Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   125 / 489
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Szia!

1 - R47 - R48: A pic által mért érték (15*R48/(R48+R47)).
A program az a/d -ból kiolvasott 600 értéket tekinti 15.00V-nak, ez a bemenetén (5*(600/1024))=2,9296875V. Ezt az osztást kellene elvégezniük az R47 és R48 ellenállásoknak. A 12K és 3K6 a bemenet feszültsége 15*3.6/(3.6+12)=3,461538V
2 - 510K helyett 470K: A ledel maximális tápfeszültsége csökken egy kicsit - 5 *R70(R70+R51)*(R68 + R69)/R69
510k esetén 15.25 V, 470k esetén 14.25V.
3 - Működik RTC nélkül is. Az élesztést kontroller nélkül is el lehet kezdeni. Az fototranzisztor, fotoellenállás, a ledek vezérlkései mind kipróbálhatók előre. Ezután a fet is betehető az erősítő nélkül (R52 lezárja). Ha a gatejére földet kötve bekapcsolható, ekkor R53-on a tápfszenek kell megjelennie. Az erősítő betétele után, ha az RC2-re a RA2-t kötöd a megvilágosítással arányos feszültségnek kell megjelenni az R53-on.
4 - Táp bekapcsolás után az RTC Int lábán 1Hz négyszögjel mérhető, ha a lábat a tápra húzzuk 10k-val.
5 - Az áramkör mind fototranzisztorral mind hall érzékelővel tud menni.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Szia! Köszönöm! Elkészült! Még át kell néznem! Megjött a kontroller is azt is még fel kell programoznom! De most elmegyek iszok egy sört mert olyan a fejem mint a méhkas nem állok így neki az élesztésnek! Majd a nyákot áttervezem kicsit mert a fet nagyobb mint mit én sejtettem ugyanakkora mint a sima csak le van vágva a hűtőfül. ha a pic 4,es lába megkapja a + 5v-ot nem lesz baja? Csak azért kérdezem mert csak úgy rámértem a fotoellenállásra és a halogén mellett igencsak lesett az ellenállása! Igen az élesztés először labortápon fogom végezni végigpróbálom a ledeket és csak utána megy bele a pic majd ha jó az rtc meg a műveleti erősítő! Az rtc elemet mikor kell belerakni vagy feszültség alatt vagy ha már beírta magát vagy mikor?
(#) mrbini válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Helló!

kicseréltem a pic-et újra és úgy sem írja ötlet esetleg?
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Szia!

A pic analog bemenete mehet a tápfeszültségéig (5V-ig).
A propeller megy rtc nélkül is, ha nincs eleme, akkor csak kis ideig őrzi meg az időt és a beállításokat. Az elemet a legvégén célszerű berakni, az egyensúlyozás előtt.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Szia! Na pont ezért kérdeztem mert az egyensúlyozást az elem nélkül csináltam Nincs tapasztalatom az rtc tápja terén ezért inkább kérdezek lehet kicsit idegesítőnek tartaszReggel lecsekkolom és írok mi lett belőle ha megy lesz kép is igaz csak a mobiltelóvak (az is az asszonyé).
(#) robing16 válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia Patexati!

Megkérdezhetem, milyen eljárással készítetted ezt a panelt?! Én fotózással csináltam, mutatok is képet! Bár, kb 20 oldalt visszább menve, láthatjátok, hogy feltették nekem a kérdést, mekkora Mikrokontrollert használjak, és hát úgy néz ki, majdnem a 16F88-as is kevés
Multiplexeléses Propeller Clock-ra gondolok most!

Üdv.
(#) patexati válasza robing16 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia! Én úgy vasaltam egy saját magam által kitalált módon! Ha jól csinálja az ember merem állítani vetekszik a fotoeljárásal!
(#) robing16 válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Háát, a szépsége eléri a 10 pontot a 10-es skálán, nos, fotózáskor is eléggé oda kell figyelni!
Főleg a nyomtatásnál, hisz a fotózásom nem papírra, hanem fóliára történik! Nah, de SMD? Az húzós

Annyi lenne a kérdésem, hogy az Index led-nek pontosan mi a szerepe?! Az éppen rajzoló ciklust indíta el?! És milyen számolással oldja meg a PIC, hogy pontosan 1 környi idő alatt, az összes képet kirajzolta?! A kép alatt 8Bit-es adatot értek!

Gondolom, megméri egy timerrel, hogy mennyi a körbeforgási idő?!

Köszi!
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia!

Valóban megméri egy körbefordulás idejét. Az eredményt elosztja a helyek számával. Egy pozíción a led-eket aztán az igy kiszámolt idő 5/8 részében villantja fel.
Az a propeller már 11 bites adatot használ fel egy pozícióra, pedig memória érhető el a 16F886-ban, mit a 16F88-ban...

Szia
(#) Hp41C válasza mrbini hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia!

Próbáld ki egy másik, dip tokozású, ugyanolyan típussal breadboard-on. Lehet, hogy csak az LVP-nél szükséges PGM lábbal van gond (a PGM lábon nem lehet jelváltás a HVP programozés alatt sem).

Ha ez sem működik, egy nagy levegővétel és PicKit3 vétele, vagy PicKit2 klón építése (Többeken segített már). Az a gond a párhuzamos vagy soros portra illeszkedő programozókkal, hogy a pc -k a programozók terveze óta jelentősen átalakultak (párhuzamosnál a port a PCI felületre került, felgyorsult / a soros porton más szintillesztőket alkalmaznak), így vagy a szinteket, vagy az időzítéseket, vagy egyiket sem tartja be a programozás alatt a program és/vagy a programozó. A PicKit verziókban pontosan ezért van egy mikrokontroller, aminek a programját (szekvencia, időzítések) maga a gyártó készíti...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia! Felmerült egy probléma és nem tudom mi lehet az oka Olyan mire az ember nem is számítana. Szóval a 3x3 ledeknél van a baj! Adom a tápfeszt neki világít is mind a kilenc kb 8V--ig ott nekiáll halványulni 2x2 sor az egy hármas világít rendesen de hat teljesen kialszik 14V-on Kivetten egyik tranyót most kettő megy de most meg másik három világít és ami világított rendesen most az alszik el Gondolom itt a földelt emiteres kapcsolás miatt merült fel valami. Az normális egyébként,hogy műveleti erősítő nélkül a fet nyitva van?
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Na viszont ha nem az 5V+ ról adok pozitívot a közös bázisuknak úgy működik rendesen. kipróbálom a bázissal is mit produkál.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Megvan szerintem a baj mégiscsak kevés lesz a 100 ohm ellenállás most megnézem melyik lenne megfelelő hozzá (bemérem labortáppal) mert elég melegek az ellenállások! Mégsem ugyanolyan a led ezekszerint
(#) robing16 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia!

NEM! Amit mutattam képet, az 2X8Bit-et ábrázol! Csak mátrixolva van! így ha jól számolok, és amit azt hiszem, te írtál, hogy 3 fokonként kell felvillantani őket, így 368 byte-nyi helyem van, 2X 120 LED felvillantásához!

Javítsatok, ha tévedek
és ha jól láttam, akkor amit te mondtál, 16F887-est, ugyanakkora RAM-al gyártották, mint a 88-ast!

Azon is gondolkodtam, hogy ugye a 16F84-esnek 68 Byte-nyi RAM adattára van, elképzelhető lenne-e, hogy a kiírandó szöveget a FLASH-ból olvassa ki, és nem a RAM-ból?!

Köszi
Szia!
(#) robing16 hozzászólása Okt 28, 2009 /
 
Ígértem, hogy megmutatom a cuccokat, a távirányító így néz ki! Sajnos, még nincs kész a tekercselő, úgyhogy szomorú vagyok, hogy még nem forog a propeller!
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia!

Az általam módosított propellerről írtam...
Ahogy mondod, a szöveg az adat EEProm-ban van tárolva. A ram-ból 2*120 byte -ot foglal le a display memória, a maradék 168 a számításokhoz és a többi funkcióhoz (mérések, idő számolása, mentések, stb.) elég volt.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia! Elindult az óra de valami nincs rendben Mutatja az időt digitális számokkal de fejtetőn van az egész meg belemegy a három szélső led is minek szerintem alatta kéne lenni nem lett a fényerőszabályzás miatt a felcserélt portok kavarnak be? Küldj egyet ha van légyszi mi a fényszabályzóshoz van módosítva. A fet állandóan átenged nem tudom mi az oka pedíg a 100k-val le van húzva + 15v-ra. Most csak a pic van bent semmi más ic. Simán lefordítottam mit küldtél asm-et semmi módosítás nem történt!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Egy kép. A mutató folytatása kívülről befelé megy nem a sima tükrözés a baj hanem a külső rész is tükrözve van befelé
(#) robing16 válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Próbáltad, hogy megcseréled a menetirányt?! Báár, nem értek hozzá, ez egy fapados ötlet volt
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia Patexati!
Az indexel kéne "forgatni" vagy 180 fokot először. Az a funkció talán a 3. lapon van az RC5x távihoz Aztán lehetne keresni, a LED bekötések helyességét.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia a ledek jól vannak szerintem csak fordítani kéne egyet valahogy
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia Patexati!
A Keys.asm-ben meg tudod nézni, melyik lapon, és melyik gombokhoz van rendelve az index elóre/hátra. (RC5x).
Egy régebbi verzióban megnézve, 2F és 2B -t látok.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Hát végignyomkodtam a távirányítót de nem fordul meg amúgy működni látszik minden rajt
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia Patexati!
Csak a hozzátartozó Keys.asm-ben tudod megnézni, milyen gombok vannnak az indexhez hozzárendelve. Az is lehet, hogy egész más lesz a probléma.
Ha megjön Hp41C, akkor ki fog derülni rögtön mit kell majd tenned. (Én addig azért megnézném azt a keys.asm-et mégis).
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia! Én is már várom Hp41C mert a fényszabályzás miatt lett módosítva a port kiosztás és lehet,hogy a programban kéne valamit megfordítani de én ezekhez sajna láma vagyok. Bosszant most,hogy elindult és nem jó de hát ez egy prototípús így lehetnek problémák. A mosfetet nem tudom miért van állandóan nyitva de azzal nem is foglalkoztam sokat belőtem a ledeket ,hogy egyformán menjenek és megpörgettem és ez az eredmény. leht,hogy fordításkor kell valamit módosítani
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Két kép a rotorról.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia Patexati!
Van bennem egy kicsit "őszintén jóíndulatú" írigység ezzel a rotorral kapcsolatban. Nagyon nehéz ilyen tökéletesen, szépen megcsinálni. Csak gratulálni tudok hozzá.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Megtervezni nehezebb volt mint megépíteni
(#) robing16 válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Sziasztok! Nos, tényleg!

Hisztek a véletlenben?! Én már igen
Egy nyáktervezővel "találomra" készítettem el azt a Propeller rotort, amit fentebb láttatok, megnéztem egy toll segítségével a sulyközepét! Pontosan oda került a súlyközép, ahova tettem a nyáktervezővel egy karikát!

Ez biztosan a véletlen műve, hisz nem számolgattam semmit

Sziasztok!
(#) patexati válasza robing16 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Nekem is elég jól sikerült a súlyelosztás csak a végére kell két anya meg egy 5-ös csavar. Oldalirányban stabil most is pörög
Következő: »»   125 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem