Fórum témák
» Több friss téma |
A trafóm egy rossz videoton ra6363 erősítőből van, mivel mindkettő végfok rövidzárlatos lett.
Akkor miért nem csinálod meg azokat a végfokokat...?
Sztem jobban járnál, márcsak anyagi szempontból is ; ![]()
Mibe?
A tönkrement erősítőbe? (Háát... ha az volt benne, és az a baja, akkor igen. Csak az már nem a VF3 fórumhoz tartozik. Ha gondolod, akkor vegyél fel MSN-re, és végül majd közzétesszük a dolgokat a nagyérdeműnek)
Erre így elég nehéz lenne válaszolnom, márcsak azért is , mert nem vagyok Gyurcsók. Ismertetned kéne előbb az erősítő kapcsolását, de mindenképen többet kéne tudnom róla, mint a semmi. Egyébként a TIP147 az jó.
Na kapcsolást nem tudok mutatni hacsak nem mész rá a 6363-as topicjára.
Mutass egy képet! De egyébként a borda megválasztásánál a "túl nagy borda nem létezik"elvet érdemes követni.
![]()
Üdv!
A borda minősége is meghatározó, tehát a bordázata igen-igen csak fontos. Szóval ha nagyon sűrű a bordázata,akkor ugye sokkal nagyobb a felülete, mintha egy 4 bordából álló lemez lenne. Egyébként minél nagyobb, annál jobb. Na persze az ép ész határain belül. Azonban próbálgatni se tilos ![]()
Ezek szerint, ha van itthon egy 50*20cm es bordám, azt tegyem rá?
Inkább a "számoljuk ki" elvet kellene követni. Itt az oldalon a cikkek között gyönyörűen le van írva a mikéntje, talán használni is kellene. ![]()
5 borda van rajta amik 4mm vastagok.Képet nem rakok fel mert nagyon kicsinek néz ki rajta.
Ha már eleve tudod hogy "kicsinek néz ki", mivel az is akkor miért kérdezed?
Végfokonként 100cm^2-rel számolhatsz.
Csak azért kérdeztem mert egy 30w-os erősítőben vollt.
Hát ez most így elképzelve eléggé kicsinek tűnik. Mondjuk nekem p1-es hűtőbordák voltak rajta, amik ilyen batár nagynak néznek ki, de felületük alig van. Mondjuk volt ventis hűtésük és így nem melegedett. Amit szamóca kolléga írt az lesz a járható út!
![]() #540937: Azért a borda mérete nem csak az erősítő leadott teljesítményétől függ! Inkább az el disszipált teljesítménytől. Példának: egy A-osztályú 30W végfok mondjuk megy 25%-os hatásfokkal, tehát felvesz 120W-ot, tehát lead hőben 90W-ot! Nem kis hűtést igényel. Az AB osztályúaknál más a helyzet, hatásfokuk sokkal inkább megközelíti a 100%-ot. A VF3 sem egy nagy pazarló, a FET-ek kis D-S ellenállása miatt.
A nyugalmi áramtól is függ, mekkora borda kell rá.
Nekem egy pII-es procihűtő van egy kicsit átalakítva a vf 3 hoz.Meg sem langyul.
A szürke betűs részre reagálva: Az AB osztályú erősítők hatásfoka MEG SEM KÖZELÍTI a 100% -ot ! (erre pl a D osztályú képes) Az AB osztályúak hatásfoka 60-70% között van.
Igaz amit írsz a hatásfokokról, de Ő odatette hogy
Idézet: amit az AB osztályra értett az A-val szemben. „sokkal inkább” ![]()
Ekkora a borda.(bocsánat a rossz képminőségért)
Üdv!
Hát egy próbát megér. Ha az én tenyeremhez viszonyítom, akkor jónak tűnik ![]() Igen, valójában a nyugalmi áramtól függ, hiszen az termeli a hőt, tehát minél nagyobb a nyugalmi áram, annál nagyobb a várhatóan képződő hő. Nyilván alkatrésztípusonként más és más lehet a hő mennyisége. Szamóca mesternek pedig köszönöm a "védelmet" ![]()
Ha kevés lenne az nembaj mert van belőle 2db.
Idézet: „Igen, valójában a nyugalmi áramtól függ, hiszen az termeli a hőt, t” És a kivett teljesítmény ami ennek a többszöröse, ami disszipációként jelentkezik, az hol marad? ![]()
Csekély középiskolai fizika tudásom alapján: vegyünk egy végtranyót, ami éppen nyitva van. Az áram átmegy a tranzisztoron [itt I^2*R mennyiségű energia fog hővé alakulni], átmegy az esetleges ellenálláson [ismét I^2*R termelődik], majd a hangszórón [megint csak I^2*R jelentkezik]. Tehát felesleges szerintem a különféle teljesítményekre szétbontani az egészet, a lényeg: a tranyón áthaladó áram fogja létrehozni a hőt. Abban igazad van, hogy nem a nyugalmi áramtól függ a hő, mivel működés közben azért sokkal több amper szaladgál egy AB osztályúban például. Itt csak arra céloztam, hogy minél nagyobb egy végfok nyugalmi árama, annál több hőt kell majd elvezetnünk várhatóan. Mindezt eddigi tapasztalataim szerint mondom, ami nem éppen sok. A józan paraszt ész beszél belőlem.... Józan....
![]() ![]() Idézet: „nem a nyugalmi áramtól függ a hő, mivel működés közben azért sokkal több amper szaladgál egy AB osztályúban például.” Ez lett volna a lényeg, de látom értjük egymást. Ez így mindjárt közelebb áll a valósághoz mint az előző állításod. Nem kötekedésből írtam csak ne tévesszünk meg senkit ha nem muszáj. Csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy kicsit megtévesztő volt az írásod, mivel egy laikus teljesen úgy értheti, hogy kizárólag a nyugalmi áramtól függ a disszipáció, holot ez AB osztályba nem így van. A osztályba inkább közelebb áll a valósághoz. Üdv.
Köszönöm a helyreigazítást, valóban eléggé pontatlan voltam, sőt!
Én sem szeretek félrevezetni, mert nem szeretem ha félrevezetnek.
Én köszönöm, hogy nem vetted zokon.
Üdv.
Szia PAPA!
A legelső oldalon lévő végfokban gondolkodom,a VISHAY-nél már meg is rendeltem a FETEKET. kérdésem lenne: LT1115 müver jó-e bele,és hogy milyen diódát szoktatok a FETEKRE ragasztani,ami a nyugalmi áramot állítja be? ![]() ![]()
Üdv!
Habár nem hozzám szól a kérdés; a FET-ekre 1N4148 -at szoktak ragasztani. A nyugalmi áramot azt TE állítod be egy potencio méter segítségével, a diódák csak "szinten tartják". Egyesek felfedezték azt, hogy nem valami jó a hőkapcsolat, és ezért (meg még másért is) nem tökéletes a nyugalmi áram hőkompenzálása. Inkáb egy-egy tranzisztort (pl.: BD139) csavaroznak rá a FET zászlójára (természetesen szigetelve), és annak a B-E átmenetét használják.
Szucsip már mindent elmondott, ehhez nem tudok mást hozzátenni, esetleg annyit, hogy az OPA könnyen kideríthető, hogy megfelel e, egymásmellé helyezed a két adatlapot, és megnézed a lábkiosztásokat, tápfeszt egyebeket.
Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |