Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   71 / 308
(#) bankimajki hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Akik értenek az esztergákhoz, ismét nekik szeretnék egy kérdést felvetni. Szeretnék egy olyan esztergát építeni, amelynek a tokmánya állandó egyenletes fordulatszámmal és csak bizonyos fokonkénti elfordulással is képes dolgozni. (Mivel marógépet is szeretnék hozzákapcsolni.) (Pontosabban egy átalakított asztali. fúrót, de most nem ez a lényeg.) Csatoltam egy rajzot ahogy én gondoltam. Rövid magyarázat. 2 állás lenne, 1. amikor az aszinkron motor hajt, ilyenkor a kuplung oldva van, és az opto érzékelőt sem figyeljük. A 2. amikor a kuplung zárva van, ilyenkor a lptető motor hajtaná, és az optoérzékelő jelét feldolgozva esetleg egy (kézzel beállított tokmányállapot után, a megadott szögben elfordulna). Szerintetek működőképes lenne ez így?

névtelen.jpg
    
(#) SALáta válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Én egyenáramú szervóval csinálnám, direkt hajtással, kérdés van e akkora ami neked kell. Nézd meg Varsányi féle A300 szervó vezérlését. Ezen már én is elmélkedtem, talán fa maró lenne?
(#) bankimajki válasza SALáta hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Nem ez egy kis univerzális gép lenne, amit majd szépen lassan mindenféle egyébbel kiegészítek. (Kap 2 állítható 1/100mm-es indikátorórát is (X,Y) tengelyre. És olyan áttételeket, amelyek miatt csak 300mm a csúcstáv, és 50 mm a keresztszán elmozdulása. (Nekem pici alkatrészek készítéséhez kell majd.) Hobby szinten továbbfejlesztem a robotépítő tehetségem. (Csak a tokmánnyal vagyok bajban, mert egy új 80-as, vagy 100-os tokmánynak igencsak húzós ára van. (A használtakkal meg nem lehet 1/100ad mm pontosan dolgozni. Ha érdekel valakit készíthetek fotókat, hogy hogyan készül a sima kazánlemezekből, meg vasanyagokból eszterga. (Na jó van egy ismerős aki elvégzi az esztergályosmunkát, meg egy másik aki beszerzi az anyagokat)
(#) SALáta válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Értem, én fában gondolkozok.... Nos a direkt főhajtás az újjabb cnc gépek ismérve, én eddig ilyet láttam újba és jóba. Valahogy kellene olyan jó gépburkolat is mint a Mori Seiki ken van. Nagyon profi, és lényegében szerintem a gép "lelke". Amit leírtál olyan is van az iparban, én csak akkor tenném ezt ha minden cnc sítve van. Ahogy Mosfilm írta az osztófej.
(#) djgombi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
A számból vetted ki az osztó tárcsát
Ott a pont! Ez a legegyszerűbb megoldás.
(#) bankimajki válasza Massawa hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Tanulmányoztam egy kicsit ezt az osztótárcsás dolgot, ezt ugye minden marásnál fel kell szerelni, majd az esztergáláshoz ismét le kell szedni? Jól sejtem?
(#) bankimajki hozzászólása Okt 30, 2009 /
 
És van még egy kérdésem ezt a tokmányt neten találtam eladóként, de a gazdája nem válaszol a kérdésre. A kérdésem szerintetek ennek a felfogatása kúpos, vagy menetes?
(#) djgombi válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Igen!
(#) bankimajki válasza Massawa hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Ja bocs tényleg a képet nem töltöttem fel

tokmány.jpg
    
(#) bankimajki válasza Massawa hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Én is arra tippeltem volna (nekem meg kúpos kellene)
(#) SALáta válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Ez eléggé kicsi.
(#) bankimajki válasza SALáta hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Ha a tokmányra érted, akkor igen, mivel 10mm a max. befogható átmérő.
(#) SALáta válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Szerintem ez kúpos, közepén menettel. A menetbe behajtva csavart könnyen le tudod pattintani a Morze kúpról.
(#) Topi hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
Többen megneszelték, hogy új szkópot fogok venni. Mikor feltettem az apróba az előzőt, kaptam egy csomó kérdést, hogy miért meg mire.
Egy 100MHz-es 1GS/s-es szkóp + 16 csatornás logikai analizátor párosra "cseréltem", jelentem tisztelettel azoknak akik kérdezték "miért? Baja volt a réginek?". Nem.

Többször szükségem lett volna logikai analizátorra. Amiket én készítettem, azok pár 100 KHz-ig működtek. Ez viszont 400 MS/s-ig.

Nohmeg lecseréltem a műhelyben lévő gépemet, egy kicsit erősebbre. Sors iróniája, hogy a régi gép amin dolgoztam, az a HE egyik régi alszervere volt, idestova 3 évvel ezelőtt. És a fényképeken is látott kis számítógép teljesítménybe pedig nagyjából az ötszöröse.
Réginél már ilyen ~ 100K Flash-t elfoglaló AVR programok fordítása igen csak sok időt vett igénybe. Ennél max 1mp. A köztes időben a notebookommal oldottam meg a sebesség gondot, de mivel USB-s cuccokat is fejlesztek, néha előfordult, hogy rövidzár -> tüdümm... És jöhet a restart. Szóval számítógép védelem és USB + HW-es soros hozzáférhetősége (asztal felett) miatt ilyen pici asztalon elférő csenges kis gépet raktam össze.

Egyébként a múltkori képek óta beszereztem még egy 5 és 1/2 digites asztali Fluke multimétert is. Meg analóg (Tektronix 465) szkópot is cseréltem egy 3+2 csatornás analógra.

Tessék megbecsülni a képeket! Ilyen rendet nem mindennap lehet látni nálam
(#) Attila86 válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Az 5 és 1/2 digites multinak mi a típusa?
(#) bbatka válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Sejtettem hogy a legújabb OWON szkópról van szó. Meg vagy vele elégedve?
(#) Topi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Fluke 8840A
Nem egy mai darab, de nagyon jó. Hibátlan, nemrégiben kalibrált.
4 vezetékes ellenállás méréstől kezdve, offset, trigger minden, amire nekem eddig szükségem volt.
IEEE-488 busz.

DC pontossági osztály: 0.005%
Bemeneti impedancia 20V-ig 10 GOhm, felette 10 MOhm
TrueRMS fesz. és áram.
Átlagos CMRR > 140dB

Ez a 10 GOhm belső ellenállás volt hogy már megviccelt. Ugyanis feszültségről levéve a műszert, a készüléken megmarad a mért érték, a feltöltött szórt kapacitások miatt. Ahogy hozzáérsz a mérőzsinórhoz, leföldeled és visszaesik nullára szépen.
(#) Topi válasza bbatka hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Idézet:
„Sejtettem hogy a legújabb OWON szkópról van szó. Meg vagy vele elégedve?”


Egy napja van meg, teszteltem és összességében meg vagyok vele elégedve. A régebbi PDS6062T egy-két kényelmetlenségét is kijavították benne.
Szkópként van alternate üzemmód, ami sokszor tud hasznos lenni. Menük elrendezésén nem sokat változtattak. Kurzor gombok és pozíció gombok teljes ráncfelvarrást kaptak. Vertikális pozíció rotary nagy potméterről átköltözött kis potira, ez kényelmileg elsőre furcsa volt, de viszont a nagypotis kurzor a régebbi kis tekerőgombok helyett kényelmesebb.
Van benne ugye impulzus idő méréstől, a fel/lefutás idő mérésig, az overshoot-ig minden. A legelső ezek közül az egyik leghasznosabb.

Összességében: Nem bántam meg a cserét. A logikai analizátora ugyanannyi funkciót tartalmaz, mint az a fél milliós 32 csatornás Agilent, amivel párszor már dolgoztam. Adat trigger, busz trigger, pattern... minden.

Kifejezetten hasznos az elején az USB-Host, és hogy egy gombnyomásra mass storage drivera tudja menteni a képernyőt vagy a vektorokat. Nem kell PC USB kapcsolattal játszani.

Kifejezetten tetszik. Nem bántam meg a cserét.
(#) bbatka válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Úgy látom kénytelen leszek jövőre venni én is egy ilyet. Már nézegetem egy ideje.
(#) Topi válasza bbatka hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Ha gondolod, megbeszélhetünk egy időpontot és próbáld ki.
(#) bbatka válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Köszönöm a lehetőséget. Megbízok a hozzáértésedben. Tulajdonképpen csak a négyszögjel felfutás visszaadása érdekel most. Mennyire adja korrektül vissza. Valóban annyi a túllövés amennyit mutat?
(#) Attila86 válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
5 és 1/2 digit, 0,005% pontosság. Gyönyörű!! Hol lehet ilyet kapni?
(#) Topi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Idézet:
„5 és 1/2 digit, 0,005% pontosság. Gyönyörű!! Hol lehet ilyet kapni?”


Sok pénzért, bárhol
(#) Topi válasza bbatka hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Idézet:
„Tulajdonképpen csak a négyszögjel felfutás visszaadása érdekel most. Mennyire adja korrektül vissza.”


Mivel vélhetően a mérési vektor táblából számolja, így elég pontos. Inkább az lehet a kérdés, hogy az 1 GS/s elég-e ahhoz, hogy a tranziens szakaszát olyan részletgazdagon megállapítsd.
Adatlapja szerint a mintavétel pontossága és ideje ~ 320 pS. Ezzel szerintem már egy durván meredek négyszögjelet is lehet mérni.

De mivel mintavételi sebességtől függ ez inkább a 8 bit mellett, hogy mennyire kalkulálod pontosan a túllövést, gyanítom hogy itt a szkóp márkájában nem lehet eltérés. A Tektronix TDS alap készüléke is 1GS/s-el mintavételez és 8 biten. Szóval ha a matematikai részét nem rontották el, akkor egyezik ezen a téren a "pontossága".

Pl. 5V-os jelnél ugye a felbontás csak 19mV (5/256). Emberi szemnek tökéletes, kérdés a matematikai egységben ez mekkora halmozott hibát jelent.
(#) Attila86 válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Te Topi, mi lenne ha építenék egy 4,5 digites feszültség-mérőt, amit a te műszeredhez hitelesítenék? Benne lennél egy ilyenben egyszer valamikor? Kb 10 perces művelet lenne az egész és lenne egy saját építésű, olcsó és pontos 4,5 digites feszültségmérőm.
Mert ilyen nagy pontosságot sajnos még a 0,01%-os méregdrága ellenállásaimmal sem tudok elérni.
(#) Topi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Nem probléma. Szívesen segítek hitelesíteni.
DC áram felbontása 2A-es méréshatárban 10uA.
Pontossági osztálya <1A esetén 0,04%. Efölött 0.1%
(#) bbatka válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Köszönöm.
Még egy kérdés felmerült bennem. Van ugye egy PC-es program is hozzá, amivel a tárolt adatok lementhetők. Ez csupán adatmentésre való vagy ábrázoltatni is lehet vele az adatokat?
(#) Attila86 válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Az árammérése igazából nem számít mert nagyobb áramnál úgyis biztos elmászik. Ezért építek most 20A-es precíziós árammérőt (4,5 digitest).

De az ellenállás-mérésre még kíváncsi vagyok. Az milyen pontos?
(#) Topi válasza bbatka hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Ábrázolni, további számításokat elvégezni, Excel-be exportálni, bármit lehet. Van Real-Time PC kapcsolat is.
(#) bbatka válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Nagyon szimpatikus. Főleg így logikai analizátorral társítva.
Következő: »»   71 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem