Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csillárkapcsolás két vezetéken

Témaindító: zener, idő: Dec 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zener hozzászólása Dec 18, 2006 /

Hello Mindenkinek!

Olyan kapcsolást keresek amelyikkel csillárkapcsolást tudok megvalósítani úgy hogy csak két vezetéken megy a vezérlés a szokásos három helyett! A neten már találtam hasonlót de az csak sima izzóval működött, nekem ENERGIATAKARÉKOS égőhöz kellene.
KÖSZÖNÖM Üdv! zener
(#) dB_Thunder válasza zener hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

+oszthatnád velünk azt a kapcsolást amit találtál !
(#) Kera_Will válasza zener hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

Hi!

Ottan 2 szembekapcsolt diódákkal találkoztál?

Idézet:
„A neten már találtam hasonlót de az csak sima izzóval működött,”

Mi lenne ha pufferelnéd is a diódák feszét ?

Mert diódák csak félhullámot engedik át 1ik plusz "huplit" másik a minusz "huplit".
De ha "hupli" hiányt puffer kondival áthidalod akkor esélyesebb lesz a energia takarékos izzókkal is dolgozni.
Hírtelen erre gondoltam ... igaz elkók kicsit macerásak mert legalább 600 voltos kell régi csöves tápegységekben találsz hozzá esetleg anyagot.

Csak ne legyenek a kondik kicsit öregek... .
Kapacitások feszültség határa növelhető sorba kötésükkel lásd régi csöves tápok kialakítása.
Igaz sorba kötve csökken a kapacitásuk tehát ezen blokkokat meg kell isméelni párhuzamosan is.
Meg nem árt n*100k / 2 W ellenlásokat a kondikkal párhuzamosan kötni mert ekkor a feszültség eloszlást is beállítod.

Jó lenne ha tudnál rajzot / linket is mutatni hogy te mit találtál .

(#) zener válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

Itt van a kapcsolási rajz!

csillar.gif

Igen rajzod alapján ilyesmire gondoltam.

Energia takarékos izzókon belül 1 érdekes kapcsoló üzemű tápellátás van beépítve. Előfordulhat az hogy nem jó a sima 400 Volt körüli egyen villany mert benne is van 1 greatz híd ami meg éppen teljes hullámú 230-s tápot várna ... mert abból állítja elő .

Vhol van ezekről is leírás ... valaki szétszedte, javította ...stb ..stb ... ott a működési leírásuk is meg van abból kiderülne mi is lehet a baja az egyen táppal
(#) MaSTeRFoXX válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

Itt vannak leírások kompakt fénycsövekről, működésükről, kapcsolásukról
[link=http://www.skory.gylcomp.hu/]http://www.skory.gylcomp.hu/[/link]
(#) dB_Thunder válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

Pont azért mert van benne greatz híd, tök mindegy hogy milyen "fajta" áramot kap !! 230-nak kb 320 a csúcsfeszültége, ennél nagyobbat ne adjatok neki !!
(#) Sebi válasza zener hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

Ezt a kapcsolást nyugondtan használhatod. Kondik legyenek 47µF 400V-osak, a párhuzamos ellenállások 1megásak, diódának 1N4007 jó, de mindkét ágba tennék 1-2 ohmos ellenállást a védelmük érdekében (az elkó feltöltésének áramkorlátozására).
(#) zener válasza Sebi hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

Két-két energiatakarékos égőt szeretnék csillárba kötni. Ugyanígy tegyek mindent duplán?
(#) zener hozzászólása Dec 18, 2006 /

Tehetek akkor két-két égőt az szimpla helyett?

Igen de akkor nagyobb kondikat is rakjál bele ... 2 fogyasztó párhuzamosan 2szeres áram --->>> 2szer nagyobb kondi is !Mert az áramfelvételtől függ a feszültség hullámossága ezt pedig a kondi növelésével csökkentheted .
Ha nincs nagyobb kondi akkor több párhuzamosan kötve.

Lassan már annyi plussz alkaktrész lesz benne hogy akár a csillár díszeivé is vállhatnának ... !!!
(#) Sebi válasza zener hozzászólására (») Dec 19, 2006 /

Nem kell duplán tenni semmit. Sztem elég a 47µF szűrésnek, de persze függ a fogyasztó méretétől. A 20W-os "energiatakarékos" fénycsőinverter belső pufferkondija 10uF. Üzem közben rámérsz a 47µF-ra, ha van rajta legalább 280V akkor elég, ha kevesebbet mérsz, növeld a kondi értékét.
Azt javaslom, mielőtt felszereled, asztalon próbáld ki, ne a magasban kelljen púposkodni. Erre a próbára elég egy dióda, a 47µF-os kondi és a két párhuzamosan kötött fénycső.
(#) szaszni hozzászólása Nov 9, 2009 /

Az izzók 200W-osok lennének összesen akkor mit változtassak meg .
Előre is köszi.
(#) Tompo_ hozzászólása Szept 10, 2011 /

Sziasztok!
Elszívó-ventilátorral is működik a kapcsolás? Nem tudom, azokban milyen motor is van...
kösz!
(#) Tomi111 válasza Tompo_ hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Üdv!

Ha a wc-kben, fürdőszobákban használatos kis ventilátorokra gondolsz, akkor nem! Azok nem mennek egyenfeszültségről.
Viszont ha beépítesz helyette egy pl. 12×12cm-es pc ventit (12V-ost) és van egy kicsi kapcsolóüzemű tápod, akkor működhet a dolog.
Az a lényeg, hogy ne hagyományos trafós táp legyen, hanem kapcsolóüzemű. (nyomtatókhoz, routerekhez vannak ilyenek. Feszültségben egyezzen a ventivel)

Üdv! Tomi
(#) balint730 hozzászólása Okt 4, 2014 /

Sziasztok!
Be szeretném építeni a diódás kapcsolást a csillárba.
Kell valamit változtatnom, ha egyik ágán 1db 42W os izzó a másik ágán pedig 2db 42W os izzó van?
(#) kérdező válasza balint730 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

A nagyobb teljesítményű égőhöz nagyobb puffer kell. Mást nem kell változtatni. Viszont a félperiódusos táplálás miatt (puffer nélkül) csak 1/2 teljesítménnyel fognak világítani, és zavaró 50Hz-el hullámzó fény lesz. Ha puffert raksz bele, akkor csökken, vagy akár meg is szűnik, de akkor meg 310V-ot fog kapni az égő a 220V helyett.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) balint730 válasza kérdező hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Az izzó nem megy hamar tönkre ugy? E14 es cseppizzók
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem