Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm szépen nem hallottam még
Üdv Szép napot
"3.1.2 Multiplex Meghajtás (Dynamic Drive)
Ahhoz, hogy minimalizáljuk a kivezetéseket, a kijelzőt multiplex módon hajtjuk meg. A 6. ábrán megfigyelhető a kiosztás, miszerint a szegmensek közösítve lettek és minden karakter a rács kivezetésével aktivizálható, mint egy időosztásos módon. Ebben az esetben azonban a kellő fényerő elérése érdekében magasabb anód és rácsfeszültséget használunk, ez a feszültség 24V - 70V közötti, míg erőssége 10mA – 60mA. A 7-es ábra bemutat egy lehetséges megvalósítást." Ez VFD csőre vonatkozik ezért magas a feltüntetett feszültség. Egyébként ledes kijelzőknél is ez a helyzet.
Hello!
Megtudjátok mondani, hogy a 3. képen található alkatrész micsoda? Én valami kondenzátor féleségre tippelek csak 3 kivezetése van, és a felirat egyik fele lekopott róla. aztán ezt az alkatrészt hogyan kell bekötni a 2. képen található varrógép motorba?(mert eredetileg abban abban volt csak még elég régen szét szedtem aztán nem emelékszem, hogy volt ) A választ előre is kösz. Üdv.: mate_x
Zavarszűrő kondi. A bekötés a fémházon található.
Egyébként kettő kondenzátor van a tokban, ezek egyik vége közösitve, ezt kell a motor fémrészére csatlakoztatni. A másik kettő közül az egyik a fázisra, a másik a nullára csatlakozik.
A szobámba szeretnék egy RGB LED es hangulatvilágítást, van valakinek tapasztalata, milyen LEDdel érdemes ezt megoldani?
Ezeket nézegettemEgyik Másik Az elsőnél nem láttam fényerőt, bár a másodiknál se megyek sokra azzal, hogy tudom, hogy 1200mcd. Esetleg 3 külön leddel oldjam meg? akkor talán nagyobb a fényerő és olcsóbb is. Gondolom ekkor viszont szükséges valami lencserendszer.(gyűjtő+szóró?) Valaki már csinált ilyet? A szoba kb 6-8 m^2
Sziasztok!
A mellékelt képen a DS1821 hőmérő adatlapjából egy rész látható. Elvileg ez a blokkvázlat a hőmérséklet mérő áramkör, és a kép alatt egy rövid angol leírás. Tudnátok nekem segíteni, hogy az áramkör pontosan mit csinál, hogyan méri meg a hőmérsékletet, mert az angol szöveg alapján nem tudom megérteni? (Teljes adatlap) Előre is köszönöm ha segítetek
Hali !
Ez egy hőmérő/termosztát, ami 1-Wire buszon kommunikál. Azaz ezen át tudod lekérdezni az aktuálisan mért értéket, és ezen keresztül tudsz beállítani neki riasztási hőmérséklet(ek)et. Ehhez szükséged van egy mikrokontrollerre, ami kommunikál a szenzorral. Lehet olyat csinálni, hogy kérdezgeted adott időnként a hőmérsékletet, és kiírod valami kijelzőre, vagy akármit kezdessz az értékkel, viszont mivel beállítható benne riasztás adott hőre, nem kell a programodnak figyelnie folyamatosan, mivel amikor azt az értéket érzékeli a szenzor, a buszon küld neked szépen egy riasztást. Előnye, hogy kevés vezetékkel köthető be: 3 vezeték ha "normálisan" használod, táp gnd adat, de parazita módban is üzemelnek, az azt jelenti, hogy csak gnd és tápra felhúzott adatvonalad van, azaz 2 vezeték, azon megy a táp és az adat is. Sok implementáció és tutorial van neten, de 99% angolul.. Ha kérdés van, próbálok válaszolni, igaz én ezt a típust nem használtam csak a 20-as végűeket, de nincs nagy különbség, kommunikációban pl tuti nincs. Ja még valami: a buszrendszerről/protokollról a következő neveken találhatsz leírást, több megnevezés is elterjedt: 1-wire bus, dallas bus, owi (one wire interface) Üdv, Edgár
Sziasztok!
Miért van az,hogy egy kétszerező Walton-Cockroft generátor kimenetén csak 100 V van,mikor a bemenetére 230-at kapcsolok? A diódák 800V-8A-esek,a kondenzátorok 1kV 220p-sak.
Sziasztok!
A képen látható kapcsolást szeretném megépíteni, de nem tudom hogy kell kiszámolni az előtét ellenállást. Aki tud kérem segítsen. Köszi Tamás
((tápfesz-egy dióda nyitófesze)/egy dióda árama)/diódák száma
Ha jól nézem párhuzamosan vannak
Szerintem kicsik a kondenzátorok. Valamikor én is csináltam ilyet, abban, ha jól emlékszem legalább 4,7 vagy 22 nF-os kondenzátor volt.
Köszönöm.
Megpróbálom nagyobb kapacitásúakkal.
hello!
mivel lehet megoldani hogy ha pl egy LEDet ket kapcsolotol fuggoen akarsz kapcsolni, ezert ket feszultsegforras is kapcsolodik ra, szoval hogy vedheto ki, hogy a ha az egyik be van kapcsolva, akkor a masik szakadjon meg, ha esetleg az is be lett volna kapcsolva?
Ha jól értem kérdésedet, akkor egyenáram esetén két diódával.
A 4 bemenethez és 3 LED-hez 7 ellenállás, 7 dióda valamint két tranzisztor kellett. És a konkrét feladat ismerete.
Sziasztok!
Én ezt a kapcsolást szeretném megépíteni: Bővebben: Link csak annyi gond van, hogy eléggé sötét vagyok a kapcsolási rajzokhoz.Szóval ha valaki kisegítene egy nyákrajzzal, vagy akár egy beültetési rajzzal, (akár painttel is odaírva mit hova), azt nagyon megköszönném. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a tranzisztor alatt az egy 1kilós ellenállás akar lenni, és a 2 tekercshez miért nincs érték írva? Lehet elég hülye kérdések, de végül is kezdők topikja . Előre is köszönöm a segítséget! Ádám A "LINK" gomb nem dísznek van a hozzászólás-író ablakban, használhatod bátran, mert ha nekünk kell, abból jó nem sül ki... Frankye
Szia! Ez egy sima modulátor. Sokkal egyszerűbb lenne, ha egy rossz videóból, vagy régi beltériből kibontasz egy ilyet. Az legalább még sztereo hangot is tudhat.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy 4db LED-et szeretnék telefon töltőről meghajtani. Na már most a Töltőn az áll, hogy Output 3,7V, méréskor azonban 8V fesz. volt rajta. Mennnyivel számolja előtétellenálláshoz, illetve egyáltalán lehetséges-e a kivitelezése? Nem értek annyira az elektronikához, de ezt most meg kéne csinálnom!
Azért szerepel a töltőn kisebb érték, mint amit mértél, mert terheletlenül mérted. Terhelés hatására a feszültség vissza fog esni a ráírt értékre.
Az előtét ellenállás számítására egy kis segítség.
Köszönöm a segítséget! Akkor ezek szerint számolhatom a 3,7V-tal. A számítási segédletet megtaláltam , azt is köszönöm!
Létezik olyan 24V-os relé (12..24V tartomány, de 24-nél tuti nem több), ami kvázi villanyszerelési anyagokkal kezelhető? Gondolok itt olyasmikre, mint eleve olyan dobozos kiszerelésben van, hogy felfúrhatom/tipli-zhetem/facsavarozhatom pld falra, és sorkapcsokkal szerelhetem a tekercs és az érintkezők jeleit is (nem kell hozzá forrasztó páka egyáltalán semmiért se) ?
Sziasztok!
A kapcsolásnak elvileg működnie kéne nem?
Nekem csak az az aggályom, hogy az a négy LED a maga 60mA-jával terhel-e akkorát, mint egy mobilteló. Nem lesz-e a kisebb terhelés miatt magasabb a fesz még így is? A biztonság kedvéért, én előbb lemérném egy 60 ohm körüli ellenállással terhelve, hogy mekkora lesz a fesz.
Teljesen jogos a felvetés, nem is néztem meg, hogy hány LED-ről van szó. (Illetve megnéztem, de aztán ki is ment a fejemből... Hiába, ez már a korral jár... )
Elvileg mennie kellene.
DE: Mennyire vannak belőve rajta az idő értékek? Pld mert egy ventillátor az úgy indul, hogy rámegy a feszültség, az első fél másodpercben meg sem moccan. Ha ez idő alatt az 555 már le is kapcsolt, sosem fog felpörögni az a motor.
Akkor csak a PWM körül lehet a gond.
(A ventilátor működik,feszültséget mindegyik áramkör megkapja,tranzisztor jó.) Amúgy itt a PWM kapcsolása.
Köszi a tippet, éppen töltöm lefele az anyagot, és majd megnézem. Viszont egy kérdésem még akad a te linkedhez. Vannak a képen mágnes kapcsolók, és gondolom a lyukacsokon keresztül lehet őket drótozni, de nem látok sehol sorkapocsra/csokira utaló fémes csillogást. Hogyan rögzül azokban a vezeték?
Valami igen fura annak az 555-nek a bekötése az időzítő tagnál (jóságos ég, ki volt képest ekkorát gányolni??), és kapásból szemet szúr az _1 nanoF_ kondi rajta. Így hirtelenjében csak azt tudom biztosra mondani, hogy az a PWM egy másik frekin működik, mint kellene.
Kotorássz neten 555 kapcsolások után, lesz közöttük sok másodperces időzítő is. Most éppen nincs a gépemen áramkör tervező, így nem tudok ilyet küldeni. Ha más tipped nincs, irány az alldatasheet.com, beírod keresőbe "555", letöltöd az első adatlapot a listából, lesz benne példakapcsolás képletekkel együtt. Kondiból alapból legalább 4700µF elektrolit kellene, ha (mint gondolom) legalábbis sok másodperces tartományban akarod használni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |