Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   667 / 3971
(#) troby válasza mineral hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Köszönöm szépen nem hallottam még
Üdv Szép napot
(#) mineral válasza troby hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
"3.1.2 Multiplex Meghajtás (Dynamic Drive)
Ahhoz, hogy minimalizáljuk a kivezetéseket, a kijelzőt multiplex módon hajtjuk meg. A 6. ábrán megfigyelhető a kiosztás, miszerint a szegmensek közösítve lettek és minden karakter a rács kivezetésével aktivizálható, mint egy időosztásos módon. Ebben az esetben azonban a kellő fényerő elérése érdekében magasabb anód és rácsfeszültséget használunk, ez a feszültség 24V - 70V közötti, míg erőssége 10mA – 60mA. A 7-es ábra bemutat egy lehetséges megvalósítást."

Ez VFD csőre vonatkozik ezért magas a feltüntetett feszültség. Egyébként ledes kijelzőknél is ez a helyzet.

vfd_fig33.JPG
    
(#) mate_x hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Hello!
Megtudjátok mondani, hogy a 3. képen található alkatrész micsoda? Én valami kondenzátor féleségre tippelek csak 3 kivezetése van, és a felirat egyik fele lekopott róla. aztán ezt az alkatrészt hogyan kell bekötni a 2. képen található varrógép motorba?(mert eredetileg abban abban volt csak még elég régen szét szedtem aztán nem emelékszem, hogy volt )
A választ előre is kösz.

Üdv.: mate_x
(#) mex válasza mate_x hozzászólására (») Okt 25, 2009 / 1
 
Zavarszűrő kondi. A bekötés a fémházon található.
Egyébként kettő kondenzátor van a tokban, ezek egyik vége közösitve, ezt kell a motor fémrészére csatlakoztatni. A másik kettő közül az egyik a fázisra, a másik a nullára csatlakozik.
(#) mate_x válasza mex hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Oké, kösz!
(#) Stefan hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
A szobámba szeretnék egy RGB LED es hangulatvilágítást, van valakinek tapasztalata, milyen LEDdel érdemes ezt megoldani?
Ezeket nézegettemEgyik
Másik
Az elsőnél nem láttam fényerőt, bár a másodiknál se megyek sokra azzal, hogy tudom, hogy 1200mcd.
Esetleg 3 külön leddel oldjam meg? akkor talán nagyobb a fényerő és olcsóbb is. Gondolom ekkor viszont szükséges valami lencserendszer.(gyűjtő+szóró?)
Valaki már csinált ilyet?
A szoba kb 6-8 m^2
(#) norby1 hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Sziasztok!
A mellékelt képen a DS1821 hőmérő adatlapjából egy rész látható. Elvileg ez a blokkvázlat a hőmérséklet mérő áramkör, és a kép alatt egy rövid angol leírás.
Tudnátok nekem segíteni, hogy az áramkör pontosan mit csinál, hogyan méri meg a hőmérsékletet, mert az angol szöveg alapján nem tudom megérteni? (Teljes adatlap)
Előre is köszönöm ha segítetek

DS1821.jpeg
    
(#) edgaar válasza norby1 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Hali !

Ez egy hőmérő/termosztát, ami 1-Wire buszon kommunikál. Azaz ezen át tudod lekérdezni az aktuálisan mért értéket, és ezen keresztül tudsz beállítani neki riasztási hőmérséklet(ek)et.
Ehhez szükséged van egy mikrokontrollerre, ami kommunikál a szenzorral. Lehet olyat csinálni, hogy kérdezgeted adott időnként a hőmérsékletet, és kiírod valami kijelzőre, vagy akármit kezdessz az értékkel, viszont mivel beállítható benne riasztás adott hőre, nem kell a programodnak figyelnie folyamatosan, mivel amikor azt az értéket érzékeli a szenzor, a buszon küld neked szépen egy riasztást. Előnye, hogy kevés vezetékkel köthető be: 3 vezeték ha "normálisan" használod, táp gnd adat, de parazita módban is üzemelnek, az azt jelenti, hogy csak gnd és tápra felhúzott adatvonalad van, azaz 2 vezeték, azon megy a táp és az adat is.
Sok implementáció és tutorial van neten, de 99% angolul..
Ha kérdés van, próbálok válaszolni, igaz én ezt a típust nem használtam csak a 20-as végűeket, de nincs nagy különbség, kommunikációban pl tuti nincs.
Ja még valami: a buszrendszerről/protokollról a következő neveken találhatsz leírást, több megnevezés is elterjedt:
1-wire bus, dallas bus, owi (one wire interface)


Üdv,
Edgár
(#) Dani494 hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Miért van az,hogy egy kétszerező Walton-Cockroft generátor kimenetén csak 100 V van,mikor a bemenetére 230-at kapcsolok?
A diódák 800V-8A-esek,a kondenzátorok 1kV 220p-sak.
(#) gulyesz hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Sziasztok!

A képen látható kapcsolást szeretném megépíteni, de nem tudom hogy kell kiszámolni az előtét ellenállást. Aki tud kérem segítsen.

Köszi

Tamás
(#) Stefan válasza gulyesz hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
((tápfesz-egy dióda nyitófesze)/egy dióda árama)/diódák száma
Ha jól nézem párhuzamosan vannak
(#) kendre256 válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Szerintem kicsik a kondenzátorok. Valamikor én is csináltam ilyet, abban, ha jól emlékszem legalább 4,7 vagy 22 nF-os kondenzátor volt.
(#) Dani494 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Köszönöm.
Megpróbálom nagyobb kapacitásúakkal.
(#) dew28 hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
hello!
mivel lehet megoldani hogy ha pl egy LEDet ket kapcsolotol fuggoen akarsz kapcsolni, ezert ket feszultsegforras is kapcsolodik ra, szoval hogy vedheto ki, hogy a ha az egyik be van kapcsolva, akkor a masik szakadjon meg, ha esetleg az is be lett volna kapcsolva?
(#) gg630504 válasza dew28 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Ha jól értem kérdésedet, akkor egyenáram esetén két diódával.
(#) gg630504 válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
A 4 bemenethez és 3 LED-hez 7 ellenállás, 7 dióda valamint két tranzisztor kellett. És a konkrét feladat ismerete.
(#) adam1313 hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Én ezt a kapcsolást szeretném megépíteni:
Bővebben: Link
csak annyi gond van, hogy eléggé sötét vagyok a kapcsolási rajzokhoz.Szóval ha valaki kisegítene egy nyákrajzzal, vagy akár egy beültetési rajzzal, (akár painttel is odaírva mit hova), azt nagyon megköszönném. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a tranzisztor alatt az egy 1kilós ellenállás akar lenni, és a 2 tekercshez miért nincs érték írva? Lehet elég hülye kérdések, de végül is kezdők topikja . Előre is köszönöm a segítséget!
Ádám

A "LINK" gomb nem dísznek van a hozzászólás-író ablakban, használhatod bátran, mert ha nekünk kell, abból jó nem sül ki...
Frankye
(#) Action2K válasza adam1313 hozzászólására (») Okt 26, 2009 / 1
 
Szia! Ez egy sima modulátor. Sokkal egyszerűbb lenne, ha egy rossz videóból, vagy régi beltériből kibontasz egy ilyet. Az legalább még sztereo hangot is tudhat.
(#) micky777 hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy 4db LED-et szeretnék telefon töltőről meghajtani. Na már most a Töltőn az áll, hogy Output 3,7V, méréskor azonban 8V fesz. volt rajta. Mennnyivel számolja előtétellenálláshoz, illetve egyáltalán lehetséges-e a kivitelezése? Nem értek annyira az elektronikához, de ezt most meg kéne csinálnom!
(#) Frankye válasza micky777 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Azért szerepel a töltőn kisebb érték, mint amit mértél, mert terheletlenül mérted. Terhelés hatására a feszültség vissza fog esni a ráírt értékre.
Az előtét ellenállás számítására egy kis segítség.
(#) micky777 válasza Frankye hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget! Akkor ezek szerint számolhatom a 3,7V-tal. A számítási segédletet megtaláltam , azt is köszönöm!
(#) Frankye válasza micky777 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Igen, és szívesen.
(#) pajti2 hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Létezik olyan 24V-os relé (12..24V tartomány, de 24-nél tuti nem több), ami kvázi villanyszerelési anyagokkal kezelhető? Gondolok itt olyasmikre, mint eleve olyan dobozos kiszerelésben van, hogy felfúrhatom/tipli-zhetem/facsavarozhatom pld falra, és sorkapcsokkal szerelhetem a tekercs és az érintkezők jeleit is (nem kell hozzá forrasztó páka egyáltalán semmiért se) ?
(#) Dani494 hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Sziasztok!

A kapcsolásnak elvileg működnie kéne nem?

PWM.JPG
    
(#) Action2K válasza Frankye hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Nekem csak az az aggályom, hogy az a négy LED a maga 60mA-jával terhel-e akkorát, mint egy mobilteló. Nem lesz-e a kisebb terhelés miatt magasabb a fesz még így is? A biztonság kedvéért, én előbb lemérném egy 60 ohm körüli ellenállással terhelve, hogy mekkora lesz a fesz.
(#) Frankye válasza Action2K hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Teljesen jogos a felvetés, nem is néztem meg, hogy hány LED-ről van szó. (Illetve megnéztem, de aztán ki is ment a fejemből... Hiába, ez már a korral jár... )
(#) pajti2 válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Elvileg mennie kellene.

DE:

Mennyire vannak belőve rajta az idő értékek? Pld mert egy ventillátor az úgy indul, hogy rámegy a feszültség, az első fél másodpercben meg sem moccan. Ha ez idő alatt az 555 már le is kapcsolt, sosem fog felpörögni az a motor.
(#) Dani494 válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Akkor csak a PWM körül lehet a gond.
(A ventilátor működik,feszültséget mindegyik áramkör megkapja,tranzisztor jó.)

Amúgy itt a PWM kapcsolása.
(#) pajti2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Köszi a tippet, éppen töltöm lefele az anyagot, és majd megnézem. Viszont egy kérdésem még akad a te linkedhez. Vannak a képen mágnes kapcsolók, és gondolom a lyukacsokon keresztül lehet őket drótozni, de nem látok sehol sorkapocsra/csokira utaló fémes csillogást. Hogyan rögzül azokban a vezeték?
(#) pajti2 válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Valami igen fura annak az 555-nek a bekötése az időzítő tagnál (jóságos ég, ki volt képest ekkorát gányolni??), és kapásból szemet szúr az _1 nanoF_ kondi rajta. Így hirtelenjében csak azt tudom biztosra mondani, hogy az a PWM egy másik frekin működik, mint kellene.

Kotorássz neten 555 kapcsolások után, lesz közöttük sok másodperces időzítő is. Most éppen nincs a gépemen áramkör tervező, így nem tudok ilyet küldeni. Ha más tipped nincs, irány az alldatasheet.com, beírod keresőbe "555", letöltöd az első adatlapot a listából, lesz benne példakapcsolás képletekkel együtt. Kondiból alapból legalább 4700µF elektrolit kellene, ha (mint gondolom) legalábbis sok másodperces tartományban akarod használni.
Következő: »»   667 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem