Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Hát igen, mOhm tartományban a nem forrasztott kontaktusok komoly meglepetést okozhatnak, a kísérletedben mikor párhuzamosan kapcsoltad a másik elkót akkor az érintkezési kontaktus átmeneti ellenállása is megjelenik a párhuzamos elkóval sorosan, ami ilyen kis értékeknél nagyobb lehet mint az elkó ESR-je.
De látom eljutottál a helyes megoldásig (forrasztás) és már az elvárt eredmény született.
Szervusztok.
Lassan, de megérkezett a csomag, összeépítésnél egy probléma: EPSON kijelző esetén a háttérvilágitás kivezetése nem a szokott helyen van, de aki kapcs.rajz alapján nem probléma, kijelzö panel > mérő elektronika összevezetékezés inkább sodrott huzallal az elem mellett. Környzetvédelem: a háttérvilágitás nem kapcsolódik le hálózati adapteres müködtetés esetén> figyelmeztet, hogy húzd ki a konektorból. Köszönöm a fejlesztést, és szeretnék segiteni egy tranyo méröben.
Szervusz!
Idézet: „és szeretnék segiteni egy tranyo méröben ” Ezt, hogy értsem? Idézet: „- A mérőfrekvenciát ki lehet jelezni, ha nem írom ki a parazita kapacitást....” A többféle érték kijelzése szerintem megoldható lenne úgy is L mérésnél, hogy lespórolnánk az alsó sorból a "Cp=xxxpF-ból" a "Cp="-t, és "F=" sem lenne, hanem csak pl. "120pF 220kHz" lenne az alsó sorba írva! A felső sorban persze maradhatna az "Lx=xxxmH" formnátum.
Sziasztok!
Elkészítettem egy saját (saját áramköri terv, saját processzor-program) LCF mérő műszert, melynek alapja egy AVR ATMEGA-8 (300-400 Ft) mikroprocesszor. Az LCF mérő műszerem egy precíz, széles tartományú műszer, mely könnyen beszerezhető alkatrészekkel (HESTORE WEB áruház), házilag is könnyen elkészíthető egyoldalas nyákkal megépíthető (lehetőség van 2 oldalas nyák elkészítésére is). A műszeremről írtam egy cikket is, amely moderátor olvasására várakozik. Addig is a cikk pdf verziója itt olvasható (sajnos, ez gyengébb minőségű képeket ad, mint a html verzió). A műszer méréseiről képek láthatók. Minden információ (áramköri séma, nyákterv, program HEX file, felhasználási útmutatás) áll a rendelkezésre egy olcsó, de precíz (ld. mérési képeket) saját műszer elkészítésére.
Ezeket lehagytam.
A kapcsolási rajzon szerepel 3db 22nF-os kondi, amiből kettőnél 1% pontosságú van feltüntetve. A harmadik-nál nem szükséges az 1% pontosság?
A 3. nem lényeges. Ha a másik kettő értéke nem pont 22 nF (pl. 21-23 nF), az sem baj, ugyanis a program engedi a pontos értéket bevinni utólag.
Az igaz hogy ez egy 50-60 Megás TTL 10-es osztó, de
nagy a fogyasztása és nagyságrendekkel megnövelné a műszer áramfelvételét.
Mindenképp cmos osztó kellene, és nem ártana ha minimum 200Megán még működne. Én nem találtam beszerezhető ilyen tudásút...
Itt találtam ajánlásokat előosztóra. De sajnos Szegeden nem találtam beszerzési forrást
CMOS ba nem találni ilyet, ECL osztó vagy bináris 64/128
sok tipus van 1-1,3 GHz-ig, vagy 1o-es osztó szintén ECL 11C90 vagy 95H90 szinte beszererezhetetlen 100-150 Megáig használható de szintén elég nagy áramigényű. Ha meg akarunk maradni az alacsony fogyasztású kéziműszernél, meg kell elégedjünk max 50 Megával.
Sziasztok!
Megépítettem az LCM3-at, a cikk és a kapcsolási rajz alapján. Teljesen jól működik, elsőre. Gratulálok a tervezőknek, akik sok munkával egy kiváló műszert hoztak létre. Külön köszönet azért, hogy ezt önzetlenül megosztották. Nagyon vártam már egy használható ESR-mérőre (is), aminek nem 1 Ohm a felbontása... Már csak egy kérdésem volna: az újabb szoftver verziók elérhetők lesznek "nem fizető" utánépítőknek is ? Laci
Szia Lacika!
Köszönjük a visszajelzést, és a dícsérő fényképeket. Mindenkinek INGYENESEN elérhető lesz a legújabb szoftver is, aki a - hamarosan újra publikussá váló cikkben - kitölt egy rövid nyilatkozatot, hogy csak és kizárólag saját felhasználásra, pénzkereseti szándék nélkül használja azt fel. Az egységcsomag e hét szerdától elérhető a HESTORE-ban, a cikket is addira hozzá igazítjuk, aktualizálva a linkeket, és az újításokat. Még egyszer köszönjük a sokat mondó fényképeket és a visszajelzést!
Úristen leglacika! Te szétfúrtad az asztalodat!
Jobbik esetben egy darab fekete pozdorja, amit direkte fúróalátétnek használ...
A 16F690 se egy drága cuccos! Azonkivül a Te áramköröd tartalmaz pár igen kritikus, kis tűrésű alkatrészt. A DM7490A IC-t hol lehet beszerezni és mennyit kóstál?
Keresd helyette a 74S90-et 100 MHZ-ig jó
Akkor már inkább 74 ac,act,hc,hct 90-est, v. 390és ha jól emlékszem 100-al oszt. Nem tudom milyen elven mérsz frekit, de trükközve pl a 16F84-el 50MHz-et is mértünk előosztó nélkül! Nagyfrekis előosztó pl aprópénz a lomexban: mb501
Az MB501 annyira nagy frekis hogy 30 MHZ alatt nem is működik.
MB501 jó, csak 10mA-t eszik és 1gigáig működik.
MB501 adatlap
Sajnos a rosszabbik eset: télleg szétfúrtam az asztalt ...
Ez a barkácsasztalom, direkt ezért van . Azok régi furatok, egy ideje már fúróállvánnyal nyomom. Laci.
Ha az 1K és 10K 1% ellenállásra és 2 db 22 nF 1% C-re gondolsz, azok a HESTORE-ban vannak. De még az 5% is jó (szoftverrel kezelhető)!
A DM7490A IC nincsen az áramkörben! Csak előosztó lehetőségeként gondoltam. Közben a válaszok közt 1 csomó alkatrészt ajánlottak a társaink. Utánuk nézek. Gondolkodom, hogy előosztót teszek-e be egy új verzióban. Nekem személy szerint ESR nem kellene, de picit utána olvastam és láttam, hogy másoknak kellhet. Gondolkodom azon is, ha megtudtok győzni.
Kedves István, én arra gondoltam, hogy hiánycikk a megbiztható tranyó mérő, mert ami a multiméterekben van gagyi. Már régóta kerestem a net-en, találtam egyet el is kezdtem megépíteni, de a programozással egy kis bajom akadt.
Tehát az ötlet - team minkában csináljunk egy hasonló, kicsi de praktikus müszert. ?
Szia!
Te konkrétan mit találtál? Nekem egy ehhez Atlas DCA hasonló van tervbe véve. Egy kicsit továbbfejlesztve, mert a másolásban nem sok kihívást látok. (lehet hogy ez már új téma?) Üdv. P István
Szia!
A HEStore-ban konkrétan melyik kondenzátor(ok) 1%-os? (Rendelés szám) Komolyan érdekelne. Az utólagos állítás lehetősége szinte minden hasonló készülék sajátja, de általában nem sokat ér (a formális logika szerint), mert ha az utánépítőnek pl. nincs 1%-os alkatrésze a készülékhez, akkor az utólagos korrekcióhoz honnan lesz? Persze elvétve lehet hogy más értékű pontos alkatrésze akad, de ez a kezdő hobbistáknál nem gyakori. Üdv. P István
Szia!
A 10027841 rendelés szám alatt vettem. Nem írták, hogy 1%-s. Ezt megmértem és annak találtam. Vettem máshol is hasonlót. Azokat is 1%-osnak találtam. Vásárlás után, ha mérésnél kiderül, hogy nem 22 nF, hanem csak 21 nF (vagy 23 nF), a programomban lehetőséget adok, hogy ezt, mint referencia értéket vigye be a felhasználó (mindezt egyetlen egy gombbal - kicsit takarékos vagyok ). Olvasgattam mostanában a fórumot, látom, hogy te is programozó vagy. Ezen lehetőség nem jutott eszedbe?
Nem István nevében írok, hanem a magam tapasztala alapján. Bizonyos alkatrészeknél azért praktikus a pontos érték, mert a korrekciók programozása memóriát emészt a vezérlőnél. A 690-es aránylag jó alkatrész, mert sok funkciója van, viszont memórája ( a magas szintű programozáshoz ) már elég kevés. Én Sdcc-vel próbálkoztam és elég hamar sikerült feltöltenem. 16F877-et PicBasic-kel próbáltam, ott is sok trükköt kellett bevetni, hogy a kinyomtatatndó szövegek mellett a programkódnak is maradjon helye.
A 16F690-es amúgy lábkiosztásra egyezik a 18F14K22-vel és az csak pár forinttal drágább. Ha úgyis magas szinten van írva a program, érdemes lehet váltani...
Nem ismerem a PIC-et. Én az AVR-rel foglalkozom. Programomban a 8 KB ATMega-8 proci-nél még bőven vannak tartalékaim (próbálok memóriatakarékos is lenni, pl. nem használok valós szám -> string konvertáló függyvényt, hanem írok erre egyszerűbb eljárást; A C helytakarékosabb, mint Basic; és végül sem mindegy, hogy milyen a fordító). így megadom azt a lehetőséget, hogy utólag kezeljem a referencia értékéket - ezt fontosnak tartottam (csak picivel lesz nagyobb a program, amit másik takarékossággal behozok).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |