Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró készítése
Üdv! Tamás
A nagyon régi rádiók ( a velem korúak L-C tápszűrőinek L tagja maga a hangszóró gerjesztő tekercse volt. A búgás nem volt zavaró mivel minden cső "A" osztályban ment. A gerjesztés pedig menetszámfüggő. Üdv! Lajos
Üdv pl13!
Örömmel értesültem a többi fórum társunktól, hogy ne a Ti emésztő gödrötökben terem a spanyolviasz. A mágnes erejét igazából hiába növelnéd 2 T fölé, nincs az a lágyvas ami odavinné azt a térerősséget a tekercsed közelébe. ( a mai állás szerint 1.75 T fölé nem lehet semmiféle vasat gerjeszteni ) A múltkorában ugattál le mert a problémák fizikai magyarázatát kerestem. Szerinted ez is butaság, pedig EDISON is kb. ezt csinálta, bár lehet, hogy egy kicsit jobban körülnézett. Üdv! Lajos
A mágnesnek önmagában nincs is értelmezhető indukciója (javaslom, hogy a B*H szorzat körül keresgélj, ha mágneskört méreteznél valaha...). Szóval, ahogy Te is írtad, a körülnézés mindig hasznos.
Menetszám, és gerjesztőáramfüggő. De azoknál a hangszóróknál az impulzusválasz nemlétező fogalom. Szinte mindegy is nekik a 100Hz brumm. Ami meg ugye terhelésfüggő.. az A osztály ebből a szempontból nem biztos hogy hasznos...
A képen látható lengőn milyen papír található? Ez arra szolgál hogy csévélésnél összefogja a lengőt és a tekercs felragasztásánál a papírhoz sokkal könnyebben ragasztható a drót.
Már mint arra gondoltam milyen néven és hol lehet ilyet venni?
Üdv! szergey!
Az "A" osztályú erősítőknél és kompakt rádióknál (amiről az ellőbb írtam) minden fokozat "A" osztályú üzemben megy és így a tápegységből kvázi állandó áram folyik a készülékbe. A szűrésjóságtól függően a brummfesz a névlegesnek csak néhány %-a lesz és az áram iránya nem változik, így a hangszóró mágnese közel állandónak vehető. Tamás egyébként nem mondta, hogy jó impulzus választ vár a hangszórójától. Én úgy gondolom, hogy Tamás a hangszóró állandó mágnesét akarja kiváltani elektromos gerjesztésű mágnessel. Az viszont igaz, hogy menetszám és gerjesztőáram függő, mert ezt már olvastam valahol... A menetszámot én is odaírtam, a gerjesztőáramot meg azt hittem, hogy a tápegységből kiderül. A fő probléma csak az hogy egy egész dob huzalt is feltekerhetsz egy vasdarabra és gerjesztheted akárhány kA-rel is a vasban egy határon túl nem fog nőni a fluxussűrűség. (A vas mágnesezési tulajdonságai miatt)
Nekem csak a légrésben kell, h. növeljem az indukciót, persze azt sem a végtelenségig. Bőven sok amit egy mezei lágyvas tud.
Nem a papírhoz ragasztjuk a huzalt, az alu és a rézdrót között nincs papír (nagy baj volna, ha lenne), csak egy vékony, ~2mil vastagságú bevonat. Felül a már kész cséve kivezetéseit rögzítjük csak papírral.
Rendeben köszönöm az oktatást, de milyen papír alkalmas ilyen célra?
Figyeljcsak!
Nem kell papír a huzal alá. A csévetestet alu tálcából kell kivágni pontos méretre, hidegen kicsit sajtolni (kisímítani,végighúzni rajta egy sima felületű fém tárgyat), majd erre szépen oda-vissza (2 sor összesen) feltekercselni a huzalt. Lehet kézzel is tekerni hangszórót,de ha azt szeretnéd hogy pontosan merőlegesen tekerj,akkor fogsz egy amerikánert és azzal tekercselsz. A beillsztésre pedig van két fogás.Mindkettő elterjedt és jó.A lényeg még a henger,amire tekercselsz majd.Egy esztergályos alumíniumból elkészíti neked gyorsan.Ez a henger kisebb legyen átmérőre a csévetestnél,hogy be tudd állítani a légrést. A pontos méretekhez ismerni kell a légrést alkotó körök belső és külső átmérőjét.
No akkor ide írom továbbiakat: szóval a csévetest hála égnek még az eredeti,szóval csak újra kell tekercselni!(gondolom nem egyszerű munka,de hát ebben legalább van kihívás! )
Prózai kérdés: van huzalod a hangszóró tekercseléshez? Kellene olyan huzal,amivel van gyárilag tekerve a hangszóró (kb.0,22-es) és kellene még segédtekercsnek valami kicsit vastagabb 0,4-0,7 közötti.
Illetve ha most rajta van a membránon a csévetest fixen,akkor van más megoldás is majd a segédtekercs helyett.
Nem tudja valaki hogy a 12" h2000 hangszóróknak mekkora légrése és a vasmag átmérője??
Az 50mm lengőcséve átmérőből kb-ra meg lehet saccolni...milyen jelentőséggel bírnak számodra eme paraméterek?
Cséve sablont akarok csinálni hozzá. Csak nincs szétszedett mágnesem hogy meg tudjam mérni a légrést. Ezért minimum tized pontos méret kellett volna. De majd megoldom valahogy.
Jelenleg egyben van a hangszóró,nincs szétszedve,és a csévetestet nem is akarom leszedni ha nem muszály! Egyébként van zománchuzalom,nemtudom pontosan mekkora átmérő,de ha jól rémlik 0,3 körüli a huzalom ami van!
Ha nem tudod megmérni,akkor össze kellene hasonlítanod vastagságra az eredetivel.Így elég nehéz lesz,mert a 0,3-as az nagy 30-as hangszórókhoz való.Itt a légrés kisebb és a két sor+ragasztó anyag+ légrés kívül belül eléggé behatárolja a használható huzal átmérőjét.
A HA31-hez van lengőcséve a gyártónál, attól jobbat nem nagyon tudsz tekerni hozzá te sem otthon. Egyébként a cséve belső átmérő 50,8mm a vasmag átmérő pont 50,00mm.
Az MD40-hez (HS280 ésatöbbi középhsze) 0,14 rézhuzal kell, de mivel dóm közép, csak új csévetestre, az eredeti technológiával, ragasztózott huzallal lehet normálisan megtekerni.
Valahogy majd megoldom! menetszámot tudnál mondani nekem?
Azt a kérdést szeretném feltenni hogy a tekercset hogyan kell elhelyezni a légrésbe? Vagyis hogy hanyad része legyen a mágnesen kivül és hanyad része legyen a mágnesben?És még hogy milyen hatással van a tekercs impedanciája a hangszóró teljesitményére és érzékenységére?
mármint a terhelhetőségre (teljesítmény helyett). Ezekre nincs semmilyen hatással a névleges impedancia (4, 8, 15).
A cseve és a mágneskör méretezese meg attol függ, milyen célokra használod a hangszórót. de adott tekercselesi magasságnál altalaban középtájra probaljuk igazítani a csevet függőlegesen is.
És függőlegesen miért középre kell éllitani?Szerintem ha a külső vas lap vonza a tekercset akkor az középre igyekszik beállani vagy evvel nagy hülyeségat mondtam?
Ha csak nem acéldróttal tekercselsz, vagy nem bádogdobozt használsz csévetestnek, akkor nem fogja vonzani a vaslap a tekercset. Azért kell középre állítani, mert a hagfrekvenciás jel nagyjából egyforma erős negatív és pozitív csúcsokat tartalmaz, így várhatóan egyenlő mértékben mozdul majd a membrán előre és hátra.
Szerintem negativ csucsokat nem tartalmaz mert általában az erősitők félvezetősek vagy nem?
Nem. Mélysugárzóknál a cséve tekercs része kb. 75%-ig bele van süllyesztve a légrésbe. Magasugárzóknál ez kb. 60%.
Az AB osztályú félvezetős erősítőket leggyakrabban komplementer tranzisztorpárokkal építik. Egyik tranzisztor a pozitív, míg a másik a negatív félhullámért felelős.
Bővebben: Link
Azt hogyan lehetne megoldani hogy van egy mágnesem 1,5cm-es magassággal és a tekercsnek legyen helye elég nagyot mozdulni?Mélynek lenne.
Sajnos nem nyert, akkor azok a hangszórók hibás tervezésűek.
egyébként magashangszóróknál normalis esetben nincs is ilyen pozicionálási gond, mert a tekercselési magasság kisebb, mint a fedőlapé. Ui: mélysugárzónak csak a dobozba épített hangszórót nevezhetjük. önmagában csak mélyhangszóró. |
Bejelentkezés
Hirdetés |