1

C-hez annyira nem értek, de van néhány ötletem, ha még nem próbáltad volna őket:

A harmadik írásnál (i2c_write(0xE0)) miért E0-t adsz ki, F0-t kellene nem?

Adatlap szerint a delay min.40ms, nálad ha jól látom 20us.

Nem látom, hogy a végén küldesz-e NACK-ot, szerintem kellene.

A második START helyett próbálj meg RESTART-ot küldeni.

üdv

(#) pepe33 válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Kis ellentmondás van ITT az adatlapban és gyár által mellékelt kódban.
Ott követtem el a hibát, hogy a mellékelt kódot átírtam PIC -re és ebben 20US ot írtak, az adatlap meg 40MS-t ír.
Most hogy kijavítottam már 2 különböző értéket tudok kiolvasni legalább, de mindkettő hőmérsékletre változik csupán.
A nyomás kiszámolása külön mutatvány lesz. Persze ha kiolvasás jó értéket ad vissza egyáltalán.
Köszönöm hogy észrevetted az eltérést!!

Még elég érdekes hogy az egyik dokumentációban a hömérséklet kiolvásáshoz 0xEE 0xFF 0XD0
a másikban ez 0xEE 0xFF 0XE8
Melyik lehet a helyes ?
Talán egy harmadik variáció ?
(#) Stefan válasza icserny hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Köszi mindenkinek.
Közben itt a cikkek között megtaláltam a nekem való alapot a PIC18f4550 hez.(Ehhez készítettem egy saját fejlesztői panelt előzőleg.
Hát igen.. Én sem tudom miért szivattam saját magammal ezzel a ***** hi-techel. Tény, hogy bizonyos szempontokból(talán szintaktikailag) kényelmesebb, viszont ezentúl tuti, hogy csak a C18 at fogom használni.
Már sikerült, átírni saját panelre, ADC eredményt számként kijelezni hiperterminálra, már "nagyjából" átlátom a kódot, szóval büszke vagyok magamra
(#) dolfin hozzászólása Okt 24, 2009 /

Üdv

Tud valaki egy jó PIC simulator-t ajánlani?
Nekem a PICSIMULATORIDE van meg (6.xx verzió) és ha 16F690-est akarok szimulálni, beállítom a programában hogy az A2-es láb Input legyen, és teszek rá egy IOC-t is a program analog bemenetként állítja be, holott nekem csak egy 2 állású rész kellene.(0 vagy 1)
Gondolom attól még a valóságban a PIC tudni fogja hogy melyik láb mi. (egyébként ha bármelyik lábat amelyik lehet AN is és IOC is a TRIS-ét 1-re állítom azt mindig analogként állítja be, és nem is érzékeli megszakításként ha lehúzom 0-ra vagy +-ra)

Köszi.
(#) watt válasza dolfin hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Kikapcsoltad az A/D modult?
(#) trudnai válasza dolfin hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

A PIC-nel az alapertelmezes, hogy a port labak (ahol csak lehet) analog inputra vannak beallitva bekapcsolaskor. Ez azert van mert ha a lab nincs bekotve ill. nincs le vagy felhuzva, digitalis input eseteben tul nagy aramokat venne fel. Ahhoz, hogy digitalis input legyen le kell kapcsolni az ADC es/vagy analog komparator modult. Az adatlap eseket nagyon szepen leirja.

Amugy hogy a kerdesedre valaszoljak az MPLAB-ban levo MPSIM a legmegbizhatobb marmint az MCU kepessegeit illetoen. Ha abban nem megy valami a valos eletben sem fog...
(#) dolfin válasza trudnai hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Üdv

Az AD modul kell mert az AN0 lábon megy az ADC, a többire nem kell, és a ADCON0-ban is csak az AN0 a beállított AD port.
TRIS-eket beállítottam, csak 3 input láb van, a többi out.
Az A5-ös láb (amelyik nem lehet AD láb) az simán 2 állásúként jelenik meg. Az A2 viszont ugyanazokkal a beállításokkal analog inputként.
Az MPLAB-ban hogyan tudom beindítani az MPSIM-et?

Köszi
(#) Mate78 válasza pepe33 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

szia

én a csatolt kép alapján csinálnám.Az általad belinkelt programming guide és egy másik adatlap ist ezt a kiolvasási sorrendet adja meg.Próbáld meg.

üdv

(#) Hujikolp hozzászólása Okt 24, 2009 /

Üdv!

Mit tudok akkor tenni, ha az egyik porton nem hajlandó kezelni a nyomógombot? RB7,6-on a gomb jól megy, viszont az RB5,4-en már nem hajlandó. A hw mindegyiknél ugyan az, és megkapja az 5V-ot a pic, ha lenyomom a gombot. Az adott lábhoz bemenetre van állítva a TRIS, mégis BTFSC-re nem is reagál, mintha nem nyomtam volna meg.
Furcsa módon, a többi gomb meg jó.

(Az RB4-et eddig nem is használtam, most lett csak kész. 16F887)
(#) kisszee válasza Hujikolp hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Hello,

nem lehet, hogy azok a lábak analóg bemeneti funkciókat is ellátnak? Ha igen, akkor nem ártana előtte ezeket letiltani (ANSELH regiszter, ha jól emlékszem, de ez bővebben le van írva az adatlapban).
(#) Hujikolp válasza kisszee hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Tudomásom szerint, alapból digitálisak, és a datasheetben se találtam arra utalást, hogy analóg lenne alapból.
(#) trudnai válasza dolfin hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Melyi PIC-kel kiserletezel? Jo lenne amugy latni a forrast, hogy lehessen valamit mondani.

Az MPSIM-et a Debugger menuben a Select Tool-nal kell kivalasztani (MPLAB SIM).

Utana a Debugger menubol kinezheted hogy kell hasznalni (pl F7 nyomogatasa hogy lepesenkent vegre hajtsd, vagy break point beallitasa + run)

View menubol meg az ablakokat tudod megnyitni, pl File Registers (RAM tartalma), vagy Special Function Registers (speci regiszterek mint pl PORTA,B stb, ADCON0 stb). Vagy Watch ablakba felveheted a sajat valtozoidat amiket nezegetni akarsz... A Logic Analyser (logikai analizator, azaz a digitalis jeleket egy oszcilloscope szeru nezetben lathatod)
(#) icserny hozzászólása Okt 24, 2009 /

Új fejezettel gyarapodott az http://esca.atomki.hu/PIC18 címen található, "Ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel" című PICCOLO projekt.

Az új fejezet: A kísérleti áramkör
A fejezet tartalma:

* A PIC18F14K50 referencia áramkör
* Egy másik változat, PIC18F4550 mikrovezérlővel
* Az áramkör élesztése (a bootloader beégetése)
* Első kísérlet: LED villogtató program
* A bootloader használata
* Második kísérlet: LED-ek villogtatása - másképp
* LED fényerejének fokozatos változtatása
* LED villogtatása assembly programmal
* Hogy használjuk az egységes linker állományt?

Ugyancsak újdonság, hogy elérhető, illetve letölthető a példaprogramok Doxygen-nel dokumentált gyűjteménye. Természetesen most még nagyon kezdetleges a gyűjtemény, hiszen csak az eddig elkészült programok vannak benne.

Most érdemes elővenni a megunt PICkit2 Starter Kit demó kártyáját, ami PIC 18-as fejlesztői kártyává alakítható ezt a cikket követve.

Vagy saját kísérleti áramkört is építhetünk a most közzétett fejezet alapján.

Tegnapelőtt raktam össsze egy PIC18F4550 kapcsolást raszteres próbanyákon, úgyhogy mostantól a PIC18F14K50 mellett a "nagyobb testvér" is egyenrangúan támogatott.
(#) watt válasza Hujikolp hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Idézet:
„Tudomásom szerint, alapból digitálisak, és a datasheetben se találtam arra utalást, hogy analóg lenne alapból.”

Akkor nem jól tudod.
Az ANSELH regiszter állítja az AN11 és 13 lábakat(RB4, 5). Ennek a regiszternek az alap értelmezése 1, minden biten, ami azt jelenti, hogy alapból analog. Ennyit arról, hogy az alaplap nem említi, mi az alapértelmezés. (TABLE 9-2: SUMMARY OF ASSOCIATED ADC REGISTERS)
(#) Hujikolp válasza watt hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Uhh, köszi a segítséget!
Abból a táblázatból kiderült, hogy nem az ANSEL-t kell kitörölni, hanem az ANSELH-t. Minden működik, köszi még egyszer!
Következő: »»   592 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem